Zobacz pełną wersję : temperatura światła a jego kolor?
No właśnie, jak ma się to do siebie?
lampa błyskowa ma około 5000K i można powiedzieć że daje w miare białe światło
zwykła żarówka zazwyczaj daje lekko żółte światło, to znaczy że ma wyższą temperaturę?
jaką temperaturę ma słońce?
no i w końcu jak można zmieniać temperature lampy błyskowej? bo używając lampy w pomieszczeniach ze starymi bardzo-żółto-świecącymi żarówkami i starając się zatrzymać dużo światła zastanego a tylko troche doświetlić lampą, efekt jest bardzo nie fajny bo nie da się ustalić balansu bieli,
jeżeli ustawie WB na światło zastane, lampa robi się niebieska, a jak ustawie na światło lampy, zastane staje się totalnie żółte, [przy ustawieniach WB pomiędzy efekt również jest bardzo słaby :/
co polecacie do zmiany temperatury światła lampy błyskowej?
Małe kawałki foliowych filtrów do oświetlenia, wkładane pod mydelniczkę lub montowane bezposrednio na palniku.
lampa błyskowa ma około 5000K i można powiedzieć że daje w miare białe światło
zwykła żarówka zazwyczaj daje lekko żółte światło, to znaczy że ma wyższą temperaturę?
jaką temperaturę ma słońce?
Odwrotnie, żarówka, dając żółte światło ma niższą temperaturę - ok. 3000 K.
Slońce (w południe) daje światło białe - takie jak lampa błyskowa (ok. 5.500 K).
Małe kawałki foliowych filtrów do oświetlenia, wkładane pod mydelniczkę lub montowane bezposrednio na palniku.
wpisałem w allegro filtry do oświetlenia i nic nie znalazło :/ gdzie to można znaleźć?
pod mydelniczkę? masz na myśli dyfuzor (kształt troche mydelniczko-podobny) czy coś jeszcze innego? :P
czyli im wyższa temperatura tym światło bardziej niebieskie, a im niższa tym bardziej żółte, białe to około 5500K, dzięki! ;)
Misiaque
19-04-2008, 20:48
Nie ma czegoś takiego jak białe światło ;-)
temperatura barwowa (http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_barwowa)
Nie ma czegoś takiego jak białe światło ;-)
czyli że ma być 'światło o białej barwie'?
kurcze! jak piszesz coś takiego to rozwiń poprosze, nie wszyscy są tak wielce inteligentni i nie wszyscy wszytko wiedzą więc pytają na forum aby się dowiedzieć, a nie po to aby ktoś im powiedział że są głupi (bo pytając na forum zdaje sobie sprawę z tego że nie wiem więc można powiedzieć że wiem że jestem głupi (w dziedzinie zadanego pytania przynajmniej ;)) poza tym to jest dział dla początkujących ;)
ale zawiłe.. peace and love :P
co z tymi foliami do oświetlenia? z czym to się je, jak się używa i gdzie dostać? ;)
http://www.raysfoto.pl/ zobacz na tej stronie. Oni mają takie bajerki właśnie do lamp błyskowych.
wiwo,
Misiaque w zasadzie ma rację, że nie ma światła białego.
Powstaje ono wyłącznie w mózgu każdego z nas i dla każdego z nas może oznaczać coś innego.
Ogólnie, światło to widzialna część promieniowania elektromagnetycznego w zakresie pomiędzy podczerwienią, a ultrafioletem, a biel to pewien zakres tego promieniowania pomiędzy lekkim zażółceniem, a lekkim zaniebieszczeniem. Pomiędzy tym, każdy z nas indywidualnie postrzega jakiś mniej-więcej biały odcień jako neutralną biel.
Ale zgadzam się, że zamieszczenie uwagi w takim stylu w jakim uczynił to Misiaque, niczego nie wnosi do dyskusji.
więc o to chodziło
nie zgodzę się, światło białe to inaczej mieszanina wszystkich barw z widma z przedziału widzialnego promieniowanie elektormagnetycznego właśnie od fioletowego do czerwonego czyli jak dobrze pamiętam z przedziału 380-770 nm ;)
więc biel to nie pewien zakres jak powiedziałeś, tylko całe to widzialne widmo zmieszane za sobą ;)
jeżeli którejś z barw zabraknie - światło wydaje się mieć inny kolor
nie można powiedzieć że nie ma białego światła! bo jest! może faktycznie ciężko jest uzyskać idealnie białe, ale nie można zaprzeczyć jego istnienia ;)
nadal chciał bym się dowiedzieć czegoś o akcesoriach do zmiany barwy światła z lampy ;)
Trochę inwencji! Wiadomo, że światło żarowe wobec flasha wydaje się ciepło żółte. Całkiem możliwe, że masz już w domu jakiś kawałek transparentnej folii czy może nawet szkła w tym odcieniu, a jak nie to pewnie w jakimś sklepiku papierniczym albo artystycznym, modelarskim - oczywiście jeśli nie w fotograficznym. Poeksperymentować - sama przyjemność, a potem można się pochwalić na forum. ;-)
Podaję temperatury standardowe dla podstawowych źródeł światła wg EOSa:
Światło:
żarowe 3200K
świetlówki 4000K
dzienne 5200K
dzienne pochmurne 6000K
dzienne zacienione 7000K
flesza 5000-7000K (tu aż do 7000 bo i z takimi parametrami się spotkałem)
Pisząc o filtrach oświetleniowych miałem na myśli coś takiego:
http://www.sprzet-dyskotekowy.kqs.pl/index.php?p55,filtr-barwny-dla-par-16-10-kolorow-do-wyboru
Tu oczywiście wybór jest dośc skromny, ale za to cena niczego sobie.
Podlinkowany wcześniej Raysfoto ma takie rzeczy - z tym że nie na stronie (osobiście trzeba - ja na szczęście mam do nich jakieś 30 metrów ;) ), ponadto sprzedają w dużych rolkach, a więc folii starczyłoby dla wszystkich fotografów w województwie.
do raysfoto muszę się przejść jakoś w tygodniu, bo dzisiaj zamknięte mają (niedziela ;))
więc zobacze co tam mają i za ile i zdecyduje ;)