PDA

Zobacz pełną wersję : Masowa konwersja cr2 na jpg

troznawski
18-04-2008, 08:25
Witam,

Mógłby ktoś polecić konwerter do cr2 na jpg?
Zależy mi na masowej konwersji plików z raw do jpg bez wodotrysków.
Wiem że RawShooter 2006 Essentials był do tego zdatny, ale nie obsługuje on cr2, chyba że można by go jakimś pluginem potraktować?

CYNIG
18-04-2008, 08:29
C1 ma ta mozliwosc jak i zapewne wiekszosc innych konwerterow, napisz tylko z jakiego aparatu maja byc te rawy, samo "cr2" moze byc za malo.

mssk
18-04-2008, 08:30
Z aparatem dostałeś programik: Zoom Browser EX ?
Zaznaczasz miniatury które chcesz wywołać, prawym klawiszem w menu wybierz "Processing RAW Images" i działaj.
Chcesz coś lekko zmienić, to zmieniasz. Możesz zaznaczyć pliki, które chce wywołać, lub na końcu zapisując / konwertując wybierz, czy wszystkie, czy np. zaznaczone obrazy chcesz konwertować.
Jeśli nie szukasz "wodotrysków", to powinno Ci to wystarczyć.

troznawski
18-04-2008, 08:33
To 40d, tak jest Zoom Browser EX, ale przy około 300 plikach może być z nim ciężko.
Nie chce nic zmieniać, chodzi po prostu o konwersje "pełnych" raw'ów do jpg.

Tomasz1972
18-04-2008, 08:36
Dpp :)

troznawski
18-04-2008, 08:39
Dpp - Digital Photo Professional ?:)

mssk
18-04-2008, 08:51
co to znaczy, że będzie ciężko z Zoom Browser?
Przerabia mi 60-70 zdjęć w 10 minut.

troznawski
18-04-2008, 09:14
Chodziło mi o konwerter sam w sobie, bo nie mam specjalnie mocnego komputera. Nie potrzebuje żadnych korekt czy podglądów.

Ale jak piszecie Dpp to chyba jedyne słuszne rozwiązanie na tą chwilę.

Bo dobrze wiem że Dpp ma BatchProcess, ale myślałem że istnieje jakaś zupełnie prosta alternatywa dla niego.

Misiaque
18-04-2008, 09:31
Jak włączysz wsadową konwersję, to przecież nie będzie Ci żadnych podglądów w tym samym czasie generował, do tego jest banalnie prosty ;) A przetwarzanie musi trwać...
IrfanView umie czytać RAWy jak mu conieco dograć, i w sumie pewnie większośc innych przeglądarek też.

Siekiera777
18-04-2008, 11:35
Inny Canonowski program - Digital Photo Proffesional. Jest naprawdę szybki.
A jeżeli nie zależy Ci na jakości, a na szybkości - spróbuj Fast Stone. Znasz? Tylko że jakość naprawdę do d....

troznawski
18-04-2008, 13:50
No właśnie, sama jakość nie musi być powalająca, ogólnie chodzi o przedstawienie rezultatów. Dpp jeżeli chodzi o prędkość, to powiem tak,
przekonwertowanie 300 raw'ów trwało około 1,5 h.
Fast Stone nie znam, ale zobacze.
A co do IrfanView, i owszem można przeglądać raw cr2, po zainstalowaniu dodatkowych dll'ów, tyle że jest to mało praktyczne, nie każdy chce się bawić w instalacje dodatkowej przeglądarki, a do tego instalacje jakiś plików dodatkowych. W dodatku nawet po instalaci Irfan.. otworzenie pliku to istna katorga, nie mówiąc już o przeglądnięciu 300 plików.

ripek
18-04-2008, 18:17
Może po prostu rób zdjęcia RAW+L ? :)

Siekiera777
18-04-2008, 19:29
http://www.faststone.org/

wskocz tutaj. Jak zainstalujesz przeglądarkę, zaznacz zdjęcia które chcesz przerobić na jpg i naciśnij F3. Potem pewnie się kapniesz o co biega :))

Misiaque
18-04-2008, 20:50
Cóż, konwersja Raw swoje musi trwać. Na moim Duronie 800 MHz to była katorga... nie pamiętam już ile to trwało, ale tak od minuty do kilku, na pewno za długo ;-) Irfan używa bilbiotek Canona. DPP I Zoom Browser pewnie są tak samo szybkie, bo nie sądzę, by miały inne silniki.

Powodzenia z tym Faststone, może on rzeczywiście jest szybszy. Ale jak napisał ripek, jeśli jedziesz masowo, to następnym razem ustaw sobie RAW+L i po sprawie ;-)

mssk
18-04-2008, 22:51
albo zmień komputer na Q6600 i jakieś 2GB RAMu :)

Tomasz Golinski
18-04-2008, 22:55
Chodziło mi o konwerter sam w sobie, bo nie mam specjalnie mocnego komputera. Nie potrzebuje żadnych korekt czy podglądów.No to po co robisz rawy? Nie rozumiem.

A jak już robisz rawy, to nie wystarczy Ci wyrwanie jpgów 50% z tych rawów?

troznawski
19-04-2008, 00:12
Chyba nie wyraziłem się dość precyzyjnie.
Chodziło mi tylko i wyłącznie o konwersje i nic więcej. Prosty program. Bez żadnej tam jakości.
Przeglądanie raw'ów jako "zdjęć" dla osoby zainteresowanej rezultatem, nie znającej się na instalacji i optymalizacji Irfan to raczej katorga.

T. Golinski - czego tu nie rozumieć? Robie tylko w raw'ach, szybka konwersja była nieprzewidziana, chodziło o szybkie przedstawienie zdjęć i nic więcej, 300 zdjęć to 300 zdjęć.

Tomasz Golinski
19-04-2008, 00:31
No to przełącz irfana w tryb wyświetlania jpgów i tyle. Albo wydziel jpgi np. exiftoolem. Albo dcrawem pociągnij cały katalog. Albo rób raw+jpg

Vitez
19-04-2008, 03:37
BreezeBrowser Pro.
Darmowy nie jest ale wart swojej ceny jak i nazwy :) .
Do masowego wywoływania czy generowanie wglądówek - szybszy od kombinowania w Bridge'u/akcjach.

ewg
19-04-2008, 10:23
Dzięki niegdysiejszym wskazówkam Tomasza Golinskiego ja do dziś w takich sytuacjach stosuję program dcraw z parametrem -e. Ekstrakcja setek JPEGów z RAWów w sekundę - pasuje? ;-)