Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : wielkosc matrycy a obiektyw itp

negatyw86
20-04-2008, 16:06
Hej,
szukałem na forum i nie ma żadnego postu podsumowującego kwestię przeliczników itd
Chodzi mi o to, żeby ktoś w końcu podsumował: jesli mam 400d (czyli matryca aps-c) i tamrona 17-50 Di II (czyli dedykowany do apartaów cyfrowych) i teraz czy te 17-50 to jest faktycznie 17-50 czy trzeba to przeliczyć? Kiedy się przelicza? Co się stanie gdy podłącze ten obiektyw do pełnej klatki?

fret
20-04-2008, 16:20
Oj kiepsko szukałeś, kiepsko... :( Z ogniskową nic się nie stanie, tylko na niepełnej klatce obiektywy mają takie pole widzenia, jak obiektywy o ogniskowej 1,6x większej na pełnej klatce :) Akurat obiektywu 17-50 do pełnej klatki nie podłączysz, a jeśli się uprzesz, to lustro najprawdopodobniej uderzy w obiektyw, a nawet jak nie uderzy, to bedziesz miał czarne brzegi. Tak mają wszystkie obiektywy przeznaczone tylko do niepełnej klatki.

gonzo44
20-04-2008, 16:22
Ogniskowa jest cechą obiektywu nie matrycy, czyli trzeba przeliczyć (przemnożyć), w Twoim przypadku, razy 1.6.
To, że obiektyw jest dedykowany do cyfry informuje o tym, że obraz jaki daje, będzie za mały dla matryc większych niż aps-c.

Edit:
Fret mnie uprzedził :-)

negatyw86
20-04-2008, 18:33
no dobra a jesli mam np canona 100-300 EF i pelna klatka (np 5d) dziala na EF to da się podłączyć bez problemu rozumiem? to raz :D
dwa, że wartość o jaką trzeba przemnożyć zależy od aparatu (i podane to jest w specyfikacji)?
i dalej, jesli kupiłbym takiego samego tamrona ale nie DI II tylko samo DI (czyli nie przeznaczone do aparatów cyfrowych) to da się podłączyć bez łaski? :)
a sam skrót DI II? :) producent pisze, że jest to przeznaczone do aparatów cyfrowych. Czy to równa się z nie pełną klatką czy raczej chodzi tu o analog/cyfra - chociaż w to wątpie:D.
no i czy zaden abiektyw 17-50 nie pasuje czy akurat ten tamron? :D
dzieki za odp.

stratus
20-04-2008, 19:12
w skrócie
do każdej puszki z APS-C zapinasz każdy obiektyw EF i EFS
do każdej puszki FF zapinasz tylko obiektywy EF

negatyw86
20-04-2008, 20:23
i rozumiem ze takim "odpowiednikiem ef i efs'a jest di II i Di u tamrona?
i do tego dochodzi jeszcze kwestia przelicznika ogniskowej w zaleznosci od modelu puszki? :)

piast9
20-04-2008, 21:33
i rozumiem ze takim "odpowiednikiem ef i efs'a jest di II i Di u tamrona?
Jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie to tak ale to nie jest dokładny odpowiednik. Obiektywy EF-S dodatkowo mają inny nieco bagnet uniemożliwiający wpięcie ich do puszek z EF. Mechanicznie nie da się. Tamrony DI II da się mechanicznie podpiąć pod puszkę z pełną klatką ale obiektyw będzie winietował jak cholera.

i do tego dochodzi jeszcze kwestia przelicznika ogniskowej w zaleznosci od modelu puszki? :)
Znów w potocznym rozumieniu tak. Tyle, że to nie o samą ogniskową chodzi tylko o kąt widzenia. Ogniskowa po podpięciu do cropa nie zmienia się i tego czepiają się puryści ;)

"Przelicznik ogniskowej" oznacza, że na puszce z cropem obiektyw o ogniskowej f będzie dawał kąt widzenia taki, jak obiektyw o ogniskowej f*przelicznik daje na pełnej klatce.

Vitez
20-04-2008, 23:13
w skrócie
do każdej puszki z APS-C zapinasz każdy obiektyw EF i EFS

Wyjątki do EFS - D30 (NIE 30D, stare D30), D60, 10D.

blum
20-04-2008, 23:21
Mamy jeszcze APS-H do ktorego podpinamy tylko obiektywy EF.

Bodzius
09-06-2008, 18:16
Właśnie szukałem takiego tematu. Podepnę się zatem, proszę o rozwianie moich wątpliwości :-)

Mam 350D i przymierzam się do kupna Canona EF 28-105 f/3,5-4,5 II USM

Czyli to oznacza, że ogniskowa pozostanie taka sama, ale obiektyw stanie się o wiele "węższy", tak? Jak mam to sobie dokładnie wyliczyć stosując ten przelicznik ogniskowej? Czy tylko to ulegnie zmianie, czy może jeszcze jakieś inne parametry? Po prostu interesuje mnie dokładnie co się stanie gdy podepnę do mojej 350D obiektyw o bagnecie EF :-)

joshua
09-06-2008, 18:32
Masz 350D, a wszystkie ogniskowe i wyliczenia robione są dla, w uproszczeniu mówiąc, 5d. Twój 28-105 zamieni się w 45-168.

comatus
09-06-2008, 18:53
Po prostu interesuje mnie dokładnie co się stanie gdy podepnę do mojej 350D obiektyw o bagnecie EF :-)
Będzie działał i robił zdjęcia :twisted:

emilus100
09-06-2008, 22:27
Po prostu interesuje mnie dokładnie co się stanie gdy podepnę do mojej 350D obiektyw o bagnecie EF :-)

czy podepniesz obiektyw EF czy EF-S, to w 350D ( jak i w innych cropach) ogniskową mnoży się przez przelicznik 1,6x.

Bodzius
10-06-2008, 07:44
Wielkie dzięki :-)

A teraz powiedzcie mi kiedy mam przeliczać, a kiedy nie. Dla obiektywów EF-S nie muszę, dla EF muszę... A co w przypadku innych firm niż canon, np. Sigma? Skąd mam wiedzieć czy obiektyw jest dedykowany do niepełnej klatki? Na przykładzie tego obiektywu Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG HSM Aspherical
http://www.optyczne.pl/41.2-Test_obiektywu-Sigma_17-35_mm_f_2.8-4_EX_DG_HSM_Aspherical_Zdj%EAcia_i_parametry.html

Muszę więc przeliczać, czy nie??

gonzo44
10-06-2008, 08:02
Zawsze musisz przeliczać.

axk
10-06-2008, 08:22
Wielkie dzięki :-)
A teraz powiedzcie mi kiedy mam przeliczać, a kiedy nie.

Jeżeli przy wykonywaniu zdjęć korzystasz z body FF, ogniskowej obiektywu przeliczać nie musisz.

1jac
10-06-2008, 09:21
Jest jeszcze jeden aspekt cropa. Zastosowania mniejszej od FF matrycy pogarsza wizualną ostrość rysowania obiektywu. Inaczej mówiąc, czym mniejsza matryca, tym wyższe wymagania dla szkła. Oczywiście przy stałym parametrze, którym jest jakość fotki. To też warto wziąść pod uwagę kupując zamienniki.

negatyw86
11-06-2008, 20:06
pomnóż ogniskowa przez 1,6 i będziesz mial :)

liquidsound
11-06-2008, 20:09
Producent zawsze podaje ogniskowa obiektywy, wiec jak masz cropa to zwsze mnozysz. Ogniskowa obiektywu sie nie zmienia, zmienia sie kat widzenia szkla.

marfot
11-06-2008, 20:21
Wydawałoby się, że często w końcu stawiany na forum problem przeliczania ogniskowych, powinien dotyczyć właścicieli lustrzanek FF przechodzących na APS-C tak aby łatwiej im było sobie wyobrazić jak będzie pracował dany obiektyw z "nowym" body :lol: . Tymczasem często chęć przeliczania, z różnym skutkiem zresztą, wykazują osoby, które nie widziały z bliska FF o przyzwyczajeniach już nie wspomnę. To tak tylko na marginesie, bo sam przez jakieś 25 lat fotofrafowałem na analogu a jakoś teraz nie ciągnie mnie do przeliczania ogniskowych na cropie.