Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Radeon 9550 256mb

Skylines
06-04-2008, 18:20
Wybaczcie że zakładam topic o karcie graficznej ale praktycznie kazdy z nas jej uzywa podczas obrabiania zdjec a ja wlasnie dostalem od kolegi takiego oto radka i mam problem...
Zainstalowałem karte w kompie i zainsalowałem najnowsze ati catalyst z lutego b.r. i widzę że delikatnie mi ekran zmuży/drży nie wiem jak to nazwać... widac to w tej chwili na przykład jak pisze tego posta kiedy czarne literki sa na białym tle...dlaczemu ??

MalFunkTion
06-04-2008, 18:58
te radeony to dziwne urzadzenia, sam mam starego 9550 128mb, moj brat ma identyczna karte i po podlaczeniu u niego mojego monitora (HP 22``) wystepuje dziwne rozmazanie kontrastowych krawedzi, zle sie czyta txt... chyba musisz probowac na innych catalystach. ewentualnie pogrzebac w odswiezaniu.

chavez
06-04-2008, 20:11
Spróbuj podłączyć monitor przez złącze cyfrowe. Może coś da. Ile cali ma monitor?

Misiaque
06-04-2008, 20:47
Jeśli karta słaba, to ma słaby RAMDAC, jeśli ma słaby RAMDAC to będzie generowała marnej jakości sygnał analogowy. Ale raczej nie powinno to być "drżenie", jesteś pewien że coś drży? Może masz za małą częstotliwość odświeżania?

Skylines
07-04-2008, 00:24
Już doszedłem o co chodzi po prostu przełączyłem odświeżanie z 60Hz na 75Hz i wszystko gra.Stary geforce chodizł na 60Hz a o zmianie karty nie pomyslalem zeby sprawdzić czy na tym Radku da sie więcej...i dało się
Dzieki za pomoc,sorry za problem

Viracocha
07-04-2008, 00:34
Zmień częstotliwość odświeżania ekranu, bo masz 60Hz. Jeśli zainstalowałeś najnowsze oprogramowanie, to nie wystarczy zmienić częstotliwości w zakładce "monitor", ale trzeba jeszcze w "ekran". Kiedyś miałem podobną kartę z podobnym problemem - częstotliwość odświeżania ustawiona na 100Hz w zakładce "monitor", a tak naprawdę karta chodziła na 60Hz. Problem był właśnie z najnowszym catalyst, gdzie za nic nie mogłem wymusić wyższej wartości. Zniknął dopiero po odinstalowaniu i przejściu na starszą wersję oprogramowania.

EDIT:
Nie zdążyłem z postem, ale się starałem...

Skylines
07-04-2008, 01:02
Dzieki serdeczne !

ToSemJa
07-04-2008, 08:47
karte mam i polecam, chyba najlepszy wybor cena/jakosc ... jesli masz LCD to mozliwe ze masz problem na kablu, kup kabel na wejscie cyfrowe (to drugie w karcie) albo poprostu grubszy i z filtrem i bedzie cacy :)

QBUŚ
07-04-2008, 16:50
Tak dla sprostowania, podczas obrabiania zdjęć obciążamy głównie procesor a nie kartę graficzną – k. Graf służą do obliczania grafiki trójwymiarowej składającej się z wielokątów ( o ile się nie mylę). Na potwierdzenie tego weźmy typowe komputery do obrabiania zdjęć, czyli Apple – one najczęściej mają zintegrowaną grafikę albo bardzo średnią.