Zobacz pełną wersję : Gazeta foto - małe badanie rynku
Robie małe badanie rynku ;p
czy kupilibyście gazetę...miesięcznik, ok. 40-50 str zawierający zdjęcia z różnych miejsc świata, różnych ludzi itp (ala' Pozytyw). Za 4-5 zł?
kurde!!!! grrr... miała być jeszcze ankieta :\ schrzaniłem....może admin doda :):):)....prościutka :TAK: :NIE:
:):):)
czy kupilibyście gazetę...miesięcznik, ok. 40-50 str zawierający zdjęcia z różnych miejsc świata, różnych ludzi itp
tak
(ala' Pozytyw).
bron BIOS-ie nie. pozytyw to uraganie fotografii i promowanie pseudo-artystycznego gowna.
Za 4-5 zł?
tak. z zalozeniem, ze nie bedzie to pozytyw, bo wtedy wole kupic za te 5zl papier toaletowy
Tomasz Golinski
16-05-2005, 20:34
napisz nowy. wyslij do mnie PW a stary wywale.
Edit: a istniejące posty przekleje.
KuchateK
16-05-2005, 20:36
Duzo roznych dobrych zdjec... Ale dobry druk i przyzwoity papier tak zeby sie to dalo ogladac... i generalnie chetnie cos wiecej o sprzecie stosowanym i technice robienia tych fot, tak zeby sie mozna czegos uczyc i byl z tego jakis pozytek... Moze jakis opis wycieczki jak bylo i cos tam rozne takie... Bo ja lubie czytac :P
Generalnie chetnie kupil bym gazete foto nienafaszerowana papka reklamowo-kompaktowa z duza iloscia dobrych zdjec na przyzwoitym zaawansowanym poziomie. Troche tekstu takiego raczej pro (no bo sie trzeba rozwijac i uczyc) a nie badziew opis nowego kompakta na 3 strony i 75% artykulu to objasnienie podstawowych terminow... Moze pisac na dole "jak czegos nie rozumiesz to idz pogrzeb na google" :mrgreen:
Tylko kto to poza mna bedzie chcial kupowac.... :mrgreen:
A bardziej scisle na twoje pytanie... Jesli bedzie tam nie tylko kupa zdjec ale i cos dookola tego (do czytania, o sprzecie, o wycieczce, o sposobie na takie zdjecie) to raczej jestem na tak. Przegladanie tego calego badziewia na pbase jest naprawde bardzo meczace...
Jak ktos wyzej napisal.... duzo roznych tematow... Bo nie samym artyzmem czlowiek zyje... Sa i fajne foty reporterskie ktore sie bardzo przyjemnie oglada... Te artystyczne to tak raczej na uboczu... Jak to ma byc ze swiata to ja bym ten swiat chcial tam zobaczyc...
Dla mnie to jednak musi byc dostepne troche szerzej jak siec kioskow ruch'u :D Zwlaszcza uwzgledniajac moja obecna lokalizacje...
czy kupilibyście gazetę...miesięcznik, ok. 40-50 str zawierający zdjęcia z różnych miejsc świata, różnych ludzi itp (ala' Pozytyw). Za 4-5 zł?
Tak, mam tylko wątpliwość, czy za 4-5 PLN to będzie jakość wydruku dająca przyjemność z oglądania tych zdjęć.
KuchateK
16-05-2005, 21:05
To chyba zalezy od tego ile reklam przypadnie na zdjecie :)
lub ile autorzy bedo chcieli za umieszczenie ich fot
KuchateK
16-05-2005, 21:28
Jak mi sie wkoncu uda zrobic takie ktore sie nada to za free oddam :)
Dla tego... no... prestizu :mrgreen:
ja bym z chęcią kupił pismo zawierające zdjęcia z opisem autora, jak je uzyskał i z całą historią jego zrobienia. Tylko bez 40 stron reklam i 10 stron zdjęć ...
no wiec tak, pierwszy numer bym kupil ale tu jest chyba kwestja kto kupi drugi i trzeci i nastepne :-).... 4-5zl to moze byc bardzo dobra albo bardzo zla cene wszystko zalezy od tresci [zdjec]... to jak czy kupil bys aparta foto 2mpix za 49zl i tu grad pytan co do jakosci...
ja bym z chęcią kupił pismo zawierające zdjęcia z opisem autora, jak je uzyskał i z całą historią jego zrobienia. Tylko bez 40 stron reklam i 10 stron zdjęć ...
Ooooo, jeśli opis byłby adekwatny to i może ja bym się jednak skusił.
Ja bym chętnie kupił pismo, gdzie byłyby wysokiej klasy zdjęcia i wywiady z ich atorami. Na zasadzie, że na przykład mamy pejzażystę, jest parę jego fotografi i wywiad o tym jak on pracuje, co jest dla niego najważniejsze w fotografii itp itd.
Kiedyś "Twój Magazyn Fotograficzny" robił coś takiego... ale tych wywiadów było jeden, a reszta to jakieś głupoty sprzętowe.
Generalnie pisma, w których nie ma opisów sprzętu popieram. :)
A Pozytyw lubię... ale przeglądać w Empiku bo za drogi. :D
Ja bym chetnie kupował pismo w którym byłyby zdjęcia z ciekawych wypraw w różne części świata podparte jakimś opowiadankiem z podróży. Coś w rodzaju krótkiego przewodnika/poradnika. Nie ma takiego pisemka na rynku z wyjątkiem opisów wypraw w pismach motocyklowych.
pzdr
g
foty w pyzytywie w znacznej wiekszosci sa swietne - a co kto uwaza za artyzm to juz kwestia postrzegania i wrazliwosci na cos wiecej niz zasady kompozycji
napewno nie chcial bym ogladac fot z wystaw kotow, czy tez koncertow - te zdjecia nie posiadaja w sobie niczego.. podobnie jak portrety z glebia ostrosci na pol mimilietra i bokehem jak z 135/2L ...
swietne zdjecia wydaje yours gallery .. do tego w duuuzych formatach.. mysle ze jedynie cos takiego mialo by jakis sens.. bo gazet z dennymi fotkami w formacie znaczka pocztowego, badz opisami sprzetu jest cala masa.. po co kolejne?
Czacha: generalnie Ciebie popieram w 100% poza jedną kwestią...
Mianowicie koncertów. Jakby to były naprawdę dobre fotografię (conajmniej poziomu Sławomira Jankowskiego z Poznania) to widzę sens.
Sądze, że powinno takie pismo mieć strony formatu A4 i większość strony powinna zajmować fotografia. :)
Janusz Body
17-05-2005, 12:27
"National Geographic" za 4-5 PLN ? czemu nie? ;-)
Janusz
"National Geographic" za 4-5 PLN ? czemu nie? ;-)
Janusz
hehe... po tyle mozna kupic stare numery w przejsciu pod dworcem we Wrocku ;-) regularnie zagladam ;-)
Riccardo
17-05-2005, 14:02
Ja tez. I jak bedzie o cyfrowej fotografii to zeby autorzy nie zapominali ze soft do cyfrowek jest nie tylko na windowsa...
No właśnie. Takie pismo nie powinno być o fotografi cyfrowej, czy analogowej.
Powinno być po prostu o Fotografi.
No właśnie. Takie pismo nie powinno być o fotografi cyfrowej, czy analogowej.
Powinno być po prostu o Fotografi.
dobra uwaga
Jesli zdjecia beda ciekawe, mile dla oka to tak. A jesli na dodatek do kazdego zdjecia bedzie krotki opis czym bylo zrobione i jakie parametry bo zdecydowanie tak...
A po co wiedza czym zostało zdjęcie zrobione???
Czy zdjęcia z leici będą lepsze niż z minolty?
Marki sprzętu nie widać na zdjęciu
Pszczola
20-05-2005, 15:05
Jak robione LOMO to widac ;-)
A po co wiedza czym zostało zdjęcie zrobione???
Czy zdjęcia z leici będą lepsze niż z minolty?
Chodzi mi o to czy zastosowano jakies filtry, czasem mozna sie wiele nauczyc...
Tomasz Kolorowy
28-05-2005, 15:00
Myślę, że podstawowe parametry przy każdej fotografii to minimum, które nie podlega dyskusji, opis miejsca, okoliczności i warunków w jakich dana fotka została wykonana także byłoby na miejscu, a sprzęt, jaki został wykorzystany ... czemu nie, jeśli powyższe warunki zostałyby spełnione ...
Nie wspomne już o jakości wydruku, rodzaju papieru, etc ... bo to także raczej nie podlega dyskusji :)
A jeśi chodzi o nośnik z jakimś softem - zdecydowanie wolałbym kilka kartek z fotkami więcej zamiast takiej płytki :)
Pierwszy numer na pewno bym kupił (4,00 - 5,00zł), jeżeli byłby chociaż połowicznie wart uwagi, drugi prawdopodobnie też ... :)
Pozdrawiam,
Tomasz
warunki w jakich zdjecie powstalo chyba widac i samemu mozna ocenic jaka byla pogoda itp ;) nie rozumiem po co podawac parametry naswietlenia zdjecia? jesli ktos lubi parametry techniczne to niech kupi sobie foto kurier - zdjecia nalezy ogladac i podziwiac, a nie roztrzasac czas migawki i przyslone... idiotyzm jak na moj gust. byles kiedys na jakiejs wystawie? widziales podawane parametry i dante techniczne zdjecia? :lol: :lol: :lol: :lol:
Czacha:
I rodzaj papieru hehehe.
I później powstawałby dywagacje: "mmmm, Newton gorszy od Avedona, bo ten drugi to na Agfie robi..."
:D
Pismo musiało by się nazywać EXIF:)
KuchateK
28-05-2005, 17:40
Ale onanizatorzy sprzetowi to powazna grupa i ona lubi wiedziec co kto czym robi :)
No i co najwazniejsze: jak :mrgreen:
ta.. do kazdego numeru powinno sie dodawac plakaty z wypasionymi obiektywami, a co kwartal kawalek aparatu do samodzielnego montazu :D
KuchateK
28-05-2005, 18:33
O... wlasnie :D Widze ze dobrze kombinujesz :mrgreen:
Tomasz Kolorowy
28-05-2005, 20:16
warunki w jakich zdjecie powstalo chyba widac i samemu mozna ocenic jaka byla pogoda itp
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_wink.gif) nie rozumiem po co podawac parametry naswietlenia zdjecia? jesli ktos lubi parametry techniczne to niech kupi sobie foto kurier - zdjecia nalezy ogladac i podziwiac, a nie roztrzasac czas migawki i przyslone... idiotyzm jak na moj gust. byles kiedys na jakiejs wystawie? widziales podawane parametry i dante techniczne zdjecia? (...)
To w takim razie rozmawiamy o gazecie foto czy o albumie foto?
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_lol.gif)
Nie wiem, czy wiesz, ale to jest różnica ...
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_biggrin.gif)
A na wystawach bywam, a jak
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_smile.gif) , nawet dosyć regularnie
źródło (http://hazan.emiasto.com.pl/images/smilies/icon_cool.gif)
Pozdr,
T.
Tomasz Kolorowy
28-05-2005, 20:18
ta.. (...) a co kwartal kawalek aparatu do samodzielnego montazu :D
... tak, i po roku będzie już każdy miał komplet śrubek do klapki od akumulatorka :-D
Tomasz Kolorowy
28-05-2005, 20:24
(...)
I rodzaj papieru hehehe.
I później powstawałby dywagacje: "mmmm, Newton gorszy od Avedona, bo ten drugi to na Agfie robi..."
:D
Hmm, chyba nie zrozumiałeś - ale nie szkodzi, podpowiem. :)
Miałem na myśli papier, na którym będzie drukowana ta "gazeta foto".
Pisząc o jakości wydruku, również miałem na myśli tą "gazetę foto" ... to tak już na przyszłość ... ;)
PS" W sumie to mogłem w jednym poscie wrzucić ..., ale ok, nastepnym razem ... :roll: "
Tak w kwestii formalnej. Miesięcznik nie jest gazetą. Gazeta to jest coś co się ukazuje codziennie, miesięcznik jest czasopismem :) Niby nic, a jednak nie to samo.:)
Tomasz Kolorowy
28-05-2005, 20:42
Tak w kwestii formalnej. Miesięcznik nie jest gazetą. Gazeta to jest coś co się ukazuje codziennie, miesięcznik jest czasopismem :) Niby nic, a jednak nie to samo.:)
Zgadza się! :) Dlatego używając tego zwrotu wrzuciłem go w "", poza tym sam topic został tak zatytułowany (ale do podwójnego "" już nie będę przecież wrzucał ... :-D )
Kupiłbym.
Tylko czy za 4-5 złotych uda się wydrukować fotografie na porządnym papierze (kredowy to się chyba nazywa), bez reklam zajmujących 45% powierzchni?
Czy ta "gazetka" miałaby być również odpowiedzią na temat "Legitymacja fotoreporterska (http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2710&highlight=legitymacja)"? :mrgreen:
Z polskiej prasy o fotografii (nie o fotografowaniu) ani w BF, Pozytywie czy Fotografii nei spotkałem się nigdzie z podpisami "czym było zrobione zdjęcie".
Nie ma takich opisów także w prasie zagranicznej (chociażby w B&WPhotography które często przeglądam. Jest tam tylko napisa jak duża jest odbitka i na jakim rodzaju papieru - baryt, czy plastik.).
Widziałem takie podpisy w jakiś konkursach w Foto, czy Foto-Kurierze...
Ale śmieszyło mnie to.
Z prostej przyczyny. Bo jest to nic nie mówiąca informacja.... i dokadnie nic nie zmieniajca. Bo to, że zdjęcie jest wykonane canonem a nie sinarem wcale go nie dyskwalifikuje.
nie rozumiem po co podawac parametry naswietlenia zdjecia? jesli ktos lubi parametry techniczne to niech kupi sobie foto kurier - zdjecia nalezy ogladac i podziwiac, a nie roztrzasac czas migawki i przyslone... idiotyzm jak na moj gust. byles kiedys na jakiejs wystawie? :lol: :lol: :lol: :lol:
"Ziemia z nieba", francuski fotograf (nie wiem jak sie to pisze wiec nie bede ryzykowac ;) ). Podawal nie tylko opis zdjecia (gdzie robione i ciekawostka miejsca) ale i rowniez czym robione (na pewno sam jest onanista sprzetowym ;P ).
ta.. do kazdego numeru powinno sie dodawac plakaty z wypasionymi obiektywami, a co kwartal kawalek aparatu do samodzielnego montazu :D
Smiej sie, ale jkaby jakas ladna modelka "prezentowala" jakies ladne szkielko to bym chetnie powiesil u siebie ;)
KuchateK
30-05-2005, 18:51
Czy ta "gazetka" miałaby być również odpowiedzią na temat "Legitymacja fotoreporterska (http://hazan.emiasto.com.pl/showthread.php?t=2710&highlight=legitymacja)"? :mrgreen:
O... Wlasnie :) Dobrze kombinujesz ;)