PDA

Zobacz pełną wersję : 40D + 500/4 IS - problem

Paweł
21-04-2008, 22:13
Czterdziestka ma problem z AF w polaczeniu z obiektywem 500/4 canona.

Jak AF ma wiekszy zakres do przeszukania przestaje działac :(
Np. ustawiam ostrosc na 5-tym metrze a nastepnie chce ustawic na powiedzmy 50 to nie potrafi wyostrzyc -AF nie szuka wogole. Jak mu ręcznie pomoge przeostrzyc to juz ustawi ostrosc.

Podobnie jakbym ustawial ostrosc od 5m i skokami przechodzil powiedzmy co 2m do tych 50m to tez sie uda. Niestety przy wiekszej roznicy AF nie probuje nawet szukac :(

Poczatkowo pomyslalem, ze obiektyw jakis "zastany" jest - dłuzszy okres czasu nie uzywany byl. Ale po powrocie zapialem w domu 5D i wszystko smiga jak tra lala.
Podpiąłem kolegi 450D i tez wszystko ok.

Dodam, ze z innymi szklami 40D smiga ok - nie ma takowych objawow.

Pierwszy raz sie spotkalem z takim problemem - moze ktos cos podobnego słyszał lub czytal?

Pewnie serwis zostaje i znajac zycie kaza mi obiektyw tez przytaskac :(

Pozdrawiam serdecznie

Pirx
21-04-2008, 22:18
A zobacz C.Fn III/1 "Lens drive when AF impossible" - być może masz ustawione na 1 ("Focus search off") i to powoduje problem ze znalezieniem ostrości.

Paweł
21-04-2008, 22:30
Luklem i faktycznie ustawione na 1 bylo w C. Fn.
Jutro sprawdze czy to tego wina.
Oby...

Bo z innymi szklami smiga ok tylko z tą pięćsetka sie nie moze dogadac - to jest dla mnie dziwne.

Dzieki za szybka odpowiedz!
<piwo> :)

Pozdro.

asdfasfd
22-04-2008, 14:58
To chyba nie pomoże. Mam ten sam problem z obiektywem macro. Jeżeli różnica w ostrości jest zbyt duża to korpusy się często gubią i trzeba im pomóc manualnie.

Paweł
23-04-2008, 08:48
Mi pomoglo :)
Tak to jest pozyczyc body koledze :D

Dziwne jest w tym wszystkim dla mnie to,, ze robilem reset ustawien do fabrycznych.

Nic, wazne ze smiga jak nalezy:)

Jeszcze raz Prix dzięki!

Pozdrawiam