Zobacz pełną wersję : obiektywy do fotografii bursztynu ze srebrem
Arche121
20-04-2008, 17:32
Witam,znajomi chcą zacząć robić zdjecia swojego towaru(bursztyn ze srebrem) .
Nie za bardzo mam doświadczenie w tej materii,wiec pytam doświadczonych forumowiczów,jakie obiektywy bede najlepsze do tego celu.
Puszke juz im poleciłem 5D,zostaje jeszcze stół bezcieniowy ewentualnie namiot i oświetlenie .
Prosze o pomoc w wyborze sprzetu,najlepiej z linkami gdzie to mozna kupic.
z góry dziekuje .
Rafal913
20-04-2008, 18:17
Ja bym polecił 100mm 2.8
Ale mam takie pytanie:
Po co 5D ?
no chyba, że nie mają co robić z pieniędzmi :)
Moim zdaniem 5D to za mało ...
Myślę, że jedyny odpowiedni do tego aparat to 1 Ds MarkII i mam nadzieję że wszyscy się ze mną zgodzą.
Jeśli interesuje ich fotografowanie szczegółów tej biżuterii, dlatego poleciłbym Canona 100mm / 2.8 / macro.
Na forum wiele osób chwali Tamrona 90mm macro, ale nie jestem pewien, czy nadaje się do FF.
Ja zdecydowanie polecam Canon 100mm marco. Mam taki i sobie chwalę :)
Ha, a mi to się wydaje, że te bursztyny i srebro to jest biżuteria. A na czym najlepiej się prezentuje piękna biżuteria? Na stole bezcieniowym? Nie! Na pięknej kobiecie, oczywiście! A tę najlepiej fotografować szkłami portretowymi.
Rafal913
20-04-2008, 18:37
Ewentualnie akrylowa podstawka :)
...
Na forum wiele osób chwali Tamrona 90mm macro, ale nie jestem pewien, czy nadaje się do FF.
...
Owszem, nadaje się. Wiele towarków robię tym szkiełkiem ale co się nawarczy , to się nawarczy....
Równomierne miękkie oświetlenie, czarne tło, ogniskowa miedzy 60 a 100 macro (nie wiem jak duża jest ta biżuteria) a puszka jest najmniej ważna.
pozdr
Adam Kasprzak
20-04-2008, 21:25
ostatnio robiłem elementy biżuterii. Nie mam jeszcze obiektywu macro, więc wziąłem 70-200 (z którego mam największe powiększenie). Na początku robiłem 5D, ale zmienilem na 300D - zyskałem w ten sposób x1.6
Nie jestem pewien czy do robienia małych pierdół 5D jest odpowiedni...
... Na początku robiłem 5D, ale zmienilem na 300D - zyskałem w ten sposób x1.6
Nie jestem pewien czy do robienia małych pierdół 5D jest odpowiedni...
Dokładnie. Do tego tamronka podpinam 20D, a piątkę używam na zdjęcia o charaktererze dekoracyjnym, czy też kiedy potrzebuję szerokiego kąta, ale wtedy z 24-70.
Witam,znajomi chcą zacząć robić zdjecia swojego towaru(bursztyn ze srebrem) .
Nie za bardzo mam doświadczenie w tej materii,wiec pytam doświadczonych forumowiczów,jakie obiektywy bede najlepsze do tego celu.
Puszke juz im poleciłem 5D,zostaje jeszcze stół bezcieniowy
czyli kupują sobie aparat, szkło, oświetlenie tylko po to aby zrobić fotki biżuterii którą sprzedają?? Nie wiem ile mają modeli że nie chcą zlecić tego jakiejś firmie tym się zajmującej... Mniejsza z tym. Dodatkowo przydałby się chyba Adobe CS3 albo jakiś inny solidny program graficzny.
Inna sprawa to puszka którą im poleciłeś. Ja nie jestem pewien czy FF jest niezbędne do packshotów. Jakiś z XXd chyba spokojnie by im wystarczył do tego celu...
ewentualnie namiot i oświetlenie .
Prosze o pomoc w wyborze sprzetu,najlepiej z linkami gdzie to mozna kupic.
z góry dziekuje .
stwierdzenie ewentualnie namiot - może być,
ale oświetlenie to podstawa, często nie mniej ważne niż puszka i szkło którym będą te fotki robić...
Pozdr.
Arche121
21-04-2008, 06:29
dzieki za odpowiedzi,moze z tym 5D troszeczke przesadziłem,faktycznie moze jakis crop starczy.
Do tego 100 macro i teraz rodzi sie pytanie jakie oswietlenie do fotografii bizuterii?
czyli kupują sobie aparat, szkło, oświetlenie tylko po to aby zrobić fotki biżuterii którą sprzedają?? ...
pewnie chcą zrobić tak, jak moi znajomi. kupić sobie sprzęt do pracy i przy okazji wykorzystywać w życiu prywatnym :)
taki "+" mają Ci, którzy prowadzą działalność gospodarczą i mogą to wliczyć w koszty.