Zobacz pełną wersję : 40D, 5D - Problem ...
Witajcie,
zauwazylem na moim 40D cos dziwnego.
Na zdjeciu pojawiaja sie zolte pasy. Ciezko to w sumie wytlumaczyc. Najlepiej sami zobaczcie:
Powtarza sie to nieregularnie i niektore zdjecia sa "normalne" a niektore "zolte".
Sprawdzalem na 5D i to samo.
Co Wy na to??
Witajcie,
[...]
Co Wy na to??
Stawiam na oświetlenie - jakieś świetlówki albo coś innego mrugającego z niezbyt dużą częstotliwością. No i zwalony balans bieli na zdjęciu... ;) Sprawdzałeś w dziennym świetle?
... Sprawdzałeś w dziennym świetle?
Nie, odkrylem to dopiero dzisiaj wieczorkiem. Wielokrotnie robilem zdjecia przy akutalnym oswietleniu i wszystko bylo OK.
Czyżbyś miał założoną tabakową połówkę cokina? :D
PS: swoją drogą - ********e zdjęcia :D
Obiektyw w obu zdjeciach[z 40d i 5d ] ten sam?
Obiektyw w obu zdjeciach[z 40d i 5d ] ten sam?
Obiektywy rozne, na kazdym tak samo ...
Tak sobie mysle, czy mi karta pamieci nie uszkodzila w jakis sposob aparatow ...
To co jest podejrzane dla mnie, to to, ze czas naswietlania zdjecia wynosi 1/2500 s a szybkosc wyzwolenia 1/2656 s.
Nie sadzę zeby karta uszkodziła tak samo dwa body.Uzywałes tej samej karty? Sprawdzales na innych kartach?.Jest jakis element wspolny dla obu zdjec.Karta,swiatło,transmisja danych,software... ?
Jest jakis element wspolny dla obu zdjec. Karta,swiatło,transmisja danych,software... ?
Tak, tylko karta.
Nie pomaga nawet zmiana balansu bieli.
A tu troche inne zdjecie:
Pokaż jakieś zdjęcie z czasem nawietlania powyżej 1/10s.
A gdzie znalazles taka ladna strone do testowania AF ?
jak byś mógł zostawiać exif to byłoby łatwiej
wydaje mi się że przy krótkich czasach naświetlania nie jesteśmy w stanie przewidzieć które światło i jak jest rejestrowane
a tak dla poprawienia humoru to aparaty nie znoszą testów :)
Próbowałes z inną ?
Robilem bez karty w aparacie i to samo.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
A gdzie znalazles taka ladna strone do testowania AF ?
Nie pamietam. Gdzies kiedys znalazlem. Pod wieczor poszukam.
Jeżeli uzyskujesz to samo na dwóch różnych korpusach na tej samej karcie to wygląda na to że karta miesza. Zresetuj korpus, włóż inną kartę i sprawdź.
Ewentualnie coś z obiektywem jeśli robisz to na tym samym.
marekk_ok
17-04-2008, 14:11
Jeżeli uzyskujesz to samo na dwóch różnych korpusach na tej samej karcie to wygląda na to że karta miesza. Zresetuj korpus, włóż inną kartę i sprawdź.
Lecz test byl robiony bez kart jak zrozumialem?
Dziwne to jest.
Moze mieszka gdzies w poblizu Czarnobyla :) swoja droga naprawde dziwne, bo rozne szkla, rozne puszki, bez karty... moze cos promieniuje jednak, sprawdz czy nie mieszka obok ktos arabskiego pochodzenia, itd :)... w kazdym razie wykluczyles wszystko... poza otoczeniem otoczniem, bo tak jeszcze komputer i czytnik ale mignelo Ci na ekraniku bez karty, wiec i tu nie mozna sie przyczepic
marekk_ok
17-04-2008, 14:48
Moze mieszka gdzies w poblizu Czarnobyla :) swoja droga naprawde dziwne, bo rozne szkla, rozne puszki, bez karty... moze cos promieniuje jednak, sprawdz czy nie mieszka obok ktos arabskiego pochodzenia, itd :)... w kazdym razie wykluczyles wszystko... poza otoczeniem otoczniem, bo tak jeszcze komputer i czytnik ale mignelo Ci na ekraniku bez karty, wiec i tu nie mozna sie przyczepic
Moze to dobry trop --> promieniowanie - moze trzeba jakos "odmagnesowac" matryce ?
tak jak napisał "jceel"
i potem ja zasugerowałem
zrób fotki z różnymi czasami naświetlania
Jak juz napisalem. Zdjecia robie bez karty i to samo. Sprawdzalem na 2 obiektywach.
tak jak napisał "jceel"
i potem ja zasugerowałem
zrób fotki z różnymi czasami naświetlania
Za okolo 2 h bede w domu i zaczne znowu walke...
Caly dzien dzisiaj nie chodzi mi nic innego po glowie jak ten problem.
Przyszlo mi do glowy, ze to moga byc akumulatorki (ostatni raz ladowane okolo 3 tygodnie temu). Jezeli bede mial ten sam problem przy naladowanych akumulatorkach (co za 2 godziny sprawdze) to chyba --> serwis :roll:
Dzieki za wskazowki.
Wlozylem naladowane baterie do aparatow i wszystko dziala ok.
Prawdopodobnie akumulatorki byly na tyle naladowane, ze udalo sie robic zdjecia, ale przy 1/2500 s nie wystarczalo mocy baterii aby np. z wystarczajaca szybkoscia poruszyc lustrem/migawka.
To moje zdanie i moge sie mylic, ale ciezko wytlumaczyc mi to inaczej ...
marekk_ok
17-04-2008, 20:44
Prawdopodobnie akumulatorki byly na tyle naladowane, ze udalo sie robic zdjecia, ale przy 1/2500 s nie wystarczalo mocy baterii aby np. z wystarczajaca szybkoscia poruszyc lustrem/migawka.
A co pokazywal "super" wskaznik pomiaru naladowania akku?
Fajnie iz to odkryles - moze to spotkac kazdego i wowczas mamy "solution".
fotokor1
17-04-2008, 20:51
hmm w obydwu body taki sam stan baterii....:mrgreen:
A co pokazywal "super" wskaznik pomiaru naladowania akku?
Prawie wyczerpane
hmm w obydwu body taki sam stan baterii....:mrgreen:
Wszystko zgadzaloby sie. Ladowalem 2 akku, jeden po drugim.
Proponuje wrzucic to info np takze do Canona - niech zolta brac inzynierow troche poglowi jak zadowolic tych, ktorzy im chleb funduja (no dobra - miske ryzu i sushi ;P)
A watek z tym tematem lub ogolnie info Problem -> Solucja przykleic :)
Nie, to raczej niemożliwe. O ile aparat w ogóle się odpalił to znaczy że było jeszcze wystarczająco dużo "mocy" by zrobić kilka zdjęć, a i zapasu trochę zostało. Firmware nie może pozwolić na to, by lustro albo migawka została gdzieś w połowie drogi - nawet podczas długiego naświetlania albo czyszczenia matrycy (kiedy migawka jest otworzona) to przy wyczerpaniu akumulatora "składa się" do pozycji wyjściowej przed wyłączeniem aparatu.
Nie, to raczej niemożliwe. O ile aparat w ogóle się odpalił to znaczy że było jeszcze wystarczająco dużo "mocy" by zrobić kilka zdjęć, a i zapasu trochę zostało.
mi też tak się wydaje
oprócz naładowania baterii pewnie zrobiłeś fotki gdzie wszystko było inne
Powtorzylem zdjecia w dokladnie takich samych warunkach i zdjecia sa ok.
Ja wiem na 100% ze to byly akumulatorki.
Jezeli uwazacie, ze Waszym zdaniem jest to niemozliwe, to nie probuje Was przekonac.
Jednak jak komus cos sie takiego przytrafi, to nie zalamywac sie, a ladowac akumulatorki ;)
Pozdrawiam i proponuje zamknac temat.
albercikk
21-04-2008, 09:42
zanim temat zostanie zamknięty to Podlinkuj jeszcze miejsce gdzie można ściągnąć tą ciekawą kartę testową.
Pozdrawiam
Na wasze nieszczęście dam wam ten link:)
http://www.traumflieger.de/desktop/fokusdetektor/fokusdetektor.php
marekk_ok
21-04-2008, 12:33
Na wasze nieszczęście dam wam ten link:)
http://www.traumflieger.de/desktop/fokusdetektor/fokusdetektor.php
Pocoś to zrobił - będzie miał na sumieniu wielu userów :)
Nie wydaje mi sie aby przyczyna był stan naladowania aku.Przecie.z kazdy z nas czesto foci na prawie rozladowanym aku.Ja zawsze ciagnę do konca.I nigdy tego zażółcenia nie mialem.Pozdrawiam.
a moze program do obrobki zdjec cos ci miesza? Slabe baterie to nie sa na pewno
Nie wydaje mi sie aby przyczyna był stan naladowania aku.Przecie.z kazdy z nas czesto foci na prawie rozladowanym aku.Ja zawsze ciagnę do konca.I nigdy tego zażółcenia nie mialem.Pozdrawiam.
A probowales robic zdjecia na prawie wyczerpanych bateriach przy 1/2500 s? Ja tak ;) i widzialem tego efekty.
Pozdrawiam
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
zanim temat zostanie zamknięty to Podlinkuj jeszcze miejsce gdzie można ściągnąć tą ciekawą kartę testową.
Pozdrawiam
Stronka zostala juz wyzej podana.