PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze zrobieniem zdjęcia

fsport
16-04-2008, 11:53
Witam,
problem dotyczy 30d który pracuje z obiektywem 70-210 USM F3.5-4.5.
Podczas robienia zdjęc w zamkniętym pomieszczeniu (pokoju-jasne ściany) o wymiarach 4x5m przy zapalonym świetle (żarówki o łącznej mocy 120wat) aparat nie jest w stanie wykonac zdjęcia z lampą wbudowaną przy automatycznym ustawieniu ostrośći. Od fotografowanego obiektu znajdowałem się jakieś 3.5m.Po wciśniętu do połowy spóstu, aparat nie łapie ostrości, nie jest w stanie wykonac zdjęcia nawet nieostrego, nie można wcisnąc spóstu do końca. Wykonywałem kilkadziesiąt prób, podczas kilku z nich aparat wykonywał serie przedbłysków, ale tylko sporadycznie udało się wykonać zdjęcie. Zdjęcia wykonywałem a pełnym trybie manualnym, preselekcji przysłony, przeselekcji czasu, sprawa wyglądała podobnie.
Jak sądzicie co może być tego przyczyną? Aparat, obiektyw?
Posiadam tylko to szkło więc nie mogę spróbować wymienić obiektywu.
Wcześniej używałem nikona d70s w tym samym pomieszczeniu przy ciemniejszym świetle wykonywałem zdjęcia. Prosze, jeśli wiecie coś na ten temat napiszcie, z góry dziękuje.
Pozdrawiam

poss
16-04-2008, 12:55
a na zewnątrz robi normalnie? pisałeś że próbowałeś na różnych trybach... a na manualnym fokusie sprawdzałeś? na pełnym manualu to powinien robić w każdych warunkach - włącz tryb M na aparacie i MF na obiektywie

janmar
16-04-2008, 13:00
Jakie ISO masz ustawione?

piast9
16-04-2008, 13:13
Przedmuchaj gruszką czujniki AF. Takie historie u mnie zawsze oznaczały kurz na nich.

fsport
16-04-2008, 15:18
poss - wszystko próbowałem, na pełnym manualu -tryb M, działa tylko kiedy jest włączony również trym M na obiektywie. Kiedy przełanczam na Af na obiektywie, aparat się blokuje i nie zrobi zdjęcia, na zewnątrz jest to samo:-(

janmar - iso sprawdzałem wszystkie warianty do 3200włącznie

piast9 - zaraz spróbuje podmuchać

zxzx
16-04-2008, 15:23
A moze poprostu probujesz lapac ostrosc na sciane lub cos w tym rodzaju ???

fsport
16-04-2008, 15:53
Fotografuję obiekt, nie ściane. I na nim też chce łapać ostrość.

poss
16-04-2008, 15:56
ja też bym stawiał na czujniki af tak jak piast9... gruszka najlepszym przyjacielem fotografa :D

SdoubleU
16-04-2008, 15:58
Nie może złapać ostrości a co za tym idzie nie mozna wykonać zdjęcia 30D tak ma, zresztą jak większość Canonów. Oczyść czujniki AF powinno pomóc a ponadto nie wiem czy pamiętasz, że do poprawnego ustawienia ostrości potrzeba jest kontrastowego obiektu. Więc jeżeli chcesz zrobić zdjęcie jednolicie barwnej sciany to objawy normalne. Błyskanie lampy świadczy o próbach wspomagania AF jednak mimo to cos nie wychodzi.

ksx
17-04-2008, 19:33
Nie wychodzi, bo obiektyw jest spory. Przysłania światło lampy. Za ciemno dla punktu AF. Na MF pewnie się da.
pozdrawiam

stratus
17-04-2008, 21:27
... a brałeś pod uwagę minimalna odległość ostrzenia? jeśli będzie mniejsza niż możliwości szkła to nie ma szans na zdjęcie na AF chociaż wspomniane 3,5 metra to już spora odległość

djcargo
17-04-2008, 22:30
Ew. spróbuj wybrać tylko środkowy punkt ostrzenia i zobacz co wtedy.
I zawsze tak się działo, czy nagle wyskoczył taki problem?
I jeszcze może odwróć się np. o 180 stopni i zobacz na innej ścianie :)

fsport
18-04-2008, 20:33
Niestety, to wina obiektywu. Podpinałem dziś inny obiektyw do aparatu i działa, podpinałem obiektyw z którym mam problem do innego body i to samo, więc obiektyw..., :-(

aleks
19-04-2008, 00:06
Współczuje. Teraz to tylko serwis.