Zobacz pełną wersję : G6 vs EOS 300D
Panowie mam pytanie. Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.
Co sądzicie???
Pozdrawiam,
Jurek.
Mam aktualnie G6 i jest ok ale zastanawiam się nad tym czy rozsądna byłaby zamiana go na EOS 300D?
Cena przynajmniej na Allegro jest przawie taka sam, a ztego co wiem 300D ma dużo szybszy AF i bądź co bądź to kustro.
1. Mowisz ze jest OK
2. Piszesz o duzo szybszym AF i "bo to lustro" .
No to zdecyduj sie kolego czy na pewno jest OK czy tez jednak potrzebne ci lustro i szybszy AF.
My za ciebie nie stwierdzimy czy "jest OK" .
Przypomne ci tylko najwazniejsze wady i zalety lustrzanek...
Wady:
- duze i ciezkie
- trzeba wymieniac obiektywy
Zalety:
- duze i ciezkie
- mozna wymieniac obiektywy
Wady:
- trzeba wymieniac obiektywy
Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra ;-)
Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra
a ty zapomniałeś ;-) że w większości dobre obiektywy są droższe od body... a body to wlasciwie akcesorium do obiektywów
a ty zapomniałeś ;-) że w większości dobre obiektywy są droższe od body... a body to wlasciwie akcesorium do obiektywów
Ja bym jeszcze dodał że jeżeli fotografujesz przy okazji i dla siebie to w zupełności wystarczy G6
Zgadzam się z przedmówcami: z lustrzanką to jest tak, że jeśli się myśli czy stać cię na konkretne body EOS 300D, 350D 20D itd. to znaczy że na owe body cię nie stać. Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. Tak więc jeśli uważasz że obecnie G6 jest wystarczające w odniesieniu do twoich potrzeb i wymagań, to raczej sugerowałbym zostanie przy obecnym modelu, ewentualnie rozważ zakup lampy błyskowej (420EX bądź lepszej), która w części sytuacji zrekompensuje brak ISO wyższych niż 400.
Macie rację. Może to zbyt pochopny pomysł. Aparat raczej używam do wypadów wakacyjnych i okazyjnie zdjęć plenerowych oraz rodzinnych.
Czemu zastanawiam się nad zmianą?
Wcześniej posiadałem również Canona tylko A80.
Wpadło mi trochę kasy i stwiedziłem, że przesiądę się na coś lepszego (jakość zdjęć) i szybszego (AF).
W przeciągu miesiąca tzrsnąlem nim jakieś 500 zdjęć, i... okazało się, że zdjęcia wcale nie wychodzą takie ostre na jakie liczyłem i pozostawiają sporo do życzenia(nie używan tryby Auto. Jedynie sporadycznie P, a głuwnie TV i AV, i tym manewruję zgodnie w wiedzą książkową).
Z zanianą na EOS to chyba rzeczywiście przesadziłem (koszta), ale zamin zakupiłem
G6 sporo sób doradzało mi zakup (wiem, że to forum Canon-owców ale...) Panasonica FZ20.
Co Wy na to???
...ale zamin zakupiłem G6 sporo sób doradzało mi zakup (wiem, że to forum Canon-owców ale...) Panasonica FZ20.
Co Wy na to???
Dobrze Ci doradzali. Dla mnie jedyną wadą fz20 jest brak raw. Poza tym bomba.
No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6/samples/img_2304.jpg
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/fz20/samples/p1010051.jpg
Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.
Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus.
Powolny?
A na jakiej podstawie - porownywales "macankowo" ?
Mialem G3, kolega mial G5, teraz zmienil na G6 i... bardzo pozytywnie mnie zadziwil jego szybki (jak na kompakt) AF w dosc ciemnych warunkach.
Pod wzgledem AF - w porownaniu do tych kompaktow z ktorymi mialem do tej pory do czynienia - zdecydowanie moge polecic G6 .
CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80, a G6 kosztuje drugie tyle.
Może ja coś źle robię?
Może ja coś źle robię?
Moze :roll: .
Najwazniejszy blad - za duzo wymagasz...
Na przyklad - ogladasz zdjecia w 100% powiekszeniu, zamiast porownywac np odbitki 13x18 .
W kiepskim oswietleniu - nie zauwazysz roznicy, dopiero 300D + 50 1.8 na f 2.8 na iso400/800 daloby zauwazalna roznice... ale to nie kompakt.
W dobrym oswietleniu - glebie ostrosci mozesz miec taka ze tez nie zauwazasz roznicy (przyslone rzedu 5.6-8 na obu kompaktach i na zdjeciu wszystko w glebi ostrosci wiec nigdzie wyraznej ostrosci).
W gorszym oswietleniu i/lub wiekszym zoomie - mozesz miec poruszone zdjecia i/lub zaszumione - a szum mocno psuje ostrosc, a w obu aparatach jest porownywalny.
Tak wiec jesli naprawde stawiasz na ostrosc to... co najmniej 300D + 50 1.8 @ 2.8 (+unsharp mask w PS rzedu 50% /0.3/0 na gotowej fotce)... ale potem chcialoby sie zooma zamiast stalki, i szeroki kat, i tele.. a wszystko wg wysokich wymagan co do ostrosci - wiec witamy 17-40 4L i 70-200 4L na pokladzie... i juz kolejne 6 tys do wydania na te dwa szkla... a jeszcze statywy, filtry, torby, baterie, karty, databanki... pomysl nad tym - czy na pewno chcesz az tak wymagac ostrosci? 8)
Vitez --> Ja do szybkości AF w G6 nic nie mam, dla mnie jest ona ok, ale czytałem że u niektórych konkurencyjnych modeli bywa do 50 % szybciej (np Sony DSC-V3). Niemniej jednak jak pisałem G6 to Nr 1 na mojej liście :)
CZemu w takim razie nie mogę dojść do ładu z ostrością w różnych warunkach oświetleniowych i przy różnych ustawieniach???
Jeśli czytasz uważnie to forum to mniej więcej powinieneś wiedzieś "kogo czytać". Z własnego doświadczenia radzę Ci trzymaj się tego, co widzisz, czujesz (w odniesieniu do obsługi aparatu) i nie słuchaj "fałszywych proroków" ;-)
Nie możesz dość do ładu bo to jest kompakt. Różnica działania AF pomiędzy lustrem a kompaktem jest na tyle znacząca, że jest jak piszesz. W trudnych warunkach nie ostrzy i Ax i G3 (to miałem) i Ixus (mam). W trudnych warunkach nie ostrzy również sam 20D + 24-70L f/2.8. Trzeba podpiąć lampkę ze wspomaganiem AF. Choć uczciwie piszę, że to już była ciemność cholerna. Ale to już OT...
Tzn. nie widzę większej różnicy od tego co oferował A80
I tego się trzymaj!
I tego się trzymaj!
Albo sprawdź czy oby na pewno wszystko robisz ok ;D
- czy czasy ekspozycji masz odpowiednie do długości ogniskowej?
- czy wiesz na co aparat usawia ostrość w danym momencie?
- czy masz czysty obiektyw?
Jeśli tak to ucz się dalej robić zdjęcia i poznawaj swój aparat a już niebawem zaczniesz widzieć różnicę w stosunku do A80 :P
Główna róznica nie polega na lepszym obiektywie czy większej rozdzielczości. To jest zauważalne ale nie najważniejsze. Róznica polega na tym że nie trzeba za każdym razem wchodzić do menu jeśli chce się przestawić coś poza trybem pracy lampy błyskowej, na możliwości dołączenia zewnętrznej lampy, na większym LCD na obecności trybu RAW itd.. Ale żeby to dostrzec i zacząć doceniać trzeba mieć już trochę wprawy w robieniu zdjęć i mieć nie jedną książkę obcykaną :)
Wielkie dzięki za rady!
Będę dalej próbował, mam nadzieję, że wreszcie uporam sie z nim.
Pozdrawiam,
Jurek.
Zapomniałeś dodać że trzeba mieć kase na te obiektywy o czym się jakoś zapomina przy kupnie lustra ;-)
Dodaj jeszcze DUŻĄ KASĘ na dobre obiektywy
Vitez --> Ja do szybkości AF w G6 nic nie mam, dla mnie jest ona ok, ale czytałem że u niektórych konkurencyjnych modeli bywa do 50 % szybciej (np Sony DSC-V3). Niemniej jednak jak pisałem G6 to Nr 1 na mojej liście :)
Jako stary handlowiec powiem Ci, że specyfikacja sprzętu to coś w co nie koniecznie musisz wierzyć ale swoje własne odczucie napewno tak. Ja jestem zdecydowanym zwolennikiem Canona i serii G. G5 nadal używam, choć zdecydowanie rzadziej bo przesiadłem się na lustro. Mam w firmie również innego kompakciki jak Nikon Coolpix czy Olympus C725. Dla mnie Sony nie jest realnym producentem ponieważ na cyfrę wszedł w ostatnim czasie i nie ma tradycji. Co innego Canon, Nikon, Olympus czy Pentax no i jeszcze Konica-Minolta. Zalew sprzętu jest tak duży, że jestem pełen uznanania dla Ciebie z tytułu pracy przeglądowej, którą wykonałeś. Sporo producentów kusi gadżetami i nowinkami tak jak Panasonic (nie lubię tej firmy) czy Kodak. Jednak zawsze bardzo ważnym argumentem jest doświadczenie producenta w rozwoju technologii a tej niektórym firmom trudno odmówić a innym nie (zaleciało Matrixem).
Powodzenia z G6 :)
...Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20...
Gwoli ścisłości:
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=49728575
Na zdjęciu stopka jest :)
osasa --> jak najbardziej jest, tylko że uniwersalna a nie dedykowana co wydaje mi się wpływa mocno na funkcjonalność zamocowanej lampy ( It's a non-dedicated shoe, so you can use any flash that conforms to ISO 10330 - trigger voltage of under 24 volts)
Dla porównania tak wygląda stopka G6 http://www.dpreview.com/reviews/CanonG6/Images/hotshoe.jpg a tak wygląda stopka FZ20 http://www.dpreview.com/reviews/PanasonicFZ20/images/fz20_hotshoe-001.jpg
O bardziej precyzyjne opisanie różnic pomiędzy uniwersalną stopką a dedykowaną prosił bym profesjonalistów :-)
[...] Body jeśli chodzi o system oparty o lustrzankę to "mały pikuś" w ogólnej puli wydatków. Jesli chcesz odczuć różnicę po przesiadce z G6 na tego 300D, to poza kwestią działania AF i możliwością manewrowania GO nic więcej nie uświadczysz dopóki nie zainwestujesz kolejnych pieniędzy, przewyższajacych cenę samego korpusu. Potrzebne ci będą dodatkowe obiektywy i to raczej nie byle jakie, a takie 70-200 2.8L IS + 17-40 4L to wydatek równy zakupowi 2 czy trzech takich body, przyda się dodatkowa lampa kolejne 700-1800 zł, grip, filtry, itd. itp. [...]
Hm..
Po dluzszym zastanowieniu nie zgodzie sie do konca z tym co napisano.
W przypadku osoby ktora chce szybkiego AF, lepszej jakosci, oraz zabawy GO i 'rozwiajania sie fotograficznego' (a niech nawet trwa to latami) to wejscie w system nie jest zlym pomyslem.
Drogim - tak jak opisujesz - tez nie musi tak byc.
Szkla o ktorych piszesz sa oczywiscie dobre, ba - pewnie swietne. Natomiast kupujac 300D z kitem (ktory jest na poczatek b.dobrym obiektywem jako szeroki - sam sie o tym przekonalem dopiero po podpieciu 70-210) mozna dokupic niezlego uzywanego zooma w przedziale 500 - 800 pln i takim zestawem bawic sie juz dlugie tygodnie i miesiace. Nie widze potrzeby wkladania tysiecy w L'ki dla poczatkujacego uzytkownika lustra.
Lampa ? Szczerze mowiac to zalezy od Twoich potrzeb, przez kilka miesiecy uzylem jej (wbudowanej) chyba z kilkanascie razy - wole zdecydowanie dlugie czasy. Moze kiedys bedze mi potrzebna - jak na razie nie wisi nade mna taka inwestycja.
Od siebie moge polecic goraco szkla M42 - jesli jestes cierpliwy i myslisz powazniej o fotografii - chocby jako o pasji czy hobby - to zabawa tymi szklami jest przednia i stosunkowo bardzo tania. Daje zas tak samo duzo satysfakcji (a czasami wiecej ;-> )
Powiem przekornie - nie zastanawiaj sie, przesiadaj sie ;-)
Pozdrawiam,
Parteq
No więc jeśli o mnie chodzi to posiadam aktualnie A80 i planuję zamienić go na G6 :-P. Jestem więc trochę rozeznany w temacie. Przeglądam różne fora, serwisy i "skanuje" zaawansowane kompakty. Do tej pory zdecydowanym liderem na mojej liście jest G6. Jego jedyna wada względem niektórych konkurentów to stosunkowo powolny autofokus. Jeśli natomiast chodzi o jakość i ostrość zdjęć to G6 nie ma sobie równych. Z opisami Fz20 też się spotkałem. W aparacie tym jest dość ciekawy obiektyw o bardzo dużym zakresie ogniskowych i stałym światle F2,8. Niestety matryca nie dorównuje klasą obiektywowi ani matrycy z G6. Jest zdecydowanie mocniej szumiąca, posiada mniejszą rozdzielczość i jest mniejsza niż ta w G6. Poniżej zamieszczam dwa linki, jedno zdjęcie jest wykonane aparatem G6 drugie Fz20. Proponuje przyjrzeć się szczegółom odwzorowania dachu :-D myślę że wnioski są oczywiste.(Dodam, że różnice widać nie tylko na tym zdjęciu i nie tylko na zdjęciach na tym serwisie)
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/g6/samples/img_2304.jpg
http://www.steves-digicams.com/2004_reviews/fz20/samples/p1010051.jpg
Jeśli do tego dodamy brak dedykowanej stopki dla zewnętrznej lampy w aparacie Fz20, brak formatu RAW i nieruchomy ekranik LCD to o ile nie jesteś miłośnikiem fotografi przyrodniczej (szczególnie wszelkiego drobiu ;-P ) lub sportowej zdecydowanie lepszym wyborem jest i był zakup Canona G6.
Mnie w tym zdjeciu z G6 razi jakaś nienaturalna ostrośc....
Pozdr
Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?
Trochę na opak, ale zapytam, jak współpraca g6 z lampą 420 EX? Próbował ktoś? Pytam m.in w odniesieniu do wspomagania AF, działa takowe cudo w tym tandemie?
Mialem G3 z 420EX. Wspomaganie AF nie dziala. Zreszta chyba w instrukcji do aparatu jest to opisane.
buuuu, trudno. Dzięki Vitez