Zobacz pełną wersję : Szkło z dużą rozpiętością ogniskowych do 450D?
radekraw
09-04-2008, 09:59
Witam!
Noszę się z zamiarem zakupu 450D.
Na początek (1-2miesiące) body będzie współpracować z kitowym szkłem.
Jednak, co poźniej?
Wiem, że nie ma szkieł z dużą rozpiętością ogniskowych, które do tego dobrze rysują.
Zależy mi jednak na znalezieniu takiego, które będzie stanowić swoisty "złoty środek".
W tej chwili używam Lumixa FZ-30 z optyką Leica, która jakościowo spełnia moje oczekiwania w 95% (brak szerokiego kąta - zaczyna się od 35mm).
Niestety, zdjecia robione tym aparatem powyżej ISO200 to prawdziwy koszmar - stąd decyzja o przesiadce na dSLR.
Chciałbym wybrać obiektyw, który:
- ma stabilizację (przydaje się:)
- ma szybki AF
- posiada maksymalną możliwą rozpiętość ognioskowych z zachowaniem przyzwoitej (zbliżonej/lepszej niz Leica w FZ-30) jakości.
- cenowo oscyluje w okolicach 2000zł.
Przeznaczenie szkła?
Sporo podróżuję, robię głównie widoczki, zwierzęta, trochę makro itp.
Na razie wpadły mi w oko trzy, które biorę pod uwagę:
- Tamron 18-250 F3.5-6.3-Di II LD Macro
(na razie wygląda nieźle, ale w sieci ciężko znaleźć sample 1:1, które pomogłyby podjąć decyzję)
- Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 USM IS
(górna ogniskowa mogłaby być trochę większa:)
- Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 USM IS
(trochę brak szerokiego kąta...)
Dzięki za wszelką pomoc i sugestie!
Radek
No to masz problem. zacznij raczej myśleć o podziale zakresu na dwa obiektywy, co przy budżecie 2000 pln też nie będzie latwe. 28 mm na cropie da Ci odpowiednik 45 mm, więc gorzej niż Leica. Szukaj czegoś od 17-18 mm. Może na początek zestaw kitowy z IS, czyli kit + 50-250?
Witam!
Noszę się z zamiarem zakupu 450D.
Na początek (1-2miesiące) body będzie współpracować z kitowym szkłem.
Jednak, co poźniej?
- Tamron 18-250 F3.5-6.3-Di II LD Macro
- Canon EF-S 17-85mm f4-5.6 USM IS
- Canon EF 28-135mm f3.5-5.6 USM IS
Dzięki za wszelką pomoc i sugestie!
Na początek przeszukaj forum pod kątem wymienionych obiektywów:
http://canon-board.info/search.php
http://canon-board.info/search.php?query=18-250
http://canon-board.info/search.php?query=17-85
http://canon-board.info/search.php?query=28-135 (http://canon-board.info/search.php?query=28-135&searchuser=&exactname=0&starteronly=0&forumchoice)
Tamron nie ma stablilizacji.
Ze szkieł, które wymieniłeś, najlepiej chyba prezentuje się 17-85, choć generalnie to nie jest rewelacyjny obiektyw.
Nie wiem jak z AF w sigmie 18-200 OS. Miałem kiedyś kiedyś taką sigmę bez OS, przyzwoicie to działało ale nie tego chciałem od lustrzanki.
Jeżeli wymienianie obiektywów to naprawdę dla Ciebie taki wielki ból, to może ta Sigma.
Na nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania i podróżowanie nie ma tu nic do rzeczy. Zmiana obiektywu to jest chwilka. Torbę czy plecak i tak musisz mieć, bo 450 mała ale do kieszeni i tak jej nie schowasz. Zostaw sobie kita, który w 450D jest bardzo przyzwoity, i dokup do tego 55-250 IS na przykład. Zestawik moim zdaniem lepszy od jednego megazooma.
Moja rada to 17-85 IS. Bardzo lubię to szkiełko. Zalety: małe, lekkie, sprawna stabilizacja, AF szybki i celny, stosunkowo niska cena. Wady: nie tak dobry optycznie jak 17-40/4L lub 24-105 LIS.
radekraw
09-04-2008, 14:32
Zalezy mi wlasnie na jednym szkle "do wszystkiego"
(wiem, wiem - jak cos jest do wszystkiego, to jest do niczego;)
Jak pisalem wczesniej - duzo podrozuje. Dlatego chcialbym miec jedno szklo i uniknac koniecznosci wozenia ze soba dodatkowych obiektywow. O ile takie rozwiazanie wydaje sie byc dobre, kiedy idzie sie do cioci na imieniny, o tyle targanie ze soba torby ze sprzetem byloby niemozliwe w przypadku wycieczki rowerowej czy wyjazdu na drugi koniec swiata...
Wiem, wiem... wygodny jestem :)
Zatem moze :
AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC?
Jesli nie, to jakie jeszcze szkła możecie polecic?
Czy lustrzanka z jednym obiektywem sama leci i nie wymaga torby?
Piszesz, że narzekałeś na brak szerokiego kąta a wyjeżdżasz z obiektywami, które dadzą najszerszy kąt widzenia taki jak 45mm.
Jeśli tak bardzo chcesz to ja bym radził pomacać sigmę 18-200 OS.
Misiaque
09-04-2008, 14:53
No jakoś dla tysięcy ludzi targanie torby jest możliwe, i na rowerze i nie tylko. I bywa, że z większą liczbą niż dwa obiektywy. Dwa wydają sie naprawdę rozsądnym minimum. I de facto możliwe, że wygodniejszym.
Jeśli tak bardzo chcesz to ja bym radził pomacać sigmę 18-200 OS.
Otóż to, ta Sigma nie wygląda najgorzej.
Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC OS (http://www.optyczne.pl/88.1-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_OS-Wstęp.html)
Dla mnie logiczną liczbą określającą ilość obiektywów w zestawie jest 3.
Szeroki kąt, Zoom spacerowy, Tele. Radziłbym się zastanowić nad takim zestawem. Fakt koszt jaki trzeba ponieść nabywając dwa dodatkowe szkła jest duży ale zyskujemy dużo lepszą jakość fotek, jeżeli jednak chcesz tylko jedno to ja radziłbym się zastanowić nad Sigmą 17-70 – ludziska są z niej w miarę zadowoleni, optycznie jest całkiem niezła, ma Marco, jest w miarę uniwersalna, a i nie kupuj 450D!! ja bym już radził 30D, podobna cena a aparat już z innej półki, ewentualnie 400D – zaoszczędzisz trochę kasy a aparat dużo gorszy nie jest.
jezeli uwazasz ze nie chce ci sie nosic torby to moze plecaczek hybryda? sam posiadam i bardzo sobie chwale Lowepro Slingshot 200AW (http://products.lowepro.com/product/SlingShot%20200%20AW,2035.htm), miescza sie w nim wszystkie moje akcesoria i statyw mozna w dwie szelki wpiac (mam sherpe 550R), przezyl wypad w gory, na rower (ma druga kontrszelke zeby plecak sie nie zsywal) i kilka imprez (robil za stabilizacje na "solidarni z bialorusia")
majac ten plecaczek (nowa do wziecia za ok 200-250), spokojnie mozesz wziasc kit'a z IS i 55-250 z IS.
jezeli zestaw bylby tylko taki jak wspomnialem to moglbys rozwazyc tez wersje 100 ktora jest mniejsza i tansza a na pewno zapewnia ten sam komfort uzytkowania
typowe myślenie... jaki miałes wcześniej aparat?---kompakt?
przerabiałem to samo...i myslałem tak...- kupie sobie jeden obiektyw jakiś uniwersalny, miał być C 28-135, nie będę musiał go wymieniać, jak nie będe otwierał puszki to mi się nie zakurzy w środku, wydam około 1600 pln można przeboleć. Potem zacząłem czytać to forum i kupiłem tampona 28-75 bo miał lepsze swiatło. Potem znowu się rozczytałem i na próbę kupiłem sobie kita za 100pln. cholera znowu mnie podkusiło i zacząłem czytać :) W maju kupuję C 10-22 i zaczynam zbierać na 70-200 2,8 o kilku ksiązkach nie wspomnę
He he jaki z tego wniosek??? skasuję chyba linka to tej strony bo zbankrutuje :)
A tak na serio zdjęcia robi fotograf a obraz na matrycę przenosi obiektyw i w te dwie istotne zeczy warto zainwestować, w 90% zakup następnych obiektywów to tylko kwestia czasu więc może lepiej nie kupować czegoś uniwersalnego tylko się zastanowić jakie zdjęcia robisz najczęściej (przegląd fotek) i taki zakres kupić na początek?
marekk_ok
11-04-2008, 08:58
Potem zacząłem czytać to forum i kupiłem tampona 28-75 bo miał lepsze swiatło. Potem znowu się rozczytałem i na próbę kupiłem sobie kita za 100pln. cholera znowu mnie podkusiło i zacząłem czytać :) W maju kupuję C 10-22 i zaczynam zbierać na 70-200 2,8 o kilku ksiązkach nie wspomnę
He he jaki z tego wniosek??? skasuję chyba linka to tej strony bo zbankrutuje :)
Canon powinien "odpalac" dla Canon-board.info jakis % swoich dochodow. Jak sie duzo czyta to sie i duzo wydaje :-)
Panowie, ja proponuję nie rozgniatać kolegi tylko dlatego, że napisał, że woli jeden uniwersalny obiektyw. Jak sam napisał - zna ich ograniczenia, ale mają jedną zaletę - są wygodne :) I z tego co napisał wynika, że nie kupuje lustrzanki ot tak sobie, ale zna ograniczenia kompaktów (ISO).
Koledze radzę obok kupna uniwersalnego obiektywu zakup kochanego przez połowę forum i opluwanego przez drugą połowę Canona 50/1.8 Za tą cenę - niech się inne obiektywy schowają :)
I osobiście nie radzę 450D... Albo 30D jak ktoś już napisał, albo dołożyć troszeczkę i wziąć 40D, bo Canon oddaje teraz ponad 500 zł do niego i cena jest naprawdę atrakcyjna.
P.S. A może: http://www.canon.pl/produkt/kategoria,Teleobiektywy_super,pro,EF_28-300mm_f...3---5-5---6_L_IS_USM,p,406.html
7k pln za obiektyw ktory optycznie jest co najwyzej sredni? Litosci :D
http://www.optyczne.pl/88.4-Test_obiektywu-Sigma_18-200_mm_f_3.5-6.3_DC_OS_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html
Imo najlepszy wybor:)
Czemu sredni? EF 35-350mm f/3.5-5.6L USM - a ten bylby lepszy ?:)
radekraw : osobiście polecam Tobie obiektyw z możliwie szerokim kątem z którego będziesz częściej korzystał niż z długiego końca. Dwa w jednym w przypadku obiektywu jest rozwiązaniem połowicznym (tzw spacerowe superzoomy). Sądzę, że najrozsądniejszym wyjściem jest C 17-85 mm. Jesli dojdziesz do wniosku, że te szkiełko w górnym zakresie jest za krótkie, to dokupisz sobie tele. Nie pożałujesz na jakości zdjęć a będzie to także świadczyć, że rozwijasz się fotograficznie ! Pamietaj też, że nic "na hurra" - powoli, ale do przodu !!! A ciężarem torby się nie przejmuj - dodatkowe tele będzie ważyć tyle, że nie odczujesz tego na ramieniu !!! Pozdr. for all.