PDA

Zobacz pełną wersję : Zoom Browser EX 4.6 i RAW w G5



cezner
29-04-2004, 16:15
Witajcie
Zainstalowałem własnie nowego Zoom Browser EX v. 4.6 , zachęcony opisem w: http://www.dpreview.com/reviews/canonpro1/page14.asp W opisie tym piszą o dosyć zaawansowanym konwerterze RAW, który się tutaj pojawia. Jak widac w opisie jest trochę wiecej możliwości obróbki niż w File Viewer dołaczonym standartowo do G5. Tyle tylko, że nie udaje mi się niestety uzyskać tego co widze w opisie. Kiedy wybieram opcję 'Process RAW Images' odpala mi się znajomy już File Viewer. Może ktoś wie o co chodzi :?:Podejrzewam że RAW w Pro 1 jest niekompatybilny z tym z G5 :( , ale tylko podejrzewam...

Vitez
29-04-2004, 19:54
Podejrzewam że RAW w Pro 1 jest niekompatybilny z tym z G5 :( , ale tylko podejrzewam...

Trafiles z podejrzeniami. A probowales moze BreezeBrowsera? www.breezesys.com (a do cracka: www.google.com :> ).

mroczny
29-04-2004, 22:37
Dodam tak dla informacji, że nasz wspaniale panujący canon wypuszcza soft to prawie każdego modelu osobno <w zależności od użytej matrycy i do niej softu> i jeżeli się będzie chciało przewalić RAW z G5 programem z Pro1 to wyjdzie lipa a nie convert. Wiem, bo jak usiłowałem zawojować i sciągnąć coświęcej niżsame streowniki do aparatu z netu, to mi take jaja powychodziły. Grunt to płyta od poducenta panowie i panie. :roll:

Vitez
30-04-2004, 15:27
Grunt to płyta od poducenta panowie i panie. :roll:

Grunt to alternatywny software :P

cezner
30-04-2004, 20:13
Z Breeze trochę eksperymetowałem. Ale moim zdaniem to trochę za mało nastaw np przy ustawianiu nasycenia kolorów - tylko High, Normal i Low. Tak samo jak przy Canonowskim oprogramowaniu. I nie wiem czy to wina oprogramowania czy formatu RAW

greg
30-04-2004, 21:16
Z Breeze trochę eksperymetowałem. Ale moim zdaniem to trochę za mało nastaw np przy ustawianiu nasycenia kolorów - tylko High, Normal i Low. Tak samo jak przy Canonowskim oprogramowaniu. I nie wiem czy to wina oprogramowania czy formatu RAW

Zaznacz sobie "Enable postprocessing" i dalej Settings... - tam masz duzo wieksze mozliwosci ustawienia nasycenia kolorow i nie tylko.
Polecam rowniez lekture http://www.breezesys.com/BreezeBrowser/help/raw.htm

cezner
01-05-2004, 08:04
Problem w tym, ze jak zaznaczę "Enable postprocessing" to po konwersji otrzymuje 100% czerni dla zdjec z G5

Vitez
01-05-2004, 20:29
I nie wiem czy to wina oprogramowania czy formatu RAW

To wina aparatu ;) ... takie same ustawienia masz np w menu 10D... jak chcesz miec szerszy wachlarz kolorystyczny - to tylko obrobka w Photoshop. A i zauwaz ze jest roznica miedzy "Tone" a "White Balance".