PDA

Zobacz pełną wersję : A510 - problem z ustawieniem ostrości

darek505
19-04-2008, 18:04
Kupiłem ten aparat poprzez Allegro. Sprzedający zapewniał, że w 100% jest OK. Niby tak ale zauważyłem, że nie ustawia ostrości :(
Jeśli nie używam zoom'u to wszystko jest OK. Mogę zaledwie musnąć zoom i również ustawia ostrość. Ale wystarczy, że podkręcę zoom do 3-4x (optyczny) i w górę (cyfrowy) to obraz na wyświetlaczu jest rozmazany, znika ramka ustawiania ostrości i miga żółta dioda ( co wg instrukcji oznacza brak możliwości ustawienia ostrości). Zaznaczam, że nie używam trybu makro. Po prostu chcę zrobić zdjęcie przybliżonego obiektu oddalonego o 5+ metrów. Zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz jest tak samo. Zarówno w trybie AUTO jak w tematycznych.
Albo jestem tępy albo coś nie tak z tym aparatem.
Mam podejrzenie, że coś było grzebane w oprogramowaniu, ponieważ w menu "Mój aparat" -> "Obraz startowy" jest zdjęcie jakiegoś bobasa a wg instrukcji powinien być motyw z jakimś ptaszydłem :)
Help me, bo mnie żona zap... za to że wydałem prawie 2 stówki za coś co (delikatnie mówiąc) nie działa tak jak powinno

A i jeszcze jedno - znalazłem nieoficjalny firmware do tego aparatu ( coś do przedłużania nagrań video ) Czy wgranie tego firmwaru usunie problem czy raczej wygląda to na problem hardware'owy

Fotos
22-04-2008, 15:00
Zapomnij o zoomie cyfrowym i uzywaj tylko optycznego.
Zoom cyfrowy zrobisz sobie w komputerze.
A swiatlo masz dobre ?

AdamO.
22-04-2008, 15:31
nie uzywaj zoomo cyfrowego tylko optyczny i napisz czy jest ok i tak Jak Fotos mowi , sprawdz swiatlo czy nie jest za ciemno.

darek505
22-04-2008, 15:36
słuchajcie - światło jest dobre! Próbowałem zdjęć w nasłonecznionym pokoju i na zewnątrz w słoneczny dzień - przy użyciu zoom'u optycznego aparat traci ostrość, chce wymusić działanie lampy błyskowej a i tak nie ustawia ostrości. Olewam zoom cyfrowy ale żeby przy optycznym tak się dizało to jużchyba przesada

Fotos
22-04-2008, 17:01
Czyli co - masz ustawiony program np. P. Przy wsunietym zoomie jest ok, a jak zrobisz zblizenie 4x to nie potrafi zlapac focusa ? A lapie w ogole kiedykolwiek ostrosc przy aktywnym zoom-ie ? Niestety moze tu byc cos nie tak z mechanika obiektywu - nie dziala ustawianie ostrosci.
Moze sprobuje jeszcze z Manual Focus (MF) i zobacz czy mozesz sterowac ostroscia.

darek505
22-04-2008, 17:07
aparat ustawia ostrość tylko przy delikatnie muśniętym zoom'ie (1x może 2x) przy większym gubi ostrość. Sprawdzałem w trybie Auto, programach tematycznych, manualu i bez różnicy. Ręczne ustawienie ostrości nic nie daje. Na dodatek po przejrzeniu zdjęć robionych bez użycia zoom'u na komputerze zauważyłem, że zdjęcia są ostre jedynie w centrum - boki są nieostre i nawet powiedziałbym lekko zniekształcone. Tragedia!!

Fotos
23-04-2008, 12:31
To ze boki sa mniej ostre i troche znieksztalcone to normalka,
oczywiscie pytanie jak bardzo i na czym dokladnie to polega.
Wrzuc linki to fotek testowych, inaczej to gdybanie.
Nie rozumiem co masz na mysli "ze reczne ustawianie ostrosci nic nie daje". Jak dokladnie nie opiszesz problemu to ciezko pomoc. Chyba najlepiej bedzie jak ktos spojrzy na to z bliska (serwis?).

barto78
01-05-2008, 03:18
Nie mam dobrych wiesci, to mi wyglada na padniety obiektyw. Przy odrobinie szczescia wystarczy przeprowadzic kalibracje na odpowiednim sprzecie i oprogramowaniu. Jesli nie padla mechanika soczewki ostrosci to moze pomoze. Jesli nie.... wymiana obiektywu.