Zobacz pełną wersję : Rozpiętość tonalna 5D vs 40D
Ile EV ma 5D a ile 40D bo jakoś nie mogę tego znaleść ?
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page20.asp
http://www.dpreview.com/reviews/CanonEOS5D/page22.asp
Z tych testów wynika, że 5D w scenach mocno kontrastowych przegrywa z 40D. I o ile w światłach w zasadzie wyniki są porównywalne to jego zdolność rejestracji szczegółów w cieniach jest aż o 1EV gorsza niż 40D. Ciekawe.
Bagnet007
16-04-2008, 12:43
Z tych testów wynika, że 5D w scenach mocno kontrastowych przegrywa z 40D. I o ile w światłach w zasadzie wyniki są porównywalne to jego zdolność rejestracji szczegółów w cieniach jest aż o 1EV gorsza niż 40D. Ciekawe.
Łoł... szczerze mówiąc nigdy wcześniej ich nie porównywałem pod tym względem. Sądziłem, że będzie na odwrót a tu niespodzianka.
Widocznie zbyt polegałem na mitach krążących po sieci. Mimo wszystko ja tam jestem zadowolony z moich 7,5EV zmierzonych empirycznie :smile:
Może troszkę nie na temat ale nie che tworzyć nowego wątku. Czy znana jest rozpiętość tonalna dla 350d?
Allensteiner
16-04-2008, 14:16
wyniki z dpreview jakoś zawsze jakoś się mają dziwnie do tych z optycznych.pl, np. tu:
http://www.optyczne.pl/57.8-Test_aparatu-Canon_EOS_40D_Zakres_tonalny.html
generalnie optyczne chłopaki napisali, że zakres tonalny 40d jest taki jak w 20d i mówiąc szczerze to właśnie oni są dla mnie bardziej wiarygodni w testach niż dpreview
testow nie robilem ale naprzemienie robie 5d i 40d i odnosze wrazenie, ze 5d jest lepszy ... nie ogladalem jednak zdjec pod lupa
Ktos tez zamiescil fotki robione 40d i 5d z kosciola i jednak wiecej szczegolow mialo wtedy tez 5d w cieniach
Szkoda, że na optycznych nie przetestowali "piątki" wówczas można by porównać ile odbiegają od dpreview.
Allensteiner
16-04-2008, 14:45
właśnie, mam wrażenie, że test 5d pojawi się niedługo na optycznych, ostatnio testują nim obiektywy
właśnie, mam wrażenie, że test 5d pojawi się niedługo na optycznych, ostatnio testują nim obiektywy
Nie pojawi się. Na forum optycznych zostało to kiedyś wyjaśnione. Poczekają na następcę piątki i dopiero wówczas zostanie przeprwodzony test porównawczy nowego ze starym modelem.
AndreasK
16-04-2008, 15:52
No wiele sie mowi o nastepcy 5D, ale jak na razie chyba z tym cicho, no chyba ze ktos ma jakiegos newsa ? jakies informacje - to co ma byc, kiedy, jakie parametry ? ja strzelam 40D - chetnie przesiadlbym sie na cos innego, ale przyznam sie ze z paru przyczyn 5D mnie nie przekonuje, a do 1D to jednak ciut kasy dalej....
Wynik testu rozpiętości 5d na optycznych przy okazji testu Nikona D3:
http://www.optyczne.pl/65.8-Test_aparatu-Nikon_D3_Zakres_tonalny.html
Z tego porownania na optycznych tez wynika ze 40D ma wieksza rozpietosc.
A jednak. Może wrażenie lepszych fot z 5D wynika z ogólnej plastyki na pełnej klatce. Duże znaczenie też ma obróbka. Jak ktoś skaszani wywołanie RAW-a to mu nawet 12 EV nic nie da.
Z tego porownania wynika, ze Nikon D3 ma wieksza rozpietosc tonalna. Nic tam o 40D nie bylo:confused:
Z tego porownania wynika, ze Nikon D3 ma wieksza rozpietosc tonalna. Nic tam o 40D nie bylo:confused:
Pozwolilem sobie porownac test 40D i test D3 w ktorym sa wykresy dla 5D.
Czy to wyklucza porownanie?
Moim zdaniem musialbys spytac chlopakow z "optycznych" czy zastosowano identyczne parametry do testu i czy ich wynika nakladaja sie na siebie.
miałem kiedyś 350d (nie jest to w prawdzie 40d) ale to crop i to crop, obecnie mam 5d, różnica tonalna jest gigantyczna na korzyść 5d, nie ma co porównywać!
Ja wierzylem bardzo w 5D ale narazie testy mowia co innego ;)
Moze ktos zrobic porownanie i wystawic rawy?
Poszukalem chwile, jedyne co znalazlem to:
http://wyofoto.com/40D_Image%20quality/40D_shootout.html
Co do 350D to na dpreview nie widze zakresu tonalnego, ale 400D vs 40D to 8.4EV vs 9.1EV
to crop i to crop
A co ma crop do rozpiętości tonalnej?
Moim zdaniem musialbys spytac chlopakow z "optycznych" czy zastosowano identyczne parametry do testu i czy ich wynika nakladaja sie na siebie.
Pytałem. Wyniki są miarodajne.
hehe
5D to musze powiedziec ze sam sie zaskoczylem, za pewnik przyjmowalo sie ze 5D ma wiekszy zakres tonalny, jak sie okazuje 30D byl juz na tym samym poziomie a 40D go przeskoczyl
Czekam az ktos kto ma pod reka oba modele zrobi jakies porownanie.
marekk_ok
17-04-2008, 14:09
Rzeczywiscie jak sie odczytuje te testy to troche dziwi wynik:confused:
A moze nie mozna ich tak doslownie odczytywac z uwagi iz mowimy o cropie i FF?
Allensteiner
17-04-2008, 14:11
przy 12bitach 5d vs 14 bitów 40d to należało sie tego spodziewać,
sporo ludzi czeka na 14bitów z matrycą FF od Canona "w rozsądnej cenie", czyli owiane mgłą tajemnicy i nepewności magiczne 5d "mkII"
Przy ostatniej polityce Canona to raczej jeszcze długo poczekają.
Mi tam te wyniki na dpreview cosik się dziwne wydają.
20D minimalnie większy zakres nić 5D, ale jednak większy ? :|
Zawsze mi się wydawało że 20D miało mniejszy zakres tonalny.
Bagnet007
18-04-2008, 12:25
Rzeczywiscie jak sie odczytuje te testy to troche dziwi wynik:confused:
A moze nie mozna ich tak doslownie odczytywac z uwagi iz mowimy o cropie i FF?
Na ten wynik nie ma wpływu skala matrycy/filmu. Z drugiej strony, to że technika idzie naprzód to chyba nic dziwnego.