Zobacz pełną wersję : Synchro 5d z lampą
klaudziorek
14-04-2008, 18:59
Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
Bardzo proszę o jakieś info na ten temat
Dzięki
5D synchronizuje z czasem 1/200s. 1/160s wynika z dodatkowego opóźnienia jakie wprowadza radiowy wyzwalacz.
Mam pytanie. Planuję zakup 5d i lampy blyskowej sigmy 500. I teraz nie wiem - aparat ma czas synchro z lampa 1/160..Czy bede mogla jakos wyregulowac lampe zeby osiagnac nieco krotsze czasy? Chodzi o zdjęcia sportowe z lampą ustawioną na statywie i wyzwalaczem radiowym.
Dzięki
W Metzu w trybie HSS możesz błyskać 1/4000 nawet jak będziesz mieć ochotę (w 5D, nie wiem, jak inne).,
Rafal913
14-04-2008, 19:23
Pozwolicie że podepnę się pod temat :)
Mam 30D i synchro z lampą to 1/250s
Jeżeli kupie:
*430EX
*580EX II
*58AF-1
Jak będzie wyglądać sprawa z synchro ?
Da radę ustawić w aparacie 1/1000s i błysnąć ?
Można pracować nawet ustawiając 1/8000 s (zależnie od korpusu) tylko trzeba włączyć tę funkcję w lampie. Jedynym mankamentem tego jest znacznie obniżona liczba przewodnaia lampy. Im krótszy czas tym mniejsza liczba przewodnia. O szczegółach mozna przeczytać w instrukcji do lampy.
Dzięki
cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
Rafal913
14-04-2008, 20:28
...Jedynym mankamentem tego jest znacznie obniżona liczba przewodnaia lampy. Im krótszy czas tym mniejsza liczba przewodnia...
Czyli robiąc 10 zdjęć na 1/8000s (580EX II)
Jaka będzie mniej więcej liczba przewodnia ?
I czy błyśnie 10 razy pod rząd ?
Ale to nie musi być taki wielki problem w zdjęciach sportowych, bo ruch zostanie zamrożony przez lampę, której czas błysku jest wielokrotnie krótszy niż te 1/200s. Możesz używać nawet sporo dłuższych czasów, a obiekty w ruchu nie będą poruszone.
klaudziorek
15-04-2008, 11:43
cokolwiek by nie powiedzieli koledzy powyzej, to w twoim przypadku sie nie da. niestety ograniczeniem w pracy z lampami na stywach w przypadku korpusow canona, sa wlasnie korpusy. nie da sie ustawic krotszego czasu, bo bedziesz miala klatke w czesci niedoswietlona (wyjatkiem sa sloneczne dni. wtedy mozna lekko ponaginac czas). to nie zalezy od lampy, ani od wyzwalacza. jest po prostu ograniczone w canonie. a w 5d w ogole, wiec jest to tak de facto najwiekszy minus tego body dla mnie.
merger - widze, ze masz puszke 40d, jakie przy niej mozesz osiagac czasy powiedzmy w mniej sloneczne dni? czy czas 1/160 jest w miare ok przy zamrozeniu ruchu lampa? wiadomo przy panoramowaniu ustawiam krotszy czas, ale problemem moze byc calkowite 'zamrozenie' rewerzysty..nie chce doprowadzic do stanu, w ktorym bede musiala ustawiajac lampe na krotse czasy, zmniejszyc jej liczbe prewodnia..cykajac pod slonce to sie nie sprawdzi. Ew. druga lampa, ale narazie brak funduszy8) ..
Co optymalnie ustawić na 580-ce ? mam 30D
Czyli robiąc 10 zdjęć na 1/8000s (580EX II)
Jaka będzie mniej więcej liczba przewodnia ?
I czy błyśnie 10 razy pod rząd ?
Jaka będzie ta liczba to niewiem. W instrukcji niema tabelki z odpowiednimi danymi jedynie na wyświetlaczu będzie podawany zasięg lampy.
Jeśli chodzi ozdjęcia seryjne to nie będzie działąć w tym trybie tylko przy zdjęciach pojedynczych. A czy wtedy błyśnie tyle razy - to będzie zależało również od jakości żródła zasilania.
Co optymalnie ustawić na 580-ce ? mam 30D
Możesz sprecyzować pytanie ? Chodzi ci o to jak włączyć tryb FP Flash ?
Na lampie musisz naciskać drugi przycisk od prawej aż na wyświetlaczu pojawi się symbol błyskawicy z literką H.
jestem spokojnie na 40d w stanie ustawic 1/250. w obojetnie jakie warunki pogodowe. nawet w nocy.
w sloneczne dni da rade dociagnac 1/400. ale slonce musi doswietlac ladnie.
na night of the jumps przy dwoch lampach cykalem tez 1/320 i dawalo rade. ale musi byc troche swiatla.
1. 1/200 niekoniecznie może zamrozić ruch w sporcie, tym bardziej jeżeli lampa nie jest głównym źródłem światła
2. W trybie HSS lampy można używać dowolnych czasów migawki, ale LP lampy znacznie się obniża.
Dla przykładu kilka ustawień i zasięg lampy (w/g wskazań wyświetlacza) - 580EX II:
ISO 100, f/2.8 palnik na 24mm / 105mm
t= 1/4000 zasięg 1m / 2m
t= 1/2000 zasięg 1,5m / 3m
t= 1/1000 zasięg 2m / 4m
t= 1/500 zasięg 3m / 6m
Co do FPS - przy 3FPS: obiekt z odległości 1m naświetlany jest na:
1/4000: 1 klatce (2 czarna, 3 błysk)
1/2000: 1,2 klatka (3 czarna, 4 błysk)
1/1000: 8 klatek w serii poszło z błyskiem (więcej nie sprawdzałem ;-))
O błyskaniu serią przy 1/8000 raczej nie ma mowy, a zasięg będzie wynosił (jeżeli dobrze liczę) ok. 0,65m ;-)
Rafal913
15-04-2008, 22:47
Wielkie dzięki za odpowiedź :)
a jeszcze co do mrozenia ruchu lampami. wszystko zalezy od tego gdzie masz lampe(y) ustawiona(e). idea jest prosta. blysk mrozi ruch od strony tej skad blyska. wynika z tego prosta sprawa. blyskasz od przodu (od strony aparatu), to zawsze widzisz zmrozony ruch. ale skoro mowimy o lampach na statywach, to nie na body ;)
wiec jesli blyskasz z jednej strony obiektu jedna lampa, to druga strone przy czasie 1/250 masz duza szanse miec rozmazana. trik jest prosty. ustawiasz lampy tak, zeby miec zmrozone obie strony obiektu, czyli pracujemy na dwoch lampach minimum. wyjatkiem jest sloneczny dzien i ustawienie slonca jako drugiej lampy i krotsze czasy. przy 1/400 mozna zmrozic bez lampy.
jest to niezla lipa ze strony canona, bo co z tego, ze moje lampy moga pracowac na 1/500 na pelnej mocy, skoro jestem ograniczony przez puszke..
klaudziorek
16-04-2008, 12:39
To teraz jestem w kropce..Czyli jak cyknę np 1/250 s z body 5d i lampa zalóżmy 580ef, to część kadru będzie niedoświetlona ? A jesli to samo z 40d to będzie ok? ..580 wyzwala inne lampy z różnymi czasami, więc na nic się to nie zda jeśli chodzi o radiowe wyzwalanie?
ej ej. mowilas o wyzwalaniu radiowym. wrzucenie 580 na stopke to juz nie jest wyzwalanie radiowe, wiec sprecyzuj pytanie, bo mowimy o dwoch roznych rzeczach chyba.
Co do radiowego wyzwalania, można składać pre-ordery na bezprzewodowe e-ttl od www.radiopopper.com ... Wtedzy działa HSS i inne (wszystkie) funkcje..
klaudziorek
18-04-2008, 00:01
No mówię o radiowym, tylko, że z sigmą 500..I w tym wypadku chyba nie dam rady zrobic tego co bym chciala, czyli doświetlać ze statywu z czasami ok 1/250 ;) Czyli gdybym kupila 580 canona nie byłoby problemu z krótszymi czasami?
jesli chodzi o radiowe wyzwalanie to z obojetnie jaka lampa nie masz szans. wyzwalacz radiowy masz zamocowany na stopce i nie ma jak w nim wlaczyc hss, bo on takiej funkcji nie ma. moze wyjatkiem beda faktycznie radiopoppery.
jesli wyzwalac chcesz za pomoca lampy zamocowanej na stopce, to to juz nie jest wyzwalanie radiowe, a podczerwien. i tutaj bedziesz mogla uzyskac krotsze czasy. lampy musza to obslugiwac.
klaudziorek
18-04-2008, 18:38
jesli chodzi o radiowe wyzwalanie to z obojetnie jaka lampa nie masz szans. wyzwalacz radiowy masz zamocowany na stopce i nie ma jak w nim wlaczyc hss, bo on takiej funkcji nie ma. moze wyjatkiem beda faktycznie radiopoppery.
jesli wyzwalac chcesz za pomoca lampy zamocowanej na stopce, to to juz nie jest wyzwalanie radiowe, a podczerwien. i tutaj bedziesz mogla uzyskac krotsze czasy. lampy musza to obslugiwac.
merger, dzieeeki wiekie, o to mi wlasnie chodzilo:mrgreen:
zeby nie bylo tak pieknie, to podczerwien jest lekko lipna, bo lampy musza sie widziec.
klaudziorek
19-04-2008, 14:30
Tak,to jest niezbyt..myślę w zasadzie o tych radiopopperach..Nie chce specjalnie zmieniać planów zakupu 5d ze wzgl na małe synchro z lampą, więc myślę, że coś pokombinuje i musi się udać :D Ceny radioppoperów niemałe co prawda. A co do lampy - sigma 500 DG ST( lp 50 przy 105mm) tyknie ?;)
tyknie ;)
ale zawsze mozesz cos tanszego obadac - na przyklad to co mam w stopce lub lampy nikona sb-24, 25, 26, 28, 80
klaudziorek
19-04-2008, 15:45
tyknie ;)
ale zawsze mozesz cos tanszego obadac - na przyklad to co mam w stopce lub lampy nikona sb-24, 25, 26, 28, 80
Sigma wychodzi 550zl nowka http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/85420, sunpaki z mniejsza lp tyle samo po przesylce z usa
Aaa i jeszcze jedno - patrz : jakbym chciala potem polaczyc np lampe sigmę z jakąś inna, dajmy na to nikona sb24 radiowo poprzez drugi odbiornik, ta pierwsza z ttl'em ta druga bez, to tyknie?;)
srednio :) ale moze ktos probowal i sie zna, ja tego nie probowalem i nie wiem jak bym sie za to mial zabrac.