PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 450D + KIT 18-55 IS problem z ostrością ?

kris_sz2
21-04-2008, 20:51
Witam

http://www.gdynia.mm.pl/~szarp/IMG_1080.JPG

Poczyniłem taką oto fotkę i wiele jej podobnych. Jakoś nie wydaje mi się specjalnie ostra. Wiem że kit-owy 18-55 to tani sprzęt ale chyba zdjęcie powinno być lepsze. Zdjęcia robione tak do 10m wydają się przyzwoite. Obiekty położone dalej są rozmydlone. Przetwarzałem RAW'a i po ustawieniu ostrości na 6-8 zdjęcie wygląda lepiej.

Proszę o wypowiedź posiadaczy owego obiektywu. Ten typ tak ma czy coś jest nie tak.

Autofocus ON, IS ON reszta w EXIF

KS

axk
21-04-2008, 22:11
Na jaki obiekt ustawiałeś ostrość oraz którego pola AF użyłeś?

kris_sz2
21-04-2008, 22:54
Pole centralne ostrość ustawiona na drzewka ustawiana automatycznie.

Chris_11
21-04-2008, 22:57
F/11, ogniskowa 18mm... dla mnie nie ma wątpliwości. TTTM. W końcu to tylko KIT. ;)
Powtórz ten kadr dla ok 30mm i przesłony 7.1 lub 8. Zobaczysz różnicę.

axk
21-04-2008, 23:10
Bez przesady z jakością KIT-a. Używając takiego sprzętu także można robić ostre zdjęcia i to w przyzwoitej jakości. Kitowy 18-55 pracuje najlepiej (posiada największą głębię ostrości) od f/7.1 do f/11.

Vitez
21-04-2008, 23:12
Ten typ tak ma czy coś jest nie tak.

http://canon-board.info/showthread.php?t=18987

Chris_11
21-04-2008, 23:19
Bez przesady z jakością KIT-a. Używając takiego sprzętu także można robić ostre zdjęcia i to w przyzwoitej jakości. Kitowy 18-55 pracuje najlepiej (posiada największą głębię ostrości) od f/7.1 do f/11.

Przesadziłeś z tą f/11. Wielokrotnie robiłem na takiej przysłonie i jakbym nie spojrzał, nie chciały być ostre.

Być może też czas, miejsce i oświetlenie miało na to duży wpływ.

axk
21-04-2008, 23:36
Napewno oświetlenie oraz inne parametry ekspozycji mają wpływ na jakość zdjęcia (w tym jego ostrość). Wykonałem wiele zdjęć z f/11 zarówno przy słabym jak i dobrym oświetleniu i zdjęcia wychodziły ostre. Oczywiście pozostałe parametry ekspozycji były tak dobrane aby tą ostrość jak najlepiej uwidocznić. Faktycznie powyżej f/11 (przynajmniej w moim odczuciu) ostrość zaczyna spdać. Niestety praw fizyki nie oszukamy, ale krytykowanie samego KIT-a za to iż jest KIT-em jest bynajmniej dziwne. Jeżeli ktoś nie potrafi robić dobrych zdjęć (w tym przypadku ostrych) KIT-em to L-ką także ich nie wykona. Sprzęt trzeba poznać i wyczuć.

Chris_11
21-04-2008, 23:39
Ja nie krytykuję KITa. Wręcz przeciwnie - zawsze go zachwalam jako bardzo dobry obiektyw na start niosący ze sobą wiele możliwości, jeśli tylko potrafi się go wykorzystać.
Niemniej jednak, dla mnie przy f/11 jest już nieostry, ale jak wiadomo, jest to subiektywne odczucie, dlatego np. dla mnie w tym zdjęciu nie ma tragedii.

axk
21-04-2008, 23:46
Właśnie. Sprzęt trzeba umiejętnie wykorzystać. Najłatwiej zwalić winę na "wadliwy lub kiepski jakościowo sprzęt". Trochę treningu i dobre chęci powinny załatwić sprawę. Jeżeli chodzi o zdjęcie to faktycznie można by spróbować otworzyć trochę przysłonę na np. f/8, nawet niekoniecznie zmieniając ogniskową.

kris_sz2
21-04-2008, 23:51
No totalnym laikiem nie jestem. Chciałem się zorientować czy przypadkiem nie mam jakiegoś problemu z optyką. Mam wiele fotek zrobionych, z których jestem zadowolony. Mam tylko problem nad którym pracuje z robieniem zdjęć w plenerze. Następny wypad to będzie ze statywem i potestuje.

Dzięki wszystkim, nie pogniewacie się jak jeszcze Was pomęczę, kiedyś ;)

axk
21-04-2008, 23:53
Najlepszym sposobem nauki jest eksperymentowanie :-)

CamelXP
22-04-2008, 10:45
Ale po kiego grzyba IS ON przy ogniskowej 18 w biały dzień?

Chris_11
22-04-2008, 12:21
Może Kolega był po ciężkim, sobotnim wieczorze. ;) ;)

axk
22-04-2008, 13:39
Zawsze jest to pewnego rodzaju zabezpieczenie. Jeżeli aparat posiada IS to warto go używać przy każdym zdjęciu. To nic nie kosztuje a przynajmniej mamy 100% pewność iż zdjęcie nie będzie poruszone.

tomko66
22-04-2008, 14:17
te problemy z ostrością przy przysłonach rzędu 11 czy 16, to sprawa limitu dyfrakcyjnego. ten problem został opisany w ostatnim numerze DFV. inna rzecz, że ten Kit nie należy do rewelacyjnych

axk
22-04-2008, 16:08
To prawda. Jakością oraz parametrami nie powala, ale za jego pomocą można zrobić naprawdę przyzwoite zdjęcia.

kris_sz2
22-04-2008, 22:51
Oki ... dzisiaj zrobiłem sobie mały testing i no wyszło na to że trzeba pykać na F8. Zdjęcie w jpg jest bez rewelacji ale w raw na Sharpness +2 jest już zupełnie przyzwoicie +5 to bajka. Powyżej F8 jest już tylko gorzej. Dzięki za pomoc.

talu
18-05-2008, 18:20
Witam, Od około tygodnia czasu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d. Jest to poje pierwsze lustro. Wcześniej robiłem minoltą A200. Nowym aparatem zrobiłem około 200 zdjęć dopiero. Ale mam problem, z ustawieniem ostrości przez AF. Aparat ostrzy pięknie ale tylko w wizjerze, zdjęcia oglądane na kompie nie są aż takie piękne. Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być? ma do dyspozycji jeszcze jeden obiektyw canon ef 75-300 i jest to samo. Trzeba się dobrze namęczyć żeby zrobić ostre zdjęcie. Czym to może być spowodowane? może o czymś nie wiem? Może ktoś wie jak to obejść??? Przy ręcznym ustawianiu ostrości jest tak samo. NIe jest to jakaś wielka tragedia, ale minolta robiła dużo bardziej ostre zdjęcia. A jak chcę zrobić zdjęcie na szybko to w ogóle o ostrości mogę zapomnieć :( Jak tak dalej będzie to będę zmuszony wrócić do starego aparatu a tego po prostu sprzedam. Bo dlaczego on ma robić takie zdjęcia jak chce, a nie jak chcę ja. Proszę o porady może ktoś wie co jest tego przyczyną??

gwozdzt
18-05-2008, 18:35
najłatwiej będzie coś podpowiedzieć, jeśli pokażesz kilka przykładowych zdjęć z EXIF.
www.imageshack.us

AnitaKraft
18-05-2008, 19:00
Witam, Od około tygodnia czasu stałem się szczęśliwym a może i nieszczęśliwym posiadaczem 450d. Jest to poje pierwsze lustro. Wcześniej robiłem minoltą A200. Nowym aparatem zrobiłem około 200 zdjęć dopiero. Ale mam problem, z ustawieniem ostrości przez AF. Aparat ostrzy pięknie ale tylko w wizjerze, zdjęcia oglądane na kompie nie są aż takie piękne. Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być? ma do dyspozycji jeszcze jeden obiektyw canon ef 75-300 i jest to samo. Trzeba się dobrze namęczyć żeby zrobić ostre zdjęcie. Czym to może być spowodowane? może o czymś nie wiem? Może ktoś wie jak to obejść??? Przy ręcznym ustawianiu ostrości jest tak samo. NIe jest to jakaś wielka tragedia, ale minolta robiła dużo bardziej ostre zdjęcia. A jak chcę zrobić zdjęcie na szybko to w ogóle o ostrości mogę zapomnieć :( Jak tak dalej będzie to będę zmuszony wrócić do starego aparatu a tego po prostu sprzedam. Bo dlaczego on ma robić takie zdjęcia jak chce, a nie jak chcę ja. Proszę o porady może ktoś wie co jest tego przyczyną??

Bez obejrzenie zdjęć i poznania ich parametrów trudno coś stwierdzić ale wiedz, że z aparatami 450d są w ogóle jakieś problemy. Ja też wcześniej kupiłam 450d, potem wymieniałam i było to samo, aż w końcu go zwróciłam. Poczytaj sobie na forum dpreview tam jest mnóstwo na ten temat.

Misiaque
18-05-2008, 19:04
Jak znam życie, to przyzwyczaiłeś się do gigantycznej głębi ostrości w cyfrowym kompakcie (nota bene rzecz z powodu której mam totalny wstręt do tych urządzeń). Temat do zgłębienia to głębia ostrości moim zdaniem.

werek
18-05-2008, 19:19
...Dużo lepiej robiło mi się portrety kompaktem ( A200 ) niż tym... Są bardziej ostre !! tak samo jest z krajobrazami, coś na pierwszym planie jeszcze jeszcze, ale z tyłu lipa... Co to może być?...

mowiac w skrocie to glebia ostrosci (DOF z ang.), na wikipedi znajduje sie krotka definicja tego co to jest, tutaj (http://pl.wikipedia.org/wiki/Głębia_ostrości). podejrzewam że twój problem polega właśnie na tym, wizjer jest mały i jeszcze pewnie nie nauczyłeś sie zwracać uwagi na rozkład DOF, jak chcesz miec ostre zdjecia od pierwszego planu az do tła to polecam przestawić aparat na tryb Av i pokrętłem na spustem migawki zmien przesłone w okolice f/16 ogniskowa np. 18 i ustaw ostrosc (za pomoca AF) na obiekt oddalony o jakies 5m.

takie ustawinie powinno ci ukazac roznice dosyc znaczna wobec tego jak dotychczas robiles zdjecia.

pamietaj ze aparaty kompaktowe (nawet hybrydy) maja matryce czesto mniejsze niz polowa/cwiartka znaczka pocztowego, stad ich wymagania odnosnie przeslony sa mniejsze zeby uzyskac idealne DOF juz od metra (stad tez tryb makro od np. 5cm w kompaktach)

talu
18-05-2008, 20:52
Nic to, pozostaje mi zabawa i testowanie. Mam nadzieje, że się czegoś nauczę. Dziękuje wszystkim za rady...

Fotos
19-05-2008, 17:11
>>z aparatami 450d są w ogóle jakieś problemy

Wiekszosc problemow dotyczy 450D i kita.
Co do reszty to sa spekulacje, choc wszyscy czekaja na test na dpreview, a testu ciagle niet. Ja robilem fotki juz paroma obiektywami i nie zauwazylem konkretnych wad. Lustrzanka robi sie zdjecia nieco inaczej, dlatego ja zawsze polecam kompakty jako "jakis aparat".
Misiaque ma racje w tym co pisze - jak ktos lubi wszystko na ostro to kompakt tez jest najlepszy.

JanP
20-05-2008, 15:26
coś tam juz się pojawiło:
http://www.dpreview.com/previews/canoneos450d/

Fotos
20-05-2008, 17:12
Preview to bylo dawno, wszyscy czekaja na pelny test.
Dpreview ma w zwyczaju wyjasniac problemy z producentem jesli pojawia sie w testach. I wiele osob obstawia ze to wlasnie dotknelo 450D. Poczekamy i zobaczymy czy podadza powod opoznienia testu czy tez test bez wyjasnien.

XGrzesX
24-05-2008, 17:17
Pełny test na dpreview juz się pojawił. Niestety nie pojawiło się żadne wytłumaczenie odnośnie opóźnienia testu. Co dziwne nie ma też nic na temat problemów z AF.

emilus100
24-05-2008, 19:57
Problemy z AF? Kurcze ja w moim 450d nie zauważyłem zadnych problemów... A większość zdjęć robie właśnie z AF.

noeee
24-05-2008, 21:34
ale ....
Wcześniej fociłem Canonem S2 (zoom 12x z dość dobrym jak na kompakta jasnym obiektywem z IS;))
i tam faktycznie ze startu zawsze jest duża głębia ostrości ...
większość fotografowanych obiektów jest dość ostra ... w całym kadrze ... ale tylko dość ostra (1:1 na cropie już tak ostra nie jest)

po zakupie 450D .. i zrobieniu pierwszych fotek .... też popadłem w lekką rozpacz .....
w cropie 1:1 mydło ..... ale ...
po wielu próbach, przeczytanych wątkach .... art. o GO, hiperfokalnych i innych "świnstwach" wkońcu doszedłem do ładu ;)
450D + kit da się zrobić ładne fotki ...
Rób zawsze w RAW'ach ....
i teraz jedna uwaga .... robisz Raw 12 M .... który na kropie czasem jest średnio ostry ale w praktyce i tak nawet pomniejszenie o 50% daje obraz jakby z aparatu 3 MP (z tego nawet wydruki A4 wychodzą super) ...
i taka fotka w rozdziałce około 2100x1400 wygląda wyśmienicie (po małych korektach w Rawie). Oglądaj takie fotki - naprawdę robią wrażenie !
Nie wiem po co rozpaczać za tym że na kropie jest lekkie mydło jak na 50% które i tak jest bardzo duże obraz jest super ....

Co do samego KIT'a 18-55 IS ... to rób fotki w zakresie przesłony 7 8 9 ... i zdjęcia wyjdą dość dobrze (GO akurat na długości około 2-3 metrów od wyostrzonego obiektu nie za odległego) jeśli focisz osoby to całość po obróbce wygląda naprawdę dobrze ....

a tak ogólnie to pobaw się ...
zrób jedną fotkę w wielu kombinacjach przesłona/czas + plus różne punkty ostrzenia .... i wyjdzie Ci gdzie twój KIT robi najlepiej dla danej kombinacji obiektów ;)

XGrzesX
24-05-2008, 23:05
450d ma problemy z łapaniem ostrości w trybie detekcji fazy. Z tego co się orientuje problem dotyczy części egzemplarzy (w niektórych problem nie występuje). Najłatwiej jest sprawdzić robiąc kilka/kilkanaście różnych ujęć dwa razy. Za pierwszym razem za pomocą tradycyjnego AF (detekcja fazy) a następnie za pomocą Livie View i AF ustawionego w trybie detekcji kontrastu. W niektórych przypadkach pierwsze na pierwszym zdjęciu będzie mydło a drugie będzie ostre.

icik
26-05-2008, 09:24
Stara zasada.... na cropie przysłona max. f8, f9. Powyżej już możesz liczyć na coś podobnego to tego co Ci wyszło. Brak ostrości w całym kadrze.

Fotos
27-05-2008, 14:52
>>450d ma problemy z łapaniem ostrości w trybie detekcji fazy

Zawsze znajdziesz takie warunki, ze AF bedzie mial problem.
Oczywiscie idealny przypadek, ze AF z LV dziala tak jak normalny i zdjecie wychodzi ostre. AF na bazie matrycy powinien byc zawsze dokladniejszy i moze sie roznic od zwyklego, za to w 450D jest wolny i siada przy slabym oswietleniu.

XGrzesX
03-06-2008, 22:00
Dzisiaj po raz trzeci nabyłem 450d z kitem. Niestety znowu porażka i problem z AF w trybie detekcji kontrastu....

rudymielec
03-06-2008, 22:45
to jaki jest w koncu ten problem przy detekcji fazy czy kontrastu ? bo sie juz pogubiłem. a zamierzam kupic 450d. w testach niby wypada wszytko ok a tu nagle jakies niby problemy ? probował ktos manualnie wyostrzyc lepiej to samo ujęcie niz af ? bo moze lepiej juz nie da rady na tym szkle ?

XGrzesX
04-06-2008, 06:54
to jaki jest w koncu ten problem przy detekcji fazy czy kontrastu ? bo sie juz pogubiłem. a zamierzam kupic 450d. w testach niby wypada wszytko ok a tu nagle jakies niby problemy ? probował ktos manualnie wyostrzyc lepiej to samo ujęcie niz af ? bo moze lepiej juz nie da rady na tym szkle ?

Kurcze chodziło mi oczywiście o problemy z AF w trybie detekcji fazy...

PS. Nie ma możliwości edycji swoich wcześniejszych postów ?

Fotos
04-06-2008, 10:19
Szczerze mowiac to nie podoba mi sie ten test.
AF w LV jest ustawiany na podstawie wycinka obrazu zdjetego z matrycy, AF bez LV na podstawie obrazu "padajacego" na sensory AF. AF w LV jest poza tym znacznie wolniejszy. W dodatku w 450D przy kicie
tracisz uklad krzyzowy (ktory zreszta jest tylko w punkcie centralnym). To NIE musi dzialac tak samo, nawet jest wskazane aby LV AF dzialal dokladniej.
Jak chcesz robic dalej porownania to zmien obiektyw na cos sprawdzonego typu 50/1.4.
Dpreview do testow praktycznie nie uzylo kita i dlatego problemow z AF nie mieli prawdopodobnie wcale.
Glowe daje, ze gdyby 40D mialo podobny LV tez z kitem bylyby narzekania. Swoja droga w obecnej wersji to ja uwazam LV za porazke.
450D z kitem to takie troche nie wiadomo co - ofiara wyscigu na MPiksele z bogata funkcjonalnoscia sprzedawana ze slabym obiektywem dla rynku masowego.

emilus100
04-06-2008, 10:33
Ja tam prawie wcale nie używam LV. Dużo wolniej ostrzy, ponadto gdy używam LV to jadę raczej na MF (zdjęcia makro). A na KIT-a nie nażekam, nim też można zrobić całkiem niezłe zdjęcia:) Sporo osób twierdzy, że KIT w 450D jest lepszy niż w starszych Canonach XXXD.

pan.kolega
04-06-2008, 18:48
Szczerze mowiac to nie podoba mi sie ten test.
AF w LV jest ustawiany na podstawie wycinka obrazu zdjetego z matrycy, AF bez LV na podstawie obrazu "padajacego" na sensory AF. AF w LV jest poza tym znacznie wolniejszy. W dodatku w 450D przy kicie
tracisz uklad krzyzowy (ktory zreszta jest tylko w punkcie centralnym). To NIE musi dzialac tak samo, nawet jest wskazane aby LV AF dzialal dokladniej.
Jak chcesz robic dalej porownania to zmien obiektyw na cos sprawdzonego typu 50/1.4.
Dpreview do testow praktycznie nie uzylo kita i dlatego problemow z AF nie mieli prawdopodobnie wcale.
Glowe daje, ze gdyby 40D mialo podobny LV tez z kitem bylyby narzekania. Swoja droga w obecnej wersji to ja uwazam LV za porazke.
450D z kitem to takie troche nie wiadomo co - ofiara wyscigu na MPiksele z bogata funkcjonalnoscia sprzedawana ze slabym obiektywem dla rynku masowego.

Niestety, nie moge sie zgodzic praktycznie z niczym w tekscie powyzej.

Nieprawda, ze z kitem traci sie krzyzowy centralny sensor w 450D. Krzyzowy uklad jest typu f/5.6. Dodatkowo, jest sensor pionowy (wykrywajacy linie poziome) o zwiekszonej dokladnosci dzialajacy z obiektywami f/2.8 +.

Dpreview ani nikt z wiekszych testerow nie testuje dokladnosci AF. Wszystkie te strony sa zalezne od producentow i na takie testy nie maja przyzwolenia. Rozdzielanie wlosa na piecioro z szybkoscia kart pamieci, cale strony guzikologii i porownywanie farby na logo firmy -- to jest OK, ale AF BF/FF - to tabu. Dlaczego? Dlatego, ze to jest zwiazane z kontrola jakosci i problemami w produkcji. Jezeli cos jest nie tak, producent chetnie wysle testerowi sprzet, ktory dziala. Nawet jesli duza czesc tego, co jest na rynku, nie dziala.

Live view jest doskonale wlasnie do testowania BF/AF bo latwo mozna ustalic max. osiagalna ostrosc obiektywu i porownac z tym wyczyny AF. Zdarzaja sie egzemplarze kazdego modelu body albo obiektywu firmy Canon, od najtanszych do najdrozszych, ktore maja _powazne_ problemy z dokladnoscia AF. Zalezy to od kalibracji, ale prawdopodobnie jest tez sporo przypadkow, ktorych nie da sie skorygowac przez kalibracje. Dokladnie jaki procent, to moglby powiedziec tylko Canon. To, ze nie oni nie oglaszaja takich informacji, nie znaczy, ze nie wolno sie domyslac. Moj 450D z kitem dziala akurat doskonale, a jestem bardzo wybredny i testuje w kazdym powiekszeniu (do 800%).

Ofiarami "wyscigu na Mpixele z bogata funkcjonalnoscia" sa zwykle niedoinformowani entuzjasci sprzetu, czy to za $8000 czy $800.

rudymielec
04-06-2008, 21:37
Niestety, nie moge sie zgodzic praktycznie z niczym w tekscie powyzej.

Nieprawda, ze z kitem traci sie krzyzowy centralny sensor w 450D. Krzyzowy uklad jest typu f/5.6. Dodatkowo, jest sensor pionowy (wykrywajacy linie poziome) o zwiekszonej dokladnosci dzialajacy z obiektywami f/2.8 +.

Dpreview ani nikt z wiekszych testerow nie testuje dokladnosci AF. Wszystkie te strony sa zalezne od producentow i na takie testy nie maja przyzwolenia. Rozdzielanie wlosa na piecioro z szybkoscia kart pamieci, cale strony guzikologii i porownywanie farby na logo firmy -- to jest OK, ale AF BF/FF - to tabu. Dlaczego? Dlatego, ze to jest zwiazane z kontrola jakosci i problemami w produkcji. Jezeli cos jest nie tak, producent chetnie wysle testerowi sprzet, ktory dziala. Nawet jesli duza czesc tego, co jest na rynku, nie dziala.

Live view jest doskonale wlasnie do testowania BF/AF bo latwo mozna ustalic max. osiagalna ostrosc obiektywu i porownac z tym wyczyny AF. Zdarzaja sie egzemplarze kazdego modelu body albo obiektywu firmy Canon, od najtanszych do najdrozszych, ktore maja _powazne_ problemy z dokladnoscia AF. Zalezy to od kalibracji, ale prawdopodobnie jest tez sporo przypadkow, ktorych nie da sie skorygowac przez kalibracje. Dokladnie jaki procent, to moglby powiedziec tylko Canon. To, ze nie oni nie oglaszaja takich informacji, nie znaczy, ze nie wolno sie domyslac. Moj 450D z kitem dziala akurat doskonale, a jestem bardzo wybredny i testuje w kazdym powiekszeniu (do 800%).

Ofiarami "wyscigu na Mpixele z bogata funkcjonalnoscia" sa zwykle niedoinformowani entuzjasci sprzetu, czy to za $8000 czy $800.

Kolego czy mogl bys podeslac jakies foto z twojego 450+kit IS przymeirzam sie do zakupu i chche miec jakies odniesienie po zakupie co do ostrosci wiec prosiłł bym jakiegos jpg na full albo rawa zrobionego z detekcja fazy

Fotos
05-06-2008, 12:05
>>Nieprawda, ze z kitem traci sie krzyzowy centralny sensor >>w 450D. Krzyzowy uklad jest typu f/5.6

Racja, traci sie high precision, a nie krzyzowy, ale jednak sie traci.

>>Dodatkowo, jest sensor pionowy (wykrywajacy linie poziome)

Akurat jest odwrotnie :-)

>>Wszystkie te strony sa zalezne od producentow i na
>>takie testy nie maja przyzwolenia

dpreview zostalo kupione przez yahoo, a nie przez canona :-) Poza tym podejrzewanie, ze wszyscy sa w zmowie skads znam...

>>Live view jest doskonale wlasnie do testowania BF/AF

Do testowanie roznic miedzy zwyklym AF. Nie widze jednak uzasadnienia dlaczego AF LV ma dzialac tak samo jak zwykly AF. To jest idealny przypadek (zakladajac idealne ustawienie odleglosci). Przy zwyklym AF masz dokladnosc 1DOF/ albo 1/3DOF. Przy kontrascie analizowany jest wycinek obrazu, aby byl jak najostrzejszy. Inny algorytm, inna dokladnosc.

>Ofiarami "wyscigu na Mpixele z bogata funkcjonalnoscia" >sa zwykle niedoinformowani entuzjasci sprzetu

Jak ktos wklada do korpusu uklad AF, ktory wymaga do lepszej precyzji obiektywu lepszego niz kit, to cos jest nie tak. 450D + kit to zapewne 80% odbiorcow.
Podobna ofiara jest np. Pentax 20D z matryca 14Mpix.

I jeszcze cos do kontroli - nikt w obiektywie typu kit nie bedzie zbytnio zajmowal sie kontrola, bo to kosztuje. Podobnie jak wykonaniem. Proces produkcyjny ma dopuszczalne tolerancje i w ich ramach jest kontrolowany.
Owszem sa wpadki, ale watpie aby standardowe odchylenia
byly tak duze, aby co drugi zestaw byl walniety. To jest raczej "quality by design".

>>Moj 450D z kitem dziala akurat doskonale

Co nie znaczy, ze na np. 50/1.4 nie wyjdzie mu BF/FF :-)
Ja chetniej bym zobaczyl te 450D ktore zle dzialaja.
Wiekszosc opisywanych przypadkow bierze sie z braku doswiadczenia z lustrzankami.

XGrzesX
05-06-2008, 12:48
Sam jestem ciekawy o co chodzi z tym problemami z AF w 450d + kit.
Rozmawiałem kilkakrotnie z pomocą techniczną Canona (przesłałem im także zdjęcia testowe) i odpowiedź była taka, że takie problemy nie powinny mieć miejsca i konieczna jest kalibracja w serwisie. Dzwoniłem kilka razy i rozmawiałem z kilkoma osobami, co ciekawe za każdym razem mówili, że to pierwszy telefon z tego typu problemem :) Osoba z którą rozmawiałem stwierdziła, że czasami zdarzają się takie egzemplarze, które wymagają kalibracji, tylko że ja już miałem 3 zestawy 450d+ kit. Dzisiaj zwróciłem kolejną sztukę do sklepu. Według mnie firma Canon dała ciała z tym zestawem ...

Fotos
05-06-2008, 17:30
Wrzucales juz jakies fotki ? Chetnie bym zobaczyl te problemy z focusem.

XGrzesX
05-06-2008, 17:45
Wrzucales juz jakies fotki ? Chetnie bym zobaczyl te problemy z focusem.

Tak. W tym wątku od 35 wypowiedzi http://canon-board.info/showthread.php?t=33336&page=4
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Tutaj jest porównanie AF i LiveView (AF detekcja kontrastu)

http://www.flickr.com/photos/arieltribe/2553903552/sizes/o/in/set-72157605451622117/

rudymielec
05-06-2008, 21:25
no dobra a jak na tle 450d wypada 400d ? czy autofocus w trybie detekcji fazy bo tylko takowy posiada 400d wypada lepiej od tego w 450 czy jest tak samo??

pan.kolega
06-06-2008, 07:27
>>Dodatkowo, jest sensor pionowy (wykrywajacy linie poziome)

Akurat jest odwrotnie :-)

Nie odwrotnie, tylko tak, jak mowie. "High-precision horizontal line sensor" znaczy "czujnik linii poziomych o wysokiej dokladnosci" , a czujnik lini poziomych jest wlasnie paskiem pionowym.

Jak ktos wklada do korpusu uklad AF, ktory wymaga do lepszej precyzji obiektywu lepszego niz kit, to cos jest nie tak. 450D + kit to zapewne 80% odbiorcow.

Nic nie jest nie tak. Jest sporo obiektywow Canona, ktore maja mniejsze otwory niz f/2.8 jak np. EF 24-105 f/4 ktory nie lapie sie na ten dokladniejszy czujnik w 5D. I co z tego?

>>Moj 450D z kitem dziala akurat doskonale

Co nie znaczy, ze na np. 50/1.4 nie wyjdzie mu BF/FF :-)

Ale mu nie wychodzi, bo z 50/1.4 dziala tez doskonale. I jeszcze dziala doskonale z EF 10-22. I z EF 70-200 tez. I na dodatek z EF 28/1.8. Wstyd mi troche, ze mam takiego farta, ale zycie nie zawsze jest sprawiedliwe.

XGrzesX
06-06-2008, 08:00
pan.kolega, czy możesz podać kilka pierwszych numerów seryjnych Twojego body 450d oraz kita ?
Czy Twój obiektyw był wyprodukowany w Japonii czy na Tajwanie ?
Czy zestaw pochodzi z polskiej dystrybucji ?

Fotos
06-06-2008, 17:40
"czujnik linii poziomych o wysokiej dokladnosci" , a czujnik lini poziomych jest wlasnie paskiem pionowym.

Tak to sobie fajnie przetlumaczyles z broszurki 450D :-)
A jak przetlumaczysz to Panie Kolego:
"The center AF point is a cross-type AF point sensitive to f/2.8, which is suitable for large-aperture lenses (vertical-line sensitive to f/2.8 and cross-type vertical- and horizontal-line sensitivity to f/5.6)."

Uklad AF w 450D to mutacja ukladu z 30D(20D). Tylko 40D
ma diagonalny sensor 2.8 czuly zarowno na linie poziome i pionowe.
W sumie to Canon potrafi sprzedac to samo pare razy i tak zeby nikt za dobrze nie zrozumial :-)

I co z tego?

Ze trzeba popracowac nad zestawem dla ludu. Zamiast bawic sie w Mpixeloze, to popracowac na nad dobrym zestawem korpus + kit.

Ale mu nie wychodzi, bo z 50/1.4 dziala tez doskonale.

Kazda myszka swoj ogonek chwali :-) Z 10-22 to musialbys miec jakis walniety przez slonia obiektyw, zeby wyszedl Ci FF/BF.
A skoro masz takiego farta, to moze wrzucilbys linka do paru fotek z kita, zeby inni wiedzieli czego mozna oczekiwac ?

jaś
06-06-2008, 18:18
Kazda myszka swoj ogonek chwali :-) Z 10-22 to musialbys miec jakis walniety przez slonia obiektyw, zeby wyszedl Ci FF/BF.
A skoro masz takiego farta, to moze wrzucilbys linka do paru fotek z kita, zeby inni wiedzieli czego mozna oczekiwac ?

Też się kiedyś zastanawiałem jak na obiektywie ultrawide można zobaczyć FF

za dofmaster
ogniskowa 10mm przysłona 7.1
odległość obiektu 3metry - ostro od 0.59m do nieskończoności
odległość obiektu .5metra - ostro od 0.3m do 1.49m

podsumowanie obiekt odległy o 3m autofocus ma FF i focusuje na 0.5m i mamy nieostro od 1.49 do nieskończoności i to widać na zdjęciach.
czy to jest niemożliwe?
- jest możliwe bo sam widziałem. czy to duży FF? - nie wiem. :).

pan.kolega
08-06-2008, 09:09
No dobrze, Fotos, chyba Canon sam nie wie dobrze czy te paski sa poziome czy pionowe (kto te broszurki pisze?). Ale wyglada na to, ze masz racje, AF system jest podobny do 20D i 30D i jednak wyczuwa linie pionowe.

A jesli chodzi o ogonek, to nie moj ogonek tylko Canona. Kiedy mi sie podoba, to chwale, ale jesli cos nie dziala to robie halas. Nie mam zadngo poczucia lojalnosci i jutro moge przejsc na Sony.

Nie mam watpliwosci, ze sa korpusy i obiektywy z problemami AF. Ale tez na pewno sa takie (mam nadzieje , ze wiekszosc) ktore dzialaja prawidlowo. Tutaj za rowno Canon jak i inne firmy udaja , ze nic sie nie dzieje, bo wiedza z doswiadczenia, ze to sie oplaca.

Z Mpixeloza to nie masz racji, ze to niby dla gawiedzi. 20 i 30 i wiecej Mp systemy sa orientowane raczej na profesjonalistow i ceny maja bynajmniej nie dla tlumu. Piksele beda sie mnozyc na razie.

XGrzesX: Moj kit jest Made in Japan, i nie sadze, zeby one byly robione gdziekolwiek indziej. Body ma numery 32010..... a kit 39310.... kupione w sklepie (zwyklym, murowanym) w USA.

Wszystkim, ktorzy maja ochote studiowac te obrazki i grzebac w EXIFACH stawiam flaszke:

http://cid-2c08722f22582772.skydrive.live.com/browse.aspx/examples?uc=5

Te zdjecia byly robione z reki, w slabym swietle (niektore na dosc dlugie czasy , wszystkie z IS) z wysokimi ISO, wiec mozna sobie postudiowac szumy. Sa tam tez przyklady GO z EF 10-22, ktory jest super wide tylko na jednym koncu, ale tam tez moze miec BF/FF bez slonia, oczywiscie z bliska. Najlepiej ogladac w DPP, i zmieniac ostrosc, NR, itd. Na zdrowie.

XGrzesX
08-06-2008, 09:52
Obiektywy 18-55mm IS są także produkowane na Taiwanie.
A możesz zrobić i udostępnić kilka zdjęć testowych w dwóch wersjach: za pomocą standardowego AF oraz AF w trybie detekcji kontrastu. Zdjęcia najlepiej zrób jakimś obiektom w odległości min. 50 metrów, ogniskowej 55mm i przysłonie 5,6.

pan.kolega
08-06-2008, 19:00
Obiektywy 18-55mm IS są także produkowane na Taiwanie.
A możesz zrobić i udostępnić kilka zdjęć testowych w dwóch wersjach: za pomocą standardowego AF oraz AF w trybie detekcji kontrastu. Zdjęcia najlepiej zrób jakimś obiektom w odległości min. 50 metrów, ogniskowej 55mm i przysłonie 5,6.

Zrobie i udostepnie, ale najpierw powiedz mi skad wiesz, ze ISkity sa rowniez produkowane na Tajwanie. Widziales, albo miales taki? Gdzie nabywasz swoje kolejne 450D+kit?

Ja nie znam zadnego przypadku obiektywu EF, ktory bylby produkowany w Japonii i jednoczesnie gdziekolwiek indziej. Natomiast znam handlarzy sprzetem w NYC (Crooklyn) ktorzy takie rzeczy wmawiaja frajerom.

XGrzesX
08-06-2008, 19:11
Zrobie i udostepnie, ale najpierw powiedz mi skad wiesz, ze ISkity sa rowniez produkowane na Tajwanie. Widziales, albo miales taki? Gdzie nabywasz swoje kolejne 450D+kit?

Ja nie znam zadnego przypadku obiektywu EF, ktory bylby produkowany w Japonii i jednoczesnie gdziekolwiek indziej. Natomiast znam handlarzy sprzetem w NYC (Crooklyn) ktorzy takie rzeczy wmawiaja frajerom.

Obiektywów kitowych produkowanych na Taiwanie nie miałem ani nie widziałem. Informacje taką mam z forum dpreview.com, na którym niektórzy użytkownicy twierdzą, że mają kita "Made in Taiwan". Wszystkie swoje 450d nabywałem w sklepach internetowych w Warszawie ale zawsze był to odbiór osobisty. Wszystkie aparaty miałem z polskiej dystrybucji Canona.

pan.kolega
09-06-2008, 02:10
Zgadza sie, wlasnie sprawdzilem, sa kity 450D sprzedawane z obiektywem Made in Japan na froncie w jednym sklepie i Made in Taiwan ukryte z tylu (tak jak kity bez IS) w drugim sklepie. Co kto lubi. Te tajwanskie pojawily sie chyba pozniej.

Fotos
09-06-2008, 12:36
podsumowanie obiekt odległy o 3m autofocus ma FF i focusuje na 0.5m

FF na 2.5m z odleglosci 3m ??? Walniety przez slonia ? :lol:

>>Tutaj jest porównanie AF i LiveView (AF detekcja kontrastu)

XGrzesX-->przeciez Ci juz napisali, ze te zdjecia nic nie pokazuja :-) Chyba, ze cos ominalem. Poza tym jak nie ma EXIFa i punktow AF to trudno je oceniac.
Zdjecia testowe rob najlepiej ze statywu, centralny AF point, przy dobrym swietle, na w miare plaskie obiekty z dobra faktura i wrzucaj pelne dane. Operacja powinna byc w dodatku powtorzona pare razy. Nie musisz juz nawet porownywac z LV AF, jesli wiesz wczesniej, ze np. przy 5.6 obiektyw daje odpowiednio ostry obraz.

>>stawiam flaszke

Wrzuc Jpegi to pogadamy :-)
>>Made in Japan na froncie w jednym sklepie i Made in >>Taiwan ukryte z tylu

Moze to skladaki ? Ja mam takiego Tamrona - czesc China, czesc Japan. Canon to z tego co pamietam, ma z Tajwanu przewaznie dekielki :-)

pan.kolega
09-06-2008, 17:22
>>

>>Made in Japan na froncie w jednym sklepie i Made in >>Taiwan ukryte z tylu

Moze to skladaki ? Ja mam takiego Tamrona - czesc China, czesc Japan. Canon to z tego co pamietam, ma z Tajwanu przewaznie dekielki :-)

Mialem na mysli albo MIJ z przodu albo MIT z tylu. Obu na raz nie widzialem. Dekielki sa zwykle (zawsze?) MIT. Zreszta spodziewam sie, ze (prawie) kazda czesc jest robiona w jednym miejscu, i tylko skladane sa albo w Japonii albo w TROC. Dla mnie to nowosc, bo nie znam poprzednich takich praktyk Canona. Moze to w celu wprowadzenia wspolzawodnictwa wewnetrznego w zakladzie pracy, ciekawe kto wygra. Japonczycy juz chyba dali ciala, bo dotychczasowe narzekania chyba dotycza obiektywow MIJ.

Fotos
10-06-2008, 09:19
No i na optyczne.pl mamy test nowego kita - calkiem niezle.
Co prawda w zdjeciach jest przewaznie przymkniety do F/8, ale to pokazuje dobrze co mozna wydusic z tego obiektywu.
Czyli wychodzi, ze glownym powodem problemow 450D i kit, jest rozrzut w jakosci zestawow. Ciekawe jak oni to robia - lewa reka korpusik, prawa obiektyw - buch do pudelka i do sklepu :-) Oczekiwalbym, ze zestaw przechodzi dodatkowy test kalibracji, ale za pewne tak nie jest.

intoxicated
24-06-2008, 10:22
Witam! Ja mam podobny problem do poprzedników z moim Canonem Eosem 450d, jednak znacznie prostszy (tak mi się wydaje :P). mianowicie podczas robienia zdjęć w trybie AF przy każdej kombinacji ustawień jaką udało mi się stworzyć, nie miga kontrolka ostrości. Wręcz w ogóle jej nie ma. Wszystkie zdjęcia jakie robię wychodzą rozmazane, radę z LV też sprawdziłam i nie za dużo pomaga. Jestem załamana, bo z aparatami nigdy nie miałam zbyt wiele wspólnego, a za miesiąc jadę na wakacje i muszę jakieś zdjęcia zrobić. Czy jest to wina konkretnego aparatu? Błagam o pomoc!

Fan nr 1
24-06-2008, 12:41
A obiektyw próbuje wogóle ustawić ostrość? Jesteś pewna, że przełącznik na obiektywie jest w trybie AF ?

intoxicated
24-06-2008, 14:40
Jestem pewna na 10000% bo tyle właśnie przeczytałam na innych forach, w instrukcji i wszędzie gdzie dałam radę, dlatego zaczęłam zastanawiać się czy to nie jednak wina tego konkretnego aparatu. Patrząc przez obiektyw niby wszystko wydaje się ok (o ile ogniskowa jest mała, krótka czy jak to się poprawnie mówi), ale zdjęcie wychodzi nieostre.

Fan nr 1
24-06-2008, 15:39
A po wciśnięciu przyciku migawli do połowy obiektyw szuka ostrości ( czyli bzyczy i kręci przednią soczewką) ?

intoxicated
24-06-2008, 19:36
Nie, a powinien? Nic takiego nie robi, wciskam sobie zadowolona do połowy, przytrzymuję, a potem wciskam do końca i zdjęcie wychodzi rozmazane.

emilus100
24-06-2008, 21:11
Nie, a powinien? Nic takiego nie robi, wciskam sobie zadowolona do połowy, przytrzymuję, a potem wciskam do końca i zdjęcie wychodzi rozmazane.

Robisz zdjęcia w trybie live view, czy patrząc przez wizjer?

intoxicated
24-06-2008, 21:56
Próbowałam i tak i tak, ale za każdym razem wychodzą nieostre. Może przy LV jest ciut lepiej, ale to nadal nie tak jak ma być.

emilus100
24-06-2008, 22:08
Jeśli aparat nie jest w funkcji LV a przełącznik na obiektywie MF/AF jest ustawiony na AF to po wciśnięciu spustu migawki do połowy powinien sam ostrzyć, czyli jak napisał Fan nr 1 "bzyczy i kręci przednią soczewką":)

intoxicated
25-06-2008, 08:58
Skoro tak nie robi to znaczy, że mam go gdzieś zanieść do serwisu/wymiany? Kupiłam go co prawda w maju, ale dopiero jakieś 2 tygodnie temu wyjęłam z pudełka i nie za bardzo wiem co dalej robić ;/

emilus100
25-06-2008, 09:56
Najlepiej wcześniej by sprawdził go jeszcze ktoś kto się zna na apratach (jakiś znajomy) być może coś jest przestawione. A jak nie to do serwisu. Oczywiście wcześniej dobrze jest przestudiować instrukcje, może sama dojdziesz co jest nie tak:)

intoxicated
25-06-2008, 11:11
Ok dzięki, spróbuję kogoś znaleźć. A instrukcję studiowałam i wszystko kręci się wokół tego przełącznika AF/MF, który mam ustawiony dobrze. Dla pewności przywróciłam ustawienia fabryczne, ale też nic nie pomogło. Jestem załamana ^^

emilus100
25-06-2008, 13:21
Hmm.. pewnie nie masz drugiego szkła, żeby sprawdzić działanie autofocusa. Możliwe, że masz uszkodzone kitowe szkło.

Fotos
25-06-2008, 14:12
>>Jestem załamana ^^

Glowa do gory :-) Powodow moze byc tysiac, na pewno ktos ze znajomych moze Ci to sprawdzic dla pewnosci, a moze ma nawet Canona wiec i obiektyw podmienic sie da. Zreszta w pierwszy, lepszym fotolabie powinien znalezc sie ktos kto oceni czy wszystko dobrze robisz.
A aku dobrze naladowany ?:?:

JiNN
25-06-2008, 14:20
A próbowałaś przywrócić ustawienia fabryczne? Często przed rozpoczeciem zabawy z aparatem ludzie czytają instrukcję i często coś przestawiają w opcjach. Spróbuj przywrócić ust.fabryczne.

Pozdrawiam

emilus100
25-06-2008, 14:52
A próbowałaś przywrócić ustawienia fabryczne? Często przed rozpoczeciem zabawy z aparatem ludzie czytają instrukcję i często coś przestawiają w opcjach. Spróbuj przywrócić ust.fabryczne.

Pozdrawiam

. Dla pewności przywróciłam ustawienia fabryczne, ale też nic nie pomogło. Jestem załamana ^^

Przecież pisze intoxicated, że to nic nie dało

JiNN
25-06-2008, 14:53
A fakt sorki przeoczyłem.

Pozdrawiam

intoxicated
25-06-2008, 15:22
Tak, bateria jest cała. Oczywiście obiektywu nie mam drugiego. Będę musiała poszukać sobie jakiegoś fachowca i zapytać o radę. Dzięki wszystkim za pomysły!

Entu
25-06-2008, 15:31
To ja się podczepię z moim 450D ;) , mam go miesiąc i jak na razie wszystkie zdjęcia które nie wyszły ostre to było z mojej winy a nie z winy aparatu , jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni.

P.S.Aparat był kupiony w Niemczech , obiektyw MIJ.

Pozdrawiam.

ADAM_KO
25-06-2008, 16:24
Witam.
Chociaż zaczynam z 400D po przeczytaniu instrukcji wszystko poszło gładko.
Jak na kit ostrość ok.
Proponuję serwis.
Pozdrawiam.

LuMa
25-06-2008, 17:44
O rany, jak czytam te posty o problemach z focusem w 450 D, to aż się boję go kupić i zastanawiam się, czy w innych modelach canona (350 D, 400 D, 40 D, itd.) są takie problemy z FF/BF , zdjęciami rozmazananymi lub uszkodzonymi szkłami?
Dziwnie to wygląda, że już kilka osób trafiło na jakis trefny egzemplarz - to trochę dużo. Chyba, że większość mniej obeznanych użytkowników nie zauważa w ogóle, że coś jest nie tak z focusem, a widzą to tylko bardziej zaawansowani w wiedzy użytkownicy aparatów.
pzdr

intoxicated
25-06-2008, 17:47
Moje zdjęcia są tak nieostre że każdy, nawet ślepy to zauważy :(

emilus100
25-06-2008, 18:32
To ja się podczepię z moim 450D ;) , mam go miesiąc i jak na razie wszystkie zdjęcia które nie wyszły ostre to było z mojej winy a nie z winy aparatu , jesteśmy z żoną bardzo zadowoleni.

P.S.Aparat był kupiony w Niemczech , obiektyw MIJ.

Pozdrawiam.

Również mam go i nie ma problemu z ostrością, może żyletą zdjęć przy maksymalnej przysłonie nazwać nie można, ale po wyostrzeniu jest OK.

Witam.
Chociaż zaczynam z 400D po przeczytaniu instrukcji wszystko poszło gładko.
Jak na kit ostrość ok.
Proponuję serwis.
Pozdrawiam.

Za bardzo to nie wnosi nic do tego tematu:-? O jakim kicie mówisz? 18-55 (ale bez IS-a)?

XGrzesX
25-06-2008, 19:05
Moje zdjęcia są tak nieostre że każdy, nawet ślepy to zauważy :(

A mógłbyś pokazać jakieś zdjęcie w pełnej rozdzielczości ? Może udostępnij jedno nieostre i jedno ostre (najlepsze).

emilus100
25-06-2008, 19:12
A mógłbyś pokazać.

To raczej kobieta, tak wywnioskowałem z pisma;-)

Bert
25-06-2008, 19:59
Rowniez jestel wlascicielem tytulowego zestawu, i rowniez mam powazne problemy z ostroscia. Nie ma chyba zdjecia ktore bym nie zrobic, zeby nie bylo ostrone. Kazde jest mydlane, jedynie te na 55mm jakos ostrzej wychodza, ale tez brak im sporo do idealu.

Zrobilem wlasnie taki tescik. Trzy dezodoranty, jeden za drugim stopniowo co raz dalej. Celowalem w srodkowy dezodorant na napis "..EOKOM". Wszystkir fotki z AF poprzez srodkowy punkt AF.

UWAGA! fotki 100% 12mpix, waga 2.5-7 MB.

18mm

http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0393.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0394.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0395.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0396.JPG

35mm

http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0397.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0398.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0399.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0400.JPG

55mm

http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0401.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0402.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0403.JPG

A ponizej losowe fotki jakie zrobilem. 100% fotek tak wyglada mydlanie, nie potrafie odszukac ani jednej ostrej.

http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0162.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0206.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0245.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0304.JPG
http://www.zwierzaki.org/focus/IMG_0305.JPG

Co to moze byc, wina body czy obiektywu, no bo chyba nie moja? Fotki 304 i 305 zrobione przy szybkosci 1/3200sec, nie ma szans na poruszenie (celowalem ostrosc na osobę)

emilus100
25-06-2008, 20:28
W ostatniej partii zdjęć użyłeś największej dziury F/3,5. Nie dziwne, że cały plan poza miejscem, w które wycelowałes AF jest nieostry. Mydło to niestety będzie zawsze na takich przysłonach w tym szkle. Ale jeśli chodzi o AF to fakt ma problemy, widać że łapie ostrość przed pkt ostrzenia.

XGrzesX
25-06-2008, 20:33
Też mi się wydaje, że jest front focus. Tylko nie wiem czemu na zdjęcia dezodorantów z ogniskową 35, 55 ostrość jest w miarę OK.

emilus100
25-06-2008, 20:36
Też mi się wydaje, że jest front focus. Tylko nie wiem czemu na zdjęcia dezodorantów z ogniskową 35, 55 ostrość jest w miarę OK.

Bo wraz ze wzrostem ogniskowej przysłona się zwieksza w tym szkle. A wiadomo, że najlepszym wyjściem jest stosowanie przyslony powyżej 5,6. Fotki będą ostrzejsze.

Bert
25-06-2008, 20:41
W ostatniej partii zdjęć użyłeś największej dziury F/3,5. Nie dziwne, że cały plan poza miejscem, w które wycelowałes AF jest nieostry. Mydło to niestety będzie zawsze na takich przysłonach w tym szkle. Ale jeśli chodzi o AF to fakt ma problemy, widać że łapie ostrość przed pkt ostrzenia.

Specjalnie celowalem zeby pokazac w miare caly rozne wielkosci f. Jednak, przy tym 3.5 nawet miejsce w ktore celuje jest nieostre, albo bliskie nieostrosci.

Wczesniej ogladalem 100% cropy z tego obiektywu nie widzialem problemu z taka nieostroscia. Dzisiaj juz nie, ale jutro zrobie podobne fotki tylko z reczny focusem. Wtedy bedzie lepiej widac czy to AF czy kiepskie szklo, chociaz powiem szczerze ciezko sie ostrzy manualnie, jest dosc duzy skok na pierscieniu.

intoxicated
26-06-2008, 11:23
Tu moje przykładowe zdjęcia:

http://s5.zapodaj.net/3285204.jpg.html
http://s5.zapodaj.net/83694985.jpg.html
http://s5.zapodaj.net/69263765.jpg.html

Jeśli mam coś ustawiać z tymi przysłonami czy czymkolwiek to poproszę o jasno sprecyzowane pragnienia, bo sama póki co nie widzę różnicy bo wszystkie wychodzą rozmazane. Są naprawdę dużo gorsze niż kolegi Berta ;/

emilus100
26-06-2008, 13:36
intoxicated a manualnie możesz ostrzyć? Fakt zdjęcia wychodza kompletnie rozmazane, coś jest nie tak! To już nawet nie chodzi o BF czy FF. Zmiana przysłony tutaj nie pomoże.

Entu
26-06-2008, 14:08
Intoxicated może napisz z jakiego miasta jesteś i być może na forum znajdzie się pomocna dusza z twojego miasta.

jar14
26-06-2008, 14:36
Intoxicated może napisz z jakiego miasta jesteś i być może na forum znajdzie się pomocna dusza z twojego miasta.

dokładnie to samo chciałem napisac ;)

intoxicated
26-06-2008, 14:56
Jestem z Bydgoszczy. Manualnie próbowałam też, ale nie dość że ja nie umiem to on mi efektów nie pokazuje. Cóż, niezbyt zgrana z nas para.
Wczoraj próbowałam nawet dodzwonić się do jednego znajomego fotografa, ale nic z tego nie wyszło. Będę próbować dalej ale nie powiem żebym kiedyś miała jeszcze ochotę na jakiegoś Canona.

Fan nr 1
27-06-2008, 14:09
Tu moje przykładowe zdjęcia:

;/

Sprawdziłem Exify - ogniskowa: 0, przysłona:0.

Twój aparat po prostu "nie widzi" obiektywu i tyle.

Imho sa trzy możliwe przyczyny

-walniety aparat
- walnięty obiektyw
- zapaskudzone styki aparatu lub obiektywu
Czwarta możliwością jest złe zamocowanie obiektywu na aparacie ( no ale to chyba trochę niemożliwe)

intoxicated
27-06-2008, 15:53
Działa! Oddałam w ręce zawodowego fotografa, coś poprzestawiał, coś pokręcił, i nagle zaczęły zapalać się te wszystkie kontrolki. Teraz to już tylko mój problem pt. jak robić nim zdjęcia. Dzięki wszystkim za pomoc, zwłaszcza Fanowi nr 1. Mam nadzieję, że problem się nie powtórzy bo szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak było.

XGrzesX
27-06-2008, 16:11
Działa! Oddałam w ręce zawodowego fotografa, coś poprzestawiał, coś pokręcił, i nagle zaczęły zapalać się te wszystkie kontrolki. Teraz to już tylko mój problem pt. jak robić nim zdjęcia. Dzięki wszystkim za pomoc, zwłaszcza Fanowi nr 1. Mam nadzieję, że problem się nie powtórzy bo szczerze mówiąc nie wiem dlaczego tak było.

A ten zawodowy fotograf nie powiedział Ci co było powodem ?

Bert
27-06-2008, 17:31
Ciesze sie ze kolezance intoxicated wszystko juz chodzi :) Chetnie zobacze teraz jej fotki, a po za tym....obiecalem fotki autofocus vs manual.

Male obrazki pokazuja gdzie celowalem AF.

Uwaga: Manual focus przy uzyciu Liveview do podgladu w postaci powiekszenia 10x. W wizjerze wszystko jest zbyt male by moc ocenic czy sie dobrze wycelowalo...

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.zwierzaki.org/new/1.jpg)

http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0599_18-55_AUTOFOCUS.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0601_18-55_MANUALFOCUS.JPG

źródło (http://www.zwierzaki.org/new/2.jpg)

http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0605_18-55_AUTOFOCUS.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0606_18-55_MANUALFOCUS.JPG

źródło (http://www.zwierzaki.org/new/3.jpg)

http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0612_18-55_AUTOFOCUS.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0613_18-55_MANUALFOCUS.JPG

pan.kolega
27-06-2008, 18:30
Bert, "chyba na pewno" masz spory front focus.

Nic nie sluchaj co Ci mowia, ze kit na pelnych dziurach mydli itd. Ostrosc jest normalna, ale AF nie jest. (chyba, ze tez jestes intoxicated, to odstaw flaszke na chwile, i sprobuj jeszcze raz). :shock:

Te testy jak z traktorem sa dobre, bo nie ma watpliwosci, ze centralny punkt nic innego nie mogl zlapac (a masz tylko centralny punkt aktywny?). Tylko lepiej by bylo, zeby bylo cos na brzegach zdjecia blizej od traktora. Na trawie w drugim przykladzie juz cos widac.

Albo aparat, albo obiektyw, ale cos jest nie tak.

Bert
27-06-2008, 19:15
Robie fotki tylko na centralnym punkcie AF.

Albo aparat, albo obiektyw, ale cos jest nie tak.

Ale na drugim obiektywie nie ma problemu z AF, no chyba ze wypatrzyles cos.

emilus100
28-06-2008, 00:32
Bert, "chyba na pewno" masz spory front focus.

To już dawno stwierdziliśmy. A czego to wina to już (jeśli masz gwarancje) problem serwisu.

Jestem z Bydgoszczy. Manualnie próbowałam też, ale nie dość że ja nie umiem to on mi efektów nie pokazuje...

Ech... A od czego są instrukcje obsługi...

Obiektyw musiałbyć nieprawidłowo założony. Ale dobrze, że już wszystko działa:)

pan.kolega
28-06-2008, 07:17
Robie fotki tylko na centralnym punkcie AF.

Ale na drugim obiektywie nie ma problemu z AF, no chyba ze wypatrzyles cos.

Chyba masz na mysli "na drugim przykladzie?"

Tam tez jest FF.

Bert
28-06-2008, 08:35
Chyba masz na mysli "na drugim przykladzie?"

Tam tez jest FF.

Nie, nie, zapomnialem dodac zdjecia do tego postu z przykaldami, na samym koncu powinno byc to:

Wczoraj dokupilem sobie jeszcze obiektyw 55-250 IS i tam ten problem nie wystepuje.

Przykladowe fotki (rowniez 100% wielkosci 12mpix):

http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0464__55-250.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0466__55-250.JPG
http://www.zwierzaki.org/new/IMG_0512__55-250.JPG

emilus100
28-06-2008, 11:05
Nie, nie, zapomnialem dodac zdjecia do tego postu z przykaldami, na samym koncu powinno byc to:

Wczoraj dokupilem sobie jeszcze obiektyw 55-250 IS i tam ten problem nie wystepuje.

Przykladowe fotki (rowniez 100% wielkosci 12mpix)

Wniosek z tego, że szkło KIT-owe masz uszkodzone.

Bert
28-06-2008, 11:13
Mam chyba bardzo kaprysne szklo. Dzisiaj rano zrobilem kolejny tescik, z bateryjkami.

Procedura testowa:

- kazda kolejna pionowo stojaca bateryjka byla oddalona od obiektywu na odleglosc swojej srednicy
- aparat nieruchomo na stole
- stabilizacja wylaczona
- samowyzwalacz 2sek
- program: priorytet przeslony
- ISO 200
- Tryb AF - One Shot
- punkt AF na trzecia baterie od lewej, w miejsce laczenia sie koloru zlotego z czarnym, tak jak na tej fotce:

źródło (http://www.zwierzaki.org/mini.jpg)

- za kazdym zdjeciem zmienialem ostrosc aby na nowo ostrzyc
- AF ostrzyl tylko raz, nie bylo doostrzania.

F 3.5, 1/250, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0620.JPG
F 5.6, 1/100, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0621.JPG
F 8, 1/50, 18mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0622.JPG

F 4.5, 1/125, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0623.JPG
F 5.6, 1/100, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0624.JPG
F 8, 1/50, 35mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0625.JPG

F 5.6, 1/100, 55mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0626.JPG
F 8, 1/40, 55mm http://www.zwierzaki.org/baterie/IMG_0627.JPG

Co raz mniej z tego wszystkiego rozumiem :/

emilus100
28-06-2008, 11:19
Na ostatnich przykładach jakby lepiej. Ostrość tam gdzie trzeba.

softgbs
04-07-2008, 18:26
hmm. Jeśli możesz to zrób foto ściany na 18mm f3,5 i potem f8. najlepiej cegiełki z 3-5m na zwykłym AF bez LV.

Fotosnajper
26-07-2008, 16:57
Witam. Chciałbym się poradzić wielu wyjadaczy Canona, którzy najlepiej jeśliby posiadali lub mieli do czynienia z Canonem EOS 450D. Otóż kupiłem go w ostatni czwartek. Jechałem następnego dnia na lotnisko więc tyle ile akumulatora starczyło to nie chiciałem tracić energii na zrzcucanie kilku zdjęć do kompa. "Strzela" się fajnie zdjęcia, ale wszystkie są takie miękkie. Lekko jakby niedoostrzał, ale sprawdzałem na 5 obiektywach. 3 Canona i 2 od Zenita. I powtarza się sytuacja. Co zrobić. Nie ukrywam, że jak na mnie to nie był taki mały wydatek. Ale co powiedzieć ewentualnie przy reklamacji/serwisie? Może ktoś z was spotkał się z czymś takim. Nowy aparat, dobry raczej (testy itp.) no ale przyznam, że już ostrzejsze zdjęcia robiłem kompaktem Lumix FZ-8. W poniedziałek wyjeżdżam, więc zależałoby mi na dobrej jakości. Z drugiej strony pasjonuje się fotografią lotniczą. Lubię "ściągać" samoloty na ich przelotowych wysokościach na niebie nad moim miastem. A skoro musiałbym powiększyć zdjęcię, żeby coś zobaczyć to przy większym powiększeniu nadal nie uzyskam żądanego efektu bo będzie zmiękczony obraz.

piast9
26-07-2008, 17:59
Pokaż przykładowe zdjęcia. Na imageshack na przykład, podając na forum LINK.

igor58
26-07-2008, 18:00
Chyba powinno być: " niepokojąca nieostrość".
Raczej nie porównuj ostrości lustra z kompaktem, bo to dwie różne bajki. Jeśli jest za miękko, wejdź w opcje wyostrzania w aparacie (vide instrukcja) i ustaw na wyższe. Jeśli to nie pomoże, trzeba się skontaktować ze sklepem, wypróbować na miejscu inny egzemplarz. Obiektywy od Zenita na razie zostaw w spokoju.
Powodzenia!

I.

Kolekcjoner
26-07-2008, 21:44
Pokaż zdjęcia. Jakie masz ustawienia w puszce. Czy są to jpg-i czy raw?

Fotosnajper
26-07-2008, 22:33
Zdjęcia były w JPEGu. A wiecie może gdzie można wsadzić zdjęcia które nie będą zmniejszone :/ bo raczej nie na imageshack?? Na imageshack nie widać tego co na całym zdjęciu

Alzail
26-07-2008, 23:25
wytnij kawałek ze środka kadru i wstaw na Imageshake bez zmniejszania.

Fotosnajper
26-07-2008, 23:35
http://img504.imageshack.us/img504/8990/img085qb4.jpg
No więc tak wygląda ten kadr. Jest w takim rozmiarze jakby otworzyć w InfranView. czyli pełna rozdzielczość, ale mimo tego powinno być ostrzejsze.
Ustawiłem w "Stylach Obrazów" w Standardzie Ostrość z [domyślnej] 3 na 7 (skala od 0 do 7). I jakby widać róznice, najlepiej zobacze jutro tzn. niedziela jak będzie widno.

dr11
27-07-2008, 00:16
Widzę, że obiektyw jest na 300mm, na przesłonie f/5.6 to może być mydlany (pamiętam swoje 70-300 IS). Przymknij go do f/8-11 i dopiero zrób zdjęcie. Na 99% nieostrość jest spowodowana właśnie przez to.
To co pokazałeś po potraktowaniu USM 300, 1, 0 wygląda lepiej.

EDIT: Zerknij sobie na www.optyczne.pl na test swojego obiektywu i zobacz jak wygląda ostrość na 300mm w zależności od f, będziesz wiedział kiedy możesz uzyskać z obiektywu max detale.

Albeert
28-07-2008, 01:08
http://img504.imageshack.us/img504/8990/img085qb4.jpg
No więc tak wygląda ten kadr. Jest w takim rozmiarze jakby otworzyć w InfranView. czyli pełna rozdzielczość, ale mimo tego powinno być ostrzejsze.
Ustawiłem w "Stylach Obrazów" w Standardzie Ostrość z [domyślnej] 3 na 7 (skala od 0 do 7). I jakby widać róznice, najlepiej zobacze jutro tzn. niedziela jak będzie widno.
I tak trzeba robić.

Mam 450D (pierwsza moja dSLR) kilka dni i po pierwszych fotach byłem nie tyle zaniepokojony co załamany ostrością zdjęć. Ale tu: http://www.canon-board.info/showthread.php?t=35651&page=6 zostałem uspokojony, że wszystko jest OK :D

Misiaque
28-07-2008, 09:15
Widzę, że obiektyw jest na 300mm, na przesłonie f/5.6 to może być mydlany (pamiętam swoje 70-300 IS). Przymknij go do f/8-11 i dopiero zrób zdjęcie. Na 99% nieostrość jest spowodowana właśnie przez to.
To co pokazałeś po potraktowaniu USM 300, 1, 0 wygląda lepiej.

EDIT: Zerknij sobie na www.optyczne.pl na test swojego obiektywu i zobacz jak wygląda ostrość na 300mm w zależności od f, będziesz wiedział kiedy możesz uzyskać z obiektywu max detale.

Chyba mam jednak lepsze wyniki z mojego 70-300 IS USM, a to w ogóle jest z tego obiektywu?

dr11
28-07-2008, 10:43
Chyba mam jednak lepsze wyniki z mojego 70-300 IS USM, a to w ogóle jest z tego obiektywu?
Z jakiegos X-300 pewnie. 70-300 IS USM nie jest zly, ja tylko odnioslem sie do 100-400L na 300 :)

ade
27-08-2008, 17:19
Witam!

Na wstepie przepraszam za kolejny temat tego typu, ale naprawde juz sam nie wiem co mam o tym myslec...

przesiadlem sie z kompakta na 450d i jakby to powiedziec zdjecia z kompakta wydaja mi sie ostrzejsze...:/

moze sie czepiam i tak ma byc... moze ja cos zle robie... pomyslalem, ze uzyskam tutaj jakas odpowiedz...

wklejam wsumie jedno z bardziej ostrych zdjec, wiekszosc jest gorsza, ktore wyszlo na 55mm, na szerokiem kacie jest troche lepiej, FF ani BF raczej nie ma bo testy na linijkach, bilingach itp wychodza ok:]

jpeg jakos najlepsza, ostrosc ustawiona na 5, af one shot

IMG_4843.jpg (http://s010.wyslijto.pl/index.php?file_id=90809214605806199002)

tutaj wyciete i zmniejszone zdjecie

http://img530.imageshack.us/img530/6025/img4832cropmd9.jpg

doloze, jeszcze jedno zdjecie, tutaj jest typowa ostrosc jaka udaje mi sie uzyskac na 55mm

IMG_2810.jpg (http://s006.wyslijto.pl/index.php?file_id=68865956837357220540)

gwozdzt
27-08-2008, 17:38
Na wstepie przepraszam za kolejny temat tego typu,...
A jaki problem był dopisać się do istniejącego?:evil:

moze ja cos zle robie...
tak, nie ostrzysz po przeskalowaniu.

tu masz te co podlinkowałeś przejechane samym tylko UnSharpMaskiem (300; 0.3; 0) w PSE:

źródło (http://img396.imageshack.us/my.php?image=img2810oe8.jpg)
źródło (http://img514.imageshack.us/my.php?image=img4843ae3.jpg)

a to jest dopiero usunięcie rozmycia po filtrze AA.
gdyby to jeszcze podostrzyć, to... :roll: (z tym, że w drugim ostrość wylądowała raczej na rękach).

Krzychu
27-08-2008, 17:40
Nie jest.

ade
27-08-2008, 19:07
A jaki problem był dopisać się do istniejącego?:evil:

tak, nie ostrzysz po przeskalowaniu.

tu masz te co podlinkowałeś przejechane samym tylko UnSharpMaskiem (300; 0.3; 0) w PSE:

http://img396.imageshack.us/img396/7343/img2810oe8.th.jpg (http://img396.imageshack.us/my.php?image=img2810oe8.jpg) http://img514.imageshack.us/img514/3681/img4843ae3.th.jpg (http://img514.imageshack.us/my.php?image=img4843ae3.jpg)

a to jest dopiero usunięcie rozmycia po filtrze AA.
gdyby to jeszcze podostrzyć, to... :roll: (z tym, że w drugim ostrość wylądowała raczej na rękach).

czyli rozumiem, ze bezposrednio z aparatu takie zdjecia maja wychodzic jak mi wyszly??

gwozdzt
28-08-2008, 10:53
czyli rozumiem, ze bezposrednio z aparatu takie zdjecia maja wychodzic jak mi wyszly??
Nie wiem i nie potrafię Ci udzielić odpowiedzi, bo nie mam nawyku oglądania zdjęć w skali 100%. Serio.

te co podlinkowałeś zapisałem na dysk, otworzyłem w PSE (otworzyły mi się w widoku ~16%), od razu resize do 800px, następnie UnSharpMask, save i masz to co widzisz.

Odzwyczaj się od oglądania zdjęc w skali 100%, a będziesz żył dłużej i szczęśliwiej... :-)

tomaz
13-02-2010, 20:07
ożywię stary temat. mam podobne problemy z af przy szkle 18-55 is. zauważyłem tylko cos takiego , że jak przy automatycznym ustawianiu ostrości silniczek kręci obiektywem w dwie strony, to teraz tylko już w jedną - mianowicie potrafi obrócić się od 0.25m do nieskończoności... a wrócić już nie potrafi. muszę go manualnie doprowadzać potem do ostrości na 0.25m... silniczek padł?

More86
13-02-2010, 20:37
ustaw manualnie na nieskończoność, przełącz na AF i ustaw ostrość na przedmiot odległy o 15cm od obiektywu, jeżeli nie wróci to jest prawie na bank walnięty