Zobacz pełną wersję : pierścienie pośrednie EF-S?
Czy ktoś z was wie coś na temat, czy istnieją lub czy ktoś planuje produkcję pierścieni pośrednich do których można podpiąć obiektyw zarówno EF jak i EF-S?
KuchateK
19-05-2005, 21:50
EF-S wejdzie w pierscien EF... Tam nic nie ma a ta wypustka z obiektywu mala... Jak ja wyciac to zostaje EF...
Co innego TC... Tam zwykle soczewy niestety.
a nie mozna? Myslalem ze mocowanie jest takie samo tylko EF-S glebiej w puszke wchodzil.
To można tak po prostu wyciągnąć tą wypustkę bez szkody dla obiektywu?
KuchateK
19-05-2005, 21:59
Nie... Mozna ja wyciac... Ostrym narzedziem :)
Szkoda jest taka ze taki obiektyw da sie wkrecic w zwyklego EF'a... Jesli to 10D z malym lustrem to pol biedy... Jak to co innego to rozwalisz lustro i tylna soczewke... Chyba ze zamontowac ogranicznik tak aby nie dalo sie wjechac tylna soczewka za gleboko.
Pierscien jednak to sama tulejka zewnetrzna, wiec bedzie dzialal i nic nie trzeba przerabiac.
Nie... Mozna ja wyciac... Ostrym narzedziem :)
wydaje mi sie ze widzialem gdzies instrukcje obrazkową bezinwazyjnego pozbycia sie tego kolnierza. Chyba to bylo na zasadnie porozkręcania. Ale głowy nie dam.
KuchateK
19-05-2005, 22:05
Jesli to kit to:
odkrecasz 4 srobki z tylu
do tego dwie sa nieco ukryte... trzymaja styki z boku ale w miare latwo ida...
dalej ciecie
dalej skrecenie...
Widzialem na allegro kita do ktorego ktos przykrecil bagnet metalowy z innego ef'a, wiec i tak mozna...
O... zdjecia...
http://www.bobatkins.com/photography/tutorials/efs-10d.html
E coś mi tu nie gra. Sprawdzałem i tylna soczewka nie cofa się poza bagnet.
A gdyby tak wyciąć większą dziurkę w pierścieniu to nie będzie lepiej?
Jesli to kit to:
odkrecasz 4 srobki z tylu
do tego dwie sa nieco ukryte... trzymaja styki z boku ale w miare latwo ida...
dalej ciecie
dalej skrecenie...
a tu jest to samo tylko ze pismem obrazkowym :)
http://metku.net/index.html?sect=view&n=1&path=mods/efs/index_eng2
KuchateK
19-05-2005, 22:13
W jakim pierscieniu? Po co? Zobacz na zdjecia... Zobacz z czego sie sklada caly EF-S... Jest to praktycznie kawalek extra ktory wchodzi nieco glebiej do aparatu... W starych aparatach to skutecznie blokuje wejscie obiektywu i mozliwosc zapiecia... W nowych jest dodatkowo "wjazd" na ten element... Pierscien to czarna dziura wiec nie ma potrzeby nic komibnowac... Tam nie ma lustra ani nic innego...
OK rzeczywiście to nic trudnego. Ale chyba i tak nie będę psuł obiektywu. Nie zamierzam go używać z innymi lustrzankami niż 20D więc nie widzę sensu cięcia. A poza tym pierścień mam soligora i posiada on wewnątrz na wysokości styków płytkę plastikową w której otwór jest mniejszy niż średnica wypustki w EF-Sie. Więc mogę chyba, jeżeli będzie mi zależało wyciąć troszkę większą dziurkę w tymże pierścieniu i wyjdzie w sumie na to samo.
P.S. Jak się cytuje?
P.S. Jak się cytuje?"quote" w prawym dolnym rogu posta