Zobacz pełną wersję : Firmware 1.0.8 do 40D
Jakby kogoś interesowało, to wyszedł nowy soft do 40-tki :-)
http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html
This firmware update (Version 1.0.8 ) incorporates the following improvements and fixes.
1. Fixes a phenomenon in which Image Stabilization operation emits a sound when certain buttons are pressed, with the EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS lens attached to the camera.
2. Fixes a phenomenon in which the Image Stabilization operation emits a sound from the lens when IS lenses are attached to the camera.
3. Fixes a phenomenon in which a part of the image looks unnatural when reviewed on the LCD.
4. Corrects errors in the Spanish and Norwegian menu screens.
Chris_11
08-04-2008, 10:29
3. Fixes a phenomenon in which a part of the image looks unnatural when reviewed on the LCD. [/I]
Hm... Czy ktoś się z tym spotkał i może mnie oświecić, czym się to objawia?
zobaczymy - może będzie lepiej wyświetlał :)
To kto chetny do testow? Najlepiej z jakims obiektywem Sigmy ;)
Właśnie wgrałem i faktycznie kolorki wyświetla lepiej są bardziej naturalne.
Hmm poczekamy zobaczymy...może faktycznie coś lepiej widać:).
Właśnie wgrałem i faktycznie kolorki wyświetla lepiej są bardziej naturalne.
Jakas roznica w dzialaniu IS'a?
Jakas roznica w dzialaniu IS'a?
Tego to nie ćwiczyłem. Wgrałem luknąłem na to jak wyświetla foty i wziąłem się do pracy.:-|
To kto chetny do testow? Najlepiej z jakims obiektywem Sigmy ;)
Nie podpuszczaj ludzi ;-)
Na wszelki wypadek - poprzedni firmware 1.0.5
http://web.canon.jp/imaging/dc/eos40d105.exe
No ludziska nowy soft - trzeba wypróbować.Zgłaszać się kto już wgrał i testuje:) Ja bym tak zrobił ale niestety nie mam sprzętu ze sobą w pracy:twisted: . Może dali stabilizację w matrycy :razz:
Mogliby dodac ostrzenie z matrycy w LV :)
I lepszy LCD ;)
Nie podpuszczaj ludzi ;-)
Na wszelki wypadek - poprzedni firmware 1.0.5
http://web.canon.jp/imaging/dc/eos40d105.exe
Dzieki za linka, sciagne na wszelki wypadek bo mam jeden sloik Sigmy. Tyle, ze powedrowal do znajomego i dopiero za ok 2 tyg. bede go podpinal. Do tego czasu, mam nadzieje, wyjasni sie kwestia kompatybilnosci nowego softu z Sigmami...
No ludziska nowy soft - trzeba wypróbować.Zgłaszać się kto już wgrał i testuje:) Ja bym tak zrobił ale niestety nie mam sprzętu ze sobą w pracy:twisted: . Może dali stabilizację w matrycy :razz:
No ja mam ze soba puszke ale battery 50% :( Bez doladowania update nie ruszy.
Chris_11
08-04-2008, 11:48
oj, zaczyna się kącik życzeń i marzeń... ;)
Jest nowy firmware do 40D, podobno wyeliminowano zjawisko, w którym część zdjęcia wygląda nienaturalnie podczas podglądu w LCD.
http://optyczne.pl/898-nowo%C5%9B%C4%87-Firmware_1.0.8_do_Canona_EOS_40D.html
Poczytałem to nie poszeleli za bardzo w tych poprawkach.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym działanie stabilizacji obrazu emituje dźwięki podczas naciskania niektórych przycisków przy współpracy body z obiektywem EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym działanie stabilizacji obrazu powoduje emisję dźwięków z obiektywu, przy współpracy body z obiektywem wyposażonym w IS.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym część zdjęcia wygląda nienaturalnie podczas podglądu w LCD.
* Dokonano korekty błędów w menu hiszpańskim i norweskim.
To nie wiele nawet nie będę próbował go zgrywać na mój aparat, dla mnie to zbyt ryzykowna sprawa.
marekk_ok
08-04-2008, 13:08
Poczytałem to nie poszeleli za bardzo w tych poprawkach.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym działanie stabilizacji obrazu emituje dźwięki podczas naciskania niektórych przycisków przy współpracy body z obiektywem EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym działanie stabilizacji obrazu powoduje emisję dźwięków z obiektywu, przy współpracy body z obiektywem wyposażonym w IS.
* Wyeliminowano zjawisko, w którym część zdjęcia wygląda nienaturalnie podczas podglądu w LCD.
* Dokonano korekty błędów w menu hiszpańskim i norweskim.
To nie wiele nawet nie będę próbował go zgrywać na mój aparat, dla mnie to zbyt ryzykowna sprawa.
Moze podglad na LCD bedzie warty tej zmiany - zobaczymy? A moze ktos juz zrobil porownanie :-)
Chris_11
08-04-2008, 13:15
Obawiam się, że te zmiany odnośnie LCD wiele nie wniosą... Ilości pixeli, których po prostu jest za mało, żadnym softem nie przeskoczą. Niemniej jednak, sam czekam na testy i wrażenia pierwszych "oblatywaczy" nowego firmware. ;)
Wgrałem. Ponieważ się przejaśnia, to jest szansa, że nawet jeszcze dzisiaj użyję. Ale z mojego doświadczenia wynika, że raczej żadnych wniosków nie należy się spodziewać. Poza tym co sami napisali.
Nic nowego nie widzę. A żyroskop bzyka tak samo jak bzykał.:-)
Wiesz, w przypadku nowego firmware do 30D tez nie napisali, ze niektore obiektywy przestana sie dogadywac z body. Ja czuje, ze Canon oprocz tego co wypisuje w info o uaktualnieniu, czesto modyfikuje tez inne, mniej rzucajace sie w oczy elementy funkcjonalnosci puszek.
Owszem i właśnie dlatego go wgrałem. Nie zależy mi na poprawkach w hiszpańskim menu...
To ja mam w tym wątku prośbę. Mógłby ktoś po kroku przedstawić jak wgrać ten nowy soft. Kurcze nie robiłem tego i jakbym miał zwalić moją 40 chyba skoczył bym z 3 piętra, a mam ochotę sprawdzić ten wyświetlacz czy jest faktycznie trochę lepiej.
Mógłby ktoś po kroku przedstawić jak wgrać ten nowy soft.
Przecież tu http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html jest opisane, nawet z obrazkami. :)
Przecież tu http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html jest opisane, nawet z obrazkami. :):D
Co ślepemu po oczach Dzięki.
po sciagnieciu, plik nalezy rozpakowac w PC, wgrac na CF i ... do roboty
nie chce nic mowic ale podczas focenie w cieniu mam dziwny zafarb fioletu na lcd ... moze pomoze :)
asdfasfd
08-04-2008, 18:52
Zainstalowałem i żadnej różnicy nie widzę...
Pospacerowałem z godzinkę na słoneczku z moją 40d, popełniłem kilkadziesiąt zdjęć i nie widzę żadnych różnic, wszystko po staremu czyli OK :). A IS nadal potrafi nadal wydawać różne dziwne dźwięki...
Bogdan Kurys
08-04-2008, 19:30
Ja też popełniłem wgranie nowego softu i różnicy nie dostrzegam jak do tej pory, chociaż moje subiektywne odczucie co do wyświetlacza podpowiada, że jakby nieco szybciej działał, sam nie wiem:).
uheuhe wazne ze samopoczucie jest lepsze :) mam noje soft wiec na bank jest lepiej :P
Martucha
08-04-2008, 22:50
Witam, mam pytanie a nowe oprogramowanie ma jezyk polski??
tigerstyle
08-04-2008, 23:11
Witam, mam pytanie a nowe oprogramowanie ma jezyk polski??
Tak na 99.9% był język polski od pierwszej wersji software.
Zainstalowałem nową wersję nic różnic nie czuję. Zobaczy się może w dzień.
P.S.
Wszystko działa :D
marekk_ok
08-04-2008, 23:20
Wgrałem frimware. Jakos nie widze zmian, stabilizacji w korpusie tez nie ma :-)
I ja popełniłem ten czyn.
Póki co nie widzę zmian, gdyż przed aktualizacją już opanowałem problem z LCD za pomoca balansu. Zobaczymy z czasem.
Mam dwa szkła z IS-em to zobaczymy co tam piszczy ;)
To co mi się podoba to, że po zmianie softu pozostały ustawienia, a nie tak jak w fonach np: Noki, gdzie po upgradzie widzisz standard.
Witam a jak jest z licznikiem zdjęć po zmianie softu jest wyzerowany czy zostaje w starej pozycji???
Witam a jak jest z licznikiem zdjęć po zmianie softu jest wyzerowany czy zostaje w starej pozycji???
Pozostaje bez zmian.
Zaladowalem tez nowy FW. Czas pokaze czy wszystko bedzie ok.
Heh... no niezle - canonierka zawsze tak skacze po wersjach (nie w kolejnosci)?
Ostatnio dostepna byla wersja 1.0.5... a teraz 1.0.8...
Czyli co? - wersja 1.0.6 i 1.0.7 cos zepsuly? :D
Wieczorkiem (kiedy dopelzne do domu) z ciekawosci zaktualizuje soft, ktory najpewniej nic nie poprawi ;)
Też mam ... mój 40D zaczął pyszne cappuccino robić :shock: .
Żart oczywiście :p .
A IS nadal potrafi nadal wydawać różne dziwne dźwięki...
Rozgryzłem ten tekst o IS - chodzi o to że przy podpinaniu szkła z IS do body mógł się IS sam włączać, bez ruszania spustu i nowy firmware miał to podobno naprawić.
No... teraz nie sprawdzę (raczej coś takiego bym zauważył gdyby mi się zdarzyło) a nie chce mi się majtać wersjami firmware w tą i z powrotem :roll: .
Mam wrażenie, że z nowym softem zdjęcia wyświetlają się na LCD wyraźnie wolniej. Wolniejsze jest też ich usuwanie. Ciekawe czy ktoś to potwierdzi (karta Extreme III). Jak dla mnie żadna różnica, bo i tak wykonuję obie operacje najczęściej w kompie.
Heh... no niezle - canonierka zawsze tak skacze po wersjach (nie w kolejnosci)?
Ostatnio dostepna byla wersja 1.0.5... a teraz 1.0.8...
Czyli co? - wersja 1.0.6 i 1.0.7 cos zepsuly? :D
Moze posrednie wersje za duzo odblokowaly i specjalisci od marketingu po przemysleniu wrzucili je do sejfu:D
Jak było tak jest. Nie postarali się :(
Dlaczego w podglądzie wyświetlany jest obraz z tak dużą kompresją?
Wg mnie to tez przyczynia się do takiego nieostrego podglądu.
Mam wrażenie, że z nowym softem zdjęcia wyświetlają się na LCD wyraźnie wolniej. Wolniejsze jest też ich usuwanie. Ciekawe czy ktoś to potwierdzi (karta Extreme III). Jak dla mnie żadna różnica, bo i tak wykonuję obie operacje najczęściej w kompie.
Nie zauwazylem roznicy (karta Extreme III, 30MB/s).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak było tak jest. Nie postarali się :(
Dlaczego w podglądzie wyświetlany jest obraz z tak dużą kompresją?
Wg mnie to tez przyczynia się do takiego nieostrego podglądu.
Jesli chodzi o podglad RAWow to wyswietlany jest zaszyty w nich JPG, ktory ma mniejsza rozdzielczosc.
Jesli chodzi o podglad RAWow to wyswietlany jest zaszyty w nich JPG, ktory ma mniejsza rozdzielczosc.
Trudno ... trzeba czekać na kolejną wersję firmware. Choć wątpie w to, aby im się udało, nie starają się zbytnio ;)
Najlepiej przy przeglądaniu zdjęć na LCD powiekszyc na max i pomniejszyć trzy razy. Jakoś najlepiej (czyt. najostrzej) to wygląda - przynajmniej w mojej czarnulce :)
lepszy podgląd, stabilizacja w puszce, radio do sterowania lamp, pełna klatka ... to udostępni nam tylko wasiaware_1.01 :D
czyli nikt nie stwierdził wymienionych przez canona "ulepszeń"??
ErnestPierwszy
10-04-2008, 23:46
Też wgrałem.
Strasznie się ucieszyłem, że po restarcie aparat dalej działa.
kanon ju kan:)
Wrzucilem 1.0.8 do mojej puszki - nadal dziala :D
Ulepszen nie stwierdzilem, ale na szczescie takze (jeszcze?) nic sie nie pogorszylo :)
Na tym TV 3 calowym quasi-HD-(nie)ready z 210 tys pkt. to zdecydowanie nie dostrzeglem roznicy :]
Moze ktos przeszczepi LCD z 3x/4x wieksza iloscia pixeli z innej puszki do 40tki? ;)
Najlepiej przy przeglądaniu zdjęć na LCD powiekszyc na max i pomniejszyć trzy razy. Jakoś najlepiej (czyt. najostrzej) to wygląda - przynajmniej w mojej czarnulce :)
Rzeczywiście :)
trzecie pomniejszenie od największego jest najlepsze (od początku 12 )
od początku 10 i 8 też niezłe
No ja wczoraj resetnołem ustawiena do 0, aby zobaczyć, czy w swoim mieszkaniu mam podobne efekty na skórze jak po zakupie aparatu, gdzie miałem takie dziwne kolory na LCD. I co? I robiąc na M z AWB kolor skóry jest jak najbardziej naturalny. Więc chyba jednak coś tam poprawili.
i tak nie wiem jak wgrac to oprogramowanie czy przez usb czy karte gdzies wcisnac itd a s[rawdzil bym chetnie prosze napisac jak debilowi jak to zrobic
oczywiscie za pomoc stawiam piwo online
Chris_11
11-04-2008, 23:44
Pełną instrukcję masz na: http://web.canon.jp/imaging/eosd/eos40d/eos40d-firmware-e.html
W skrócie:
- ściągasz plik na dysk twardy
- rozpakowujesz
- kopiujesz plik zakończony rozszerzeniem .fir na uprzednio sformatowaną kartę pamięci
- kartę wkładasz do aparatu
- włączasz aparat
- naciskasz przycisk "MENU"
- szukasz "Firmware Ver. xxx"
- klikasz na to, pojawia się "Update", robisz "OK"
- firmware się aktualizuje
- po zakończeniu stosujesz się do instrukcji na wyświetlaczu
dzieki ale nie mam czytnika kart mozna skopiowac do aparatu przez usb?
ErnestPierwszy
12-04-2008, 13:38
Trudno ... trzeba czekać na kolejną wersję firmware. Choć wątpie w to, aby im się udało, nie starają się zbytnio ;)
W 40D podgląd na maksymalnym powiększeniu jest większy do 100%! Było o tym na dpreview.com Dlatego wygląda na nieostry, bo to interpolowany obraz.
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page9.asp
"Play magnification
The EOS 40D has dedicated magnify buttons and provides fifteen steps of magnification, the final step appears to go beyond the detail of the cached image and can look pixelated."
U mnie jest różnica po instalce 1.0.8 na wyświetlaczu. Musiałem przywrócić jasność LCD na standardowy poziom 4. Wcześniej był na 3, bo wyświetlał niby prawidłowo zdjęcia, które były niedoświetlone. Teraz jest lepiej.
AndreasK
12-04-2008, 14:05
ja mialem 55-250 IS z 40D na firmware 1.0.5 i nic nie budzalo itp, wgralem nowy soft i szczerze mowiac nie widze roznicy, no ale mam zapiete 24-105 LIS, no ale coz - moze cos tam poprawili
Gringo997
12-04-2008, 16:08
ja tez nie widze roznicy
Wpisujcie miasta, które nie widzą różnicy :mrgreen:
marekk_ok
12-04-2008, 20:53
A moze niech pisza Ci co roznice odkryli - opisujac ja ?
sisimon17
12-04-2008, 21:21
Witam, mam pytanie – bo jakimś cudem gdy ustawiam ostrość nie widzę który punkt w chwili obecnej jest aktywny , przedtem świecił mi na czerwono teraz nie świeci. Przedtem po przyciśnięciu do połowy spusty migawki mi zaświecał a teraz nie chce. Co przestawiłem ? W zasadzie zauważyłem to dopiero po wgraniu firmware 1.08 (chyba że to czysty przypadek).
Pozdrawiam
tigerstyle
12-04-2008, 22:03
Witam, mam pytanie – bo jakimś cudem gdy ustawiam ostrość nie widzę który punkt w chwili obecnej jest aktywny , przedtem świecił mi na czerwono teraz nie świeci. Przedtem po przyciśnięciu do połowy spusty migawki mi zaświecał a teraz nie chce. Co przestawiłem ? W zasadzie zauważyłem to dopiero po wgraniu firmware 1.08 (chyba że to czysty przypadek).
Pozdrawiam
E myślę, ze sam przestawiłeś. To się ustawia w tym samym miejscu co dźwięk potwierdzający ostrość.
Chris_11
12-04-2008, 23:52
dzieki ale nie mam czytnika kart mozna skopiowac do aparatu przez usb?
Można. Podłączasz aparat, który pokazuje się w "mój komputer". Robisz format, kopiujesz plik, odłączasz i wyłączasz aparat. Ponownie włączasz i wracasz do punktu "firmware ver. xxx".
Kolekcjoner
13-04-2008, 01:49
Pozdrawiam
C.Fn III: Auto focus / Drive poz.4: Superimposed display pozycja On.
FOTODAREK
13-04-2008, 12:17
pobrałem - wgrałem w piątek , wszystko było ok , ale dzisiaj rano przy włączeniu komunikat"błąd nr.....(nie zapamiętałem),błąd mechanizmu czyszczenia matrycy skontaktuj się z serwisem canona" zamarłem - na szczęście przy kolejnym włączeniu było ok
C.Fn III: Auto focus / Drive poz.4: Superimposed display pozycja On.
Kolekcjoner - menu in English - respect! ;)
Kolekcjoner
14-04-2008, 15:37
Menu in depreview ;).
Ja mam in english. Przyzwyczajenie z poprzednich modeli :p .
A tak z ciekawości poprawili wyświetlanie kolorków żarówowatych (np lekko fluorescencyjnych)?
Mocno zdziwiłem się kiedyś gdy na turnieju tańca na lcd zobaczyłem efekt jpg-a w minimalnej jakości wszędzie tam gdzie występował spory kontrast z udziałem tych właśnie kolorów (maksymalna pikselizacja - obraz w rozmazanych blokach zamiast względnie ostrych krawędzi).
tigerstyle
15-04-2008, 18:00
Ja również. Raz nie tknąłem polskiego nawet :D
marekk_ok
15-04-2008, 18:54
Ja również. Raz nie tknąłem polskiego nawet :D
Japonczycy tak sie starają lokalizować puszki a chetnych brak :eek:
Mi tez nawet glowy nie przyszlo przelaczac na polski...
tigerstyle
15-04-2008, 20:22
He He. Jednak ja osobiście uważam, że jak pojawia się w sprzedaży jakiś sprzęt na rynek danego kraju, to wszystko, zarówno na papierze jak i w sprzęcie, powinno być w ojczystym języku. Z tym, że jest to moje takie widzimisie :D
marekk_ok
15-04-2008, 21:37
He He. Jednak ja osobiście uważam, że jak pojawia się w sprzedaży jakiś sprzęt na rynek danego kraju, to wszystko, zarówno na papierze jak i w sprzęcie, powinno być w ojczystym języku. Z tym, że jest to moje takie widzimisie :D
W sumie to nie tylko "widzimisie' ale to sa wymogi prawne. Druga rzecz iz nie jest powiedziane co ma i nstrukacja zawierac - wiec instrukacja moze tez byc zrobiona "na odczepnego" i bedzie zgodna z prawem polskim.
W sumie to nie tylko "widzimisie' ale to sa wymogi prawne. Druga rzecz iz nie jest powiedziane co ma i nstrukacja zawierac - wiec instrukacja moze tez byc zrobiona "na odczepnego" i bedzie zgodna z prawem polskim.
czego dowodem jest instrukcja 580 EX II
mimo wszystko ciesząca się dużym powodzeniem :)
A jadę po polsku, a co mi tam :)
jak tam nowy soft po dłuższym czasie używania ? ;-) jakieś nowe wnioski odnosnie zmian w podglądzie na LCD ?:-?
tigerstyle
24-04-2008, 00:10
To samo wszystko z mojego punktu widzenia.
lokowaty
24-04-2008, 00:17
Witam!
Soft wgrałem, ale czy pomogło to LCD? Hm..wydaje mi się że soft nie zwiększy ilości pikseli, jedynie może polepszyć odwzorowanie kolorów lub naświetlenia zdjęcia...A tak szczerze to LCD mi nie przeszkadza, aby określi cz czy zdjęcie jest ostre wystarczy je przyblizyć z 3-4 razy klikając na + nie trzeba na maksa...
W instrukcji wgrywania tego firmware'u jest napisane:
The equipment required is as follows.
(2) CF card (64MB or more, 2GB or less)
Ja mam kartę 4GB i nie jestem teraz pewien, czy wgrywanie z jej użyciem jest bezpieczne ? Czy ktoś z Was wgrywał firmware z użyciem karty większej niż 2GB i mu się to udało ?
wgrywalem na 12gb i smigalo:)
fristajlor
01-05-2008, 02:12
Ja wgrywałem dokładnie na 4gb i wszystko działa ;)
Wgrywałem z 4GB i jest OK.
Co do różnic po wgraniu nowego firmware'u, to jakoś specjalnie nie widzę pozytywnej różnicy.
No tak, ale jeśli nie posiadam szkieł z IS, to co mam zauważyć :) , hiszpańskiego też nie używam - jak miałem zauważyć poprawki w tym języku.
Co do poprawy na wyświetlaczu - chyba wolniej otwiera pliki :(
Przeglądając zdjęcia na aparacie mam nieodparte wrażenie, że zanim się "wyraźnie" wyświetli, przez dłuższy czas jest "zamazane" i dopiero po chwili go widać.
To co jeszcze zauważyłem po wgraniu 1.0.8, to zatrzymanie lustra / migawki (?) na dłużej - efekt już opisywany przez forumowiczów w innym wątku.
http://canon-board.info/showthread.php?t=33333
Ale to może zbieżność :)
Generalnie aparat działa.
Przy okazji mam pytanie.
Przy jakimś opisie aktualizacji firmware dla 400d było napisane, że należy odczepić obiektyw od body.Czytając ten wątek nikt nie wspomina o tym. Czy ma to znaczenie? Sam zbyt późno się zorientowałem i wgrałem z obiektywem - na razie działa...
ja mam wgrany ale szczerze mówiąc zmian nie widzę, z tego co pisali to kosmetyka jakiś poprawki gramatyczne w innych językach, różnic w działaniu IS nie widzę, albo jeszcze nie zauważyłem. Soft działa 100 % nie wiesza aparatu, zainstalował sie bezproblemowo, co do kolorów na wyświetlaczu to ja jak dotychczas różnicy nie zauważyłem.
wgrałem, różnicy jakoś nie widzę, widocznie zbyt mała aby rzucała sie w oczy :)...........ale hiszpański OK ;)
Czy użytkownicy zestawu 40D + 580exII moga mi powiedzieć, czy po wgraniu nowego softu działa im wspomaganie af z lampy błyskowej? Bo sprawdzalem lampe na innym body i hula, natomiast po podłączeniu do mojej czterdzieski nie chce. Prosze o szybką odpowiedź. pzdr
ja mam wgrany ale szczerze mówiąc zmian nie widzę.
Wydaje mi się że u mnie IS wyłącza się szybciej po puszczeniu migawki. Zawsze deczko dłużej baterie pochodzą ;-)
Czy użytkownicy zestawu 40D + 580exII moga mi powiedzieć, czy po wgraniu nowego softu działa im wspomaganie af z lampy błyskowej? Bo sprawdzalem lampe na innym body i hula, natomiast po podłączeniu do mojej czterdzieski nie chce. Prosze o szybką odpowiedź. pzdr
po pierwsze - jaki masz ustawiony tryb AF?
bo w 'servo' wspomaganie nie działa (to chyba oczywiste, bo niby jak miałoby działać? świecić ciągle :confused: )
a po wtóre- czy jesteś pewien, że nie poprzestawiałeś C.Fn ?
w 40D wspomaganie z zewnetrznej lampy powinno działać, gdy wartość C.Fn III-5 wynosi 0 lub 2. Ustawienie tej funkcji na 1 wyłącza wspomaganie af.
do tego jeszcze C.Fn-08 w lampie musi być wyzerowany, ale jest to ustawienie domyślne i skoro z innym aparatem wspomaganie działa, to nie tędy droga...
fristajlor
06-05-2008, 01:52
U mnie działa wspomaganie AF przy 580exII wraz z nowym softem. Sprawdź ustawienia zgodnie z uwagami gwozdzt'a.
po pierwsze - jaki masz ustawiony tryb AF?
Tryb AF mam na one shot
a po wtóre- czy jesteś pewien, że nie poprzestawiałeś C.Fn ?
w 40D wspomaganie z zewnetrznej lampy powinno działać, gdy wartość C.Fn III-5 wynosi 0 lub 2. Ustawienie tej funkcji na 1 wyłącza wspomaganie af.?
wartość C.fn III-5 wynosi u mnie 0
do tego jeszcze C.Fn-08 w lampie musi być wyzerowany, ale jest to ustawienie domyślne i skoro z innym aparatem wspomaganie działa, to nie tędy droga...
Jest wyzerowany i dalej nic. Sprawdzalem już tą drogą, którą poleciłeś kilka razy i dalej nie hula.
Najlepsze jest to, że wszystkie inne ustawienia lampy z poziomu body działają natomiast wspomaganie af nie. tak jakby lampa nie reagowała na tą funkcję kiedy jest podłączona do 40D . Natomiast z 5D koleżanki śmiga bez błędów.
Aparat był niedawno w serwisie, gdzie była wymieniona migawka po (UWAGA!) 400 zdjęciach....Dodatkowo panowie serwisanci wgrali nowy firmware i stąd moje podejrzenia, że po tym zabiegu mogło się coś przestawić.
Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje to piszcie, bo nie uśmiecha mi się wysyłać znowu sprzętu...
tigerstyle
06-05-2008, 16:27
Najlepsze jest to, że wszystkie inne ustawienia lampy z poziomu body działają natomiast wspomaganie af nie. tak jakby lampa nie reagowała na tą funkcję kiedy jest podłączona do 40D . Natomiast z 5D koleżanki śmiga bez błędów.
Aparat był niedawno w serwisie, gdzie była wymieniona migawka po (UWAGA!) 400 zdjęciach....Dodatkowo panowie serwisanci wgrali nowy firmware i stąd moje podejrzenia, że po tym zabiegu mogło się coś przestawić.
Jeżeli macie jeszcze jakieś propozycje to piszcie, bo nie uśmiecha mi się wysyłać znowu sprzętu...
Może się wygłupię, ale jakieś ustawienia na samej lampie?
Z drugiej strony martwi mnie jednak uwaga o migawce i 400 klapnięciach. Jak coś to ja bym radził reklamować i niech wymieniają na nówkę i koniec. Pisałem swego czasu o dostawie 450D gdzie róg dostawy był walnięty i ta puszka się wysypała na dzień dobry.
Trzymam kciuki.
Może się wygłupię, ale jakieś ustawienia na samej lampie?
To żaden wygłup ;) w ten sposób też już próbowałem. Najlepsze jest to, że lampa działa z każdym innym body poprawnie, tylko nie z moim 40D
A co do migawki to została wymieniona,oczywiście w ramach gwarancji więc nie widze powodu,żeby reklamować sprzęt. Owsze moje wk...zdenerwowanie siegnęło zenitu gdy po niespełna kilku dniach padła migawka no ale tak się zdarza czasami i tego przewidzieć nie można...
ja zauważyłem że moja 580 EX II czasami traci kontakt z body(40D)
porównałem styki w 580 EX II i 430 EX to w 430 bolce kontaktowe wystają więcej
Myślę że to może być przyczyną problemów. Dociśnij ją bez zaciskania dźwignią mocującą i sprawdź
mark_solo
12-05-2008, 10:09
W sobotę przełączyłem obiektyw na MF i aparat zaczął piszczeć przy spuście wciśniętym do połowy. Zapalały się punkty AF i gasły. Zmieniłem obiektyw na inny i raz działo się to co powyżej a czasem nie. Przy poprzedniej wersji tego nie było. Czy również macie podobne objawy?
marekk_ok
12-05-2008, 10:35
W sobotę przełączyłem obiektyw na MF i aparat zaczął piszczeć przy spuście wciśniętym do połowy. Zapalały się punkty AF i gasły. Zmieniłem obiektyw na inny i raz działo się to co powyżej a czasem nie. Przy poprzedniej wersji tego nie było. Czy również macie podobne objawy?
Jakie obiektywy podlaczales?
mark_solo
12-05-2008, 11:07
Jakie obiektywy podlaczales?
35 1.4L, 70-200f4 L IS, 17-40L.
Może spróbuj wgrać firmware jeszcze raz, a nóż pomoże.
Co prawda był wątek o czymś piszczącym w elkach, ale żeby w aparacie;)
marekk_ok
12-05-2008, 12:17
35 1.4L, 70-200f4 L IS, 17-40L.
Nie mam zadnego z w/w. Na moim 70-200 F4 (bez IS) nie zauwazylem nic takiego.
Jak rozumiem przed upgrade bylo OK?
mark_solo
12-05-2008, 12:30
Przed upgradem było poprawnie. Jeżeli chodzi o piszczenie, to robi to układ AF. Jest to potwierdzenie ustawienia ostrości. Próbowałem włączyć aparat z już ustawionym MF i raz jest dobrze a raz nie. Albo jest dobrze na początku i nie ma sygnału potwierdzenia ostrości a za chwilę przy wciśniętym spuście do połowy objaw jest taki jakby bez przerwy próbował ustawić ostrość za pomocą AF i generuje bez przerwy sygnał potwierdzenia.
papierzyna
02-06-2008, 08:42
Po aktualizacji do firmware 1.0.8 nie potrafię włączyć HIGH ISO - maksymalna czułość kończy się na ISO 1600. W CF mam włączone rozszerzone ISO więc wszystko powinno działać. Czy ktoś zauważył podobny problem?
wgrałem ten firmware- bez problemów włączam Hi, ale na początku też mi chyba cosik nie działało- no nie pamiętam- wtedy tego nie potrzebowałem, a potem działało i działa - oczywiście P itd
Po aktualizacji do firmware 1.0.8 nie potrafię włączyć HIGH ISO - maksymalna czułość kończy się na ISO 1600. W CF mam włączone rozszerzone ISO więc wszystko powinno działać. Czy ktoś zauważył podobny problem?
Iso100 pewnie też nie działa?
Wyłącz highlight priority.
papierzyna
02-06-2008, 12:53
No nie działa :) Bóg zapłać Vitez za info! :)