Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Konkurs fotograficzny "Polska rzeczywistość okiem młodych" do wygrania kino domowe!

Polska Młodych
18-04-2008, 16:35
UWAGA!
KONKURS FOTOGRAFICZNY WŁAŚNIE DLA CIEBIE!

Pokaż jakim widzisz świat, który Cię otacza – czy jest to marazm, szarazm, niechcemisizm i tumiwisizm czy też dobrobyt ,koloryt, happyendyzm i działalizm do potęgi?

Weź udział w organizowanym przez stowarzyszenie Polska Młodych konkursie fotograficznym pt. „Polska rzeczywistość okiem młodych”.

Na Twoje zdjęcia, wykonane dowolną techniką, czekamy do 1 czerwca 2008 roku. Można je wysyłać lub przynieść nam osobiście. Do wyboru do koloru – pamiętaj jednak, że nie decyduje data stempla pocztowego!

Najlepsze fotografie zostaną pokazane na wystawie w krakowskim klubie Enso zaś na autora najlepszego zdjęcia czeka zestaw kina domowego, ufundowany przez sponsora konkursu, firmę Danti.

Więcej szczegółów znajdziesz na stronie: www.polskamlodych.pl/konkurs

SERDECZNIE ZAPRASZAMY DO UDZIAŁU

gonzo44
18-04-2008, 16:54
"5.1. Posiada pełnię praw autorskich do fotografii i przenosi je na Organizatora w zakresie niezbędnym do jego publikacji i/lub innego rozpowszechniania, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności dostosowania zdjęcia do wymogów, jakie muszą zostać spełnione przy jego publikacji w formie książkowej."
Praw autorskich chyba nie da się przenieść :roll:

plyszczarz86
18-04-2008, 17:14
było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
Pozdrawiam
Paweł

Kolaj
18-04-2008, 18:50
było to juz omawiane na forum, prawa autorskie dzielimy na osobiste (czyli ze ty zrobiłeś zdjecie i tego ci nikt nie zabierze) oraz na majątkowe (mówią o mozliwości publikowania i pobierania kożyści finansowych ze zdjęcia a to mozna odstąpić/sprzedać)
To by było po krótce na tyle. Myśle, że organizatorom chodzi o prawa majątkowe (zebyś potem ich nie skarżył, ze ci fotki ukradli), nie o prawa majątkowe bo tego ci nie mogą zabrać.
Pozdrawiam
PawełTrochę Ci się pomyliło ;)

Oczywiście, że chodzi o prawa majątkowe, ale zacytowany powyżej paragraf a właściwie cały p. 5. jest tak sformułowany, że na jego podstawie organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.

muflon
18-04-2008, 20:38
organizator nabywa za darmo prawo do dowolnego, także komercyjnego wykorzystania wszystkich nadesłanych zdjęć.
Podkreśliłem najważniejsze ;-)

SdoubleU
19-04-2008, 00:36
Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?

wojkij
19-04-2008, 01:48
Wnioski wyciagnij sam:p

Vitez
19-04-2008, 03:52
Nie doświadczony jestem. Rozumiem nie wysyłamy zdjęć na konkursy z takimi regulaminami?

Możesz wysłać, nikt ci nie boni. Tyko potem nie marudź jak je znajdziesz w jakimś kalendarzu/reklamie/billboardzie/gazecie a nie dostaniesz za to ani grosza itd itp.

fyrste
19-04-2008, 08:30
na takie konkursy wysyła się po prostu zdjęcia słabe ;) a to, że Twoje słabe może być dużo lepsze niż kogoś innego... :)

Niestety, teraz chyba z 90% konkursów ma takie zapisy...

fret
19-04-2008, 08:38
W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.

A to kino domowe, to pewnie będzie Medion. Takie coś o tej firmie znalazłem...:
"Firma Medion faktycznie produkuje masówkę dla Aldi, ale nie w tym problem. Produkty marki MEDION sprzedawane w Polsce to po prostu masowo wykupywane na paletach wyroby przeznaczone z różnych powodów do recyklingu. Są potem "naprawiane" przez różnego rodzaju "złote rączki" metodą garażową i rozprowadzane przez pewną śląską firmę i podmioty z nią związane, a jest tego wiele. Wiem o tym bo sam się wrobiłem i jest to efekt mojego prywatnego dochodzenia. Jakość napraw jest bardziej niż żałosna, a trochę się na tym znam, bo jako elektronik, chałturzyłem naprawiając w latach 75-85 sprowadzany z wystawek sprzęt. Więc nie dajcie się wpędzić w maliny." :)

Jak by na to nie patrzeć, to nie warto, satysfakcja z tego żadna, ew. nagroda też, a jak wyslesz fajną fotke, to sie z nią praktycznie żegnasz. Może chcą wydać jakiś kalendarz i wymyślili sobie, że taniej będzie zrobić konkurs za 300 pln niż kupić zdjęcia do niego :)

Polska Młodych
19-04-2008, 09:16
W takim razie to jeszcze konkurs, czy już przekręt? Nagrody warte w sumie kilkaset pln, a mogą sporo fajnych zdjęc nazbierać... wymagania maja spore... zdjęć 30x40 cm komórką raczej się nie zrobi.

To cały czas jest konkurs :) Zdjęć 30x40cm komórką się nie zrobi, ale zdjęć 9x13 raczej nie umieszcza się na wystawach bo nikt nie będzie stał z nosem w antyramie by im się przyglądnąć :)

Odpowiadając w ogóle na pytania związane z p.5: jesteśmy stowarzyszeniem non-profit: nie zbieramy zdjęć by je później komercyjnie wykorzystać i trzepać ogromnych pieniądzy ze zdjęć przesłanych przez Was. Po pierwsze dlatego, że nie leży to w naszej naturze, a po drugie, że nie mamy do tego środków ;)

Zdjęcia mają tworzyć swoisty wizualny raport nt. polskiej rzeczywistości okiem ludzi młodych (p.1.3;) ) Jeśli p.5 by nie było, moglibyśmy zostać przez autora zdjęć pozwani nawet za umieszczenie jego zdjęć na wystawie w internetowej galerii wystawy czy też katalogu wystawy, tworzących ten raport. Jakoś tak wyszło, że nie lubimy być pozywani przez kogokolwiek, więc wolimy się zabezpieczyć :).

Jak zauważył fyrste większość konkursów ma już takie zapisy.

Na wszelkie pytania i wątpliwości postaram się odpowiadać tu (aczkolwiek może zajmować mi to chwilę czasu) lub mailowo szymon@polskamlodych.pl

Pozdrawiam.

fret
19-04-2008, 09:51
Ale 5.2 znacznie wykracza poza katalog wystawy i inne tego typu publikacje i do tego mam zastrzeżenia.

popmart
19-04-2008, 09:59
99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...

Polska Młodych
19-04-2008, 10:14
99% konkursów dziś to lipa majaca za zadanie zebrać ciekawe i prawie daermowe materiały od frajerów ... co chwila jakaś gmina lub urząd miasta ogłasza takie wspaniałe konkursy ...

coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne ;)

marek808
19-04-2008, 10:32
coś mi mówi, że jakbyśmy wcześniej wiedzieli, że taka jest opinia o konkursach foto, to ogłosilibyśmy turniej w bierki symultaniczne ;)

wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .

nie można było np. tak:

"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"

fret
19-04-2008, 10:55

Chyba udajesz, że nie wiesz o co chodzi :) Można zrobić konkurs bez odbierania wszelkich praw do zdjęcia autorowi :)

gonzo44
19-04-2008, 14:37
Punkt 5.1 tego konkursu:
"Każdy uczestnik przynosi własne bierki, które zostają przewłaszczone na organizatora konkursu" ;P

AmatorKrak
19-04-2008, 16:07
wystarczyło się bardziej postarać w przygotowywaniu regulaminu a nie iść na łatwiznę zapisując na wszelki wypadek przejęcie praw autorskich .

nie można było np. tak:

"Nadesłanie na konkurs fotografii jest równoznaczne z udzieleniem bezpłatnego prawa do korzystania z utworów w celu promocji konkursu"

Witam, jako nowy użytkownik całkowice podzielam zacytowane słowa. Problem jednak z tym że (cytuję za prezydentem) "i nikt nam nie powie że białe jest białe a czarne jest czarne" jak twierdzi Młoda Polska :-)

Polska Młodych
19-04-2008, 23:45

nie można było np. tak:

Ustawa wymaga od organizatora wymienienia pola eksploatacji. Powyższa formuła w świetle prawa niestety nic by nie znaczyła. Ponadto wystawa fotograficzna, katalog etc. nie są promocją konkursu, tylko jego następstwem. Dlatego też jeśli białe jest białe* taki punkt regulaminu by się nie sprawdził.

*@AmatorKrak - po pierwsze premier (ale łatwo się pomylić), a pod drugie konkurs organizuje stowarzyszenie Polska Młodych, zaś Młoda Polska skończyła w 1918 - jej to dopiero nic nie wmówisz :)

@fret
nie wyrywaj mojej odpowiedzi z kontekstu - jest pełna tylko z cytatem wypowiedzi popmarta - ja tu nic nie udaję - wytłumaczenie znajduje się niżej ;)

@gonzo44
biorąc pod uwagę nastawienie niektórych czytelników tego forum, należy również założyć, że organizator bierze w jasyr buty i zawłaszcza duszę uczestnika ;)

Nie ma przecież żadnego przymusu do wzięcia udziału w konkursie - chciałbym by jak najwięcej osób podzieliło się swoimi obserwacjami rzeczywistości. Jeśli jednak regulamin Was od tego odstręcza, nie pozostaje mi nic innego jak pozostać w nieukojonym smutku.

Niestety wolę pogodzić się z tym, że na konkurs wpłynie mniej zdjęć, niż mieć później problem z obrażonym uczestnikiem, który znajdzie lukę prawną w regulaminie i będzie ją drążył. Nasze prawo jest niestety tak skonstruowane, że lepiej być przesadnie zabezpieczonym prawnymi zdaniami niż pozostawić jakieś niedopowiedzenia.

Pozdrawiam i zapewniam, tylko tyle mi pozostaje, że nie działamy w złej wierze :)