PDA

Zobacz pełną wersję : [Aleph] Poczatki focenia - Prosze o porady

aleph
16-04-2008, 16:56
Witam serdecznie szanownych kolegow i szanowne kolezanki podzielajace te sama pasje co i ja ale dysponujacy potezna przewage wiedzy i doswiadczenia. Niedawno rozpoczalem przygode z fotografia cyfrowa i bardzo prosze Was o wskazowki techniczne, porady, uwagi, itd, itp... Dzieki nim mam nadzieje dojde, na tyle na ile inteligencja mi pozwoli, kiedys do poziomu przypominajacy Wasz. Prosze o wyrozumialosc i konstruktywna krytyke.

Zatem zaczynamy.

1. Babaji z Vrindavan

http://www.czaplinski.info/robert/baba look.jpg

2. Odpoczynek w starej swiatyni Sivy.

http://www.czaplinski.info/robert/rad krs meditation.jpg

3. Maly hinduski aniolek :)

http://www.czaplinski.info/robert/maly aniolek.jpg

4. A tu mlody kelner.

http://www.czaplinski.info/robert/kelner.jpg

5. Chlopczyk w czerni i bieli.

http://www.czaplinski.info/robert/chlopczyk.jpg

6. Spojrzenie mieszkanki Vrajy (Czyli Vrindavan)

http://www.czaplinski.info/robert/vraj girl look.jpg

7. Proste zycie wzniosle myslenie. Rowniez Vrindavan.

http://www.czaplinski.info/robert/vrindavan.jpg

I to na tyle w pierwszej serii. Ogromnie dziekuje za pomoc i wskazowki jak tu rozwijac swoja pasje i umiejetnosci aby moc przekazywac zjawiska tego otaczajacego nas swiata. Bede staral sie co jakis czas dorzucic jakies nowe prace, zatem prosze o czeste odwiedziny :)

Pozdrawiam serdecznie.

Riccardo
16-04-2008, 19:20
1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne
2. podoba mi się
5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne
7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.
No ale ja się nie znam :)

Tomek S.
17-04-2008, 00:14
Witaj aleph :smile:
Moim skromnym zdaniem:
1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
3. Extra - bardzo mi się podoba, 8-)
4. Butelki i tło mi nie podchodzą,
5. Zgadzam się z przedmówcą,
6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,
7. ... mi się podoba, co do kadru trudno mi powiedzieć. Początkowo myślałem jak Riccardo, ale z czasem patrzenia na zdjęcie, nie mogłem się zdecydować, przesunąć czy nie.

Uważam że pamiątkę z podróży do Indii masz super. :-)

Pozdrawiam Tomek.

P.S. Dzięki za priv-a. :-)

KarolinaCagowska
17-04-2008, 00:38
zdecydowanie najbardziej podoba mi się nr 3 - podoba mi się kadr, a przede wszystkim kolory, które moim zdaniem ładnie eksponują nie tylko urodę dziecka ale i nadają bardzo ciepły i miły charakter. szkoda tylko, że tło nie jest jednolite, ale mi to osobiście tak bardzo nie przeszkadza w odbiorze.
ładne żywe kolory w galerii, zapewne to i zasługa kraju, tętniącego kolorami :)
pozdrawiam :)

MacGyver
17-04-2008, 02:45
Bardzo ładna kolorystyka, zdjęcia tętnią życiem.
W #2 i #7 drażni nieco bałagan w kadrze, #6 widziałbym bardziej skadrowaną, bez brody mężczyzny z boku.
Najbladziej podoba mi się #3.

aleph
17-04-2008, 10:25
Witam serdecznie. Toscie mi drodzy koledzy troszke przycukrzyli. Fajnie, ze Wam sie podoba, znaczy sie ogolnie debiut moge uznac za udany chyba co?
Nie ma jakis drastycznych uwag czy jak? Skrytykujcie pozadnie bo mi ego spuchnie i nie bede mogl sie dalej rozwijac ;)

1. żółte kwiaty w tle odwracają uwagę i mogłoby być trochę jaśniej, może inny kadry i byłoby bardzo fajne

Tez te kwiatki jakos zwrocily moja uwage, ale nie bawilem sie juz jakos, a widze, ze powinienem. Ale tylko same kwiatki zmniejszyc kontrast, nie? Same swiatlo mnie sie podoba, moza dlatego, ze ja wiem iz to bylo z wieczora.

5. trochę nie leży mi kadr ale ujęcie fajne

Co z tym kadrem nie tak? Jest jakas zasada, ze nie mozna centralnie umiescic postaci, czy jak? Niby mnie sie podoba, ale jak tak dluzej patrze to moze bym scial jedna z prawej. Choc ja osobiscie lubie takie rozmazane tlo w portretach, jakies takie zycie nieokreslone tam sie toczy sobie.

Aha no i przedewszystkim jak konwersja na B&W. Bo to pierwsze podejscie i zupelnie nic o tym nie piszecie...

7. tutaj kadr mnie rozprasza, dałbym aparat trochę w lewo. W sumie zdjęcie jakich tysiące ale coś mnie do niego przyciąga.

Znowu cos z ta zasada centralnej postaci? Akurat jesli chodzi o te fote ja bym tak zostawil, ale w sumie ja tez sie nie za bardzo znam. Podoba mi sie jednak tak kadr. A co przyciaga? Mysle, ze wlasnie to proste zycie.

PS. A co z tym przejasnieniem na nogach, takie jakies przepalenie i troszke niebieskiego, nie moglem sobie z tym poradzic, a jakos tego tez nie skrytykowaliscie. Zatem jak jest?
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Dzieki Tomek.

1. Doświetlił bym twarz lampą, a kadr np: trochę wyżej i w prawo - kwiatki
Wlasciwie to ja jakos z zasady jestem przeciwko lampie. Nie wiem dlaczego, jakos nie lubie blyskac, wydaje mi sie to nienaturalne. A po drugie to nie mam :) Ale chcialbym jakos probowac lapac swiatlo naturalne bez doswietlania lampa. Co myslicie o takim podejsciu?

2. Trochę w lewo - słup... się pokazał,
No ja nie wiem. Tak zamierzylem, zeby od lewa do prawa zamykalo sie kawalkiem slupka. Czy to zle?

6. Jeśli chciałeś pokazać "niesamowite spojrzenie" dziewczynki (cienie pod oczami dodały dziewczynce czrnego charakteru), to trochę za szeroko,

Chcialem pokazac spojrzenie ale nie tylko. Chcialem zeby tam jakie zycie bylo, cos sie dzialo i ze ona tak z takiego tlumku malego spoglada. Czy teraz ma to sens?

Pozdrawiam serdecznie.

aleks
17-04-2008, 11:37
Witaj :)
Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć :)
1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
2 - nie wiem, nie widzę :(
3 - ok
4 - chyba coś nie tak z kadrem... chociaż....
7 - bardzo mi się widzi :)
6 - gdyby odciąć brodę... było by super, ale i tak jest nieźle ;)
Moim skromnym zdaniem oczywiście
Zazdroszczę takich tematów :)

aleph
17-04-2008, 12:47
[QUOTE=aleks;459363]Witaj :)
Bardzo podoba mi się kolorystyka i klimat twoich zdjęć :)
1 - chyba przydałby się troszkę ciaśniejszy kadr
QUOTE]

Chyba czy na pewno? Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona. Takie kadry jak na przyklad w zdjeciu 3, takie zamkniete fajne sa rzeby sama osobe pokazac, nie wiem jakiejs agencji aby wybrala ja jako modelke albo co. Ale nie sa do konca "artystyczne".

Czy ma to jakis sens co ja bredze w ogole? Jak Wam sie widzi takie podejscie?

jinks
17-04-2008, 13:43
Świetne zdjęcia! Najbardziej podoba mi się #1. Na prawdę masz sporo fantazji :) Oczywiście są małe niedociągnięcia jak np. ucięty łokieć na #3, czy niepotrzebna broda na #6. Podobnie na #5 też za mało dołu. Ze względu jednak na to, że zdjęcia robione raczej w formie reportażu niż pozowania gdzie można wszystko ustawić lub ewentualnie ponownie wykonać zdjęcie pewne bardzo drobne braki wcale nie przeszkadzają w odbiorze zdjęć. Na plus dałbym też to, że przygotowałeś zdjęcia do prezentacji zarówno pod względem obróbki jak i selekcji - ostatnio coraz bardziej irytują mnie galerie użytkowników,którzy wrzucają co popadnie pokazując jedynie, że ich aparat działa.
Czekam na następne !!
pozdrawiam

EDIT: napisałeś: " Ja do konca nie wiem czy to dobre podejscie, ale nie lubie takich do konca ciasnych kadrow. Podoba mi sie jak cos tam w tle gra, cos sie dzieje, jakas taka rozmyta historia sie toczy, choc nie do konca okreslona." - ja też jestem tego zdania, szczególnie w przypadku zdjęć robionych jak te w ciekawych i niecodziennych dla nas okolicznościach, bo chyba lepiej pokazać ludzi żyjących w Indiach w ich naturalnym, dla nas nawet egzotycznym otoczeniu. Lepiej opowiadać historię niż robić headshota ;)

aleks
17-04-2008, 14:55
Ok, co, do kadrów, rzecz dyskusyjna, o! widzę 2 i dla mnie jest ok :)
Jeszcze raz powtórzę niesamowicie fantastyczne kolory, plastyka.

Paenka
17-04-2008, 15:46
Ja się generlanie podpisuję pod MacGyver'em:)

Baaaaardzo mi się podobają twoje zdjęcia. Jestem ciekawa kiedy kolorystyką dojdę do tego co cyfra oferuje...ehh.....przede mną testowanie klisz różnorakich...Pozdrawiam:)

sowask8
17-04-2008, 21:39
Na wstępie dzieki za priva
co do nowych fot fajne kadry szczególnie
5czarnobiała
3
2
1 tez ale troszke za ciemna
6 ten facet mi nie pasuje albo nie powinno go byc albo jego głowa tez powinna byc w kadrze a nie sama reka z wiaderkiem
7fajny obrazek i tyle
pozdrawiam

Riccardo
17-04-2008, 21:52
Co z tym kadrem nie tak? Jest jakas zasada, ze nie mozna centralnie umiescic postaci, czy jak? Niby mnie sie podoba, ale jak tak dluzej patrze to moze bym scial jedna z prawej.

Kadry "nie centralne" są bardziej dynamiczne, więc ciekawsze dla oglądającego. Nie są obowiązkowe :)
Dla mnie nadal nr1 jest fotka nr3 z poprzedniego wątku.
Te fotki tez są bardzo fajne, zazdroszczę Ci podróży do Indii, ale nie są jakieś wybitne. Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał. Nie mniej jednak, uważam, że masz potencjał. Nie skupiaj się na sprzęcie (vide PM) a na zdjęciach. Sprzęt masz OK, z czasem sam dojdziesz do tego, czego potrzebujesz.

sowask8
17-04-2008, 22:16
Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał.
to byłem ja-jarząbek:D
sorry za offtop

fret
17-04-2008, 22:41
Jest dobrze.

1. Kolorki w tle trochę przesadzone, ale na twarzy głównej postaci ok. Nie ma rady, nasycać trzeba selektywnie. Jeśli chodzi o kadr, to bym obcinał trochę dołu i prawej strony.
2.Ciasniejszy kadr, od góry tniemy wiadro, z lewej też sporo, ale szczegóły zależą od prawej. Jest tam trochę do wycięcia. Ja bym sie pozbył cieńszej części prawego słupka.
3. Słodka :) Trochę za dużo prawej strony, moze jeszcze na dole mozna trochę przyciąć, ale fotka super :)
4. Coś mi tutaj nie gra, twarz jakaś płaska. Kompozycyjnie, to bym zrobił kwadrat tnąc prawą stronę.
5. Dobre, tylko troche za dużo z prawej strony, tam sie nic nie dzieje. może jeszcze małe cięcie góry, zeby te trzy światełka wyrzucić.
6. Jako rejestracja chwili fajna, ale trudna do uratowania. Chyba zostaje cięcie brody od góry i od dołu prawie do wiaderka. Jeszcze trochę z lewej i jest ok. Oczy w cieniu, to w końcu wina słonecznej pogody :)
7. Ciasniejsze kadrowanie, szczególnie z góry i z lewej.

Miło poogladać, wrzucaj więcej :)

maradi
17-04-2008, 23:29
haribol!
indie to swietny temat na zdjecia i dobry reportaz z wyprawy. postaraj sie sprobowac wejsc w blizsze relacje z fotografowanymi. przelamie to bariery i pozwoli na lepsze bardziej naturalne zdjecia. z dziecmi generalnie nie ma tego problemu bo one sa na ogol dosc ufne i chetnie pozuja do zdjec jednak zdjecia indyjskiego babaji bedzie tylko kolejnym zdjeciem indyjskiego babaji tak dlugo jak nie nawiazesz z nim jakiegos kontaktu i nie wyciagniesz z niego czegos wyjatkowego - zdaje sobie sprawe z faktu ze czasem moze byc ciezko, bariera jezyka itd. ale dopoki nie sprobujesz nie bedziesz wiedzial ;)
pozdrawiam

m.

aleph
18-04-2008, 14:09
Ja się generlanie podpisuję pod MacGyver'em:)

Baaaaardzo mi się podobają twoje zdjęcia. Jestem ciekawa kiedy kolorystyką dojdę do tego co cyfra oferuje...ehh.....przede mną testowanie klisz różnorakich...Pozdrawiam:)

Hej Paenka, dzieki. Ja sie tak do konca nie wyznaje, ale te kolorki to zasluga chyba obrobki bardziej cyfrowej. Pare suwaczkow i efekt zadziwiajacy potrafi byc. A czemu Ty akurat na analog sie decydujesz? Swoja droga to wielki szacunek. Z tego co widzialem kilka razy i co kiedys sie bawilem, i tez co mi doswiadczenie mowi z planow fimowych, to nic kliszy nie przebije. Dobra ciemnia i tak mozna zaczarowac, ze glowa mala. Sztuka jest to znacznie bardziej wymagajaca, ale przynoszaca znacznie ciekawsze i bardziej zywe efekty.

Pozdrawiam.

RICARDO: Te fotki tez są bardzo fajne, zazdroszczę Ci podróży do Indii, ale nie są jakieś wybitne. Jak ktoś napisał - z Indii bardzo łatwo jest przywieść dobry materiał.

Oczywiscie, ze nie sa wybitne. Sam ogladajac kilka zdjec z Indii stwierdzilbym wrecz ze sa sredniawe, no bo ze nijakie to nie. Widzialem jednak majstersztyki tu na forum i to jest kierunek w ktorym podazam.

Pozdrawiam

aleph
19-04-2008, 09:01
Hej. Wielkie dzieki za sugestie, bawilem sie troszke fotka numer 5. Ta czarnobiala. Dzieki, scialem z prawej i gorne lampy i faktycznie zupelna roznica. Postaram sie to wykorzystac. Wkrotce podrzuce kilka nowych prac. Pstryknalem kilka w ciagu minionych dni, jak bede mial chwilke na obrobke wrzucam.

PS. Haribol Maradi, Jay Sri Krsna, Jay Sri Radhe. Ta sugestia z nawiazywaniem kontaktu z Babaji jakiegos bardziej osobistego to troszke chyba nieteges. Nie sadze aby zdjecie na tym zyskalo, moze ja bede mial jakies innego rodzaju odczucia patrzac na te zdjecie, ale niewtajemniczony odbiorca raczej watpie. Pozatym dziennie pstrykne kilka fotek roznym osobom w godzine, gdybym mial sie z kazdym zaprzyjazniac troszke czasu na to by sie zeszlo.

Pozdrawiam

aleph
19-04-2008, 18:01
Namaste.

Przygotowalem kilka nowych fotek, podrzucam tak jak obiecalem. Oczywiscie prosze o krytyke jak wczesniej, opinie wskazane, dzieki nim duzo inaczej patrze na zdjecie teraz. No to jedziem z koksem:

1.Druga fotka b&w. Chlopczyk uchwycony w swiatyni Hare Kryszna. (Prosilbym o uwagi jak widzicie konwersje)

http://www.czaplinski.info/robert/chlopczyk2.jpg

2.Chlopak na stacji benzynowej roznosi herbate.

http://www.czaplinski.info/robert/chlopiecherbata.jpg

3.A tu pan kierowca rykszy pije sobie herbate.

http://www.czaplinski.info/robert/prabhuherbata.jpg

4.Dziewczynka wyglada przez okienko.

http://www.czaplinski.info/robert/dziewczynka.jpg

5.Dziewczyna z wioski Pandharpur.

http://www.czaplinski.info/robert/dziewczyna.jpg

6.Taki zachodni akcent. Moj ziomek w autobusie. Niby nie do konca fota, ale cos mi sie w niej podoba.

http://www.czaplinski.info/robert/ganga.jpg

7. Nie moglem sie powstrzymac. Ot koza indyjska.

http://www.czaplinski.info/robert/koza.jpg

8. Czytanie gazetki po indyjsku :)

http://www.czaplinski.info/robert/prabhugazeta.jpg

9.Dziewczyna z numeru 4, tutaj rzuca kwiatek na panne mloda

http://www.czaplinski.info/robert/rzucakwiatek.jpg

10.Mala mieszkanka vrindavan, zdjecie troszke starsze.

http://www.czaplinski.info/robert/vrajgirl.jpg

11.Zebrajacy, choc to slowo w tym przypadku jakos nie pasuje.

http://www.czaplinski.info/robert/zebrak.jpg

Okej, to by bylo na tyle. Dziekuje za wszelkie uwagi, rady, zazalenia, pochwaly, itd, itp...

Hare Kryszna.

fret
19-04-2008, 18:09
Uwagi jak wczesniej. Fotki już zrobione, więc mozna walczyć tylko o kadry. Z uporem maniaka pakujesz wszystko centralnie, a na ostatnim pokazałeś, że potrafisz inaczej. Dlaczego? Bo beton jest centralnie :) Przy okazji. Do ostatniego pasowałoby dopalenie wbudowaną lampą, tak na -2EV z grubsza.

aleph
19-04-2008, 18:25
Uwagi jak wczesniej. Fotki już zrobione, więc mozna walczyć tylko o kadry. Z uporem maniaka pakujesz wszystko centralnie, a na ostatnim pokazałeś, że potrafisz inaczej. Dlaczego? Bo beton jest centralnie :) Przy okazji. Do ostatniego pasowałoby dopalenie wbudowaną lampą, tak na -2EV z grubsza.

No jak to z uporem maniaka? Zdjecie numer 2 chlopca wrzucilem na prawo, dziewczynka z 4ki tez po prawicy sie rozmiescila, ziomek na 6tce siedzi tez po prawicy, dziewczynka na 10tce stoi po lewej, a ten beton jakos mi odpowiada zupelnie nie wiem czemu, ale nie widze tu jego sciecia, ot sprawa wypaczonego gustu. A jesli chodzi o dopalenie z lampy to tak jak pisalem, raz ze nie lubie blyskac, dwa ze jakos mnie sie podabaja czasem takie zdjecia przyciemnione, czy to zle? Wieczorem tak wlasnie widac. Ale nie sprzeczam sie, dzieki za uwagi. Ale co tylko kadry do poprawy, technicznie dobrze jest?

Pozdro.

fret
19-04-2008, 18:34
Z lampą nie problem, w końcu nie kazdy chce, żeby błysnąć mu w oczy, ale w tym wypadku by pomogła.
3, 4, 7 8, kadr centralny nieuzasadniony, niecentralny wymuszony, bo talerzyki by nie weszły. 1 to tez wbrew pozorom centralny, dzielisz kadr miedzy dwie głowy równo, mimo, że lewa nic nie wnosi, wystarczy, że jest, a żeby było widac, że jest, to nie musi byc cała, można ja spokojnie przyciąc :)

aleph
20-04-2008, 04:40
Wielkie dzieki fret za uwagi. Postaram sie przygotowac nowe fotki wedlug wskazowek. Wychodzi na to, ze w ogole nie mam pojecia o kompozycji. Moze moglby ktos polecic jakies fajne zrodlo do poczytania na ten temat. Najlepiej z jakimis przykladami. Kompozycja rzecz ogromnie wazna.

Pozdrawiam serdecznie i dzieki za pomoc.

wieliczka
22-04-2008, 22:58
Mam pytanie o używany podczas wyprawy sprzęt. Jakość techniczna zdjęć robi na mnie ogromne wrażenie. Tanie obiektywy (kit, 50) górą?!

Pozdrawiam

jinks
22-04-2008, 23:56
Mam pytanie o używany podczas wyprawy sprzęt. Jakość techniczna zdjęć robi na mnie ogromne wrażenie. Tanie obiektywy (kit, 50) górą?!

Pozdrawiam

To się nazywa post-processing. Kiedyś jak większość ludzi jeszcze robiła odbitiki tę czynność wykonywał za nich lab(lub nie wykonywał bo im się nie chciało). Teraz mamy to szczęście(lub dla niektórych nieszczęście), żeby to zrobić samemu wg własnego uznania. Myślę też, że przy takiej wielkości zdjęć nie da się odróżnić kita od chociażby C17-40/f4L.

Mellan
23-04-2008, 01:20
Aleph, mój hapczang.
Fakt, kadr, kompozycja, dalej już zamykam usta i wracam na poduszkę.

aleph
23-04-2008, 05:02
Aleph, mój hapczang.
Fakt, kadr, kompozycja, dalej już zamykam usta i wracam na poduszkę.

Hej Mellan, witam serdecznie. Moglbys objasnic sens swojej wypowiedzi? A wlasciwie ten hapczang, co to jest? :)

Pozdrawiam.

Pozdrawiam

Hej. Dzieki. Fajnie slyszec, ze robi wrazenie. Tak jak Jinks napisal, prawdopodobnie obrobka ma tu wplyw, chociaz nie jest ona jakas taka wielka. Ot Lightroomik, kilka posuniec suwaczkiem i tyle. Ale tak jak widze roznice chociazby miedzy obiektywem KIT a ta 50ka, moge sie spodziewac, ze z lepszym obiektywem wrazenia beda jeszcze intensywniejsze. Ah, gdyby tylko tak sta czlowieka bylo na porzadna elke :)

Mellan
23-04-2008, 20:15
Objaśniam :)
Jeśli chodzi o kadr i kompozycję na zdjęciach daje się odczuć pewną przypadkowość, co też moi przedmówcy już wytknęli. Dobrze by było w przyszłości zwrócić większą uwagę na otoczenie tematu zdjęcia, czy nic w kadr nie włazi z boku, jakieś ucięte brody czy co tam.
Ale w tych fotkach widać serce do fotografii, a każde działanie z sercem jest swego rodzaju medytacją, zajmowałem się tym niegdyś.
"Hapczang" to buddyjskie pozdrowienie, zapewne częto widoczne również na hinduskiej ulicy (sorry za OTa).
Tak więc życzliwie pozdrawiam :)

Paenka
23-04-2008, 20:40
Fakt...np kozie kopyta uciąłeś:)
Barwy dla mnie powalające...nie wiem czy to wina aparatu czy samych Indii? łoreva jak dla mnie I klasa:)

Ja robie analogiem bo taki aparat mam i na taki mnie kiedys bylo stac. Ojej juz tyle razy to pisalam natym forum, ze chyba wszyscy już beda wiedziec:D
Kiedy 6 czy 7 lat temu kupowalam aparat to cyfry lustrzane byly kompletnie poza moim zasiegiem cenowym a teraz kosztuja tyle ile moj aparat wtedy....a teraz dodatkowo urabiam teorie do tego i jest to rowniez batem dla mnie by uczyc sie robic zdjec dobrze z glowa a nie przypadkiem:) Jednak u mnie nie ma tego co u ciebie takjak Mellan napisal....serca:) Tzn serce u mnie jest ale nie widać go :p

aleks
23-04-2008, 20:55
Fakt...np kozie kopyta uciąłeś:)
Barwy dla mnie powalające...nie wiem czy to wina aparatu czy samych Indii? łoreva jak dla mnie I klasa:)

Ja robie analogiem bo taki aparat mam i na taki mnie kiedys bylo stac. Ojej juz tyle razy to pisalam natym forum, ze chyba wszyscy już beda wiedziec:D
Kiedy 6 czy 7 lat temu kupowalam aparat to cyfry lustrzane byly kompletnie poza moim zasiegiem cenowym a teraz kosztuja tyle ile moj aparat wtedy....a teraz dodatkowo urabiam teorie do tego i jest to rowniez batem dla mnie by uczyc sie robic zdjec dobrze z glowa a nie przypadkiem:) Jednak u mnie nie ma tego co u ciebie takjak Mellan napisal....serca:) Tzn serce u mnie jest ale nie widać go :p

Tia... skąd jak to kurcze znam :(

aleph
24-04-2008, 08:35
Objaśniam :)
Jeśli chodzi o kadr i kompozycję na zdjęciach daje się odczuć pewną przypadkowość, co też moi przedmówcy już wytknęli. Dobrze by było w przyszłości zwrócić większą uwagę na otoczenie tematu zdjęcia, czy nic w kadr nie włazi z boku, jakieś ucięte brody czy co tam.

No czasami jest przypadkowosc na pewno. Dopiero sie ucze i nie mam jakos jeszcze zmyslu wyczulonego zbytnio. Czasami tez jest taka opcja, ze te zdjecia to kwestia chwili, wycelowac, wyostrzyc strzelic i tyla. Za 2 sekundy juz nie ma tego samego. Jak hindusi zauwaza, ze im fote strzelasz to sie robi zamieszanie i traci sie cos z tej autentycznosci. Musze w przyszlosci pocwiczyc cos z tele, tak zeby mnie nie widzieli. No ale jeszcze raz podkreslam, ze braki edukacyjne u mnie na pewno duze.

PS. Dzieki za zauwazenie serca do focenia. Mysle, ze prawie kazdy z nas na tym forum ma.

Jednak u mnie nie ma tego co u ciebie takjak Mellan napisal....serca:) Tzn serce u mnie jest ale nie widać go :p

Nie przesadzaj Paenka z tym brakiem, nie przesadzaj. Jest serduszko na sto procent. A za analog to nawet do dwustu dobija.

Pozdrawiam serdecznie.

PS. Jeszcze tylko 5 dni w Indiach i spadam do Europy. Strzele jakoms seryjke z ludzmi w stolicy no i w Lodzi szarej bo bede, ciekawe jakie porownanie.

PS2. Dorzucam jakos na dniach kolejna seryjke, mam nadzieje, ze lepiej skadrowana.

Pozdro.

aleph
27-04-2008, 12:21
Namaste moi przyjaciele. Zarzucam kolejna seryjke, uwzgledniajac porady kadrowe. Prosze zatem o recenzje czy w ogole cokolwiek zrozumialem i czy wyglada to troche lepiej?

Pozdrawiam serdecznie, do zobaczenia w maju w kraju ;)

12. Mieszkaniec Phandarpur.

http://www.czaplinski.info/robert/chlopaczek.jpg

13. Indyjska tradycja rodem z Brytanii. Picie czaju ze spodeczka.

http://www.czaplinski.info/robert/czaj.jpg

14. Rozdmuchiwanie kadzidelka, w celach zarobkowych :)

http://www.czaplinski.info/robert/dymiacz.jpg

15. Dziewczyna ustrzelona przed swiatynia. Phandarpur.

http://www.czaplinski.info/robert/dziewczynka2.jpg

16. Starsza wersja dziewczynki. Przed swiatynka w Barodzie.

http://www.czaplinski.info/robert/mataji.jpg

17. Taka poranna kontemplacja. Pandharpur.

http://www.czaplinski.info/robert/pan.jpg

18. Rodzinny odpoczynek na ulicy. Baroda.

http://www.czaplinski.info/robert/rodzinka.jpg

19. Medytacja podscienna. Baroda.

http://www.czaplinski.info/robert/sciana.jpg

20. Gloryfikacja Pana Vittali, patrona Pandharpur.

http://www.czaplinski.info/robert/spiewak.jpg

21. Dziewczynka. Kadr centralny zamierzony. (Sprawdza sie?)

http://www.czaplinski.info/robert/wcentrum.jpg

22. A tak na zakonczenie serii kwiatek indyjski. Z dedykacja dla forumowiczki.

http://www.czaplinski.info/robert/kwiatek.jpg

OKA. POzdrawiam serdecznie i czekam na komentarze, opinie, wnioski. itd, itp...

1507
28-04-2008, 00:26
ciekawy reportażyk, zazdroszczę wycieczki

aleph
28-04-2008, 10:56
ciekawy reportażyk, zazdroszczę wycieczki

dzieki. a jakies uwagi techniczno, artystyczne?

PS. Nie ma co tak zazdroscic, kazde miejsce dobre do focenia. Jak to sie mowi cudze chwalimy swego nie znamy. Ja na ten przyklad nie moge sie doczekac odwiedzin w Lodzi. Tam duzo fajnych tematow do focenia. Czy chociazby nasze gory. Oj w ogole Piekna Nasza Polska cala!!!

Pozdrawiam

ArturBonoVox
28-04-2008, 12:39
well dune, mnie sie podoba, na upartego mozna sie doczepic ale nie widze sensu. well dune, again :P

1507
28-04-2008, 14:52
well dune, mnie sie podoba, na upartego mozna sie doczepic ale nie widze sensu. well dune, again :P

jak wyżej8)

dickory dare
28-04-2008, 15:49
aleph, udana seria a 19. Medytacja podscienna. Baroda. podoba mi się najbardziej - coś w sobie ma, dobry kadr, świetnie podpatrzona sytuacja.

mam jedynie uwagę do Twoich ramek, wg mnie są zbędne. zresztą w numerze 12 i 22 sam zapomniałeś dodać ramkę, więc...? można się obyć i wg mnie bez niej jest czyściej. ale to rzecz gustu i jakiegoś tam wyboru ;) pozdro

Riccardo
28-04-2008, 16:23
13tka mi się bardzo podoba, fajne światło, fajna poza, fajna mina. Ino GO mogłaby być mniejsza, w sensie bardziej rozmytego tła. Reszta w porządku, oczywiście można się czepiać, ale bez gwarancji że było by lepiej. No i przesadzasz trochę z ostrzeniem.

Vitez
29-04-2008, 07:46

Dobra wydma? Bez sensu... :roll:

aleph
29-04-2008, 10:41
13tka mi się bardzo podoba, fajne światło, fajna poza, fajna mina. Ino GO mogłaby być mniejsza, w sensie bardziej rozmytego tła. Reszta w porządku, oczywiście można się czepiać, ale bez gwarancji że było by lepiej. No i przesadzasz trochę z ostrzeniem.

Siemka Riccardo. Dzieki za uwagi. Ta 13ka strzelona kitem, takze minimum 5,6 F bylo, no i chyba GO wlasnie takie wyszlo z tego. Musze sie przesiasc na jakies szklo 2.8, wtedy moge bardziej pokombinowac. Dobrze mysle?

A o co chodzi z tym ostrzeniem, ze przesadzam? Robie standard USM po RAWa wolaniu, a potem Sharpen Edges po zmniejszeniu. Za duzo? Mozesz troszke to wyjasnic? Dzieki.

PS. Dzis w pociagu obrobilem jedna fajna fote, specjalnie dla Ciebie Riccardo, mysle ze moze Ci sie spodobac. Wrzuce za 2 dni.

Pozdrawiam.

Riccardo
29-04-2008, 11:05
Siemka Riccardo. Dzieki za uwagi. Ta 13ka strzelona kitem, takze minimum 5,6 F bylo, no i chyba GO wlasnie takie wyszlo z tego. Musze sie przesiasc na jakies szklo 2.8, wtedy moge bardziej pokombinowac. Dobrze mysle?

dobrze :) Masz 50/1.8 - tam jest ładna, malutka GO.

A o co chodzi z tym ostrzeniem, ze przesadzam? Robie standard USM po RAWa wolaniu, a potem Sharpen Edges po zmniejszeniu. Za duzo? Mozesz troszke to wyjasnic? Dzieki.

zaczynają się pojawiać jasne obwódki wokół krawędzi. Może ciut mniej tego ostrzenia, albo mi się w oczach coś robi :)

PS. Dzis w pociagu obrobilem jedna fajna fote, specjalnie dla Ciebie Riccardo, mysle ze moze Ci sie spodobac. Wrzuce za 2 dni.

Dzięki :)

aleph
02-05-2008, 19:34
Witam.

Wrzucam jedna fotke co wydaje mi sie, ze jest fajna. Taki cropik z dosc duzej foty. Co o tym myslecie, jak Wam sie podoba? Prosze o jakies uwagi.

http://www.czaplinski.info/robert/plywacy.jpg

PS. To ta dla Ciebie specjalnie Riccardo. Jak ja widzisz?

aleks
02-05-2008, 22:19
To jak, ja nie mogę nic powiedzieć ;) ?
Nawet, jak mi się podoba?

aleph
03-05-2008, 17:27
To jak, ja nie mogę nic powiedzieć ;) ?
Nawet, jak mi się podoba?

Nie nie, w zadnym wypadku. Wszystkich prosze o ocene. A fotka specjalnie dla Riccardo, poniewaz z pierwszej serii bylo takie zdjecie chlopczyka z dziewczynka w tle i jemu ono podpasilo. Jakos tak pomyslalem, ze to ma cos podobnego w sobie.

POzdrawiam.

Paenka
03-05-2008, 17:44
To oni mają tam aż takie białe zęby ? :D

Riccardo
03-05-2008, 18:33
Ciut ciasno, ale fota super. :)

aleph
11-06-2008, 14:15
Witam wszystkich znajomkow. Po powrocie z Indii ciezko bylo sie przestawic i tak jakos malo okazji bylo do focenia. Trafilo mi sie tu w Kopenhadze male wydarzenie postanowilem zdac Wam foto relacje. Piszcie, czy jakos mi sie udalo opowiedziec historie, jak technicznie foty, no i co zle zrobilem.

Wydarzeniem byl przejazd nagich rowerzystow (co tacy znowy nadzy nie byli) w ramach protestu ekologicznego przeciwko byciu uzaleznionym od ropy. No i zeby samochody nie truly.

A zatem zaczynamy, numeracja od poczatku leci.

1. Przygotowania. Uczestnikow aby ladnie wygladac... A kolega Canonier przygotowuje sie do sesyjki.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6177.jpg

2. Tej pani zalezy na kolorowym wizerunku.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6184.jpg

3. Ta parka juz gotowa do odjazdu.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6203.jpg

4. Pani organizator ustala z panem wladza trase przejazdow i ilosc dozwolonej golizny. Wszak ekshibicjonizm jest tu w Danii nielegalny i nalezaloby wiare aresztowac.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6157.jpg

5. Negocjacje zakonczone, zatem wydarzenie pod haslem "WORLD NAKED BIKE RIDE" mozna uznac za otwarte.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6165.jpg

6. Tak sie wlasnie prezentuje dosc nieliczna gromadka "nagich" rowerzystow.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6226.jpg

7. Samotny wilk z przewodnim motywem na choragiewce. Myzle, ze nie trzeba tlumaczyc. BENZINFRI

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6261.jpg

8. A tu inny kolega cos pragnie ustrzelic na pamiatke.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6236.jpg

9. Jedziemy dalej.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6235.jpg

10. Dosc dziwna grupa, ktora zdominowala parade. Organizacja "Fuck for forest". Dziwna hybryda porn-ekologiczna. Jednym slowem: "Pieprz na rzecz lasu"

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6231.jpg

11. Powolutku, konczymy. Na zdjeciu od "d..y" strony organizatorzy.

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6282.jpg

12. Uczestnicy rozchodza sie. (ON)

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6208.jpg

13. Uczestnicy rozchodza sie. (ONA)

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6291.jpg

14. BENZINFRI

http://www.czaplinski.info/robert/IMG_6299.jpg

__________________________________________________ _____

To tyla. Dziekuje Wam za wszelkie opinie, porady i sugestie.
Pozdro z Kopenhagi.

aleks
11-06-2008, 15:29
Pierwsza myśl: dość malownicza impreza :)

aleph
12-06-2008, 10:36
Dzieki Aleks, za odwiedzinki. A jakies uwagi techniczne? Anyone?

Paenka
12-06-2008, 13:09
:D nie wypowiadam się co do kontrastow itp bo u mnie podobno cos nie tak z monitorem jest :D

nie rozumiem zdjecia nr 12....

aleph
12-06-2008, 15:44
zdjecie nr 12, wlasciwie trudne do odgadniecia. taki niewidoczny kontrast, miedzy napisem BENZIFRI a kolesiem, ktory miedli kluczyki do wozu i mknie w jego strone, czego na focie nie widac.

No i jakos mi sie podoba ta fotka.

PS. A jak inne fotki?
PS2. Moim osobistym faworytem jest fotka nr 10. Bardzo podobaja mi sie kolorki. A dziwne bo fote strzelilem kitem.

POzdro i dzieki za zagladniecie.

aleph
13-06-2008, 16:31
Oj, cos widze, ze chyba slabe zainteresowanie. Tak kiepsciutko wyszlo, ze Wam sie nawet nie chce napisac, czy jak?

aleph
16-06-2008, 15:39
Witam. A co powiecie na taka foteczke?

DUNSKA EMERYTURA - czyli wypracowalem swoje w zyciu, teraz relaksuje sie haszyszowym joincikiem, siedzac na przeciwko jachciku, zaokretowanego w kopenhaskich kanalach.

http://www.czaplinski.info/robert/img_6136.jpg

Skrobnijcie cos konstruktywnej krytyki. Pozdro.

wojkij
16-06-2008, 18:32
Z kontrastami masz problemy. Glebokie czernie bez szczegolow, przepalenia - mocno psuje to odbior. Klopoty pewnie z racji focenia w pelnym sloncu ale mozna to odrobine zniwelowac obrobka.

aleph
16-06-2008, 22:27
Dzieki wojkij. Duzo jeszcze przedemna. Mam tu taka foteczke nastepna chcialem Wam pokazac. Moze nie jest najlepszych lotow technicznych, ale mnie sie wydaje, ze ma klimat.

Jesli mozna prosic o jakies relacje, co Wam psuje odbior i jak moznaby zrobic to lepiej.

Aha, no i prosilbym o jakies krytyczne uwagi co do serii World Naked Bike Ride.

--------------------------------------------------------------------------
Fotka z Lodzi. Odbicie w tylnej szybie samochodu (brudnej niestety).

http://www.czaplinski.info/robert/img_6104.jpg

ewa_olsztyn
17-06-2008, 09:55
Cześć Aleph!
Najbardziej mi się podoba 2, 5 i 9 oraz ten wielkooki chłopczyk na początku. Zaraz potem podoba mi się to, że dyskutujesz o swoich zdjęciach, reagujesz na komentarze i uwzględniasz uwagi. Dzięki temu ma się wrażenie, że pisząc posta nawiązuje się kontakt z człowiekiem, z nie że dokonuje się wpisu do muzealnej księgi gości. Niechętnie komentuję "nieme" galerie, do Ciebie - zawsze chętnie zagadam :)
Co do kompozycji, faktycznie szwankuje. Na początek pogrzeb na strychu. Zdaje mi się, że w książce do plastyki z VII klasy (może VI) są pięknie wyłożone zasady kompozycji malarskiej, poczytaj - przyda się na pewno. I nieprawdą jest, że centralnie jest źle, tyle że musi być na taką kompozycję czytelny dla odbiorcy powód.
Do miłego!

PS: Jesteś matematykiem?

aleks
17-06-2008, 10:05
Witaj
Co do fotki z Łodzi.
Przeszkadzają odbicia w górnych narożnikach. Ale jako pomysł na autoportret mi sie podoba :)
Jeśli chodzi o Duńczyka, to dużo czarnych plam. Może, gdyby dopalić lampą, było by lepiej. Miałeś kijowe słońce jak widzę i zdjęcie wyszło mało plastyczne.
Pozdrawiam

aleph
17-06-2008, 17:49
Na początek pogrzeb na strychu. Zdaje mi się, że w książce do plastyki z VII klasy (może VI) są pięknie wyłożone zasady kompozycji malarskiej, poczytaj - przyda się na pewno. I nieprawdą jest, że centralnie jest źle, tyle że musi być na taką kompozycję czytelny dla odbiorcy powód.
Do miłego!

PS: Jesteś matematykiem?

Hej Ewa, dzieki za hint. Wiesz u mnie strychu nie ma, bo ja podrozuje z miejsca na miejca i nie wiele co mam do stepnego, najbardziej internet. Dlatego tez na forum sie zapisalem zeby sie uczyc przez takie uwagi od Was. Moze jakis link do roznych zasad ktos poda, itd...

Matematykiem nie jestem, ale lubie matme nie powiem. Bardziej muzykiem, a powiada sie ze muzyka to matematyka. A czemu?

POzdro

Witaj
Co do fotki z Łodzi.
Przeszkadzają odbicia w górnych narożnikach. Ale jako pomysł na autoportret mi sie podoba :)
Jeśli chodzi o Duńczyka, to dużo czarnych plam. Może, gdyby dopalić lampą, było by lepiej. Miałeś kijowe słońce jak widzę i zdjęcie wyszło mało plastyczne.
Pozdrawiam

Ha dzieki, aleks. Slonce bylo wlasnie super jak na Kopenhage :) Rzadko tu tak swieci. Ale ja jeszcze nie umiem tego wszystkiego ocenic i ustawic i na histogramy patrzec i uwzgledniac to wszystko. Holera jak to ogarnac? Z czasem przyjdzie? Jakies wskazowki, lekcje, itd...?

PS. Aleks a jak z tymi fotami z parady nagich rowerzystow?

aleks
17-06-2008, 18:44
[...]
PS. Aleks a jak z tymi fotami z parady nagich rowerzystow?
Wiesz.. muszę znaleźć chwilę, żeby spokojnie sobie na nie popatrzeć.
Ale.. ja też wszystkiego nie wiem, nie oczekuj zbyt wiele.
Pozdrawiam

ewa_olsztyn
18-06-2008, 09:57
co mam dostepnego, najbardziej internet. Dlatego tez na forum sie zapisalem zeby sie uczyc przez takie uwagi od Was. Moze jakis link do roznych zasad ktos poda, itd...

A proszę - z tych sama korzystam:
http://www.michaldulemba.pl/technika/zasady-kompozycji-w-fotografii/
http://www.kazik.com.pl/warsztat/index3.html
http://foto.recenzja.pl/Subjects-index-req-viewpage-pageid-45.html
http://www.fotoamator.szm.sk/Technika/technika-kompozycja.htm
http://www.reporter.edu.pl/studia/prace_dyplomowe
http://www.twieja.com/Tips/Photography/Composition_pl.html
http://abcgospodyni.pl/kurs_fotografii.html

Matematykiem nie jestem, ale lubie matme nie powiem. Bardziej muzykiem, a powiada sie ze muzyka to matematyka. A czemu?

Czemu? Bo muzyka jest "brzmiącą" matematyką, bo obie to piękna harmonia i doskonałość.. bardzo wielu matematyków było muzykami :) Dla mnie to naturalne. Także z zachwytu nad harmonią malarze malują, a fotograficy robią zdjęcia :)

aleph
20-06-2008, 00:05
Wielki dzieki Ewa, przejrzalem sprawe. Cos tam sobie z tego wyciagnolem.

Chcialbym Wam pokazac jedna fotke, co zrobilem mojemu przyjacielowi, w momencie gdy na moim ukochanym sprzecie do pracy przegladal inne fotki. Obrobka dzieki wskazowkom kolegi MalFunkTion, za co mu bardzo dziekuje.

-----------------------------------------------------------------------
Gangadhara das.

http://www.czaplinski.info/robert/img_5477.jpg

Uwagi mile widziane.

ewa_olsztyn
20-06-2008, 08:05
Fotka klimatyczna - i owszem. Facet też całkiem do rzeczy... Są podstawy do podobania :)
Ale:
- niepotrzebnie mu ciachnąłeś część myślącą
- za dużo czarnej płaszczyzny laptopka na pierwszym planie.
Z rzeczy drobniejszych, dla porządku:
- czarny łuk wystaje znad laptopka zupełnie niepotrzebnie
- klapa zasłanie część przedramienia, a można było tego uniknąć
- to coś u nasady nosa można było wyciapać (co to jest??)
- ścianę można było wyczyścić, chociaż jak Ci pasowała do koncepcji to OK.
Kompozycyjnie już ładnie!

MalFunkTion
20-06-2008, 12:11
eeee tam dzieki moim wskazowkom :) nic nie zrobilem wiec nie przypisuj mi swoich prac :D:D:D podesle ci zaraz spakowane presety do lightrooma, mam nadzieje ze po windows i mac sa takie same bo LR uzywam na macu, fota bardzo fajna ale to na nosie faktycznie do wyrzucenia :) mam nadzieje ze to tylko hobby tego pana (lubi zapach denka opakowań po jogurcie? wachane oczywiscie od srodka.......)

ewa_olsztyn
20-06-2008, 14:38
lubi zapach denka opakowań po jogurcie?

Jogurt!!:confused:
Że też na to nie wpadłam! :mrgreen: :mrgreen:

aleph
20-06-2008, 17:14
Hej Kochani, wuluzujcie z tymi zartami, poniewaz to cos na czole to calkiem powazna rzecz jest :) To tzw. TILAK. Moj przyjaciel jest wielbicielem Kryszny, a taki aktywny wielbiciel Kryszny codziennie po kąpieli znaczy swopje ciało w 12 miejscach znakiem oddania dla Visnu. Robi sie to taką specjalną glinką. No i to tyle w sprawie wyjasnien.

Hare Kryszna :)

ewa_olsztyn
20-06-2008, 19:53
Hej Kochani, wuluzujcie z tymi zartami, poniewaz to cos na czole to calkiem powazna rzecz jest :) To tzw. TILAK. Moj przyjaciel jest wielbicielem Kryszny, a taki aktywny wielbiciel Kryszny codziennie po kąpieli znaczy swopje ciało w 12 miejscach znakiem oddania dla Visnu. Robi sie to taką specjalną glinką. No i to tyle w sprawie wyjasnien.

Hare Kryszna :)

Hare!

aleph
25-06-2008, 21:32
Hej 3 fotki z ostatniej wycieczki mam do pokazania. Bardzo prosze o wskazowki, bo zupelnie nie wiem czy jakis postep czy w kolko sie czlowiek kreci...

WIDOCZEK

http://www.czaplinski.info/robert/widoczek.jpg

OKNO

http://www.czaplinski.info/robert/okno.jpg

PTASZEK

http://www.czaplinski.info/robert/ptaszek.jpg

pozdrawiam i dzieki za wskazowki.

aleph
25-06-2008, 23:49
No i jeszce takie dziwadełko. Co o tym myslicie?

LUSTERECZKO powiedz przecie....

http://www.czaplinski.info/robert/lustereczko.jpg

dzieki za komenty

yerzu
26-06-2008, 00:32
widoczek - poprawny kompozycyjnie - taki ok

a reszta do mnie zupelnie nie gada...

ewa_olsztyn
26-06-2008, 13:24
Jestem na wakacjach na zapadłej mazurskiej wsi, a monitor tu rozregulowany, że aż miło, więc nie jestem pewna, ale na pierwszym kontrast jest za duży. Ale kompozycja ważniejsza - podejrzewam, że chciałeś pokazać chmury i morze. Jeśli tak, to według mnie niepotrzebnie wprowadziłeś w kadr brzeg po prawej. Nie byłoby lepiej skupić się na chmurach i morzu? Mogłeś je pokazać pod pretekstem sfotografowania łódki i falochronów widocznych w kadrze - mam wrażenie, że łatwiej byś wtedy skomponował ładny kadr. Ja, jak chcę pokazać coś w krajobrazie, najpierw sobie zadaję pytanie CO, a potem eliminuję wszystko, co zbędne :) Możesz popróbować mojej metody - sama wymyśliłam!
"Okno" jest bardzo ciekawym pomysłem, ale obraz krzywy - jakoś trzeba by lepiej pokombinować...
"Ptaszek" ma za dużo szczegółów w kadrze.
A "Lustereczko" - jakoś mi się nie podoba..

Aleph! Fotografuj! Nawet jak dziesięć razy zrobisz podobny błąd, za jedenastym zaskoczysz. Poza tym ilość możliwych błędów jest wielka. Im więcej ich zaliczysz - tym ich koniec bliżej ;)

aleph
27-06-2008, 00:52
Hej. Takie 3 fotki ze szuflady wyjalem. Obrobilem i pokazuje. Prosze o ocene jakies takie wieksze grono uzytkownikow, bo normalnie jakos sami z Ewcia zostalismy :)

Wiesniak przed hatka.

http://www.czaplinski.info/robert/pandharpur baba.jpg

Induska piekna dziewczyna spokrewniona z panem z powyzszego zdjecia

http://www.czaplinski.info/robert/indian beauty.jpg

A tu taka mlodziez indyjska plci zenskiej

http://www.czaplinski.info/robert/indian girl.jpg

Pozdrawiam i prosze o komenty.

MalFunkTion
27-06-2008, 14:22
ostatnie 3 foty dla mnie rewelacja! naprawde bez slodzenia.... zastanawiam sie ktory najfajniejszy i ciezko zdecydowac, kompozycja chyba w 2 (+ to złe spojrzenie znad grzebienia lol!)

ewa_olsztyn
27-06-2008, 14:43
(...) to złe spojrzenie znad grzebienia lol!)

Złe? Coś Ty! Moim zdaniem ona jest zaciekawiona tym, że jakich miły Pan ją fotografuje.. Może się przez chwilę poczuła jak księżniczka? Bardzo ładne zdjęcie!
Pierwsze także ciekawe, chociaż wolałabym z nieco niższej perspektywy i trochę więcej ostrości na twarz. Bardzo wymowny kontrast tradycji, reprezentowanej przez siedzącego człowieka i globalizacji, reprezentowanej przez plastikowy samochodzik..
Trzecie interesujące, ale dla mnie za wąsko - czuję się... atakowana ;)
Całość - bardzo dobra Aleph!

aleks
27-06-2008, 18:45
Hmm, chyba nie pozostaje mi nic innego, jak przyłączyć się do zdania Ewy :)
Pierwsze, trochę głupio wygląda, jak na Ciebie patrzy "pod górkę".
Drugie dałbym troszkę w prawo, ale poza tym całkiem cacy.
Ostatnie jakoś tak nie za bardzo, pomijając już wrażenie ataku, ta jasna plama na nosie i policzku przeszkadza.

aleph
27-06-2008, 21:47
Złe? Coś Ty! Moim zdaniem ona jest zaciekawiona tym, że jakich miły Pan ją fotografuje.. Może się przez chwilę poczuła jak księżniczka? Bardzo ładne zdjęcie!

Ewa to zle spojrzenie co kolega Malfunktion wylapal to nie dziewczynki, tylke jej tatusia co wlasnie znad grzebienia lypie okiem. Wszak w tradycji wedyjskiej troszke nie za bardzo jak mezczyzna celuje aparatem w kobiete, w tym przypadku corke. W indiach jeszcze przejdzie, ale w krajach arabskich moze byc ciezko.

Dzieki wszystkim za komentarz. Ah te Indie. Mam nadzieje, ze nastepnym razem z nowym warsztacikiem wiecej takich perelek sie przywiezie.

NAMASTE.

MalFunkTion
27-06-2008, 23:06
salaam! ;)

adam.cooly
27-06-2008, 23:12
wiesniak przed chatka jakby troche nie ostry, u dziewczynki cienie na twarzy draznia mozna by sprobowac lampa doswietlic , pierwsza seria zdjec od 1 do 7 dla mnie zdecydowanie the best

ewa_olsztyn
28-06-2008, 14:39
Ewa to zle spojrzenie co kolega Malfunktion wylapal to nie dziewczynki, tylke jej tatusia co wlasnie znad grzebienia lypie okiem.

Hmm.. wstyd przyznać - nie zauważyłam tych oczu! Na swoje usprawiedliwienie mam tylko zauroczenie Dziewczynką..