PDA

Zobacz pełną wersję : Autofokus

sj_sj
08-04-2008, 08:23
Powiedzcie mi, po co w EOSach jest 9-punktowy AF, skoro na automatic mode w pomieszczeniu zapalają się zwykle 2-3 punkty i to na dodatek często nie te co trzeba. Czy używacie najczęściej centralnego punktu w manualu?

gwozdzt
08-04-2008, 08:40
Powiedzcie mi, po co w EOSach jest 9-punktowy AF,
Żeby mozna było sobie wybrać potrzebny pkt.
świadomie, własnoręcznie.

skoro na automatic mode
to jest takie samo nieporozumienie, jak AWB, zielony kwadracik, AI Focus itd...

w pomieszczeniu zapalają się zwykle 2-3 punkty i to na dodatek często nie te co trzeba.
skad ma wiedzieć, który trzeba?
aparat jeszcze nie posiadł umiejętnosci czytania w myślach...

Czy używacie najczęściej centralnego punktu w manualu?
ja tak właśnie robię.

sj_sj
08-04-2008, 08:45
Dzięki za odp. a jak używa się centralnego w manualu to fokus ostrzy tylko centralny? czy i poboczne również? Światełko zaświeca się tylko centralne

gwozdzt
08-04-2008, 08:49
Dzięki za odp. a jak używa się centralnego w manualu to fokus ostrzy tylko centralny? czy i poboczne również? Światełko zaświeca się tylko centralne
fokus ostrzy tam, gdzie zaświeca sie swiatełko.

Kubak82
08-04-2008, 08:51
Powiedzcie mi, po co w EOSach jest 9-punktowy AF, skoro na automatic mode w pomieszczeniu zapalają się zwykle 2-3 punkty i to na dodatek często nie te co trzeba.

ja sie z kolei zastanawiam po co w eos'ach (niektorych na szczescie) jest "automatic mode" :roll: .. a punkty masz po to by w trybie każdym innym niz automatyczny moc dowolnie wybierac fragment kadru na ktorym ma byc ustawiona ostrosc..

Czy używacie najczęściej centralnego punktu w manualu?

ja uzywam roznych punktów w manualu - czasem nie ma czasu by ustawic srodkowym i przekadrowywac.. do jasnych szkiel ( 1,4-1,8 ) prawie wylacznie centralny, do reszty w zaleznosci od potrzeb..

RNz
08-04-2008, 14:35
w 80% przypadków centralny, co jest także użyteczne w trybie pomiaru światła prawie-punktowym z 400D :-)

rene
08-04-2008, 21:04
to jest takie samo nieporozumienie, jak AWB...

Możesz rozwinąć??

Bahrd
08-04-2008, 22:27
ja sie z kolei zastanawiam po co w eos'ach (niektorych na szczescie) jest "automatic mode" :roll: .. a punkty masz po to by w trybie każdym innym niz automatyczny moc dowolnie wybierac fragment kadru na ktorym ma byc ustawiona ostrosc..

Nie wiem jak dla Was, ale mnie sprawne ustawienie jednego z 19 (albo nawet 9) punktów za pomocą dwóch pokręteł trochę (jeszcze?) przerasta ;)

Wini
08-04-2008, 22:40
Nie wiem jak dla Was, ale mnie sprawne ustawienie jednego z 19 (albo nawet 9) punktów za pomocą dwóch pokręteł trochę (jeszcze?) przerasta ;)

Mnie przerosło i wy.....em wszystkie obiektywy z AF i żyję od dłuższego czasu tylko z MF :D

Bahrd
08-04-2008, 22:57
Mnie przerosło i wy.....em wszystkie obiektywy z AF i żyję od dłuższego czasu tylko z MF :D

Wyczyściłeś powiadasz?
Ja poczekam jednak na "wielki kambek of ECF"... ;)

Kubak82
09-04-2008, 07:59
Możesz rozwinąć??

chodzi o to ze AWB działa tak samo zle jak automatyczny wybor punktów af.. nie masz zadnej kontroli w kwestii gdzie aparat ustawia ostrosc!! tak samo AWB działa zdecydowanie gorzej niż wczesniejsze ustawienie odp. temperatury (o RAW nie wspominajac).. w obu przypadkach zdjaesz sie na glupi automat..

ja uzywam tylko multisterownika - bez problemu wybieram punkt af nie odrywajac oka od wizjera.. teraz juz nie wyobrazam sobie innego sposobu wyboru odp. punktu i tym bardziej fotografowania bez tej mozliwosci :smile:

Bahrd
09-04-2008, 12:52
ja uzywam tylko multisterownika - bez problemu wybieram punkt af nie odrywajac oka od wizjera.. teraz juz nie wyobrazam sobie innego sposobu wyboru odp. punktu i tym bardziej fotografowania bez tej mozliwosci :smile:

To jest tak oczywiste, że na to nie wpadłem :lol:
Dzięki - przecież to prawie jak ECF!

wiwo
09-04-2008, 18:58
ja uzywam tylko multisterownika

mógł byś rozwinąc? ;) może ja za mało zorientowany jestem ale o so chodzi?

jotes25
09-04-2008, 19:09
mógł byś rozwinąc? ;) może ja za mało zorientowany jestem ale o so chodzi?

W xxD jest joystick (multisterownik) umożliwiający np. wybór punktu AF. Góra - dół działa b. dobrze, po przekątnych wymaga pewnego wyczucia.

Max78
09-04-2008, 21:14
hehe :) Czytanie instrukcji do puszki bywa pomocne ;) (Chyba, ze ma sie ta, no jak jej tam bylo... ;) ;) ;))

ewa_olsztyn
09-04-2008, 21:35
chodzi o to ze AWB działa tak samo zle jak automatyczny wybor punktów af.. nie masz zadnej kontroli w kwestii gdzie aparat ustawia ostrosc!! tak samo AWB działa zdecydowanie gorzej niż wczesniejsze ustawienie odp. temperatury (o RAW nie wspominajac).. w obu przypadkach zdjaesz sie na glupi automat..

Kuba? Ja robię wyłącznie w rawach na AWB, najwyżej potem kombinuję z temperaturą. Mam 400D. Do głowy mi nie przyszło wcześniejsze ustawienie temperatury. Ba! Nawet nie wiem JAK mogłabym to ustawić. Widziałam co prawda, jak kolega macha swojemu aparatowi białą kartką przed nosem, ale uznałam go za dziwaka wychowanego na analogach...
Opowiedz o skutkach, co tracę tak działając?
Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?
Fotografuję głównie pejzaż.

Wini
09-04-2008, 21:49
...Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?

Skup się na kadrze :)

wiwo
09-04-2008, 22:55
hehe :) Czytanie instrukcji do puszki bywa pomocne ;) (Chyba, ze ma sie ta, no jak jej tam bylo... ;) ;) ;))

przeczytalem, tyle ze mam 350D wiec nic w niej nie bylo na temat multisterownika w 40D (swoją drogą to bardzo dziwne :P)
myśle od jakiegoś czasu nad skokiem na 20 albo 30D ale sprawy finansowe są raczej nie najlepsze, tymbardziej że zbieram na 70-200 f/4 L ;) więc jeszcze troszkę będzie trzeba poczekać ;)

Kubak82
10-04-2008, 11:27
Kuba? Ja robię wyłącznie w rawach na AWB, najwyżej potem kombinuję z temperaturą. Mam 400D. Do głowy mi nie przyszło wcześniejsze ustawienie temperatury.

z RAW'ami nie ma problemu - suwaczek i do dzieła.. ale jak ktos robie w jpg juz jest kicha na całego.. ja pomimo ze 99% zdjec i tak robie w RAW'ach juz wczesniej ustawiam wlasciwa temp (np. w jakims pomieszczeniu robie jedno zdjecie probne i wg. niego ustawiam odpowiedni WB).. ot tak dla wygody :smile:

Ba! Nawet nie wiem JAK mogłabym to ustawić. Widziałam co prawda, jak kolega macha swojemu aparatowi białą kartką przed nosem, ale uznałam go za dziwaka wychowanego na analogach..

w analogach wyglądało to troche inaczej ;-) .. stosowalo sie konkretne filtry (troche o tym znajdziesz np. tu http://www.darekfoto.pl/sprzet/ciektx15.html albo tu - http://www.pragmatic.com.pl/filtry.htm) albo filmy do odp. rodzaju oświetlenia..

Opowiedz o skutkach, co tracę tak działając?
Co powinnam zrobić, żeby było lepiej?
Fotografuję głównie pejzaż.

jak juz wspomnialem - jesli robisz RAW'y to nie masz sie czym martwic.. tym bardziej przy pejzarzach - wstepne ustawienie WB przydeje sie glownie we wnetrzach bo tam roznice moga byc najwieksze.. przy krajobrazach to ew. np. przy zachodzie slonca mozna sobie sobie ustawic "cien" lub "zachmurzenie" :-)

ewa_olsztyn
10-04-2008, 12:24
Skup się na kadrze

O to nie pytałam, bo z tym sobie radzę.
Niemniej - dziekuję.

z RAW'ami nie ma problemu - suwaczek i do dzieła..

Zauważyłam, że to, co mi DPP generuje, nie zawsze odpowiada temu, co pamiętam, że było.

przy krajobrazach to ew. np. przy zachodzie slonca mozna sobie sobie ustawic "cien" lub "zachmurzenie" :-)

Popróbuję - dzięki Kubak!

Wini
10-04-2008, 12:32
O to nie pytałam, bo z tym sobie radzę.
Niemniej - dziekuję.

Ale ja odpowiedziałem na Twoje pytanie. Robiąc w RAW masz w DPP pełną możliwość (a nawet większą) ustawień WB po zrobieniu zdjęcia. Po prostu w tej sprawie nie ma sprawy :)

MacGyver
10-04-2008, 12:45
I na tym zakończmy ten wątek :-)
Zaczęło się od AF-a, potem pojawiło się zagadnienie AWB i dyskusja zrobiła się o wszystkim i o niczym.
W temacie balansu bieli odsyłam do istniejących, obszernych wątków
http://canon-board.info/search.php + "balans bieli" + "szukaj tylko w tytułach"
http://canon-board.info/showthread.php?t=19946&highlight=balans+bieli
http://canon-board.info/showthread.php?t=30411&highlight=balans+bieli
http://canon-board.info/showthread.php?t=29385&highlight=balans+bieli
http://canon-board.info/showthread.php?t=29039&highlight=balans+bieli
http://canon-board.info/showthread.php?t=28796&highlight=balans+bieli
i wiele innych.