Zobacz pełną wersję : Koniec Powershot'ów?
Kolekcjoner
07-04-2008, 01:34
Wygląda na to, że Canon zakończy tę serię w tym roku lub na początku następnego.
LINK (http://lightdescription.blogspot.com/2008/04/canon-powershot-g10.html)
"- When will the last PowerShot cameras that are supported by the SDK be released?
We cannot be specific about announcement and ship dates at this time, but it is safe to say that the last PowerShot cameras to be supported by Canon digital camera SDK will be announced and released in the 2nd Half of 2008."
Pewnie wypuszczą nową serię kompaktów z cmos-ami.
Tomasz Golinski
07-04-2008, 01:49
Chyba nie Powershotów, ale SDK do powershotów...
Kolekcjoner
07-04-2008, 16:21
Chyba nie Powershotów, ale SDK do powershotów...
W praktyce jedno oznacza drugie.
W praktyce jedno oznacza drugie.
Z drugiej strony piszą, że: "Powershot cameras released after 2008 will not be supported by an SDK."
Tak sobie myślę, że tną koszty, więc nowe PS będą "Vista compatible" jako standardowy TWAIN po USB i szlus (szkoda, bo nie będzie LV@PC w kompaktach)!
A "normalny target" PowerShotów to chyba braku źródeł w C++/C#/etc. raczej nie zauważy... dla pewności - spytam córę ;)
Tomasz Golinski
07-04-2008, 17:35
No właśnie - świetnie sobie wyobrażam aparaty bez SDK do nich.
Zresztą, na zdrowy rozum - brak SDK nie oznacza braku gotowych programów by Canon, które będą oferować odpowiednio rozbudowane możliwości (chyba, że czegoś tu nie rozumiem). Brak będzie tylko możliwości tworzenia własnego softu pod te aparaty.
Kolekcjoner
07-04-2008, 19:19
Ja z kolei sądzę, że oznacza to koniec pewnej linii i zamiar wprowadzenia wraz cmos-ami nowej marki na rynek. Nie mam natomiast zamiaru tu kruszyć kopii czy tak będzie na 100%.
Tomku jeśli mogę Cię prosić to dodaj do temtu wątku znak zapytania - wtedy będzie wszystko ok. :)
Ja z kolei sądzę, że oznacza to koniec pewnej linii i zamiar wprowadzenia wraz cmos-ami nowej marki na rynek. Nie mam natomiast zamiaru tu kruszyć kopii czy tak będzie na 100%.
Tomku jeśli mogę Cię prosić to dodaj do temtu wątku znak zapytania - wtedy będzie wszystko ok. :)
Canon oficjalnie:
"[...]
Q3. Will a Windows Vista SDK ever be released for PowerShot digital cameras?
A3. Unfortunately there is no plan. Due to changes in market requirements it is no longer possible for us to develop the PowerShot SDK and therefore we will only update the Windows XP version this year.
Q4. Will the PS-Rec SDK v1.1.0d be the final PowerShot SDK version or do Canon plan to release another this year?
A4. We are unable to confirm if there will be further PowerShot SDKs released this year. But Canon’s plan is to phase out the PowerShot SDK by the end of this year.
[...]"