PDA

Zobacz pełną wersję : Soft do sklejania panoramy



hazan
18-01-2004, 19:17
WitamCzego uzywacie do sklejania zdjec panoramicznych ?

AlaN
18-01-2004, 20:11
"MGI Photovista v2.0" - prosty w uzyciu, inyuicyjny i na moje potrzeby starcza.

jast
18-01-2004, 22:07
Firmowe canona :D zdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.

biblo
19-01-2004, 00:07
Mam pytanie - czy do zrobienia panoramy potrzebna jest taka funkcja w aparacie, czy też należy wykonać kilka kolejnych zdjęć (z małą "zakładką"), a następnie skleić je przy pomocy softu (np. Canon Utilities PhotoStitch)???

Czacha
19-01-2004, 00:19
Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnie :)Taka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci :)

biblo
19-01-2004, 00:34
Czacha:: bardzo dziękuję za informację!

Vitez
19-01-2004, 03:32
Fotki mozesz zrobic dowolnym aparatem... nawet analogowym ;-) Wazniejszy jest program ktory pozniej laczy zdjecia w calosc ;-) Ja uzywam wlasnie PhotoStich'a od Canona.. dziala bardzo sprawnie :) Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie :)
Taka mala wskazowka - fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym. To raz.. A dwa - uzywaj ogniskowej w okolicach 80-120mm... no i rzecz jasna przyslona domknieta dla wiekszej glebi ostosci :)A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra ;)

biblo
19-01-2004, 19:19
He, he - no tak - celna wskazówka :DDzięki Vitez!

Mietek
19-01-2004, 22:27
Ja używam Panorama Factory.pozdrawiamMietek

swistak
15-02-2004, 11:04
ja uzywam softu zalaczonego z canonem
jednak nie jest chyba najlepszy bo na laczeniach widac male rozniece lecz po wywolaniu w labie z odleglosci okolo 1m nie wiedac roznicy

Vitez
15-02-2004, 21:16
jednak nie jest chyba najlepszy bo na laczeniach widac male rozniece lecz po wywolaniu w labie z odleglosci okolo 1m nie wiedac roznicy

A przeczytales co pisalem o blokadzie ekspozycji/ekspozycji manualnej? :P
Jak tego nie uzyjesz to kazde zdjecie z panoramy moze ci sie troche inaczej naswietlic i bedzie widac roznice miedzy nimi - szczegolnie na laczeniach wlasnie kontrasty miedzy naswietleniem.

mad3
25-02-2004, 16:36
Firmówka Canona, działa sprawnie i ładnie :wink:

Pozdro

mad

MARC
14-04-2004, 23:51
Wczesniej uzywalem jakiegos ULead, ale teraz zapoznalem sie z Panorama Factory i jest naprawde niezla. Da sie pozmieniac sporo zaawansowanych opcji i rowniez ma sie wplyw na nakladanie sie fragmentow zdjec i mozna recznie 'dostrajac' miejsca, gdzie sie cos nie zeszlo prawidlowo. Bardzo przydatna rzecz.

satanico
10-08-2004, 22:45
fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym.

a mozna widziec dlaczego?

Vitez
11-08-2004, 12:10
fotki na panoramy rob w kadrze pionowym, a nie poziomym.

a mozna widziec dlaczego?

Zeby miec wiecej w kadrze.

satriani
06-09-2004, 15:41
Bardzo fajny jest program Ulead Cool 360 prosty program do panoram z przegladarką, do pobrania ze strony:
www.ulead.com

Niestety jest w trialu :wink:

[ Dodano: 06-09-2004 ]
Choć znacznie prościej sie pracuje z Canonowskim programikiem

robk1
15-12-2006, 22:04
Firmowe canona :D zdążyłem "zlepić" dwie panoramy było ok.Widziałem w IrfanView jest też ta funkcja ale jeszcze nie testowałem.Pozdrawiam.

W Irfaniew to jest do bani, poprostu skleja zdjęcia, anie łączy.:mrgreen:

boss
15-12-2006, 22:43
Firmówka Canona, działa sprawnie i ładnie :wink:


Canona próbowałem, podobnie jak Panorama Factory. Byłem bardzo niezadowolony z rezultatów - oba programy nie potrafiły przeprowadzić poprawnej korekcji perspektywy i blendowania. Efekty były mizerne, często też kończyło się na "duchach".

Aktualnie korzystam z PTAssemblera - interfejsu bazującego na świetnym silniku Panorama Tools.
http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm

Program, obok zaawansowanych opcji ręcznej edycji, posiada także oczywiście możliwość automagicznego sklejania, i radzi sobie doskonale :)

Radzę wypróbować, poniżej kilka przykładów mojej roboty:

Galeria zimowa z Soelden (G3 z ręki) (http://smp.if.uj.edu.pl/~oles/soelden2006/panoramy/opisane/index.html)

panoramy letnie, trzaskane 350D ze statywu (uwaga, w pełnej rozdzielczości, wiec duże pliki!) (http://th.if.uj.edu.pl/~oles/pano/)

tadek
15-12-2006, 22:58
Panorama Factory

mor_feusz
16-12-2006, 11:02
W robocie uzywaja PTGui http://www.ptgui.com/ Czasami tez uzywam. Moim zdaniem 1dyny sensowny program do panoram (niedrogi ~ 70Euro).

robk1
18-12-2006, 08:54
Zrobiłem 25 fotek o rozdziełczości: 2592 x 1944, kompresja min. do panoramy, firmówka Canona sobie nie poradziła tj. do połowy jest ok, a niżej położona połowa jest jakby pociągnięta, nic na niej nie widać. Jak jest mniej zdjęć radzi sobie sprawnie. Mam canona PS A 530, w instrukcji piszą że do panoramy można zrobić max 26 obrazów.:confused:

Korba
19-12-2006, 13:32
Pytanie glownie do linuxowcow (choc nie tylko ;))

Testowal ktos Hugin (http://hugin.sourceforge.net/) 'a? ja mam zamiar dzis sciagnac i sprawdzic efekty :)

Ztego co pisza na stronie ma dosc zaawansowane funkcje (skleja zdjecia robione z reki pod roznymi katami), opisane sa fajnie tutoriale (w tym do korekty aberacji albo do poprawy perspektywy)

ukasbadu
19-12-2006, 13:56
A pod Linux-a coś jest fajnego w tym zakresie ?

Korba
21-12-2006, 11:55
A pod Linux-a coś jest fajnego w tym zakresie ?

Panorama Tools (http://panotools.sourceforge.net/) - to jest engine
do tego autopano-sift (http://user.cs.tu-berlin.de/~nowozin/autopano-sift/) - ulatwia wyznaczanie punktow styku (ale mozna sie bez tego obejsc)
hugin (http://hugin.sourceforge.net/) - frontend do ustawiania parametrow panoramy (w tym prostowania perspektywy)
i enblend (http://enblend.sourceforge.net/) - ujednolica tonacje na wszystkich panoramowanych zdjeciach - nawet jak sie wie gdzie byla panorama laczona to ciezko zobaczyc przejscia.
Efekty powalajace!

Dziala pod linuxem i pod windowsem - goraco polecam, moim zdaniem to najlepszy zestaw do robienia panoram :)

aroncz
31-12-2006, 16:45
ja uzywam Photoshopa CS2, jest tam fajne narzedzie do panoram, sam klei, ale oczywiscie lepsze efekty wychodza recznie :)

polecam

aps1
19-03-2007, 17:31
Szukam dobrego programu do panoram,niekoniecznie taniego,ma byc dobry

Janusz Body
19-03-2007, 17:37
Szukam dobrego programu do panoram,niekoniecznie taniego,ma byc dobry


PTGui (www.ptgui.com)

albo

PTAssembler (http://www.tawbaware.com/ptasmblr.htm)

EDIT: Nie potrafię powiedzieć który "lepszy" PTAssembler wykorzystuje ciut nowszą bibliotekę pano12.dll. PTGui chyba ciut więcej może i ma nieco lepszy interface (jak dla mnie). Obydwa uzywają tych samych algorytmów ale wyniki zwykle nieco się różnią.


potem posciągać sobie pare plug-inów i tyle...




Inne sensowne to ceny po 1000 i wiecej $. Programów w rodzaju Panorama Factory V4 raczej nie polecam - nie potrafią składać wielowierszówek.

Pogonus
19-03-2007, 19:18
Spróbuj tego:
http://cs.tu-berlin.de/~nowozin/autopano-sift/

Canclerz
20-03-2007, 07:11
Szukam dobrego programu do panoram,niekoniecznie taniego,ma byc dobry
Panorama Factory - do tej pory mój zdecydowany faworyt,
Musisz zrobić zdjęcia resztą zajmuje się Panorama Factory. Za pierwszym razem byłem pod wrażeniem, zero poprawek.
http://www.panoramafactory.com

Konkurencja kusi obsługą RAW-ów
http://www.arcsoft.com/products/panoramamakerpro/
Nie testowałem tego.

Zciągnij triale i zobacz który Ci pasuje najbardziej.

Drozdi
05-05-2007, 17:50
Polecam "The Panorama Factory"

tomekbuka
05-05-2007, 18:38
Polecam "The Panorama Factory"



nie polecam, nie radził sobie z łączeniem zdjęć i b. dlugo mu to zabierało. Do tego komp mi się często zacinał. Mowie teraz o tej freewarowej wersji panorama factory. Osobiscie jak wiekszosc tutaj polecam program od canona

crater
05-05-2007, 22:27
A ja skleilem fotke z 18 czesci panorama factory i niemielm zadnego problemu.

Mam kompa o parametrach:

Plyta: Ausu P5...
CPU: Celeron D 3,06
RAM: 2x512 Kingstone 533MHz

michalab
09-05-2007, 10:09
Pytanie glownie do linuxowcow (choc nie tylko ;))

Testowal ktos Hugin (http://hugin.sourceforge.net/) 'a? ja mam zamiar dzis sciagnac i sprawdzic efekty :)

Ztego co pisza na stronie ma dosc zaawansowane funkcje (skleja zdjecia robione z reki pod roznymi katami), opisane sa fajnie tutoriale (w tym do korekty aberacji albo do poprawy perspektywy)
Ja używam Hugina, ale werjsę WIN. Można pozaznaczać linie, które mają być pionowe lub poziome w wynikowej panorami, więc do zdjęć architektury to duży plus.

bebesky
09-05-2007, 10:23
najlepiej to zacząć od dobrze przygotowanych zdjeć, czyli o tej samej ekspozycji, najlepiej w pionie (by było co ciąć od góry i dołu) najlepiej ze statywu po uprzednim dobrym wypoziomowaniu a potem:
to najlepiej ręcznie np w PS

rzadko robię panoramy ale kilka do których miałem dobrze przygotowany materiał robiłem w canonowskim i efekty były całkiem dobre :)
oczywiście gdy dałem mu jedną panoramkę ze zdjeć robionych z ręki i bez zbytniej dokładności to efekty były bardzo słabiutkie - potrafił mi nawet powielić drzewo w połowie jego wysokości :) ale i tak widoczne to było przy 200%

brk33
09-05-2007, 10:59
Ja używam PTGui. W ostatnim "chip foto video" jest 30 dniowa wersja więc można zobaczyć i popróbować :)

Pozdrawiam

Picia
09-05-2007, 17:27
Photoshop ?

firley
12-09-2007, 00:33
A pod Linux-a coś jest fajnego w tym zakresie ?
Jest wtyczka do Gimpa. Nazwy nie pamiętam, ale jest gdzieś w pakietach.

a hugin'a nie opanowałem i chyba ciężko będzie :P

remizka
13-09-2007, 09:19
A ja uzywam Panorama Maker 4 - dziala rewelacyjne :)

Janusz Body
13-09-2007, 14:40
Ukazał się PTGui 7.2 Pro - niestety koszt ok 150 euro albo 70 za upgrade.

Kolaj
13-09-2007, 20:43
A pod Linux-a coś jest fajnego w tym zakresie ?Ja pod Ubuntu używam z powodzeniem Autostitcha odpalanego z Wine.

jadeit
13-09-2007, 22:23
ja triala Panorama Maker 4 Pro
jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3

pozdrawiam

liquidsound
13-09-2007, 22:50
Ja probowalem w PS'ie. Powiedzcie mi jak sobie radzicie z dystorsja?? Mi sie dol kadru za nic nie chce zlac w jednosc :( kitem robione :/

brzoza
21-09-2007, 11:33
najlepiej ręcznie np w PS

W PS CS3 bardzo poprawili ficzer do sklejania panoram (w CS2 nie był do końca satysfakcjonujący). Jak ktoś ma CS3, szczerze polecam wywalić inny soft (testowałem m.in. Panorama Factory i PTGui) i korzystać tylko z tego co proponuje CS3 - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony.

pozdr.

Janusz Body
21-09-2007, 15:01
Jak ktoś ma CS3, szczerze polecam wywalić inny soft (testowałem m.in. Panorama Factory i PTGui) i korzystać tylko z tego co proponuje CS3 - sam tak zrobiłem i jestem zadowolony...

Hmmmm... no nie wiem. Używałem PTAssemblera potem PTGui, mam CS3 i właśnie niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro bo "załatwia" od razu sprawe z HDRami :)

Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej :)

Vitez
21-09-2007, 15:43
Hmmmm... no nie wiem. Używałem PTAssemblera potem PTGui, mam CS3 i właśnie niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro bo "załatwia" od razu sprawe z HDRami :)

Znaczy najpierw robi hdry a potem skleja je w panorame? Spryciarz. W CS3 pewnie trzeba by tylko akcje napisac by polaczyc te dwie funkcje.

brzoza
24-09-2007, 08:01
niedawno nabyłem PTGui 7.2 Pro

Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.



Zgadzam się co do jednego Panorama Factory to zabawka raczej

Dokładnie :-)

pozdr.

Janusz Body
24-09-2007, 09:55
Tu się nie upieram, bo nie mam doświadczenia z najnowszym PTGui pro.
...


Nie chodzi tylko o najnowsze PTGui 7.2 Pro :) PTGui nawet to stare w wersji 5.0 po prostu oferuje dużo lepsze rozwiązania. Daje możliwości używania jako plug-inów enblend, smartblend, autopano. Ma bardzo efektywne własne algorytmy "blendowania" i "auto-łączenia". Daje możliwości wyboru punktu perspektywy, prostowania horyzontu. Daje możliwości określenia "punktów wspólnych" ręcznie. CS3 bardzo ładnie układa maski ale... błędów automatu nie sposób usunąć. PTGui robi to wszystko o niebo lepiej :)

brzoza
24-09-2007, 15:43
PTGui robi to wszystko o niebo lepiej :)

Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-)

http://www.brzozowscy.pl/panoramy/krakuszowice_zachod.php

Oczywiście nie jest to jakaś wyrocznia możliwości programu :-)
Inna sprawa, że mam CS3 i już nie chcę pakować kasy w kolejny/inny soft, starając się wycisnąć z CS3 co sie da...

pozdr.

pozdr.

Janusz Body
24-09-2007, 16:12
Aż tak nie analizowałem ficzerów PTGui, ale mam taka jedną panoramke, która jest dla mnie swego rodzaju wskaźnikiem... sęk w tym, że była robiona na 17 mm, co było dodatkowym utrudnieniem. PF poległ, PTGUi się strasznie męczył, nawet ręczne definiowanie control pointów nie pomagało i tworzył jakieś poprzestawiane abstrakcje... póki co tylko CS3 poradził sobie, i to na zasadzie "ładuje pliki i sklejaj se sam" :-).....

PTGui wykorzystuje pano12.dll i wymaga doinstalowania modułów PanoTools (np. ze strony: http://www.photocreations.ca/panotools/) o czym zresztą lojalnie uprzedzają na swoich stronach. PanoTools dostępne na ich stronie nie obsługuje fisheye i obiektywów szerokokątnych - nie wiem może to kwestia licencji, że nie mogą tego publikować u siebie - ale podają link do darmowych bibliotek które potrafią sobie poradzić z wide angle. :)


EDIT: Panorama z linku należy do trudnych bo ma mało "punktów wspólnych" a chmury tylko przeszkadzają (w rzeczywistości zapieprzają zwykle jak dzikie i trzeba się mocno spieszyć z obracaniem aparatu - na długich czasach takich jak na tym zdjęciu to zaczyna być naprawdę dobra zabawa)

PTGui umożliwia sporo trików z podmianą źródeł włącznie - "przymiarkę" robimy na małych plikach a na koniec podmieniamy zdjęcia :) i generujemy panoramkę finalną.

Równie dobrze mógłbym podać sporo przykładów z którymi CS3 radzi sobie "tak sobie" :) ale fakt, że CS3 robi to zupełnie przyzwoicie :)

Tytus
24-09-2007, 18:11
ja triala Panorama Maker 4 Pro
jak dla mnie wypas i skok jakości łączenia od czasów 3

pozdrawiam

to i ja się dorzucę, bo właśnie męczę parę programów, a przy okazji odświeżę swoją czynną obecność na forum

1. Panorama Maker 4 PRO - jest powalający - swoją szybkością i starannością, podstawowe zalety to szybkość i staranność łączenia jpg oraz bezpośrednia obsługa RAW (ale łączy wtedy wolniej), bezpośredni plugin do sterownika drukarki oraz możliwość druku wielkoformatowego na wielu arkuszach papieru - wada - nie poradził sobie z linią morza przy łączeniu panoramy robionej z wysokiego klifu

2. Panorama Factory 4.5 - rozbudowany, wielofunkcyjny, dobrze łączący (tę morską panoramę np...) ale nie obsługuje RAW

Oba programy świetnie radzą sobie z budynkami foconymi szerokim kątem i w ciasnych ujęciach

więc polecam oba

NIE polecam

tego z zestawu programów Canona - nie radzi sobie w wielu sytuacjach i tego z PS CS, bo nie jest w stanie sprawnie zgrać jasności zdjęć i często widać wstrętne przejścia i linie łączenia

poza tym żaden prosty program nie poradzi sobie sensownie z architekturą z ciasnych ujęciach

Akaro
29-09-2007, 09:05
witam czytaczy :)
ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.

Sempoo
06-01-2008, 19:04
A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową :|

kompi
06-01-2008, 20:59
A czy PTgui potrafi zapisać parametry łączenia obrazów po to, aby potem np. dać w ich miejsce obrazy tych samych obiektów inaczej naświetlone i aby w rezultacie po sklejeniu do hdr np. 3 różnie naświetlonych panoram nie było rozjazdów?

Do tej pory używałem Panorama Factory w trybie ręcznym, ale i tak robił błędy (rozjazdy). Ponadto jakoś za cholerę nie mam pojęcia, jak zrobić w PF panoramę pionową :|

Jeśli będą to identyczne zdjęcia to wystarczy je podmienić w katalogu na te same nazwy i ponownie otworzyć PTGUI oraz zapisany wcześniej projekt i wygenerować panoramę.

Baloniew
06-02-2008, 21:50
Do panoram "3D" Bixorama

zonk
31-03-2010, 22:30
Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?

dziobolek
31-03-2010, 23:34
Potrzebuję program do panoram, który umożliwi mi poskładanie przynajniej 6 zdjeć z rzędzie i przynajmniej 3 rzędy czyli łącznie 18 klatek. Zna ktoś?

Wypróbuj Microsoft ICE (http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ICE/).
Darmowy automat, radzi sobie świetnie w większości przypadków.

Pozdrówka!

Pirx
03-04-2010, 23:22
Darmowy Autostitch też daje radę. Bez Twojego udziału.
Warunek - muszą być "zakładki".

Wyspa Bahama
05-04-2010, 11:28
Podpisuje sie pod tym - dziala baaardzo sprawnie :)A kolejna wskazowka - uzyj blokady ekspozycji/manual by kazde zdjecie do sklejenia bylo tak samo naswietlone a nie wyszlo pozniej jak przejscie dla pieszych aka zebra ;)

photostich canona jest jednym z najslabszych programow na rynku do sklejania panoram.

i nie chodzi tutaj o mala ilosc opcji , mozliwosci korekt recznych , nie - te wodotryski wystepujace .
najwiekszym bledem photosticha jest widoczne skladanie zakladek.
program usrednia jakos zakladki przez co spada na nich wyraznie rozdzielczosc.
tam wystepuje zamazanie.
w zdjeciach ze statywu jeszcze jest jako tako , w zdjeciach z reki bywa juz czasami marnie.

nie mowie o tym, ze ten program przy wiekszej liczbie zdjec potrafi robic glupstwa jak np wklejenie zdjecia do gory nogami.

zdecydowanie odradzam uzywanie tego programu . sa inne bezplatne lepiej pracujace. na ten program szkoda czasu.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

witam czytaczy :)
ja mam jeden pomysl ktory z rzadka moze pomoc uratowac panoramke
jak widzimy ze pogoda sie zmienia, jest nieco niebieskiego nieba i nieco chmur to proponuje robic wszystkie fotki sprawnie szybko poniewaz zmieniajace sie oswietlenie moze byc pozniej widoczne jako ciemniejsze jasniejsze fotografie/ laczenia.

teoretycznie taka mozliwosc oczywiscie istnieje.
robie sporo panoram i w praktyce nigdy mi sie nie zdazylo.
zrobienie kilku zdjec to kilka kilkanascie sekund.

duzo wiekszym niebezpieczenstwem jest zmiana warunkow naswietlenia spowodowana roznym , zmieniajacym sie kadrem i jesli korzystamy z automatycznego balansu bieli dla kazdego kadru zostaje wyliczony inny odcien ( a takze czesto i luminancja)

nastawa balansu bieli ma znaczenie jesli korzystamy z gotowych jpegow z puszki. jesli korzystamy z rawow to w kompie nalezy dobrac taki sam balans dla wszystkich kadrow i zrownac ogolna jasnosc zdjec.
niektore programy do panoram pozwalaja na indywidualna zmiane jasnosci kazdego z kadrow ( np panorama studio) .

dziobolek
05-04-2010, 16:49
Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz ;)
To było 6 lat temu...

Pozdrówka!

Wyspa Bahama
05-04-2010, 17:03
Drogi kolego, zerknij czasami na daty, zanim coś napiszesz ;)
To było 6 lat temu...

Pozdrówka!

oznacza to , ze od 6-ciu lat ten program marnie sklada panoramy.
ostatnio uzywalem nie tak dawno .
moja uwaga odnosi sie do ostatnich wersji.