Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : fotki ubran do sklepu internetowego...

duss
17-04-2008, 21:41
Witam serdecznie.....

Potrzebuje zrobic "ladne" fotki ubran do sklepu internetowego zony....
co mam ;P :
- EOS 400d + KIT + 18-200
- statyw
- bialy room + biale tlo

teraz pytanie brzmi..... czy ponizszy sprzet - i ew. ktory bedzie lepszy jako wspomagacz oswietlenia manekina:

http://allegro.pl/item347296775_ciagle_2_x_400w_6400k_par_90cm_st_22 5cm_.html

http://allegro.pl/item346918918_male_studio_softbox_50x70cm_lampa_68 ws_225cm.html

prosze o ewentualne jakies rady co do sprzetu oswietleniowego......

Soundman
18-04-2008, 01:12
jak chcesz robić fotki typowo produktowe to ja bym wybrał te parasolki... bo są dwie

robgr85
18-04-2008, 06:01
a ja bym z tych dwóch wybrał softbox, głownie ze względu na rodzaj oświetlenia w zestawie (błyskowe), świetlówki daruj sobie.

Do tego kup osłone przeciwsłoneczna na szybę samochodu (np w sieci real ostatnio widziałem 85x200cm za 10pln) i masz już calkiem spore mozliwosci do eksperymentowania ze swiatlem.

http://stores.ebay.com/buybuyeasy - nawet jeśli dolicza Ci clo na granicy to taniej wyjdzie kupić podobny zestaw z HK.

Pozdr.
Robert

unicorn78
18-04-2008, 07:25
Mam nadzieje, że z tym manekinem to żarcik jest, napewno macie jakiś znajomych (kolegów, koleżanki) może ktoś z rodziny kto chce się pobawić w modela. A najlepsze rozwiązanie to jakiąś "modelkę" z agencji zatrudnić najlepiej taką, która kilka sesji za sobą już ma ale nie za dużo i wie o co w tym chodzi, bo manekin... chyba, że ktoś z CB Ci pomoże i jakąś dziewczyne poleci no ale wątpie daj sobie z nim spokój (z manekinem)! Jakie to ubrania jeśli całłkowity ubiór to min. dwa softboxy. Z czego jeden z przeznaczeniem do oswietlenia włosów "manekina" :twisted: a drugi plus blenda do reszty postaci ja dość często korzystam z tego produktu http://www.warehouseexpress.com/product/default.aspx?sku=10075 srebrno złoty duży do doświetlania całej sylwetki w zestawie ze statywem poszukaj na naszym rynku bo też są. Chyba, że skupiamy się na konkretnej części garderoby;) Spadam bo musze z moim manekinen szczegóły sesji dogadać:cool:
A najlepiej to zabierz manekina do parku, bocznica kolejowa, cokolwiek i tam pokombinuj:wink:

duss
18-04-2008, 08:21
hmmm chyba te softboxy jednak beda najlepsze......

a jesli chodzi o modelki/manekiny to temat juz byl poruszany sa +i -

- manekin nie marudzi i szpilke mozna mu wbic aby lepiej ubranie lezalo ;)
- modelka marudzi - ale i fotki sa bardziej " realne "

jak juz bede po zakupach to podesle fotki ;)))

MacGyver
18-04-2008, 08:43
http://canon-board.info/showthread.php?t=5625

robgr85
18-04-2008, 18:35
duss skąd jesteś? po co masz kupować cały ten sprzęt jak ja mogę za Ciebie sesyjkę wykonać :P

duss
18-04-2008, 22:02
duss skąd jesteś? po co masz kupować cały ten sprzęt jak ja mogę za Ciebie sesyjkę wykonać :P

skad.....z poludnia ;) K-ce.....ale chodzi oto ze teraz musze zrobic fotki (ok 500 ciuszkow) - wiec tak z 2 000 fotek zeby mozna bylo wybrac najlepsze + dodatkowo potem co tydzien tak z 50 fotek...bo co tydizien schodzi cos nowego ;).....wiec sie sam musze nauczyc ;)

unicorn78
18-04-2008, 23:37
skad.....z poludnia ;) K-ce.....ale chodzi oto ze teraz musze zrobic fotki (ok 500 ciuszkow) - wiec tak z 2 000 fotek zeby mozna bylo wybrac najlepsze + dodatkowo potem co tydzien tak z 50 fotek...bo co tydizien schodzi cos nowego ;).....wiec sie sam musze nauczyc ;)

Powiem szczerze, że i tak optymistycznie podchodzisz 4 klatki na "ciuszek":)
przyjmij około 10-15 zakładając, że robisz to dla żony a tym samym (mam nadzieje) dla Waszego wspólnego dobra. Rozumiem, że decyzja odnośnie manekina została już podjęta ale naprawde dobra rada; przemyśl to, tym bardziej, że to sklep "www" klient nie ma możliwości "pomacania" produktu a tu stawiasz na zdjęcia jako główną zachęte do zakupu, człowiek(model) ma za zadanie nadać charakter danemu produktowi, manekin np w bieliźnie nie pobudza tak wyobraźni jak urodziwa dziewczyna, reasumując zdjęcie musi skłaniać do zakupu, stara jak świat "BURDA" widziałeś w niej kiedyś manekina?? Z doświadczenia wiem że to wygląd postaci na zdjęciu skłania ludzi do zakupu danego produktu niezależnie od płci, to niestety kłamstwa, ale za to nam płacą, zdjęcie(reklama) ma sprzedać kolekcje, ludzie szukają czegoś doskonałego i widząc dobrze zbudowanego faceta w slipach CK nikt nie myśli a bynajmniej niewielu o tym jak oni będą w nich wyglądać z pokaźnym brzuszkiem i zapadniętą klatką, muszą myśleć; "Kurcze takie majtki zrobią mnie seksownym facetem" musze je mieć! Powiem Ci tak, wchodzisz do sklepu, i wisi plakat; model w "gajerku" i obok stoi manekin w "gajerku" Twoją uwagę przyciągnie zdjęcie gdzie produkt pokazany jest od najlepszej strony wygląda świetnie, ekstra leży, kolor jak ze snów, jak ten facet w nim wygląda... A manekin?? Są osoby które nawet nie dostrzegą, że to ten sam model, krój i kolor garnituru :roll: Konkretny wykład mógłby Ci dać ktoś po marketingu i reklamie, ja wiem tylko, jak to robić w praktyce.
Inny przykład, na forum sporo mówi się o kotach, dlaczego w reklamie jedzenia dla kotów główną role grają koty (a nie reklamowane jedzenie), które mają śliczną lśniącą sierść, zdrowe zęby i są ogólnie "okazami zdrowia"? Jak poświęcisz zwykłemu "dachowcowi" troszkę czasu w łaźni nie będzie odbiegał od reszty, niezależnie od tego czym się do tej pory żywił...
P.S. Podeślij fotki, jestem naprawde ciekaw i wierze w Twoją kreatywność.

robgr85
19-04-2008, 14:52

no to widzę że dziewczyny które znam raczej nie będą chciały kursować do Kielc/Katowic :P

ja też uważam że lepiej wypadnie modelka. 100razy lepiej niż manekin. W fajnym plenerze. Skąd wziąć modelkę chętną do pracy za friko?

Modelka z jakimś tam doświadczeniem napewno nie będzie chciała fotek 'za darmo', natomiast możesz spróbować poszukać chętnych wśród dziewczyn dopiero zaczynających zabawę w modeling/(lub chcące zacząć)...

Jak je znaleźć? Najprościej wśród znajomych, albo znajomych znajomych - popytaj. Często na modelmayhem.com ogłaszają się modelki chętne popozować w zamian za kilka fotek do portfolio.

Możesz poszukać też na jakichś forach, gronach, epulsach itp serwisach społecznościowych.

Pozdrawiam,
Robert