PDA

Zobacz pełną wersję : sigma 170-500 APO RF

slonkaap
17-05-2005, 21:07
Mam pytanie i prosze o pilna odpowiedz poniewaz zostalem chwile temu "powalony"Otoz zamierzam kupic obiektyw jak wyzej do aparatu canon 3000n,i praktycznie transakcja ma dojsc do sutku lada dzien.Niestety otrzymalem niedawno wiadomosc z Foto ze tak duzy obiektyw lepiej nie stosowac do tak malego body.Czy faktycznie to prawda i czy pomimo zachowania ostroznosci podczas uzytkoowania moj aparat nie nadaje sie do tego obiektywu?.Wiem ze tam jest chyba plastykowy bagnet ale obiektyw ma uchwyt do statywu,wiec moze idzie jakos pogodzic.Prosze jeszcze o porade na temat lampy ex 380 do canona.Czy jest to dobra lampa do mojego sprzetu i czy warto kupi?Pozdrawiam i niecierppliwie oczekuje odpowiedzi Slonka.

Arkan
17-05-2005, 21:28
Dlaczego ma się nie nadawać? Trzymasz za szkło, a nie za body i jest OK. Na tej zasadzie Canon 400/2.8 nadawałby się tylko do aparatów studyjnych. Co do lampy to jeśli nie przeszkadza ci, że palnik jest ruchomy tylko w 1 płaszczyźnie (ustwienie aparatu poziome), to lampa jest tak samo dobra jak 420ex.

DoMiNiQuE
17-05-2005, 21:52
O ile sie nie myle Canon 3000n ma plastikowy bagnet a Sigma 170-500 wazy ok 1320g ...tutaj moze byc problem. Ale tak jak Arkan napisal zawsze mozna trzymac za szklo ;)

KuchateK
17-05-2005, 22:14
Mysle ze nie bedzie problemu... Da sie trzymac za obiektyw (taki to nawet trzeba) a na statywie (jest standardowo w zestawie uchwyt do obiektywu) aparat sie sam utrzyma.

Jak bedzie mial pecha to nie da sie wykluczyc i moze mu troche cos obrobic albo wyrwac...
Ale analogi sa juz tanie w miare :mrgreen:

iczek
18-05-2005, 00:07
Mam pytanie i prosze o pilna odpowiedz poniewaz zostalem chwile temu "powalony"Otoz zamierzam kupic obiektyw jak wyzej do aparatu canon 3000n,i praktycznie transakcja ma dojsc do sutku lada dzien.Niestety otrzymalem niedawno wiadomosc z Foto ze tak duzy obiektyw lepiej nie stosowac do tak malego body.

Co za głupota! inaczej mowiąć - wielka klatka , maly ptaszek :)

Ni eprzejmuj sie takim glupim gadaniem. Kupuj tani ebody i najlepsze szkla. A jeszcze lepiej drogie body i najlepsze szkla. Nigdy jednak drogie body i tanie szkla.
:)

Bierz ten aparat i obiketyw jesli to jest szczyt marzen i walcz.

Ciezar aparatu, na szczescie, nie ma nic wsolnego z dopasowaniem do niego szkla. Zeiss robil taki obiektyw chyba 1800mm z dołączonym wózkiem do wożenia :)

Pracowałem kiedys 400/2,8 z 300V chyba. Plastikowy bagnet i co z tego... a kto trzyma cos takiego za aparat.... ?:)

Powodzenia

Pszczola
18-05-2005, 00:08
EOS 300v ma bagnet metalowy.