Zobacz pełną wersję : Konkurs fotograficzny "Polska rzeczywistość okiem młodych" do wygrania kino domowe!
Polska Młodych
18-04-2008, 16:35
UWAGA!
KONKURS FOTOGRAFICZNY WŁAŚNIE DLA CIEBIE!
Pokaż jakim widzisz świat, który Cię otacza – czy jest to marazm, szarazm, niechcemisizm i tumiwisizm czy też dobrobyt ,koloryt, happyendyzm i działalizm do potęgi?
Weź udział w organizowanym przez stowarzyszenie Polska Młodych konkursie fotograficznym pt. „Polska rzeczywistość okiem młodych”.
Na Twoje zdjęcia, wykonane dowolną techniką, czekamy do 1 czerwca 2008 roku. Można je wysyłać lub przynieść nam osobiście. Do wyboru do koloru – pamiętaj jednak, że nie decyduje data stempla pocztowego!
Najlepsze fotografie zostaną pokazane na wystawie w krakowskim klubie Enso zaś na autora najlepszego zdjęcia czeka zestaw kina domowego, ufundowany przez sponsora konkursu, firmę Danti.
Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: www.polskamlodych.pl/konkurs
SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU
"5.1. Posiada pełnię praw autorskich do fotografii i przenosi je na Organizatora w zakresie niezbędnym do jego publikacji i/lub innego rozpowszechniania, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności dostosowania zdjęcia do wymogów, jakie muszą zostać spełnione przy jego publikacji w formie książkowej."
Praw autorskich chyba nie da się przenieść :roll:
plyszczarz86
18-04-2008, 17:14
było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
Pozdrawiam
Paweł
było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
Pozdrawiam
PawełTrochę Ci się pomyliło ;)
Oczywiście, że chodzi o prawa majątkowe, ale zacytowany powyżej paragraf a właściwie cały p. 5. jest tak sformułowany, że na jego podstawie organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.
organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.
Podkreśliłem najważniejsze ;-)
SdoubleU
19-04-2008, 00:36
Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?
Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?
Możesz wysłać, nikt ci nie boni. Tyko potem nie marudź jak je znajdziesz w jakimś kalendarzu/reklamie/billboardzie/gazecie a nie dostaniesz za to ani grosza itd itp.
na takie konkursy wysyła się po prostu zdjęcia słabe ;) a to, że Twoje słabe może być dużo lepsze niż kogoś innego... :)
Niestety, teraz chyba z 90% konkursów ma takie zapisy...
W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.
A to kino domowe, to pewnie będzie Medion. Takie coś o tej firmie znalazłem...:
"Firma Medion faktycznie produkuje masówkę dla Aldi, ale nie w tym problem. Produkty marki MEDION sprzedawane w Polsce to po prostu masowo wykupywane na paletach wyroby przeznaczone z różnych powodów do recyklingu. Są potem "naprawiane" przez różnego rodzaju "złote rączki" metodą garażową i rozprowadzane przez pewną śląską firmę i podmioty z nią związane, a jest tego wiele. Wiem o tym bo sam się wrobiłem i jest to efekt mojego prywatnego dochodzenia. Jakość napraw jest bardziej niż żałosna, a trochę się na tym znam, bo jako elektronik, chałturzyłem naprawiając w latach 75-85 sprowadzany z wystawek sprzęt. Więc nie dajcie się wpędzić w maliny." :)
Jak by na to nie patrzeć, to nie warto, satysfakcja z tego żadna, ew. nagroda też, a jak wyslesz fajną fotke, to sie z nią praktycznie żegnasz. Może chcą wydać jakiś kalendarz i wymyślili sobie, że taniej będzie zrobić konkurs za 300 pln niż kupić zdjęcia do niego :)
Polska Młodych
19-04-2008, 09:16
W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.
To cały czas jest konkurs :) Zdjęć 30x40cm komórką się nie zrobi, ale zdjęć 9x13 raczej nie umieszcza się na wystawach bo nikt nie będzie stał z nosem w antyramie by im się przyglądnąć :)
Odpowiadając w ogóle na pytania związane z p.5: jesteśmy stowarzyszeniem non-profit: nie zbieramy zdjęć by je później komercyjnie wykorzystać i trzepać ogromnych pieniądzy ze zdjęć przesłanych przez Was. Po pierwsze dlatego, że nie leży to w naszej naturze, a po drugie, że nie mamy do tego środków ;)
Zdjęcia mają tworzyć swoisty wizualny raport nt. polskiej rzeczywistości okiem ludzi młodych (p.1.3;) ) Jeśli p.5 by nie było, moglibyśmy zostać przez autora zdjęć pozwani nawet za umieszczenie jego zdjęć na wystawie w internetowej galerii wystawy czy też katalogu wystawy, tworzących ten raport. Jakoś tak wyszło, że nie lubimy być pozywani przez kogokolwiek, więc wolimy się zabezpieczyć :).
Jak zauważył fyrste większość konkursów ma już takie zapisy.
Na wszelkie pytania i wątpliwości postaram się odpowiadać tu (aczkolwiek może zajmować mi to chwilę czasu) lub mailowo szymon@polskamlodych.pl
Pozdrawiam.
Ale 5.2 znacznie wykracza poza katalog wystawy i inne tego typu publikacje i do tego mam zastrzeżenia.
99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...
Polska Młodych
19-04-2008, 10:14
99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...
coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne ;)
marek808
19-04-2008, 10:32
coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne ;)
wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .
nie można było np. tak:
"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"
Chyba udajesz, że nie wiesz o co chodzi :) Można zrobić konkurs bez odbierania wszelkich praw do zdjęcia autorowi :)
Punkt 5.1 tego konkursu:
"Każdy uczestnik przynosi własne bierki, które zostają przewłaszczone na organizatora konkursu" ;P
AmatorKrak
19-04-2008, 16:07
wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .
nie można było np. tak:
"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"
Witam, jako nowy użytkownik całkowice podzielam zacytowane słowa. Problem jednak z tym że (cytuję za prezydentem) "i nikt nam nie powie że białe jest białe a czarne jest czarne" jak twierdzi Młoda Polska :-)
Polska Młodych
19-04-2008, 23:45
nie można było np. tak:
Ustawa wymaga od organizatora wymienienia pola eksploatacji. Powyższa formuła w świetle prawa niestety nic by nie znaczyła. Ponadto wystawa fotograficzna, katalog etc. nie są promocją konkursu, tylko jego następstwem. Dlatego też jeśli białe jest białe* taki punkt regulaminu by się nie sprawdził.
*@AmatorKrak - po pierwsze premier (ale łatwo się pomylić), a pod drugie konkurs organizuje stowarzyszenie Polska Młodych, zaś Młoda Polska skończyła w 1918 - jej to dopiero nic nie wmówisz :)
@fret
nie wyrywaj mojej odpowiedzi z kontekstu - jest pełna tylko z cytatem wypowiedzi popmarta - ja tu nic nie udaję - wytłumaczenie znajduje się niżej ;)
@gonzo44
biorąc pod uwagę nastawienie niektórych czytelników tego forum, należy również założyć, że organizator bierze w jasyr buty i zawłaszcza duszę uczestnika ;)
Nie ma przecież żadnego przymusu do wzięcia udziału w konkursie - chciałbym by jak najwięcej osób podzieliło się swoimi obserwacjami rzeczywistości. Jeśli jednak regulamin Was od tego odstręcza, nie pozostaje mi nic innego jak pozostać w nieukojonym smutku.
Niestety wolę pogodzić się z tym, że na konkurs wpłynie mniej zdjęć, niż mieć później problem z obrażonym uczestnikiem, który znajdzie lukę prawną w regulaminie i będzie ją drążył. Nasze prawo jest niestety tak skonstruowane, że lepiej być przesadnie zabezpieczonym prawnymi zdaniami niż pozostawić jakieś niedopowiedzenia.
Pozdrawiam i zapewniam, tylko tyle mi pozostaje, że nie działamy w złej wierze :)