PDA

Zobacz pełną wersję : 450d Autofocus w trybie LV i Kilka szczegółowych pytań

XGrzesX
16-04-2008, 22:07
Witam Wszystkich !
Przymierzam sie do zakupu swojej pierwszej lustrzanki.
Rozważam zakup Canona 450D. Byłem dzisiaj w sklepię na oględzinach i zauważyłem pewną niedogodność. Przy wykonywaniu zdjęć w trybie LV po naciśnięciu do połowy spustu migawki nie działa AF (w żadnych z dwóch trybów). Oczywiście AF działa po naciśnięciu przycisku *.
Czy jest to może kwestia jakichś ustawień w aparacie (na szybko nie znalazłem takich) czy może aby zrobić zdjęcia w trybie LV trzeba zawsze najpierw nacisnąć * a potem spust. Inną dziwną rzeczą jest to, że jeśli ustawie tryb szybkiego AF w LV i nacisnę przycisk * to za bardzo nie wiadomo kiedy AF złapie ostrość co prawda AF działa szybko ale kilka razy miałem tak, że po naciśnięciu przycisku * ostrość nadal nie była ustawiona i musiałem ponownie nacisnąć i przytrzymać przycisk dłużej. Czy nie ma możliwość aby na wyświetlaczu było wyświetlane potwierdzenie ustawienia ostrości ?

Pozdrawiam

Kolekcjoner
17-04-2008, 00:24
Myślę że to raczej kwestia uatawień w CFn ale też jestem ciekaw. Może jakiś właściciel się wypowie. Moja luba jest dość mocno zainteresowana tym aparacikiem :D.

LuMa
17-04-2008, 17:53
I ja sie dołączę z pytaniem do posiadaczy 450D.
ostatnio usłyszałam, że nie w wszystkich trybach (chyba chodziło o te na pokrętle- tematyczne, P, Tv, Av, M, itd.) działa LV ? Czy to możliwe? Jeśli tak, to w których działa, a w których nie? Nie miałam okazji sprawdzić, a trochę to dziwne.
pzdr

Bahrd
17-04-2008, 21:39
Może tu coś znajdziecie: http://gdlp01.c-wss.com/gds/0300000933/EOSRXSi-EOS450D_EN.pdf?

karas2002
17-04-2008, 21:45
Witam.
Dzisiaj zakupiłem sobie 450d, więc mogę odpowiedzieć. W trybie LV z autofokusem w trybie szybkim, aby ustawić AF należy przytrzymać *. Najczęściej wystarczy pół sekundy, lecz najlepiej poczekać aż usłyszy się standardowe "bip" autofokusu, wtedy można puścić * i wykonać zdjęcie. W drugim trybie AF ustawia się na żywo, lecz trwa to znacznie dłużej.

Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono. Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).

Możecie zadawać pytania, chętnie pomogę :)

Bahrd
17-04-2008, 22:28
Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono.

"Historia lubi się powtarzać, z tą panią [EOS] nie da się inaczej..." ;)
Najpierw było LV, potem LV + AF, teraz LV z AF... Może w 500D przestaną wyłączać funkcje aparatów kompaktowych :mrgreen:

djcargo
17-04-2008, 22:49
Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).

Heh, ale po to te tryby właśnie są. Ustaw sobie na P na początek i będziesz miał dostęp :)

soss
17-04-2008, 22:50
czyli jak rozumiem LV działa we wszystkich z trybów: PASM, czy tylko w M?( co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne)

Kolekcjoner
18-04-2008, 01:47
(....)
Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera, co dla mnie jest dużą wadą ponieważ jestem amatorem i przynajmniej na razie korzystam z trybów automatycznych. Nigdzie w testach tego nie uwzględniono. Denerwuje mnie również brak dostępu do większości funkcji w trybach automatycznych. (Nawet balansu bieli nie można zmienić).

Możecie zadawać pytania, chętnie pomogę :)

Wiesz to nie jest wada. Te tryby zostały po to stworzone żeby wiele rzeczy robić za Ciebie ;). I raczej trzeba traktować je jako czas na przetrwanie aż zaczniesz chcieć mieć co raz większy wpływ na parametry zdjęcia. I zaczniesz korzystać z dobrodziejstwa ;) lustrzanki. Wtedy okaże się, że właściwie to te tryby są zbędne :cool:.

jceel
18-04-2008, 03:58
czyli jak rozumiem LV działa we wszystkich z trybów: PASM, czy tylko w M?( co jednak wydaje mi się mało prawdopodobne)

Ja tam 450D nie mam, ale w 40D LV działa mi w P/Tv/Av/M... więc dziwne by było gdyby w 450D nie działało. Tych programów tematycznych ani razu nie użyłem, więc nie wiem jak w nich z LV.

karas2002
18-04-2008, 06:57
Działa we wszystkich trybach PASM, czyli jak to nazwał Canon strefie twórczej. Tak, wiem, że nie po to się kupuje lustrzankę aby używać trybów automatycznych, ale jak się zawsze z nich korzystało, to teraz trzeba się uczyć jak robić zdjęcia na manualu. Czasem zdjęcia robić będzie mama, siostra czy ktoś inny i myślę, że przydał by się im LV w trybach automatycznych, dla mnie nie jest to jakaś wielka wada.

hutnik
18-04-2008, 08:03
Nie jest to niedogodność, a raczej poszerzenie możliwości lustrzanek. Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer a zawsze ostrzyło, tutaj lustro musi zrobić miejsce dla obrazu na LCD stąd na dzisiaj problem; jak C wypuści kolejne modele gdzieś od 800 D będzie cacy.

Tak to juz jest nie można mieć wszystkiego, zawsze jest coś nie tak jakbyśmy sobie życzyli. Ale nie ma się co martwić firma odblokuje za pół roku kolejną funkcję, doda kolejną cyferkę do nazwy, a my znów będziemy szperać po kieszeni, bo uważać będziemy, że ten bajer jest nam do zbawienia koniecznie potrzebny.

Jago
18-04-2008, 10:04
karas2002 : Mam kolego dwa pytania: czy w komplecie jest osłonka na sanki obiektywu oraz czy instrukcja obsługi aparatu jest tylko drukowana, czy także na płycie CD ? Dziękuję za odpowiedź.

karas2002
18-04-2008, 12:45
Odpowiedziałem również na pw:

Jestem amatorem (laikiem) i nie rozumiem określenia "sanki obiektywu". Jest porywa na aparat gdy mamy zdjęty obiektyw, na obiektyw z tyłu i standardowy dekielek na obiektyw z przodu.

Instrukcja aparatu jest drukowana. Na cd są tylko instrukcje obsługi software'u dołączonego z aparatem.

Kolekcjoner
18-04-2008, 20:00
(....) osłonka na sanki obiektywu .... (....)

A co to jest? Chyba chodzi o osłonkę na sanki lampy błyskowej?

karas2002
18-04-2008, 21:13
Jeżeli tak, to nie ma.

PS Na youtube są filmy z otwierania opakowań i wyciągania sprzętu - widać dokładnie co jest w zestawie.

LuMa
18-04-2008, 21:24
"Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera" - dzięki za informację, ale wcale mnie ona nie cieszy.
"Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer" - no właśnie. Ja po przesiadce z A75 na S5 jakoś nie mogę przekonać się do wizjera - próbuję, ale jakieś to niewygodne, tymbardziej, jak się nosi okulary. Do wizjera trzeba też ciągle przymykać na siłę jedno oko - dla mnie to męczarnia (poważnie, bo zaraz mnie głowa boli). LCD jest wygodne i szybkie. Dlatego nastawiłam się na zakup 450D (a nie na 400D), a tu LV nie działa w trybach tematycznych - nieciekawie (ktoś kto przesiada się z kompakta lub hybrydy jest do nich przyzwyczajony, chociaż w części przypadków umie już obsłużyć tryby manualne).
No nic, kolejny bodziec do robienia zdjęć w trybach manualnych ;-)
pzdr

XGrzesX
18-04-2008, 21:57
"Niestety LuMa dobrze słyszałaś. LV działa tylko w trybach manualnych. W trybie automatycznym i tematycznych jest przymus korzystania z wizjera" - dzięki za informację, ale wcale mnie ona nie cieszy.
"Problem jest dla wszystkich co przesiadają się z kompaktów i hybryd na lustrzanki; w hybrydach mogłeś spozierać a to na LCD a to w wizjer" - no właśnie. Ja po przesiadce z A75 na S5 jakoś nie mogę przekonać się do wizjera - próbuję, ale jakieś to niewygodne, tymbardziej, jak się nosi okulary. Do wizjera trzeba też ciągle przymykać na siłę jedno oko - dla mnie to męczarnia (poważnie, bo zaraz mnie głowa boli). LCD jest wygodne i szybkie. Dlatego nastawiłam się na zakup 450D (a nie na 400D), a tu LV nie działa w trybach tematycznych - nieciekawie (ktoś kto przesiada się z kompakta lub hybrydy jest do nich przyzwyczajony, chociaż w części przypadków umie już obsłużyć tryby manualne).
No nic, kolejny bodziec do robienia zdjęć w trybach manualnych ;-)
pzdr

Jeśli LV jest dla Ciebie najważniejszy to nie wolisz kupić Sony A350/A300 ? Tam LV działa o wiele lepiej niz w 450d.

karas2002
18-04-2008, 22:15
Dla mnie to jedyny + na stronę Sony, chociaż LV na prawdę nie używa się często. W trybie ciągłym focusa jest prawie jak u Sony a w trybie P robi się zdjęcia równie prosto jak na automacie.

XGrzesX
19-04-2008, 05:28
Dla mnie to jedyny + na stronę Sony, chociaż LV na prawdę nie używa się często. W trybie ciągłym focusa jest prawie jak u Sony a w trybie P robi się zdjęcia równie prosto jak na automacie.

Wiem, że zadam lamerskie pytanie ale czym się różni tryb "P' od 'Auto" ?

karas2002
19-04-2008, 08:04
Jeżeli masz wszystko ustawione na auto - to jest to praktycznie automat, lecz masz możliwość zmiany czasu migawki, ISO, balansu bieli itd.

davidbaluch
19-04-2008, 10:33
W trybie P wybierasz pary przesłona-czas, w trybie auto aparat wybiera za ciebie

XGrzesX
19-04-2008, 10:39
W trybie P wybierasz pary przesłona-czas, w trybie auto aparat wybiera za ciebie

Jeśli wybiera się ręcznie parametry. To w takim razie czym się różni od trybu np. "A". Gdzie wybieram przysłonę i czas jest dobierany automatycznie ?

lempl
19-04-2008, 10:45
Tym, że aparat wybiera i czas i przesłonę a Ty możesz je zmieniać. W 'A' i 'S' Ty dokonujesz preselekcji jednej wartości a aparat dostosowuje drugą.

sando
19-04-2008, 15:50
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Chciałbym aby ktoś mnie poprawił jeśli coś źle zrozumiałem.

Rozumiem, że LV działa w czterech trybach:
- program
- priorytet czasu
- priorytet przysłony
- manual

Dodatkowo w trybie LV są możliwe 2 typy autofocusa:
- detekcja fazy (lustro się opuszcza, AF zadziała tak jak w standardowej lustrzance, lustro się podnosi)
- detekcja kontrastu (AF zadziała tak jak w kompakcie)

Mam pytanie. Rozumiem, że gdy AF jest ustawiony na tryb detekcji fazy to aby zadziałał trzeba wcisnąć *.
A jak jest z AF opartym na detekcję kontrastu? Czy też działa tylko po wciśnięciu *?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

XGrzesX
19-04-2008, 16:42
To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich :)

Chciałbym aby ktoś mnie poprawił jeśli coś źle zrozumiałem.

Rozumiem, że LV działa w czterech trybach:
- program
- priorytet czasu
- priorytet przysłony
- manual

Dodatkowo w trybie LV są możliwe 2 typy autofocusa:
- detekcja fazy (lustro się opuszcza, AF zadziała tak jak w standardowej lustrzance, lustro się podnosi)
- detekcja kontrastu (AF zadziała tak jak w kompakcie)

Mam pytanie. Rozumiem, że gdy AF jest ustawiony na tryb detekcji fazy to aby zadziałał trzeba wcisnąć *.
A jak jest z AF opartym na detekcję kontrastu? Czy też działa tylko po wciśnięciu *?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

W obu przypadkach trzeba nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF.

sando
19-04-2008, 17:30
W obu przypadkach trzeba nacisnąć przycisk * aby zadziałał AF.

Dziwne rozwiązanie :???: Mam nadzieję, że w przyszłości to zmienią na wciśnięcie spustu migawki do połowy.

karas2002
19-04-2008, 17:39
Tak ale używa się tego trybu i tak głównie na statywie a w detekcji kontrastu wybierasz gdzie ma się ustawić ostrość w pierwszym trybie działa af automatycznie lub na 1 wybrany z 9 punktów tak jak obsługując aparat przez wizjer. / a * wciskamy aby zablokować AF, więc wcale nie jest to takie dziwne rozwiązanie

XGrzesX
19-04-2008, 18:18
Tak ale używa się tego trybu i tak głównie na statywie a w detekcji kontrastu wybierasz gdzie ma się ustawić ostrość w pierwszym trybie działa af automatycznie lub na 1 wybrany z 9 punktów tak jak obsługując aparat przez wizjer. / a * wciskamy aby zablokować AF, więc wcale nie jest to takie dziwne rozwiązanie

Nie do końca zrozumiałem to co napisałeś. Czy w trybie detekcji kontastru nie trzeba wciskać przycisku * tylko AF zadziała automatycznie po wciśnięciu spustu do połowy ?:shock:

sando
19-04-2008, 18:38
karas2002, wiem że LV nie używa się zbyt często, LV traktuję jako uzupełnienie wizjera. Mam obecnie aparat chyba z najlepszym LV i najsłabszym wizjerem, a i tak korzystam z wizjera w 80% przypadków :) Dalego ta wada nie jest dla mnie bardzo istotna.
Ale mam nadzieję, że w następnych firmware dodadzą łapanie AF również po wciśnięciu spustu migawki do połowy. Jest to dużo wygodniejsze. A przez konieczność wciśnięcia * łatwo zapomnieć czy po zmianie kadru się wyostrzyło czy nie. Nie mówiąc o tym, że za każdym razem jak dam aparat innej osobie to będę jej musiał tłumaczyć co i jak, albo najlepiej wyłączyć LV ;)

Widzę że masz 450D w podpisie. Jestem ciekaw jakie masz obiektywy i jak sprawuje się z nimi AF oparty o detekcję kontrastu? Ile czasu trwa ustawianie ostrości na zewnątrz w czasie dnia, a ile w domu przy słabszych warunkach oświetleniowych?

Kolekcjoner
19-04-2008, 19:00
Wiem, że zadam lamerskie pytanie ale czym się różni tryb "P' od 'Auto" ?

Najprościej rzecz ująwszy tym, że w trybie P masz ustawianą automatycznie przysłonę i czas, a o całej reszcie decydujesz Ty sam. W Auto o reszcie decydują algorytmy aparatu (np. kiedy wysunąć lampę błyskową, jakie dobrać iso etc.).

(....)
Jestem ciekaw jakie masz obiektywy i jak sprawuje się z nimi AF oparty o detekcję kontrastu? Ile czasu trwa ustawianie ostrości na zewnątrz w czasie dnia, a ile w domu przy słabszych warunkach oświetleniowych?

Generalnie z kitem za szybkie to to nie jest :(.

karas2002
19-04-2008, 22:31
*XGrzesX Nie w obu trybach trzeba przytrzymać * ale ustawianie się ostrości wygląda inaczej, podgląd jest cały czas widoczny tak jak w kompakcie.

*sando Aparat mam z kitowym obiektywem 18-55 IS. Ustawienie trwa 2-4s w trybie szybkim ok.1s.

sando
20-04-2008, 07:28
Dzięki za odpowiedzi.

Coraz bardziej mam ochotę pobawić się tym aparatem w sklepie :)

Edit:
Jakby ktoś był ciekaw jak działa autofocus w LV, a nie miał jeszcze możliwości pomacać 450D to znalazłem takie dwa filmiki:
AF na żywo (contrast AF) (http://youtube.com/watch?v=uYw25yCOdxk)
AF z opuszczeniem lustra (http://youtube.com/watch?v=6sGvCV6fRlI)

XGrzesX
21-04-2008, 16:56
Co prawda zadawałem te pytania w wątku o tytule "450d :-)" ale ponieważ wątek w dużym tempie się rozrasta postanowiłem założyć oddzielny.

Prosiłbym o posiadaczy 450d o odpowiedź na poniższe pytania:

1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?

2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?

3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?

karas2002
21-04-2008, 19:50
Mam ten aparat, ale ciężko mi na to odpowiedzieć, bo nigdzie nie widziałem takiej opcji i w instrukcji również nic nie wyczytałem. Najprawdopodobniej na wszystkie 3 pytania odpowiedź brzmi NIE, ale pewności nie daję.

Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?

tigerstyle
21-04-2008, 20:25
1. Jak oglądałem w sklepie aparat to podczas patrzenia w wizjer nie były w wizjerze wyświetlane parametry, dopiero jak nacisnąłem spust do połowy to parametry się wyświetlały. Czy da się ustawić tak, żeby przy w wizjerze cały czas były wyświetlane parametry ?

Pewnie nie. Tutaj bardziej chodzi o to, że np zaczyna działać światłomierz itp itd.

2. Przy włączonym trybie LV jak próbowałem uaktywnik którąś z opcji przypisanych do klawiszy strzałek (zmiana pomiary świtła, zdjęcia seryjne itp) to zamiast włączenia tej opcji przesuwał się kwadrat focusa. Czy aby zmianiać te opcje trzeba wychodzić z tryby LV przyciskiem Set, włączyć wybraną opcję i ponownie przejść do trybu LV ?

Tak pewnie trzeba wychodzić. Z tym że zobacz na przełączniku on/off. Masz tam 3 tryby: 2 razy on i raz off. Jeden z tym 2 "on'ów' być może ma wpływ na te strzałki.

3. Przycisk * ma kilka funkcji. W trybie LV uaktywnia działanie AF. Czy w trybie LV można go także wykorzystać do blokady ekspozycji (AE Lock) ?

Przypuszczam, że można guzik zaprogramować gdzieś w menu.

Ogólnie Panie Złoty to polecam na przykład: http://www.dpreview.com/ i oceny aparatów gdzie znajdziesz odpowiedzi na te pytanie.

Ja miałem w ręku 450D dzisiaj i rozsypało się w p***u lustro, aparat się wyłączył i koniec. Więc moje zdanie nie jest miarodajne. Jestem użytkownikiem systemu Canona i opieram swoje zdanie na 300D i 40D. Zaznaczam także, że ten fatalny canon był z paczki dostarczonej do sklepu gdzie było ich kilkanaście i ten akurat wyszedł z pudełka które dostało w dupę przy transporcie.

Pozdrawiam...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Mam ten aparat, ale ciężko mi na to odpowiedzieć, bo nigdzie nie widziałem takiej opcji i w instrukcji również nic nie wyczytałem. Najprawdopodobniej na wszystkie 3 pytania odpowiedź brzmi NIE, ale pewności nie daję.

Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?

O tutaj widać dobre podejście do sprawy. Zgadzam się w 100%. Szczególnie 'Ale czy to nie są mało istotne rzeczy?' z tym zdaniem.

XGrzesX
24-04-2008, 22:02
Tym, że aparat wybiera i czas i przesłonę a Ty możesz je zmieniać. W 'A' i 'S' Ty dokonujesz preselekcji jednej wartości a aparat dostosowuje drugą.

Szczerze mówiąc dalej nie mogę tego pojąć :oops:

W trybie preselekcji przysłony zmieniam sobie przysłonę co powoduje, że automatycznie zmienia się czas. W trybie "P" także zmienia się przysłona i czas no i chyba wartości przysłony i czasu w obu trybach powinny być przecież identyczne. Więc jakie są różnice ?

Chrabu
25-04-2008, 12:16
Tak jak napisałeś, w trybie Av ustawiasz wartość przysłony a aparat dobiera odpowiedni czas. W trybie P aparat ustawia wartość przysłony i czasu. Wartość przysłony i czasu nie musi być identyczna ponieważ w trybie Av możesz ustawić dowolną wartość przysłony a przez to będziesz miał też inny czas.

Tomiblax
27-05-2008, 14:02
Dobra, dzięki za pomoc, trochę z tym Live View jestem zaskoczony i nie dowierzałem... Chyba zdecyduję się na 450D plus dwa obiektywy 18-55 i 55-250, bo na lepsze mnie nie stać...

Afek
17-07-2008, 11:13
Witam serdecznie.
Niedawno zakupiłem Canona 450D i dzisiaj bawiąc się trybem LV zauważyłem pewną zależność, a mianowicie to iż w niniejszym trybie w ogóle nie działa mi AF. W momencie przytrzymania do połowy spustu kompletnie nic się nie dzieje. Nie wiem czy tak powinno być (z tego co przeczytałem w innych wątkach raczej nie powinno).
Może mam coś źle ustawione?
Aparat prawie nówka więc nawet zaraz poszedłbym z nim do reklamacji.
Będę bardzo wdzięczny za szybką odpowiedź.
Pozdrawiam.
Bartek

wiechu02
17-07-2008, 12:03
w LV przy af ustawionym na detekcje kontrastu focus lapie się wciskając *

Afek
17-07-2008, 12:43
Mój egzemplarz dalej nie ostrzy.

Fotos
17-07-2008, 12:58
w niniejszym trybie w ogóle nie działa mi AF

A instrukcje czytales ? Ustawiles wszystko jak trzeba ?
AF w LV nie dziala bez przeczytania instrukcji.

krzysztofr
17-07-2008, 13:14
W zakładce funkcje indywidualne pozycję numer 8 ustaw na 1(af przez podniesienie lustra) albo 2(wykrywanie kontrastu) i powinno działać

Afek
17-07-2008, 15:18
Moja wina ponieważ nie doszedłem do tego w instrukcji jeszcze (to lustro mam niecały tydzień).
Przepraszam za swoją niewiedzę.
Pozdrawiam.
Bartek

Vitez
17-07-2008, 23:58
Moja wina ponieważ nie doszedłem do tego w instrukcji jeszcze (to lustro mam niecały tydzień).

Kiepska wymówka. Instrukcję da się w 2-3 godz (z ćwiczeniami) przeczytać :p , a ty potrzebujesz ponad tygodnia?
To już lepiej być szczerym i się przyznać "nawet jej nie tknąłem bo po co?" :twisted: