Zobacz pełną wersję : [Marc Adamus] The visual journey
Lulu1988
10-04-2008, 20:30
Galeria, którą każdy powinien...co ja mówię...MUSI zobaczyć. Ręcę mi opadają nad moim beztalenciem...
Photos by Marc Adamus (http://photo.net/photodb/member-photos?user_id=1353935)
bez przesady... co kto lubi...
Mi się takie (imo) kicze, znudziły dawno..
To raczej promocja widokóweki zdolnosci informatycznych.... Twoje w galeri są bardziej naturalne i człowiek patrzy na zawartość zdjęcia a nie efekty PS
Domniemam że te ptaszki to z 70-300? zastanawiam się nad tym szklem
Soundman
11-04-2008, 01:20
Dokładnie nie patrz na siebie jak na beztalencie fotki niektóre ma fajne ale każdy na to patrzy inaczej
MacGyver
11-04-2008, 01:35
Kadry i owszem, niektóre całkiem niezłe, ale stopień sPSucia odbiera mi całkowicie chęć zgłębiania tej galerii.
snowboarder
11-04-2008, 07:40
Brak slow. Kompletna zenada. Ten z zielonym tytulem to rozumiem
nowy moderator... Gratuluje... Dno.
VanMurder
11-04-2008, 08:01
Coś was ludziska chyba popierdzieliło ... zdjęcia Marca Adamusa to kawał bardzo dobrego warsztatu ...nie jestem fanem landszaftów ale te są rewelacyjne, stopień Popsucia??? gość stara się skompresować 14 f-stopów które widzi ludzkie oko do 7-8 które można zobaczyć na monitorze ... to co lepiej wystawić jakiś widok z przepalonym niebem i wmawiać że to nie psute - naturalne ... ręce mi opadają ...
mam jedną zasadę - nie krytykuje zdjęć na poziomie technicznym wyższym, niż ten który sam prezentuje ... niektórym user'om z CB przydała by się taka zasada, bo poziom prezentowanych prac w większości galerii na CB jest żenująco niski...
sniper88
11-04-2008, 08:40
Z tym PSuciem to chyba przesada. O ile sie orientuje, to kolory jak na np tych:
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6975358
http://photo.net/photodb/photo?photo_id=6482904
zdjeciach uzyskuje sie zastosowaniem kolorowego polara;) Wiec moze i cos mataczyl przy swoich fotkach, ale nie tak bardzo jak sie wydaje:p
Lulu1988
11-04-2008, 11:07
ups, nie wiedziałem, że wywołam takie oburzenie ;) Mnie się bardzo podobają te zdjęcia i podziwiam gościa, ponieważ uzyskuje efekt jaki z góry sobie zaplanuje (przynajmniej tak mi się wydaje) noi i sprzęt ma opanowany do perfekcji (czego mi brakuje). A tak wogóle to przysłałby pare swoich filtrów :D
Drakon, o które ptaszki chodzi? Bo jeśli o gołębie z 30D to były robione Sigmą ;) Natomiast wróbelki i inne jaskółki Samsungiem Pro815. Wszystkie są podpisane
hmmmm......... bez rewelacji po prostu pokaz PSucia
chyba czesc osob nie bardzo wie o czym mowi, albo oskarzeniami o szopke probuje podbudowac swoj brak umiejetnosci i brak pojecia o temacie.
Adamus owszem, wspiera sie szopka. ale w znacznie mniejszym stopniu niz wiekszosc osob probuje tu malowac. a juz na pewno nie zrobi sobie na komputerze takiego swiatla i takiej kompozycji jakie wychodzi.
niemniej, nie zabraniam, prosze dalej dopieszczac sie ujmujac czyims umiejetnosciom.
na tym forum moze 1% uzytkownikow jest swoim poziomem blizej niz lata swietlne od Adamusa. tego, ze pozostalym 99% nieznajomosc tematu nie przeszkadza w pisaniu bzdurnych wyjasnien nawet mi sie nie chce komentowac...
pojdzcie w plener, zrobcie zdjecia chocby daleko zblizone poziomem do tego co gosc ma na swojej stronie. mozecie sobie beltac w szopce ile chcecie. poza raptem kilkoma uzytkownikami tego forum (na palcach jednej reki sie zliczy) nikt nie zaprezentuje zdjecia tej klasy, jakie ten facet robi od niechcenia...
Jak już wspominałem, dla mnie liczy się efekt końcowy - to co trafia do mózgu.
Foty Marca Adamusa są narkotyczne - wytarczy powieścić taką jedną w formacie A2 na ścianę i goście będą zachwyceni, żaden z nich nie pomyśli wtedy o Photoshopie...
Docenić też należy kadry i kompozycje, ujęcia tematu.
Sa autor odslania rabka swojego warsztatu:
http://wildphoto.smugmug.com/gallery/1896715#95631982_RKeP6
Warto sie czegos nauczyc :)
troche wiecej szacunku dla Goscia, ktory zyje swoja pasja i wieksza czesc zycia spedza na poszukiwaniu niecodziennych kadrów i niezwyklych miejsc.
Dla mnie jest najlepszy w tym co robi, a ze czasem troche podciagnie suwak nasycenia- jakiez to szopowanie
Niech jeden z drugim sprobuje zrobic dobre zdjecie krajobrazowe, zobaczy wtedy ile to kosztuje wysilku i czasu
To co, jak pójdę do galerii i zobaczę obraz - stwierdzę że mi się nie podoba - to co , mam od razu chwytać za pędzel ?
Inaczej.
Ja nie poczuwam się w taki sposób, jak któryś z kolegów wyżej( a, już widzę, to szanowny MacGyver :) ). Nie uważam że brak zdolności do generowania wybitnych fotografii, dyskwalifikuje od oceniania/komentowania/krytykowania pracy.
Krytyk filmowy nie musi kręcić filmów, malarski raczej nie maluje, pisarski sam często nie pisze nic..
Generalnie zdjęcia powinni oceniać Ci co aparatem nie wojują.
Mnie np. przegoniło z galerii internetowych podejście ludzi. Dostawałem privy z takimi tekstami : "haha, piszesz że moje zdjęcie jest [takie, siakie, owakie], a sam masz takie gnioty w pf, idź i naucz się robić zdjęcia". I tym podobne.
Robienie zdjęć to jedno. Wyrażanie o nich opinii, krytykowanie, ocenianie to drugie.
Ale żeby się krygować z opiniowaniem prac lepszych od siebie..
Eh...
Mi osobiście jako zdjęcia na ekranie monitora nie odpowiadają są za małe:) lecz jak sempoo napisał wystarczyłby większy format na ścianie i zdjęcie by mnie pochłonęło! Swoją drogą to landscape mnie raczej nie pociągają. Ale można zauważyć, że kompozycja, świetne kadry jak i również światełko to wszystko jest na najwyższym poziomie. Przychylam się do opinii kolegów wyżej, że chciałbym widzieć chociaż w 1/10tej takie fotografie jak przedstawia ww. autor
Dla mnie fotki zarowno Marca Adamusa jak i innych z ekipy www.timecatcher.com sa ekstra.
Widze ze niektore osoby w tym temacie znow zaczynaja wywody o tym ze stosowanie Photoshopa jest beeee itp i ze to juz nie jest fotografia - wiec napisze to co pisala juz nei jedna osoba - wycieczka do ciemni, aby zobaczyc jak powstaja dopbre fotografie z analoga !
A link http://wildphoto.smugmug.com/gallery/1896715#95631982_RKeP6 mysle bardzo dobrze pokazuje umiejetnosci kompozcyji i baaardzo dobrego naswietlania kadrow przez Adamusa. A photoshop na tym zdjecia (niby z kosmosu) to tlyko delikatna korekta.
robert lubanski
15-04-2008, 10:30
VanMurder napisal - cytuje:
"mam jedną zasadę - nie krytykuje zdjęć na poziomie technicznym wyższym, niż ten który sam prezentuje ... niektórym user'om z CB przydała by się taka zasada, bo poziom prezentowanych prac w większości galerii na CB jest żenująco niski...[/QUOTE]"
ale to cecha charakterystyczna naszego narodu, wiekszosc ryczy a mleka nie daje
NIE OBRAZAJAC NIKOGO bo do nikogo w szczegolnosci nie pije :-)
Robienie zdjęć to jedno. Wyrażanie o nich opinii, krytykowanie, ocenianie to drugie.
Zarowno jedno jak i drugie powinno byc poparte wykonana praca.
Zanim sie zacznie krytykowac warto poznac lepiej prace autora, jego technike i narzedzia uzyte do osiagniecia zamierzonego efektu.
W tym przypadku autor zdjec jest dosc otwarty na temat narzedzi, metod i technik uzytych do osiagniecia takiego efektu.
Wystarczy wejsc na jego strone.
MacGyver
15-04-2008, 12:17
Zdjęcia oceniam subiektywnie, emocjonalnie. Nie zajmuje się komercyjnym pisaniem recenzji do któregoś z szacownych pism fotograficznych i w związku z tym nie muszę silić się na próby bycia obiektywnym. Te zdjęcia po prostu mi się nie podobają, nie odpowiada mi taki sposób obrazowania otaczającego świata (podobnie z resztą jak malarstwo van Gogha które, mimo iż przez wielu uwielbiane, zachwyca mnie umiarkowanie)
No ale jak widać, Gombrowicz się nie mylił:
...
GAŁKIEWICZ
- Ale kiedy ja się wcale nie zachwycam. Nie mogę wyczytać więcej jak dwie strofy. Jak to mnie zachwyca, kiedy mnie nie zachwyca?!
PROFESOR BLADACZKA (z wrażenia aż się zakrztusił)
- Gałkiewiczowi stawiam pałkę. Gałkiewicz zgubić mnie chce! Gałkiewicz chyba nie zdaje sobie sprawy z tego, co powiedział!
GAŁKIEWICZ
- Ale ja nie mogę zrozumieć! Jak zachwyca, jeśli nie zachwyca.
PROFESOR BLADACZKA
- Jak to nie zachwyca Gałkiewicza, jeśli tysiąc razy tłumaczyłem Gałkiewiczowi, że go zachwyca.
GAŁKIEWICZ (Z rezygnacją.)
- A mnie nie zachwyca.
PROFESOR BLADACZKA
- To prywatna sprawa Gałkiewicza. Jak widać, Gałkiewicz nie jest inteligentny. Innych zach-wy-ca!
...
Zarowno jedno jak i drugie powinno byc poparte wykonana praca.
Zanim sie zacznie krytykowac warto poznac lepiej prace autora, jego technike i narzedzia uzyte do osiagniecia zamierzonego efektu.
Ja akurat nie krytykowałem. Wyraziłem tylko swoją skrajną opinię, że tego typu prace ( nie wnikam w proces tworzenia i użyte narzędzia bo mi to lotto), już mi się b. opatrzyły. Nie odczuwam potrzeby poznawania lepiej prac autora czy jego techniki, bo to kwestia gustu i tym podobnych :)
W tym przypadku autor zdjec jest dosc otwarty na temat narzedzi, metod i technik uzytych do osiagniecia takiego efektu.
Wystarczy wejsc na jego strone.
Jak już pisałem, ten aspekt akurat mnie zupełnie nie robi, oceniam to co widzę, a nie procedurę tworzenia.
Proszę mnie nie wrzucać do jednego garnka z tymi którzy zarzucają nadmierne psucie w w/w pracach.
snowboarder
15-04-2008, 15:59
Zdjęcia oceniam subiektywnie, emocjonalnie. Nie zajmuje się komercyjnym pisaniem recenzji do któregoś z szacownych pism fotograficznych i w związku z tym nie muszę silić się na próby bycia obiektywnym. Te zdjęcia po prostu mi się nie podobają, nie odpowiada mi taki sposób obrazowania otaczającego świata...
O ile bys na tym skonczyl, to mozna by jeszcze ci wybaczyc.
Ale wspomogles sie cytatem, ktory sugeruje twoj niesamowicie
wysublimowany gust i reszte choloty malpujaca zachwyty nad tymi zdjeciami.
Co teoretycznie od razu kompletnie cie przekresla
i wszelkie komentarze nalezaloby sobie odpuscic.
Z szacunku dla Adamusa, ktorego mam okazje znac i ktory pare
razy wspomogl mnie swoja cenna rada pozwole sobie na male
wyjasnienie.
Po prostu zal mi cie. Narzekajac na "odwzorowanie swiata"
udowadniasz, ze nigdy takich momentow, jakie pokazuje na swoich
zdjeciach Adamus nie widziales.
Otoz one istnieja. Marc nic specjalnego nie robi, nie PS-uje,
jak sugerujesz g... wiedzac o jego technice, nie upieksza i nie oszukuje.
Wstaje o 3-ciej w nocy i maszeruje przez gleboki snieg wiele razy
w te same miejsca. Az trafi mu sie wlasnie taka chwila. Idealny kadr,
wspaniale swiatlo, genialny uklad chmur i odbic w jeziorze.
To wymaga niesamowitego samozaparcia i wytrwalosci. Wymaga
ogromnego talentu, by dostrzec potencjal na taki wlasnie kadr w miejscach,
ktore wielu omineloby bez zatrzymania. Wymaga wiedzy o kierunkach
swiatla, wschodach i zachodach i sile wiatru.
Mozesz sobie odwzorowywac swoj marny swiat jak chcesz.
Ale powstrzymaj sie od idiotycznych komentarzy, bo poki co to pasuje
do ciebie ten cytat o ryczacej krowie co nie daje mleka doskonale...
Kadry i owszem, niektóre całkiem niezłe, ale stopień sPSucia odbiera mi całkowicie chęć zgłębiania tej galerii.
Zdjęcia oceniam subiektywnie, emocjonalnie. Nie zajmuje się komercyjnym pisaniem recenzji do któregoś z szacownych pism fotograficznych i w związku z tym nie muszę silić się na próby bycia obiektywnym. Te zdjęcia po prostu mi się nie podobają, nie odpowiada mi taki sposób obrazowania otaczającego świata
MacGyver,
Proszę ...
Te dwie wypowiedzi mają o 180 stopni inne znaczenie.
Najpierw mówisz, że zdjęcia są ładne bo ktoś je namalował w PS,
kiedy się okazuje, że jednak są dziełem talentu i pracy fotografa a nie grafika to okazuje się, że się "po prostu podobają".
Fakt, że nie umiemy (czytaj: brakuje nam talentu lub wytrwałości w pracy, najczęściej obu... ) zrobić czegoś co inni potrafią nie znaczy, że oszukują.
Te zdjęcia są zwyczajnie dobre i tyle.
Ja lepszych od siebie staram się brać za wzór, i szukam w ich osiągnięciach motywacji do cięższej pracy. Działa.
Mogę jedynie podpisać się pod komentarzem Snowa.
BTW - jeżeli ten, żółty znaczek w rogu posta Snowboardera jest ostrzeżeniem, ze ten komentarz to ja też poproszę taki znaczek.
A co mi tam - daj dwa :P
Pozdrawiam
PM
MacGyver
15-04-2008, 22:37
Dla mnie nie mają. Tak jak napisałem, ten sposób przedstawienia rzeczywistości, który w moim odbiorze jest efektem komputerowego majstrowania, mi nie odpowiada i wyłącznie to miałem na myśli.
Jeśli chodzi Ci o tę kartkę to nie ja ją dałem, bo aby to zrobić musiałbym się zniżyć do poziomu emocjonalnego snowboardera, czego robić nie zamierzam.
Z mojej strony EOT.
snowboarder
17-04-2008, 20:19
Dla mnie nie mają. Tak jak napisałem, ten sposób przedstawienia rzeczywistości, który w moim odbiorze jest efektem komputerowego majstrowania, mi nie odpowiada i wyłącznie to miałem na myśli.
Jeśli chodzi Ci o tę kartkę to nie ja ją dałem, bo aby to zrobić musiałbym się zniżyć do poziomu emocjonalnego snowboardera, czego robić nie zamierzam.
Jakiego poziomu emocjonalnego, co ty chrzanisz? I czy to
przypadkiem nie jest obrazanie mnie? Ciekaw jestem czy dales
sobie sam ostrzezenie...
Napisalem proste wyjasnienie jak Adamus robi swoje zdjecia,
ze nie ma tam manipulacji tylko wytrwalosc i wielokrotne chodzenie
w te same miejsca, a ten w zaparte.... Marc robie o niebo lepsze
zdjecia od twoich i to wszystko. Trzeba bylo napisac, ze cie to gryzie
i byloby przynajmniej fair. A nie zarzucaj mu
"majstrowania" (co to za slowo?) kiedy tak nie jest.
Dyskusja z drewnianym kolkiem ma wiecej sensu...
Rozumiem, ze za ta odpowiedz pewnie mnie w ogole wyrzucisz
z tej piaskownicy...
Mi się takie (imo) kicze, znudziły dawno..
To raczej promocja widokóweki zdolnosci informatycznych....
hmmmm......... bez rewelacji po prostu pokaz PSucia
A mam krótkie pytanko, czy któryś z Was był kiedyś w tych miejscach, prezentowanych na zdjęciach, hę ????
Ok, Mr Flanel, nie gustuje w fotografii krajobrazu ale czy to jest powodem nazwania tego kiczem................... Wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje.............. ale trochę szacunku dla autora! To nie sa widoczki zrobione na wakacjach!!! Bylem w kilku miejscach uwiecznionych na zdjęciach i wiem jak ciężko jest zrobić dobre zdjęcie, kiczowate i jeszcze do tego poPSute jak Adamus..............oj ciężko.........na kieszeni rownie ciężko :lol:
Brak slow. Kompletna zenada...............
Snowboarder, nie denerwuj sie chlopie.............jak dlugo jestes na tym forum........ nie przywykłes ??
pozdrawiam z poPSutej i jakże do tego kiczowatej krainy :mrgreen:
VanMurder
18-04-2008, 02:47
Z mojej strony EOT.
sprawa mz jest prosta - do momentu jak pan MacGyver był szarym userem CB wszystko było ok - wypowiedzi stonowane, obiektywne ...
teraz jak dostał "awans" łatwiej jest mu spoglądać z góry na innych fotografów i userów, nie musi się silić na obiektywizm, może pokazać jak głęboko i gdzie nas wszystkich ma ...
nie gniewaj się MacGyver ale wydaje mi się że woda sodowa ci po prostu do głowy uderzyła ...
tak się składa że mieszkam tam gdzie mieszkam i tak jak Mr Sait miałem okazję być w miejscach które Marc Adamus uwiecznił w swoim pf ... mało tego widziałem te kiczowate widoki na własne oczy np wschody i zachody słońca nad Sierra Nevada... lecz mimo chęci nie udało mi się tego uwiecznić ... ostatnio nawet prawie dostałem mandat za nieuzasadnione awaryjne zatrzymanie na autostradzie gdy próbowałem sfotografować wschód księżyca Harvest Moon nad pustynią w drodze do Phoenix w Arizonie ...
Marc Adamus jest wielki i żaden zakompleksiony pseudofotograf mu tego nie odbierze ...
snowboarder
18-04-2008, 03:36
nie gniewaj się MacGyver ...
:lol: too late Adam, masz juz ostrzezenie co najmniej...
Przykre to w sumie, bo to forum bylo kiedys calkiem fajne...
I choc sam temat sie w sumie wyczerpal (ile mozna chrzanic o tych
samych obiektywach w kolko, a nowych jakos jak na lekarstwo :-) )
to jednak pamietam calkiem fajne watki spekulacyjne i byla to jakas
tam rozrywka. Teraz to szkoda nawet gadac...
.jak dlugo jestes na tym forum........
zdecydowanie za dlugo :lol:
MacGyver
18-04-2008, 08:22
sprawa mz jest prosta - do momentu jak pan MacGyver był szarym userem CB wszystko było ok - wypowiedzi stonowane, obiektywne ...
teraz jak dostał "awans" łatwiej jest mu spoglądać z góry na innych fotografów i userów, nie musi się silić na obiektywizm, może pokazać jak głęboko i gdzie nas wszystkich ma ...
Słuchaj napisałem o fotach Adamusa to co napisałem, bo takie miałem odczucia. Jeśli się pomyliłem, moja wina, choć dalej będę utrzymywał że zdjęcia były wyciągane, jak na mój gust za mocno, w programie graficznym.
Nie spoglądam na nikogo z góry, w ogóle odkąd zostałem modem staram sie nie wypowiadać na kontrowersyjne tematy, a że czasami kogoś zrugam, cóż, taka rola moda.
Nie mam zamiaru porównywać się z kimkolwiek ani obrażać się na nikogo za krytykowanie mojej osoby. Nie zamierzam również z nikim, kogo na oczy nie widziałem, awanturować się przez net, bo mnie to nie bawi.
Wróćcie więc do dyskusji o zdjęciach bo to jest wątek o fotografii Adamusa a nie o mnie. A jeśli ktoś uważa że moje zdjęcia to knoty to może to napisać w moich wątkach galeryjnych i ma do tego święte prawo.
Ok, Mr Flanel, nie gustuje w fotografii krajobrazu ale czy to jest powodem nazwania tego kiczem................... Wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje.............. ale trochę szacunku dla autora! To nie sa widoczki zrobione na wakacjach!!!
Oj już bez tego "misterowania" proszę..
O gustach SIĘ dyskutuje - zerknij gdzie chcesz, na dowolne forum :).
Wyraziłem moją opinię. Oglądając od kilku lat prace podobne do Adamusa, znieczuliłem się na takie produkcje, i nikt nic na to nie poradzi. Nazwanie tego przeze mnie kiczem, nie należy odbierać jako obrazę. Uzewnętrzniłem swój stosunek do tego, choć widzę, że radykalne poglądy potrafią wzburzyć ludzi. Wezmę na to poprawkę.
I proszę o wybaczenie mojej ignorancji, ale ja oglądając zdjęcie, nie będę myślał akurat o tym ile pracy czasu i pieniędzy musiał włożyć w to autor, ile dni musiał przeleżeć w mrozie na ziemi fotograf przyrody i tak dalej i tak dalej. Tak jak nie oceniam stopnia użycia obróbki, bo mi to lotto.
Po prostu - po mimo że do pięt nie dorosnę Adamusowi w fotografii landszaftowej, nie znaczy to że nie mam prawa wyrażenia mojej własnej skromnej opinii, mojego odczucia. Koniec. Kropka.
A jeśli ktoś uważa że okazuję brak szacunku, to już jego frywolna interpretacja moich słów. Ale mnie proszę do tego nie mieszać.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Marc Adamus jest wielki i żaden zakompleksiony pseudofotograf mu tego nie odbierze ...
Pomijam czy celowo chciałeś obrazić, ja tego do siebie nie biorę ;)
Ale zawsze warto przy takiej opinii dodać "imo" 8-)
Bo np. dla mnie IMO nie jest:mrgreen: