PDA

Zobacz pełną wersję : Drivers do 30d

tmk
13-04-2008, 23:59
Witam
Pytanie do użytkowników 30d
Zakupiłem nowiutki w sklepie 30d i po jakim czasie przyszedł czas na zrzucenie zdjęć na kompa. Mając doświadczenie z softem canona 350d dokonałem standardowej instalacji prawie całego zestawu z dołączonej płytki na akurat przeinstalowanym kompie i ku mojemu zdziwieniu zauważyłem że przy instalacji Twain Driver miałem do wyboru: 20d, 1dmarkI, 1dmarkII.
Spróbowałem z 20d
Spróbowałem z Twain Driver do 30d ściagnietym ze strony canona
Spróbowałem tez na innym kompie
Za kazdym razem po podłączeniu apartu w treju pokazuje sie ikonka Canon Launchera, klepsydra przy strzałce i tyle. Nic wiecej.
Jeśli ktoś sie z tym spotkał prosze o poradę.
Czy mozliwe że włożyli do pudełka płytkę do 20d?

jacekxyz
14-04-2008, 00:46
Kup czytnik, nie bedzie problemow z oprogramowaniem

tmk
14-04-2008, 02:03
No dzieki ale:
1. przyzwyczaiłem sie do takiego systemu zrzucania zdjeć i systematyzowania ich w foldery z datą
2. kupując w sklepie chciałem wiedzieć czy mam pełnowartościowy produkt (co sie tyczy także i płytki)

tmk
14-04-2008, 19:50
Jeśli nikt sie nie orientuje w problemie to prosiłbym chociażby kogoś kto posiada 30d o podesłanie na email zawartości katalogu:
\SOFTWARE\TWAIN\EOS 30D\ENGLISH
z płytki Solution Disk
Będę bardzo wdzięczny

tmk
15-04-2008, 18:59
Ok może prośba o wysłanie to za wiele
To chociażby niech ktoś napisze czy na płytce jaką ma do 30d istnieje twain driver do 30d czy tak jak ja mam
20d
1dMarkI
1dMarkII
najszybciej zobaczyć to czy istnieje odpowiedni katalog na płytce w
\SOFTWARE\TWAIN\

marek_k
15-04-2008, 19:57
OK, pogrzebię chwilkę i zobaczę gdzie te moje płytki.
Ale czemu nasz opory, żeby wyciągnąć kartę i zgrać co trzeba. Przy poprzednim aparacie (na Xd) nie mając takiego czytnika też zgrywałem przez kabelek, ale teraz przy 30D i czytniku wydaje mi się to wygodniejsza metoda.
pozdr

Tomasz Golinski
15-04-2008, 20:00
Byłaby większa szansa, że dostaniesz, jakbyś podał swój email. Nie każdy cierpliwie wyklika w opcjach. Tak czy inaczej, na mojej płytce taki katalog był i właśnie wysyła się mailem. Płytka nazywała się Solution Disk v12.1 i była jeszcze dziewiczo zapakowana w pudełku ;)

PS. Polecam czytnik :P

tmk
15-04-2008, 21:44
Po pierwsze bardzo Wam dziekuję za podesłany soft.

Wygląda na to, że ktoś gdzieś się pomylił i dostałem w pudełku dysk w wersji 9.1 - z tąd problemy.

A dlaczego nie czytnikiem?
Bo z danego dnia mam zazwyczaj jeden wypad/sesję więc przerzucając softem mam zdjęcia bardzo ładnie posegregowane w odrębnych katalogach nazwanych datami, do których czasami wystarczy jeszcze coś dopisać.
W ten sposób mam archiwum w którym błyskawicznie odnajduje potrzebne mi zdjęcia.

Podanie emaila nie przyszło mi do głowy gdyż nie wiedziałem, że klikniecie na nazwę użytkownika i wybranie "send email to..." stanowi jakiś kłopot.
W każdym bądź razie przepraszam, obiecuję poprawę ;)

Jeszcze raz wielkie dzieki.