PDA

Zobacz pełną wersję : Canon PowerShot S1 IS - kilka pytań ...



sebx
28-04-2004, 17:15
Witam wszystkich grupowiczów !!!
Od roku jestem szczęśliwym użytkownikiem Canona A60 ale czuję iż nadszedł czas na coś lepszego - powoli przymierzam się do S1 .

Mam w związku z tym pytanka dot . modelu S1 :
1) Czy brak lampki wspomagania autofokusa jest dużym problemem ???
2) Czy tryb makro od 10 cm jest dobry ???
3) Czy S1 ma tryb RAW zapisu zdjęć (bo gdzieś widziałem w specyfikacji ,że tak ) ???

No i pytanko którego nikt chyba na grupie nie lubi :-)

Czy S1 to dobry wybór dla osoby chcącej fotografować przyrodę + ew. dzieciaki (no ale tu wystarcza i A60) ????
Przypuszczam iż warto poczekać jeszcze z miesiąc lub 2 z zakupem aby cena spadła - może po 1 maja będzie taniej ...... ????

SebX

Vitez
28-04-2004, 18:57
1) Czy brak lampki wspomagania autofokusa jest dużym problemem ???

Nie, S1 ma o wiele lepszy i nowoczesniejszy pomiar ostrosci niz np A60 (czyli TTL i Flexizone).



2) Czy tryb makro od 10 cm jest dobry ???
Nie, dobry tryb makro to np 1 cm . S1 to "dalekostrzal" - do zblizen, zdjec portretowych, przyrodniczych itp ale pamietaj by lufe trzymac dalej niz 10cm od obiektu ktory chcesz miec ostry.


3) Czy S1 ma tryb RAW zapisu zdjęć (bo gdzieś widziałem w specyfikacji ,że tak ) ???
Nie ma. Za www.dpreview.com :
Uncompressed format No


Czy S1 to dobry wybór dla osoby chcącej fotografować przyrodę + ew. dzieciaki (no ale tu wystarcza i A60) ????
Widzialem podobne pytanie i to chyba rowniez twoje na grupie foto.cyfrowa. Wypisales ze do twoich aktualnych zastosowan A60 ci wystarcza. Wiec skoro ci wystarcza A60 to dlaczego chcesz zmienic sprzet?
Dla szpanu? Z checi posiadania "czegos nowszego" ?
Zastanow sie czy na pewno chcesz wydac pieniadze jesli dotychczasowy sprzet ci wystarcza...
Ze swojej strony podam hint ze do zastosowan turystyczno-przyrodniczo-reportersko-portretowych zdecydowanie lepszy jest S1. Dodatkowo - nieograniczone nagyrwani filmow (sluzy jako kamera cyfrowa i to dobrej jakosci) oraz lepszy, szybszy autofokus czynia go doskonalym wyborem szczegolnie do fotografowania/filmowania dzieci (ale radze do filmow zaopatrzyc sie np w 1 GB Microdrive).


może po 1 maja będzie taniej ...... ????
Moze bedzie... jest gdzies na tym forum watek o cenach po wejsciu do Unii. Poszukaj 8)

SebX[/quote]

sebx
28-04-2004, 19:21
Cytat:

2) Czy tryb makro od 10 cm jest dobry ???

Nie, dobry tryb makro to np 1 cm . S1 to "dalekostrzal" - do zblizen, zdjec portretowych, przyrodniczych itp ale pamietaj by lufe trzymac dalej niz 10cm od obiektu ktory chcesz miec ostry.

Hmmm ... czyli do zabawy w makrofotografię lepiej zostać przy aparacie A60 ew. innym z serii Axx ale np: z większą matrycą - bo przy A60 mam makro od 5 cm .
Tak mam rozumieć Twoją odpowiedź ???

Z drugiej strony większy zoom to świetna sprawa ale kosztuje :-) . Jednak tak naprawdę A60 ma małe możliwośći rozbudowy - oryginalne akcesoria i ich ceny pominę milczeniem - mogę kupić na Allegro za ok. ~70 zeta konwerter makro maid in szopa - który się sprawdza widziałem fotki i są OK , gorzej z rozszerzeniem możliwości tele ....

Poza tym chodząc po Allegro zauważyłem iż za cenę zbliżoną do S1 obecnie można kupić G5 i to już jest zagadka - S1 musi stanieć ,bo jednak G5 jest chyba lepszy ....

Vitez
29-04-2004, 15:09
Hmmm ... czyli do zabawy w makrofotografię lepiej zostać przy aparacie A60 ew. innym z serii Axx ale np: z większą matrycą - bo przy A60 mam makro od 5 cm .
Tak mam rozumieć Twoją odpowiedź ???

W miare dobrze rozumujesz tyle ze i dobrze to nazwales "zabawa". Prawdziwa makrofotografia zaczyna sie od ostrych jak zyleta i szybkich obiektywow do lustrzanek... np Soligor 100mm macro + Canon 300D. Nawet najlepszy kompakt z makro od 1 cm nie osiagnie takiej ostrosci w makro jak taki, bardzo podstawowy zestaw.


Jednak tak naprawdę A60 ma małe możliwośći rozbudowy - oryginalne akcesoria i ich ceny pominę milczeniem - mogę kupić na Allegro za ok. ~70 zeta konwerter makro maid in szopa - który się sprawdza widziałem fotki i są OK , gorzej z rozszerzeniem możliwości tele ....
Male mozliwosci pod wzgledem ceny czy w porownaniu do jakiegos innego modelu? S1 ma takie same mozliwosci rozbudowy,a tele w nim w polaczeniu z IS jest zdecydowanie lepszej jakosci niz nawet A60 z 2x konwerterem.



Poza tym chodząc po Allegro zauważyłem iż za cenę zbliżoną do S1 obecnie można kupić G5 i to już jest zagadka - S1 musi stanieć ,bo jednak G5 jest chyba lepszy ....
ZAlezy do czego lepszy... jakosc ma lepsza troche, AF ma podobno wolniejszy niz S1... i mozna podpiac lampe blyskowa do G5. I tyle wazniejszych roznic. Ogromnym bonusem S1 jest stabilizator obrazu (bardzo przydatny) i ewentualnie filmiki 640x480 (dla niektorych przydatne np by dzieci filmowac - G5 sie juz dot ego gorzej nadaje).

Widze w jakim kierunku zmierzaja twoje dywagacje i lepiej zrezygnuj z tego kierunku - my tu za ciebie nie wybierzemy aparatu mowiac "bierz ten a nie zaden inny". Aparat musisz wybrac sam i konsekwencje tego wyboru sam poniesc a nie pozniej marudzic "a bo mi tak powiedzieli" .

http://www.fotohobby.home.pl/index.php?option=content&task=view&id=107&Itemid=1

http://fotohobby.home.pl/index.php?option=content&task=view&id=71&Itemid=1

Milego czytania i wybierania.

sebx
30-04-2004, 13:20
Widze w jakim kierunku zmierzaja twoje dywagacje i lepiej zrezygnuj z tego kierunku - my tu za ciebie nie wybierzemy aparatu mowiac "bierz ten a nie zaden inny". Aparat musisz wybrac sam i konsekwencje tego wyboru sam poniesc a nie pozniej marudzic "a bo mi tak powiedzieli" .

Nie ... nie ... aparat wybiorę sam tylko z powodu tego iż nie mam jak porównać np: A60 czy A80 z S1 próbuję zasięgnąć informacji czy w opinii osób bardziej zaawansowanych warto dołożyć 2000 zł do S1 ???

"Zabawa w makro" to świetna rzecz ale mogę się w to bawić używając aparatu z serii Axx zbilżając obiektyw na 5 cm do przedmiotu albo S1 zbliżając obiektyw na 10 cm lub z dalszej odległości działając zoomem 10x - pytanie co jest wygodniejsze i co da lepsze efekty - najlepiej byłoby przekonać się naocznie ale to mało prawdopodobne :-))
Chyba żebym z kimś sprzedającym aparaty umówił się tak iż idziemy np: Ogrodu Botanicznego i on bierze S1 i np: A80 cykamy parę fotek i się decyduję co biorę - może nie jest to całkiem nie możliwe w końcu "klient nasz Pan" :-)

SebX

Vitez
30-04-2004, 15:55
czy w opinii osób bardziej zaawansowanych warto dołożyć 2000 zł do S1 ???

Eh... czytasz i nie rozumiesz.
Podalem ci linki. Przeczytaj je.
Opisz sam sobie swoje zapotrzebowania, umiejetnosci i SAM sobie musisz odpowiedziec na pytanie "czy warto" . Dla jednych warto bo potrzebuja filmikow dobrej jakosci by dzieci nagrywac i dobrego zooma na wypady turystyczne. Dla innych nie warto bo rzadko robia zdjecia i nie musza wydawac tyle pieniedzy tylko po to by miec lepszy aparat.



Chyba żebym z kimś sprzedającym aparaty umówił się tak iż idziemy np: Ogrodu Botanicznego i on bierze S1 i np: A80 cykamy parę fotek i się decyduję co biorę - może nie jest to całkiem nie możliwe w końcu "klient nasz Pan" :-)

I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?

Podam ci dwie sytuacje:

- A80 i S1, polozone obok siebie albo na statywie, zoom okolo 3x, ustawienia identyczne, widoczek neutralny. Wygrywa A80 - lepsza jakosc i ostrosc troszke (bo troszke lepszy obiketyw)
- Wedrujesz po gorach jakies 2 godziny, z gory w dol doliny chcesz z reki na zoomie zrobic zdjecie chalupy w dolinie. Wygrywa S1 (bo ma stabilizator, no i lepszy zoom).
- Jestes w zoo, wybieg daleki, barierki, chcesz zrobic zdjecie ziewajacego lwa - wygrywa S1 (zoom, no i IS)
- urodziny dziecka, zdmuchuje swieczke. A80 proboje zlapac ostrosc - nie zdazyl i zdjecie zrobione samego dymku... S1 proboje zlapac ostrosc - raczej to samo... Ale przelaczasz S1 w nagrywanie filmow i cale 10 min - od przymiarek dziecka przez zdmuchniecie po zadowolona mine po zdmuchnieciu, nagrywasz w 640x480 VGA... Wygrywa S1 uzytecznoscia.

Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.

sebx
30-04-2004, 18:13
Eh... czytasz i nie rozumiesz.
Podalem ci linki. Przeczytaj je.

Za linki dziękuję - to kopalnia wiedzy , zamierzam przeczytać wszystko ale zajmie mi to sporo czasu :-)


I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?

Przynajmniej w jednym zastosowaniu - na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???
Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)


Takie "makro" jakim ty sie chcesz bawic doskonale osiagniesz na zoomie optycznym 10x z IS - nie wnikajac w odleglosc ostrzenia.
A gdybys chcial naprawde pobawic sie w makro - opisalem ci powyzej minimalny zestaw.

O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .
Na taki zestaw "makro" jaki mi poleciłeś mnie nie stać - jest poza moim zasięgiem teraz i w przyszłości ....

"Szala zwycięstwa" przechyla się w stronę S1 ze względu na wszechstronność ale jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych , jak wynika z wielu testów przy S1 jest ona dość wyraźna , widziałem zdjęcia z S1 i w pewnych warunkach tą aberrację strasznie widać na zdjęciach oglądanych w naturalnej rozdzielczości - czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne - czy warto się nią przejmować ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???

SebX

Vitez
30-04-2004, 21:15
I naprawde na podstawie tylko kilku fotek bys ocenil ktory aparat lepszy?

Przynajmniej w jednym zastosowaniu

No, to brzmi o wiele lepiej 8)


na dodatek serię Axx w miarę znam czy bym pstrykał z A60 czy A80 to mała różnica , natomiast przy S1 obsługa może być troszkę inna i z aparatem trzeba się oswoić - nie twierdzę iż 3-4 fotki wystarczą ale zawsze to lepiej niż kupić w ciemno , prawda ???
Ponieważ właśnie udało mi się zdobyć dzięki życzliwości kilku osób (dzięki ICTUS !!!!) polską instrukcję do S1 (pdf 26 MB !!! ) moja wiedza teoretyczna na temat S1 znaczne wzrośnie :-)

No to dzieki tej instrukcji dowiesz sie ze obsluga jest prawie identyczna. To lubie w Canonach - nie dosc ze uklad pokretel, klawiszy i rozklad w menu jest bardzo podobny w wiekszosci modeli to jeszcze ogolnie obsluga jest bardzo wygodna i intuicyjna.
Ja na 10D z G3 przesiadlem sie bez problemu - pokretla podobnie, przyciski (szczegolnie uzywanie kolka przy spuscie migawki) - bardzo podobnie, dzien przyzwyczajania sie i szalalem ;)


O właśnie to jest jedna z rzeczy na temat których chciałem zasięgnąć opinii :-) .

No to bez obawy - z 10cm ale z 10x zoomem osiagniesz zadowalajace "makro" .


jedno mnie martwi a mianowicie aberracja chromatyczna przy długich ogniskowych
A wiesz chyba w jakich warunkach pojawia sie aberracja? Musisz sie naprawde postarac by ja stworzyc - cienkie krawedzie pod ostre swiatlo ja tworza. A to ciezko uzyskac robiac fotki makro ;)


czy bedzie ona widoczna na odbitkach 10x15 ew. 13x18 ??? .
Jesli nikt nie bedzie ogladal tych fotek z odelglosci ledwie kilku cm lub pod lupa to nie bedzie raczej widac.


Aberracja to kwestia jakości optyki więc chyba w aparatach o cenie do ok. 2500 zł jest to zjawisko powszechne
Nie, nie... to zjawisko powszechne w aparatach z duzym zoomem - niezaleznie od ceny. Nawet Minolta A2 z 7x zoomem ma podobno wieksza aberracje niz np A60 z 3x zoomem.


ew. jak z nią walczyć o ile to możliwe ???

Photoshop, zaznaczasz obszar z aberracja, zdejmujesz kolor czerwony/rozowy (za pomoca suwaczka gdzies w channel mixerze).

sebx
05-05-2004, 10:56
Witam ,

Dzięki za objaśnienia i cenne informacje - w ostatni weekend byłem w ZOO z moim
A60 i poznałem iż brak zoom > 3x jest sporym ograniczeniem funkcjonalności .
Tak więc decyzja podjęta sprzedaję A60 i kupuję S1 :-)
Pozostaje mi tylko upolować okazję aby sprzedać korzystnie A60 i korzystnie kupić S1.
Czy cena za S1 na poziomie 2300 zł jest w miarę OK ???

SebX

boy
05-05-2004, 14:35
Witam !!!!
Od dziś jestem właścicielem Canona S1 IS i wyczytałem ,że istnieje coś takiego jak "polska instrukcja do S1 (pdf 26 MB !!! )" :D Czy ktoś mógłby dać mi jakieś namiary na to dobrodziejstwo...Pls...[/quote]

sebx
05-05-2004, 14:45
Gratuluję !!! :-) . Gdzie i za ile kupiłeś swojego S1 ???
Jak masz skrzynke e-mail która łyknie 26 MB to ci wyślę PDF-a w kawałkach ...

SebX

boy
05-05-2004, 14:52
Mój S1 IS został kupiony w USA za 530$,cena chyba dobra...

sebx
05-05-2004, 15:17
Nie używam GG ( ani w domu bo mam modem , ani w pracy bo niewolno) .
Załóż sobie gdzieś duże konto e-mail - sprawdź jaki max. załącznik przyjmuje i wyślę Ci ten manual .... w zamian za wrażenia z użytkowania aparatu :-)

SebX

boy
05-05-2004, 15:25
"Ograniczenie pojemności konta pocztowego Użytkownika do 30 MB i wielkości jednorazowej przesyłki pocztowej do 2,5 MB", Pasuje?? Obiecuję podzielić się wrażeniami,zresztą sam używałem przez jakiś czas A60... bbojczuk@pf.pl

sebx
05-05-2004, 15:44
Sprawdź czy pierwsza część doszła ....

Masz już jakieś przykładowe fotki z S1 -- jeśli tak to wyślij mi je na adres sebx@istrada.pl

[ Dodano: 5 Maj 2004 ]
Hmmm ... odbija mi maile z zał. 1.95 MB - ciekawe ???
Może załóż sobie konto tutaj www.interstrada.pl

Vitez
06-05-2004, 02:59
Zaloz ktorys konto na www.ecpocket.com , udostepnij i dogadajcie sie by tam wrzucic instrukcje - 50MB ma pojemnosc.

boy
06-05-2004, 08:28
do sebx: założyłem konto na: www.ecpocket.com - jeżeli możesz to wrzuć tam plik z instrukcją, przy okazji zostanie dla potomnych 8) Canon S1 IS jest naprawdę super, tylko muszę kupić dzisiaj kartę 256 MB, bo ta którą mam non-stop się zapycha :D

sebx
06-05-2004, 09:32
To świetny pomysł - tylko jest jeden problem od siebie z pracy nic nie mogę uploadowac na tą stronę ???!!! Chyba mam zablokowany jakiś port z którego ten serwis korzysta .... :-(

Tak więc może konto e-maila na www.interstrada.pl rozwiąże problem a potem możesz manual wrzucić na tą stronę dla potomnych .....

Co do karty CF - to rzeczywiście 256 MB to sesnowne minimum (mam taką do A60 i mam swobodę w pstrykaniu ... ) - polecam zakup na Allegro bo w sklepach to ceny są z kosmosu !!!

SebX

boy
06-05-2004, 18:25
To świetny pomysł - tylko jest jeden problem od siebie z pracy nic nie mogę uploadowac na tą stronę ???!!! Chyba mam zablokowany jakiś port z którego ten serwis korzysta .... :-(

Tak więc może konto e-maila na www.interstrada.pl rozwiąże problem a potem możesz manual wrzucić na tą stronę dla potomnych .....

Co do karty CF - to rzeczywiście 256 MB to sesnowne minimum (mam taką do A60 i mam swobodę w pstrykaniu ... ) - polecam zakup na Allegro bo w sklepach to ceny są z kosmosu !!!

SebX

no właśnie nie mogę tam założyć,bo mam net po lanie ,a nie wdzwaniany....pomóżcie...
sebx: a może Ty tam spróbuj konto założyć i podaj namiary

Vitez
06-05-2004, 20:35
Rety ale sie zgraliscie... ten konta zalozyc nie moze, ten uploadowac nie moze... komputerowcy od siedmiu bolesci :/ . Sebx - wyslij do mnie, najpierw sproboj calosc (nie wiem czy lyknie, raczej nie) potem paczkami po 2 MB , ja zbiore do kupy i wrzuce mu na ecpocket.

boy
09-05-2004, 16:47
Vitez: dziękuję za Twoje zaangażowanie,jeżeli naprawdę byłbyś w stanie wrzucić tę instrucję byłbym niezmiernie wdzięczny,pozdrawiam

sebx
10-05-2004, 10:03
Już wysłałem wszystko do Vitez na e-mail , nic nie wróciło więc chyba koniec problemu z instrukcją .... ale ja mam nowy problem : nazywa się on Fuji S7000 jego cena oscyluje wokół ceny Canona S1 no i teraz mam pewien problem bo Fuji ma matrycę 6MP + zoom optyczny 6x + szersze ustawienia manualem i tryb super macro od 1 cm itd....
Oglądałem parę fotek z S7000 i jak dla mnie są b.dobre (nie mówię to o zdjęciach próbnych z www.fujifilm.pl - które nie wiem czym naprawdę robili są aż za dobre ....)

Co lepsze zoom 10x ze stabilizacją czy 6x bez stabilizacji (podobno przy takim zoomie stabilizacja nie jest tak potrzebna jak przy 10x ale nie wiem ...) ???

SebX

Vitez
10-05-2004, 16:39
Już wysłałem wszystko do Vitez na e-mail
Doszlo, na razie walcze z ecpocket... gdy pasek uploadu dochodzi do ok 98% mam http 500 - internal server error :( . Chyba wrzuce w dwoch oddzielnych paczkach jak mi sie to trzeci raz pojawi.


Oglądałem parę fotek z S7000 i jak dla mnie są b.dobre (nie mówię to o zdjęciach próbnych z www.fujifilm.pl - które nie wiem czym naprawdę robili są aż za dobre ....)

Co lepsze zoom 10x ze stabilizacją czy 6x bez stabilizacji (podobno przy takim zoomie stabilizacja nie jest tak potrzebna jak przy 10x ale nie wiem ...) ???


O to czy Canon S1 czy Fuji S7000 to nie na tym forum. Bo tu moge powiedziec dwie rzeczy tylko:
- cene S1 podbija tylko stabilizacja obrazu a nie inne funkcje, sa to aparaty z dwoch roznych klas (cenowo/jakosciowych)
- jako ze to forum Canona to moge ci doradzic S1 ;)

A teraz ogolnie co do stabilizacji bo nie jestes pewien czy jest ci ptorzebna.
Fuji ma "zoom" od 35 do 210. Ogolna zasada jest taka ze na maksymalnym "zoomie" czyli przy ogniskowej 210mm (w przypadku Fuji) mozesz uzyskac nieporuszone zdjecie (przy czym "nieporuszone" nie rowna sie "ostre" ! ) jesli czas naswietlania jest rowny lub krotszy od odwrotnosci ogniskowej, czyli w tym przypadku gd aparat dobierze ci czas 1/200 lub krocej to powinienes miec nieporuszone zdjecie. Oczywiscie czas ten moze byc dluzszy w zaleznosci od kondycji, umiejetnosci, warunkow w jakich robione jest zdjecie, pozycji trzymania aparatu itp.
Co w takim przypadku dalby IS ?
Daje on mniej wiecej to ze mozesz dwa razy dluzszy czas utrzymac bez obawy o poruszenie. Czyli np jesli byloby troche za ciemno na te 1/200 a aparat dobiera 1/100 (mozesz ryzykowac nawet 1/60) to rowniez moze udac ci sie zrobic zdjecie jesli masz IS... a jesli nie masz to niestety raczej wyjdzie poruszone.
To wszystko tylko ogolne wskazowki, bo "utrzymanie" odpowiedniego czasu naswietlania zalezne jest od wielu czynnikow i bardzo subiektywne, ale wniosek ogolny jest taki ze IS moze dac ci dwukrotnie dluzszy czas naswietlania z mniejzym ryzykiem poruszenia. A to jest tym wazniejsze im wiekszych "zoomow" uzywasz.

Vitez
10-05-2004, 17:26
Niestety nie udalo mi sie zmeczyc ecpocket... widac maja jakeis ograniczenia pojedynczego pliku. Ale plan B wypalil i wrzucilem instrukcje na swoje konto:

http://vitez.ceron.pl/canon_s1.pdf

Pytanko do Seby: nie masz nic przeciw bym udostepnil szerszemu gronu? (na grupie foto.cyfrowa)

sebx
11-05-2004, 08:17
Niestety nie udalo mi sie zmeczyc ecpocket... widac maja jakeis ograniczenia pojedynczego pliku. Ale plan B wypalil i wrzucilem instrukcje na swoje konto:

http://vitez.ceron.pl/canon_s1.pdf

Pytanko do Seby: nie masz nic przeciw bym udostepnil szerszemu gronu? (na grupie foto.cyfrowa)

Ja nic przeciwko temu nie mam ( i tak dostałem to od kogoś życzliwego ...) - tylko żeby Canon Polska się nie przyczepił .... :twisted:


Co do wyboru S1 czy Fuji S7000 to naprawdę jestem w kropce .... :?:

SebX

[ Dodano: 18 Maj 2004 ]
Witam ,

Dziękuje wszystkim za pomoc - mój wybór padł jednak na Fuji S7000 :-)

Może kiedyś wpadnę jeszcze na forum (moze za rok albo 2 jak przestanie mi
wystarczać S7000 i będę szukał czegoś nowego :-) ..... )

SebX

[ Dodano: 26 Maj 2004 ]
Witam ,

Przez kilka dni na moim wątku dotczyła się dyskusja o Canonie S1 IS , rózne czynniki zdecydowały iż mając w prawie tej samej cenie do wyboru aparat Fuji S7000 wybrałem jego , w zasadzie na zakończenie mojego wątku chciałbym opisać swoje wrażenia z jego użytkowania :

------------------------------------------------------------------------------------------

Jako ,że tematem wątku jest zapytanie co sądzimy o Fuji S7000 pozwolę
sobie odpowiedzieć na temat jako użytkownik tego aparatu od nie całych
2 tyg.

Na wstępie zaznaczę iż Fuji nie jest moim pierwszym aparatem cyfrowym
najpierw przez prawie rok miałem Minoltę E201 (chętnie pominę
milczeniem ten aparat ) , potem przez rok używałem Canona A60 no
a teraz mam Fuji S7000

Ewentualne porównania będę czynił w stosunku do Canona A60 i
zaznaczam iż jestem fotografem amatorem .

A więc po kolei :

Ergonomia , menu , rozmieszczenie przycisków - moja ocena w skali 1-
10 to 9

Cóż najbardziej bez sensu jest umiejscowiona lampka sygnalizująca
stan pracy aparatu , także wygodniejsza jest obsługa zoom w Canonach
tym "wichajsterkiem" przy migawce no ale zoom w obiektywie w Fuji
jest OK !!!

Parametry fotograficzne czyli zakresy F, S i ISO oceniam też na 9
, większość oceniających ten aparat a nie mających go w ręku
zwraca uwagę na dziwny zakres ISO 160-800 ale ja już zrobiłem ponad
200 fotek i minimalne ISO rzędu 160-200 nie przeszkadza !!!
Aparat ma bardzo szybko działający autofokus a tam gdzie on sobie nie
radzi jest manual fokus + lupa , jest też live histogram .
W porównaniu z aparatami Canona np: A60 , S7000 jest tak jakby
bardziej manualny , wrażenie mam takie jakby tryb manual w Canonie
A60 był bardziej automatyczny niż w Fuji ??!!!
Ogólnie aparatem pstryka się przyjemnie ale troszkę przeszkadza albo
wymaga przyzwyczajenia działanie podglądu na LCD .
Tryby macro i supermacro są dobre i wygodne ale nie można ich
włączyć razem z programami tematycznymi w Canonie A60 to się
dawało zrobić ....
Generalnie Fuji jest aparatem którym trudniej się fotografuje ale wydaje
mi się iż po opanowaniu tej sztuki można osiągnąć wspaniałe rezultaty .

Co do jakości zdjęć nie mam zastrzeżeń ale nie robiłem jeszcze odbitek
w labie , wszelkie dywagacje na temat matrycy CCD HR prowadzone
przy okazji analizy fragmentu zdjęcia powiększonego o 400 % uważam
za bezcelowe - to nie jest aparat dla profesjonalisty - profesjonalista
kupi sobie Canona D1 i wtedy będzie delektował błękitem nieba na
powiększonym o 400 % zdjęciu
Zdjęcia o ile są poprawne pod względem technicznym (bez błędu ze
strony fotografa) stoją na bardzo wysokim poziomie jak dla mnie .

Dodam jeszcze informację iż Fuji S7000 jest widoczne w systemie jako
dodatkowy dysk USB (bardzo szybki bo ma USB 2.0 !!! - przydaje się
szczególnie przy plikach RAW o objętości ok. 13 MB ) - super sprawa bo
do wyciągania fotek z aparatu nie trzeba żadnego softu ani czytnika kart
+ może działać jako kamera internetowa !!! (tego jeszcze nie
sprawdzałem ale w sumie to fajny dodatek - kamerka za 2000 zł z
hakiem

Tak więc z zakupu jestem zadowolony aparat jest wszechstronny ,
dobrze wyposażony - nie jest bez wad ale dla mnie są one nieistotne

------------------------------------------------------------------------------------
PS. Zawszę będę z sentymentem wspominał mojego Canona A60 8)

SebX