Zobacz pełną wersję : Problem z aparatem
Magdalene
12-04-2008, 15:11
Witam!
Jestem tutaj nowa, a tym bardziej zielona gdy chodzi o fotografię. Jednak bardzo fascynuje mnie robienie zdjęć, niestety z racji, iż moja cyfrówka Canon Power Shot A520 się zepsuła lub coś zostało przestawione nie mam takiej możliwości.
Zdjęcia bowiem wychodzą tak:
http://img171.imageshack.us/img171/89/obraz077sk6.jpg
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
a to nie jest jakiś efekt włączony w aparacie?
wygląda jak by się zapchała dysza w drukarce :D
Magdalene
12-04-2008, 15:19
Możliwe tylko ja nie wiem jaki :/
Menu mam polskie, makro jest wyłączone. Zdjęcia robię na auto, czasem na innych trybach.
wyłącz wszystkie efekty i zobacz jak wychodzą zdjęcia, możesz też sprawdzić czy w innych jakościach obrazu też tak wychodzi
Magdalene
12-04-2008, 15:29
Wszystko wyłączyłam i dalej tak samo. Przełączyłam na inne tryby i jest dalej tak samo :/ Już nie wiem co robić..
dixi2006
12-04-2008, 15:36
A może z instrukcją w ręku, ustawić wszystko w pozycji "domyślne" (default)?
Mi to nie wygląda na żaden efekt ani przestawioną opcję. Też coś w podobie mi się zrobiło w stary A80 i po wysłaniu do serwisu chcieli wymienić parę części (już nawet nie pamiętam co, to było rok temu) za jakieś 500 zł :)
Do dziś ten aparat pewnie tam leży :D
dgcracker
12-04-2008, 16:59
No raczej nie wyglada to dobrze i moim zdaniem nie jest to kwestia ustawien aparatu ale faktycznie mozna sprowac go zresetowac do ustawien domyslnych i ewentualnie wyjac baterie na jakis czas (lacznie z ta podtrzymujaca zegarek i reszte o ile jest takowa w tym modelu). Zastanawiam sie czy nie jest to slynny przypadek z wadliwymi matrycami - ale nie mam pojecia czy ten problem dotyczyl a520, poza tym mialem dwa aparaty z takimi felernymi matrycami i efekt wygladal nieco inaczej. Jesli to tenproblem to naprawe masz za free. Ale proponuje poszukac na forum - bylo o tym wielokrotnie.
Pozdrawiam,
D.C.
Jesli nieznasz nikogo kto by mógl obejrzec aparat[moze ktos z forum ?]
To wejdz do zakladu fotonaprawa i popros o sprawdzenie.Bo tak zdalnie trudno to zrobic.Pozdrawiam.
Chris_11
12-04-2008, 23:35
Na moje to uszkodzona matryca.