Zobacz pełną wersję : Ostrość 300d
lifedeath
06-04-2008, 11:04
Witam,
mam pewien problem.
Otuż przy zbliżeniach zdjęcia wychdoza mi bardzo ostre, zarówno na MF jaki i na AF, jednak już zdjęcia z daleka tj, zdjecie pomieszczeń itd wychodza kmpletnie nieostre mimo włączonego AF, w wizjerze obraz jest ostry na LCD wydaje się wszytsko ok.
Po zgraniu na kompa tragedia.
http://images23.fotosik.pl/189/80371e48daad8cb9med.jpg
przykładowe zdjęcie, nie zwracajcie uwagi na kropeczki, to zabrudzenie matrycy.
Przy przysłonie 22 wychodzą 'w miare' jednak niewiem co jest przyczyną tak straszneij nieostrości?
Ma ktoś jakiś pomysł? może przestawiłem coś w ustawieniach, moze uszkodziłem coś ?
To moj pierwszy aparat Canona i jak narazie czuje sie w nim niepewnie, wczesniej psługiwałem się Pentaxem k100d, przy którym miełem przysłone o wartości 3,5 zawsze.
dziękuję
1) Żadne zdjęcie przy f22 nie bedzie ostre.
2) Jaki miałeś czas przy takiej przesłonie? Zdjęcie jest najprawdopodobniej poruszone.
3) Przesłona zależy od tego jak użytkownik wpłynie na jej wartość. Zalecam lekturę, na początek instrukcji, potem jakiejś książki z podstawami fotografii. Popełniasz podstawowe błędy.
napisz jeszcze jaki masz obiektyw, bo jeśli po zmianie ogniskowej pada Ci ostrość, to może to być coś ze szkłem
lifedeath
06-04-2008, 11:20
nie niejest poruszone, robiłem zarówno z ręki jak i ze statywu. a dowiedziałem się ze im wieksza przyslona tym ostrzejsze zdjęcie.
przez rok czasu fotografuję i niemiałem taich problemów, i niejest to moja wina (poruszenie) tylko wina aparatu
tylko jaka?
obiektyw standardowy Canon 18-55 kit
jeszcze rzykładowe zdjęcie robione z bliska http://images25.fotosik.pl/189/6a44611d93a59dacmed.jpg
Chris_11
06-04-2008, 11:23
a dowiedziałem się ze im wieksza przyslona tym ostrzejsze zdjęcie.
No to Cie nieźle okłamali. ;) Do pewnej granicy tak... Ale na pewno nie przy f/22
Może silnik padł i nie ostrzy? Słyszysz prace przy ostrzeniu na AF?
lifedeath
06-04-2008, 11:25
tak tak słyszę, wydaje mi się ze to nie silniczek. Zdjęcia wychdozą takie same zarówno przy AF jak i MF
Chris_11
06-04-2008, 11:26
Zejdź do f/8, powtórz zdjęcie i sprawdź.
A masz możliwość sprawdzenia puszki na innym szkle?
lifedeath
06-04-2008, 11:32
f 8
http://images33.fotosik.pl/206/abca2d4dafd8b5demed.jpg
niestety nie.. mam tylko obiektyw do Pentaxa też 18-55 ale domyślam sie ze to niepodejdzie.
a czy jest możliwość ze to moj komp coś pierniczy przy przesyłaniu zdjec z aparatu?
podpinam usb na PTP
moze to wina komputera?
Chris_11
06-04-2008, 11:37
Przy f/8 już takiej tragedii nie ma. (przynajmniej tyle widać na miniaturce). A jak ustawienia w puszce? Może "sharpness" jest zjechany na -2?
maurycyj
06-04-2008, 11:40
f 8
http://images33.fotosik.pl/206/abca2d4dafd8b5demed.jpg
niestety nie.. mam tylko obiektyw do Pentaxa też 18-55 ale domyślam sie ze to niepodejdzie.
a czy jest możliwość ze to moj komp coś pierniczy przy przesyłaniu zdjec z aparatu?
podpinam usb na PTP
moze to wina komputera?
Domniemuję że kupiłeś przed chwilą w/w aparat.
Skąd wiesz że zdjęcia są nieporuszone? Wyjdź i zrób zdjęcia jakimś kwiatuszkom czy gołąbkom i pokaż nam pełne zdjęcie z EXIFa albo przynajmniej napisz przy jakim czasie robisz te zdjęcia.
Ostrość obiektywu idzie w górę do f8, powyżej f11 spada.
Pozdrowienia
lifedeath
06-04-2008, 11:40
a właśnie jak powinno byc ustawione to "parameters' ? na co? mam nastawiony Parametr 1
Chris_11
06-04-2008, 11:43
Faktycznie, piszesz, jakbyś pierwszy raz w życiu miał lustrzankę w ręcę.
Jeśli tak jest to polecam lekturę instrukcji obsługi. Tam jest dokładnie o parametrach.
A za maurycyj... Daj zdjęcie w normalnym rozmiarze z EXIFem i wtedy będziemy dalej myśleć.
lifedeath
06-04-2008, 11:44
no tak mam pierwszy raz ccanona w rece a to jakies cuda w porownaniu z pentaxem...
niestety nierozumiem stwierdzenia w normalnym rozmiarze z EXIFem.
orygianly rozmiar Large mam wrzucic?
instrukcje już przeczytałem z 5 razy i niewiele mi to dało, wiedziałem wsyztsko co tam jest wypisane
Może ktoś wyjaśnić przyczynę spadku ostrości powyżej f11?
Czy to jest "przypadłość" cyfry?
Chris_11
06-04-2008, 11:48
Maciej: Po krótce, to jest przypadłość konstrukcji optycznej obiektywów. :)
Lifedeath: dokładnie tak - zdjęcie prosto z aparatu, bez obróbki, w rozdzielczości large.
lifedeath
06-04-2008, 11:58
http://img383.imageshack.us/img383/407/img0025vz0.jpg
czy jest możliwość że aparat rzuca ostrość na te syfy na matrycy?
one sa ostre
Jeżeli przy zbliżeniu (czyli odległości ostrzenia dajmy na to do metra) masz ostro, a jak robisz zdjęcie czegoś bardziej odległego masz nie ostro to moim zdaniem jest to potężny BF/FF. Miałem podobnie w 10-22. Dopóki na 10mm robiłem coś z małej odległości było to 3-4mm... Coś bardziej odległego.. cóż... moja komórka robiła lepsze zdjęcia. Zostanę zlinczowany za to co teraz napisze, ale sprawdź czy nie masz BF/FF. Możliwe, że to jest przyczyną.
Co do przysłony: domykanie przysłony faktycznie polepsza ostrość obrazu ponieważ wykorzystujesz mniejszą część soczewek obiektywu, czyli eliminujesz wady optyczne. Probem jest taki że dla przysłon 8-11 dziurka staję się na tyle mała, iż światło już bardzo silnie załamuje się na jej brzegach. Osiąga ono wtedy swój limit dyfrakcyjny defakto limit rozdzielczy. Dalsze domykanie powoduje spadek rozdzielczości obrazu. Poszukaj w googlach pod hasłami dyfrakcja.
lifedeath
06-04-2008, 12:03
hm niebardzo wiem co to jest BF/FF
maurycyj
06-04-2008, 12:19
A możesz, mimo wszystko, zrobić jakieś zdjęcie z czasem mniejszym od 1/100 sek?
Pozdrowienia
lifedeath
06-04-2008, 12:31
zrobilem ten test
ale niewiem czy dobrze
https://canon-board.info/imgimported/2008/04/cd2873b6c632028em-2.jpg
źródło (http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/cd2873b6c632028e.html)
ostorosc nastawiłem na srodkową kreskę, niewiem czmu ona jest nieostra.
Probem jest taki że dla przysłon 8-11 dziurka staję się na tyle mała, iż światło już bardzo silnie załamuje się na jej brzegach. Osiąga ono wtedy swój limit dyfrakcyjny defakto limit rozdzielczy. Dalsze domykanie powoduje spadek rozdzielczości obrazu. Poszukaj w googlach pod hasłami dyfrakcja.
Czy dotyczy to również drogich obiektywów? Myślę o "elkach"
maurycyj
06-04-2008, 13:18
Czy dotyczy to również drogich obiektywów? Myślę o "elkach"
http://optyczne.pl/81.4-Test_obiektywu-Canon_EF_70-200mm_f_4L_IS_USM_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html
Tak to wygląda na obiektywie uznawanym za jednego z najlepszych ze stajni canon'a.
ostorosc nastawiłem na srodkową kreskę, niewiem czmu ona jest nieostra.
Spróbuj nałożyć na w/w linie wielkość kwadratu autofokusa (zakładam że używasz środkowego ) i pomyśl w którym miejscu on może tak naprawdę być - tam gdzie chcesz czy może bardziej w górę czy w bok?.
A jeżeli już w ogóle testować FF/BF to raczej na v. 1.1 ze strony
http://www.focustestchart.com/prevcharts.html
Moje skromne doświadczenie sugeruje mi żebyś sobie odpuścił te testy i skupił się na walce z czynnikiem subiektywnym (czyli ew. błędami użytkownika).
Możesz zrobić zdjęcie przy czasie krótszym niż 1/100 sek?
No i chytre pytanie co to te paproszki - czy to czasem nie matryca? bo "syfy na matrycy" byłyby raczej bardziej rozmyte.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
W zasadzie patrząc na te paproszki to albo należy natychmiast go wyczyścić albo oddać jako niesprawny - bo wychodzi kaszana a nie zdjęcia.
(pisze to osoba nie przejmująca się specjalnie tym, że od nowości - czyli 3 lat - ma aparat z matrycą generującą czerwoną kropę gdzieś na zdjęciu )
Moje skromne doświadczenie sugeruje mi żebyś sobie odpuścił te testy i skupił się na walce z czynnikiem subiektywnym (czyli ew. błędami użytkownika).
Też tak uważam - sam się przekonałem, że wiele błędów eliminuje się nabywając doświadczenia i najpierw trzeba się czepiać swoich umiejętności a na końcu sprzętu
lifedeath
06-04-2008, 13:36
aparat kupiłem od kolezanki, ktra potwierdziła ze niema o zadnych uszkodzeń poza zanieczyszczoną matrycą.
nierozumiem co oznacza zrobienie zdjecia 1/100
być może jest to mo błąd zwiazany z nastawianiem matrycy bądź innych zeczy, zbliżenia na zdjęciach wychdozą bdb więc problem jednak chyba w aparacie tkwi
maurycyj
06-04-2008, 13:46
aparat kupiłem od kolezanki, ktra potwierdziła ze niema o zadnych uszkodzeń poza zanieczyszczoną matrycą.
No właśnie pisałem o czynniku subiektywnym.
Może tu znajdziesz coś dla siebie:
http://abc.fotopolis.pl/index.php?n=3827
Pozdrowienia
być może jest to mo błąd zwiazany z nastawianiem matrycy bądź innych zeczy, zbliżenia na zdjęciach wychdozą bdb więc problem jednak chyba w aparacie tkwi
Tzn ja bym poprosił koleżankę, niech pokaże, jak robi zdjęcia i będziesz od razu widział, czy jej wychodzą ostre, czy taka sama bryndza.
albo wyjdź na zewnątrz i zrób kilka fotek na trybie automatycznym - tam aparat sam dobierze Ci parametry
"przeczytałem instrukcje aparatu 5x i nic tam nowego nie znalazłem.. nic mi to nie dało"
- nierozumiem co oznacza zrobienie zdjecia 1/100
i wszystko jasne ....
poprosimy o zdięcie na F6,3-8 i czsach mniejszych niż 1/100 i iso100 i w dobrym oświetleniu; w pełnym rozmiarze z ustawieniami na standard. może być z ręki (robienie fotek ze statywu wcale nie daje 100% pewnosci nieporuszenia)
z twojego testu wynikaloby ze masz BF na 21-22 mm, to sie kwalifikuje na serwis ale w zaden sposob nie jest zwiazane z ostroscia kit'a przy f/22
Macieju, to dotyczy praw fizyki i jakość obiektywu nie ma znaczenia. Znaczenie ma wielkość matrycy. Na cropie jakość zaczyna spadać powyżej f8. Praktycznie przymykanie powyżej f11 nie ma sensu.
Witam wszystkich serdecznie, to mój pierwszy post
Lifedeath, kup "Digital Foto Video" (ostatni, kwietniowy numer). W artykule "Ile megapikseli ma sens?" wszystko jest przejrzyście wyjaśnione
Chris_11
07-04-2008, 20:47
Aleś się Kolego wstrzelił z tym postem... Tutaj nigdzie nie było mowy o pixelach.
Tezet-gdynia
07-04-2008, 21:07
Ale padlo haslo rozdzielczosc obiektywu : D
mor_feusz
07-04-2008, 21:19
...6,3-8 i czsach mniejszych niż 1/100 i iso100 i w dobrym oświetleniu; w pełnym rozmiarze z ustawieniami na standard. może być z ręki (robienie fotek ze statywu wcale nie daje 100% pewnosci nieporuszenia)
Kurcze popmart powinienes napisac krotszych poniewaz kolega moze zjechac do 1/60 albo 1.30 :) (sporo nie wie co to 1/100)
To ja tak troche lopatologicznie.
Zdjecie 1/xxx = to jest czas. Czyli np. 1/60 to "jedna sescdziesiata sekundy" 1/100 bedzie oznaczalo "jedna setna".
Nie martw sie prawdopodobnie robisz jakies bledy albo FF (Front focus - czyli aparat jest ostry przed punktem, na ktory zlapal ostrosc) lub BF (back Focus - ustawiles na cos ostrosc a wychodzi ostre za punktem ustawiania ostrosci).
Ja bym obstawial opcja 1 (blad uzytkownika).
co teraz zrobic:
isc gdzies na zewnatrz i "strzelic co sie da" na Auto (zielony kwadracik). Pomimo ze aparat ustawi ISO na 400 to dosyc dobrze zadziala. Zaimportuj sobie zdjecia i zainstaluj Zoom Browser'a (dolaczony do plyty). W zoom browserze jest opcja Info - pokaze ci taki zelony kwadracik na zdjeciu gdzie zdjecie bylo ostrzone. Jesli jest ostre to spoko.
Potem
Kitowy obiektyw niestety nie jest szczytem marzen (aczkolwiek zle nie jest). Optymalna (czyli najlepsza) dla niego watrosc przyslon ot ok f8 (do f11).
Postaraj sie teraz na cos dobrze oswietlonego ustawic AF srodkowym punktem. Stzrel i wrzuc (ISO 100-400, Srodkowy AF, ostrosc na cos kontrastowego, dobrze oswietlone, f8). Wrzuc JPGa albo RAWa (jesli JPG to nie rob "safe for web" poniewaz wytnie informacje z danymi o zdjeciu).
Teraz tak f22, na "skrajnych przyslonach" kazdy ale to kazdy obiektyw kuleje. Jak koledzy mowia fizyki nie przeskoczysz, tak juz jest.
Nie wiem kto ci takich bzdur naopowiadal ze bedzie zuper.
Kolejna rada. Czas - jak bys poczytal to forum to bys zapewne wiedzial ze "bezpieczny" czas to odwrotnosc "ogniskowa x krop". Co to znaczy w praktyce. Kazda puszka kanona z serii xxxD oraz XXD ma mnoznik 1.6 (w pentaksie jest o ile sie nie myle 2.0) czyli jesli masz kita 18-55 i robisz zdjecia na 55 mm to musisz zrobic ta kze czas = 1/(55 x 1.6) czyli chcac nie chcac 1/88 (jedna osiemdziesiata osma) - niestety takiego czasu niema to szukasz najblizszy krotszy. Jak to popmart pisze nie krocej niz 1/100 (jedna setna).
No i zelazna zasada na ostre zdjeica w kicie to:
AV, f8 (mozna od 7.1 do 11 - ale f8 to "szczyt marzen"), najnizsze ISO jak tylko mozliwe (w zaleznosci od warunkow oswietleniowych).
Popomart dobrze mowi ze statyw nie gwarantuje ostrosci. Pozatym patrzac na Twoje zdjeica ot sa one (ale to moim zdaniem niedoswietlone). Jezeli miales ISO 100 i f22 i to w pomieszczeniu to no przykro mi ale nie ma bata na ostre zdjecie - poruszenie raczej murowane.
Aleś się Kolego wstrzelił z tym postem... Tutaj nigdzie nie było mowy o pixelach.
Tytuł może zmylić, oczywiście jest w tym artykule dużo o pixelach (w sensie rozdzielczości matrycy), w większości artykuł odnosi się do wpływu rozdzielczości matrycy i rozdzielczości obiektywu, wpływie przysłony na rozdzielczość obiektywu.
A tego nie mógł zrozumieć założyciel wątku
lifedeath
07-04-2008, 22:19
jak narazie oddałem go kumpeli i ona zobaczy co namieszałem.
dziwi mnie tylko to czemu w tym canonie az tyle zecyz trzeba kontrolowac i musi byc zalezne wszystko od siebie.. przysłona ekspozycja itd. w pentaxie poprstu ustalałem 'jak mi sie pdoobało' czyli pryzsłona 3,5 ekspozycja dowolna, ale raczej ciemniejsze i tyle.
dziwi mnie tylko to czemu w tym canonie az tyle zecyz trzeba kontrolowac i musi byc zalezne wszystko od siebie.. przysłona ekspozycja itd. w pentaxie poprstu ustalałem 'jak mi sie pdoobało' czyli pryzsłona 3,5 ekspozycja dowolna, ale raczej ciemniejsze i tyle.
Nie musisz... na pokrętle jest taki zielony prostokącik. :mrgreen:
No, ale jeszcze pozostaje do kontroli dekielek na obiektywie ;)
Chris_11
08-04-2008, 10:33
Nie musisz... na pokrętle jest taki zielony prostokącik. :mrgreen:
No, ale jeszcze pozostaje do kontroli dekielek na obiektywie ;)
On chyba raczej mówi o trybie "M", skoro: "... 'jak mi sie pdoobało' czyli pryzsłona 3,5 ekspozycja dowolna, ale raczej ciemniejsze i tyle ". ;)
On chyba raczej mówi o trybie "M", skoro: "... 'jak mi sie pdoobało' czyli pryzsłona 3,5 ekspozycja dowolna, ale raczej ciemniejsze i tyle ". ;)
No to nie rozumiem, że tak narzeka.
Tryb M ma to do siebie, że fotograf kontroluje WSZYSTKO.
No, chyba, że w Pentaxie było inaczej. Nie wiem, nie miałem w rękach.
Chris_11
08-04-2008, 11:07
Ja w każdym razie odnoszę wrażenie, że Kolega lifedeath chce, abyśmy Go nauczyli obsługi Jego nowego aparatu przez internet. Z całym szacunkiem...
A wystarczy naprawdę przysiąśś, wziąć w jedną rękę aparat, w drugą instrukcje i próbować... Ewentualnie podpierać się informacjami z internetu, forum. A jak już sie nauczy podstaw to w plenerek, żeby nabrać obycia i wtedy formułowane przez Niego posty będą wyglądały o wiele inaczej i konkretniej.
Ja w każdym razie odnoszę wrażenie, że Kolega lifedeath chce, abyśmy Go nauczyli obsługi Jego nowego aparatu przez internet. Z całym szacunkiem...
Ja właśnie nie mam pewności, czy chodzi wyłącznie o obsługę aparatu.
maurycyj
08-04-2008, 18:07
Podobnie jak ty przeszedłem z Pentax'a (MZ-30) na Canona (300D) i jakoś nie kojarzę podobnych problemów.
Podejrzewam jednakże, że po pierwsze nie wpadłeś na pomysł robienia zdjęcia w pomieszczeniu bez lampy a po wtóre nie sprawdzałeś na gwałt sprzętu a po trzecie instalowałeś w aparacie film ISO 400 przez co czasy były 4-krotnie dłuższe.
Bo w canonie też jest tak, że jak w trybie Av ustawiesz "przysłonę" na 3.5 to aparat zaproponuje ci czas dla zadanego ISO - problem polega na tym, że w warunkach w jakich robiłeś zdjęcia (pomieszczenie + ISO 100) te czasy po prostu były za długie i wszystkie zdjęcia wyszły poruszone..
Pozdrowienia
Tezet-gdynia
08-04-2008, 21:48
Co Wy mowicie ?? :| Zdjecie z lampa i poruszone ?? nie no cos tu nie gra, ja potrafie zrobic nieporuszone bez lampy w pomieszczeniu z 1/20, 1/10 itp :| tez 300D i nie ma zadnych problemow z ustawieniami, ustawiajac cokolwiek poza ostroscia manualnie nie da sie praktycznie zrobic tak nieostrego zdjecia :\ Panowie, Panie, moim zdaniem przesadzacie ;)
Bardziej bym sie zainteresowal tymi kropkami na matrycy ;) nie wygladaja za wesolo, bardziej jak bady...
Co Wy mowicie ?? :| Zdjecie z lampa i poruszone ?? nie no cos tu nie gra, ja potrafie zrobic nieporuszone bez lampy w pomieszczeniu z 1/20, 1/10 itp :| tez 300D i nie ma zadnych problemow z ustawieniami, ustawiajac cokolwiek poza ostroscia manualnie nie da sie praktycznie zrobic tak nieostrego zdjecia :\ Panowie, Panie, moim zdaniem przesadzacie ;)
Bardziej bym sie zainteresowal tymi kropkami na matrycy ;) nie wygladaja za wesolo, bardziej jak bady...
Mam Ci pokazać poruszone zdjęcie robione z lampą? :oops:
Tezet-gdynia
09-04-2008, 17:56
nie no dobra, wiem ze mozna ale to trzeba naprawde sie postarac, jak sie przesiadlem z kompakta to nie mialem zadnych problemow z 300D :| i to mnie dziwi. Autor z tego co pamietam przesiadl sie z pentaxa ? i ma takie problemy ? ja nie rozumiem szczerze mowiac :| ciekawe czy sie dowiemy jak to sie skonczylo ;)
[...] ciekawe czy sie dowiemy jak to sie skonczylo ;)
No, przyznam, że sam jestem ciekaw :) Być może kolega wróci do Pentaxa :mrgreen:
dziwi mnie tylko to czemu w tym canonie az tyle zecyz trzeba kontrolowac i musi byc zalezne wszystko od siebie.. przysłona ekspozycja itd.
nie tylko w canonie przysłona i ekspozycja są od siebie zależne, i zasadniczo w każdym aparacie trzeba je kontrolować... a jeśli nie musisz ich kontrolować to znaczy tylko tyle, że nie masz aparatu :twisted:
lifedeath
10-04-2008, 23:17
jej
dajcie już spokój z tą instrukcją obsługi w której niema nic konkretnego poza wymianą bateri karty włączeniem aparatu i tyle. chyba ze moja jest jakas taka dupna.
aparacik robi leprze zdjęcia ale mimo wszystko coś jest nietak.
dopiero dziś byłem w stanie wyjść na jakąś 'sesyjke'. pare zdjęć wyszło ładnie ostrych a inne to niebardzo wiem oco chodzi. np. ustaliłem ostrośc na twarz osoby a tu po przęglądaniu na komputerze patrze a ostrośc jest na tle.
hm.
no daje link ze zdjęciami.
(te z dziewczyną z żółta czapką na peronie)
http://www.garnek.pl/lifedeath/archiwum
No jakieś mydło.
I jak dla mnie za ciemne, żeby nie powiedzieć mroczne.
Cholera, nie mogę wyedytować swojego postu :(
Na co ustawiałeś ostrość?
Robiłeś test ostrości?
Nie da się przedmuchać tej matrycy...?
PS O i emotikony zniknęły, czyżby coś zmienili w Matrixie ;) ?
a pkt. ostrości masz na stałe wybrany środkowy czy aparat robi co chce??
lifedeath
11-04-2008, 18:59
no to tak.
ostrośc ustalałem wg danego zdjęcia, jesli osoba jest z boku to ten boczny punkt AF, robiłem takrze na wsyztskich AF, na centralnym na wsyztskim.
matryce dmuchałem i kupa. musze oddac do serwisu
Tezet-gdynia
11-04-2008, 19:06
Zdecydowanie do serwisu, albo spotkaj sie z kims z forum z Twojego miasta i niech ta osoba zobaczy co jest nie tak ;) Moze wtedy sie cos wyjasni, Pozatym, jak aparat moze ustawic ostrosc na paprochy na matrycy ?? mnie to przeraza, owszem sa one bardziej lub mniej widoczne przy roznych ustawieniach, ale takie kropeczki to troszke malutkie sa i za bardzo wyrazne :|
Chris_11
11-04-2008, 19:12
Nie ma możliwości ustawienia ostrości na paprochach, także nie stesujcie się.
Co do zdjęć, to na moje wynika z długiego czasu naświetlania. Tam, gdzie było robione z ręki jest nieostro, bo ręka drży i modelka się rusza. Natomiast na tym, gdzie aparat stoi na ziemi i widać same nogi modelki jest ładnie i ostro.
lifedeath
11-04-2008, 19:24
sądze że własnie takie może być wyjasnienie, chociaz w pentaxie niebyło takich problemów. jesli chdozi o dane to w zasadzie przysłona była nastawiona na 8.0 w wiekszosci tych zdjęć, a ekspozycja niepamietam dokładnie ale coś w granicach -2 na skali.
a i iso 400. w zasadzie to niechcąy bo zapomniałem przestawić
Tezet-gdynia
11-04-2008, 19:34
moze ten pentax mial stabilizacje obrazu ?? :D spotkaj sie z kims kto to rozumie wszystko i niech sprawdzi czy jest ok, niech Ci wytlumaczy o co chodzi ze wszystkim jesli nie chcesz czytac instrukcji, moim zdaniem przydatnej, nie jest jej duzo a opisane jest praktycznie wszystko czytelnie ;)
Chris_11
11-04-2008, 19:35
Jeżeli przesłona była na f/8 i ISO 400 to czas był na pewno bardzo długi, jak na robienie z ręki, tym bardziej, że na zdjęciach widać, że warunki oświetleniowe były... kiepskie.
Ponadto to obiektyw KIT. Miałem taki zestaw, robiłem nim rok i spotykałem dokładnie te same problemy.
Wyjdź o godzinie 13. w ładny dzień, zmniejsz ISO do 200, czas naświetlania na co najmniej 1/60, a już najlepiej na co najmniej 1/125 i zobacz efekty.
sądze że własnie takie może być wyjasnienie, chociaz w pentaxie niebyło takich problemów. jesli chdozi o dane to w zasadzie przysłona była nastawiona na 8.0 w wiekszosci tych zdjęć, a ekspozycja niepamietam dokładnie ale coś w granicach -2 na skali.
a i iso 400. w zasadzie to niechcąy bo zapomniałem przestawić
Expozycja -2 EV???
Z premedytacją niedoświetlałeś zdjęcia? W jakim trybie robisz te fotki? (na jakim obrazku literce masz ustawione pokrętło, które jest umiejscowione na górze aparatu-po prawej stronie)
lifedeath
11-04-2008, 21:50
na manualu. w wiekszości niedoświetlam własnie. a i tak ściemniam na kompie :)
to chyba nie powoduje utraty ostrości nie?
Wiesz... chyba za dużo zmiennych.
Skłaniałbym się do propozycji przedmówcy.
Zrób zdjęcie przy naprawdę dobrym świetle. Jeśli będzie prawidłowo naświetlone i nieporuszone, będziemy dumać dalej.
lifedeath
11-04-2008, 22:15
Jeżeli przesłona była na f/8 i ISO 400 to czas był na pewno bardzo długi, jak na robienie z ręki, tym bardziej, że na zdjęciach widać, że warunki oświetleniowe były... kiepskie.
.
niebył długi, tzn aparat natychmiastoro robił zdjęcie, bez długiego czekania, oświetlenie było bdb, lampy sa bardzo mocne. warunki ok moim zdaniem.
postaram sie skombinować statyw i wyjść jeszcze gdzieś wtedy sie zoabczy czy to rzeczywiscie nie wina mojej reki
No, pytanie co kto rozumie, pod pojęciem długi/krótki czas.
Ale ciekaw jestem eksperymentów przy dobrym świetle.
(Sorry, ale na poprzednich tego światła nie wiszę :( )
Chris_11
11-04-2008, 23:14
Niestety, sam statyw może nie załatwić sprawy. 300D ma dosyć "ciężkie lustro" i jego uniesienie oraz opadanie wprawia aparat w straszne drgania. Tutaj może pomóc tylko Mirror LockUp i wężyk.
Jedynym rozwiązaniem jest wyjście w dobrze oświetlony teren, bo ja, tak jak Aleks, tego bardzo dobrego światła nie widzę.
Dzięki Chris, bo jż się bałem, że mam ze wzrokiem/monitorem coś nie tak ;)
Pozdrawiam
Tezet-gdynia
12-04-2008, 15:08
Nie no, i znowu jakies bzdury, jakie ciezkie lustro ?? mam 300D i jakos tego nie zauwazylem ;) nie musze stosowac ani mlu ani takich rzeczy jak wezyk nawet ze statywu w nocy przy czasach 30 sekund :| wiec tutaj tez nie powinno byc problemu. Ja sie nie zgadzam :P
niebył długi, tzn aparat natychmiastoro robił zdjęcie, bez długiego czekania,
1.Tylko co to znaczy niezbyt długi dla ciebie???? Przecież aparat pokazuje jaki czas zastosowałeś - możesz to łatwo sprawdzić. Mało tego zapisuje go EXIFie (czyli dodatkowych danych dołączonych do pliku jpg. Możesz to prosto sprawdzić nawet przy użyciu Windowsa - prawy przycisk myszy -> właściwości->podsumowanie->zaawansowane). Niestety większość Twoich fotek ma wycięty EXIF (to pewnie kwestia programu graficznego w jakim je "ściemiasz", że użyję Twojego określenia).
2. Jak już sprawdzisz jakie czasy używasz do zdjęć (czy raczej aparat Ci ustawia - bo zauważyłem, że nie zwracasz na ten parametr uwagi...) to upewnij się, że nie są za długie tzn. na początek z ręki staraj się nie schodzić powyżej 1/60 sekundy (dla krótkiego) 1/125sekundy (dla długiego końca).
3. 300D ma 7 punktów ustawiania ostrości. Upewnij się że ostrość jest ustawiana na ten który chcesz. Może spróbuj robić zdjęcia tylko na środkowym??? - zawsze po ustawieniu ostrości możesz przekadrować (oczywiście cały czas trzymając wciśnięty do połowy spust migawki).
4. No i rzeczywiście to co przedpiscy pisali - spróbuj przetestować swój sprzęt na powietrzu korzystając z dobrego dziennego światła.
PS.
Jasne, że nie trzeba znać tych wszystkich ustawień parametrów itd aby robić zdjęcia ale jakichś podstaw trzeba łyknąć... :)
Nie no, i znowu jakies bzdury, jakie ciezkie lustro ?? mam 300D i jakos tego nie zauwazylem ;) nie musze stosowac ani mlu ani takich rzeczy jak wezyk nawet ze statywu w nocy przy czasach 30 sekund :| wiec tutaj tez nie powinno byc problemu. Ja sie nie zgadzam :P
Oooo! Ostrożnie z tymi "bzdurami" :)
No właśnie dla czasów typu 30 sekund drgania lustra nie mają (prawie)żadnego znaczenia - przecież trwają one bardzo krótko w stosunku do całkowitego czasu naświetlania np. 30 sekund.
Natomiast dla czasów krótszych np 1/10 sekundy owszem mają i to duże. I niejest to cecha 300D a większości lustrzanek.
Tezet-gdynia
12-04-2008, 23:10
Eeee, bez mlu robilem ze statywu dla naprawde roznych czasow, dla 1/10 tez, przy F8 i wychodzily ostre bez oznaki ruszenia nawet najmniejszego ;) Oczywiscie pewnie Mlu daje dodatkowe profity ale tutaj chyba nie to jest problemem na tych fotkach ;)
Chris_11
12-04-2008, 23:33
Wszystko jest też kwestią, tego co kto rozumie poprzez ostre. Ja nie jestem onanistą sprzętowym i nie wymagam "zdjęć-żylet", ale dla mnie te, robione na 300D pry czasach powyżej kilku sekund bez MLU były już nieostre. Przetestowałem to wielokrotnie i nie chciało być inaczej.
lifedeath
19-04-2008, 16:19
a teraz dla porównania
oba zdjęcia robione na automacie.
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
robione pentaxem k100d
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (www.fotosik.pl)
robione canonem 300d
i niegadajcie bredni na temat ciezkiego lustra czy drgania reki :/
jelsi niewiecie czemu aparat pierdzieli tak ostrosc to nie wygłaszajcie swoich bezcelowych opini na temat mojej złej wiedzy lub upośledzenia ręki, to ewidentny problem związany z samym sprzętem.
Sam jeszcze mam problemy z okiełznaniem lustrzanki, ale powiedz czy czyściłeś AF ? Bo po zdjęciu sądząc, w aparacie masz "śmietnik"
Czarne "plamki" widoczne na zdjęcich to prawdopodobnie drobinki kurzu i pyłu które osadziły sie na matrycy. Przed oddaniem aparatu do czyszczenia w serwisie proponował bym samodzielne wstępne przeczyszczenie matrycy. Służy do tego opcja " Sensor Clean". Znajduje się ona w menu sprzętowym T2.
1. Do aparatu powinieneś włożyć świeżo naładowany akumulator, absolutnie nie można dopuścić do sytuacji aby aparat wyłączył się podczas czyszczenia ponieważ jeżeli używasz do czyszczenia gumowej gruszki (a tak najlepiej robić) migawka zamykając się uderzy w końcówkę gruszki i po migawce.
2. Wybierasz z menu T2 opcję "Sensor Cleaner" i zatwierdzasz OK (w tym momencie lustro się podnosi).
3. Używając gumowej gruszki usuwasz zanieczyszczenia (absolutnie nie wolno dotknąć matrycy!).
4. Po czyszczeniu wyłączasz aparat, zakładasz obiektyw, włączasz ponownie i możesz fotografować.
Gruszkę do czyszczenia można nabyć w każdej aptece. Kosztuje kilka złotych. Oczywiście nie ma gwarancji iż czyszczenie to rozwiąże problem "czarnych plam" ale warto spróbować. Jeżeli zrobisz to umiejętnie i ostrożnie na pewno nie będzie gorzej.
lifedeath
19-04-2008, 23:09
zrobiłem to i to kilka razy, zapewne ten kurz jest mocno przyczepiony do matrycy, jednak to nie w brudzie lecz w ostrosci problem
chyba ze to te kropki wywołuja tak masakrycznie złą ostrość
Tezet-gdynia
20-04-2008, 02:56
a sproboj recznie ustawic ostrosc ;) moze brudny jest uklad af, moze z obiektywem cos nie tak ;) ustaw recznie i wtedy wrzuc sampla ;)
A czy jest sprawny układ kontroli ostrości? Czy po wciśnięciu spustu do połowy oraz wybraniu pola AF na którym chcesz ustawić ostrość zapala się zielony punkt w prawym dolnym rogu wizjera?
Chris_11
20-04-2008, 11:42
Brud na matrycy tak ostry przy tak niskiej przysłonie? Nie wydaje mi się, ale za cholerę nie wiem, co to... Wygląda na duże zgrupowania martwych pixeli łącząc to z kiepskim ostrzeniem nasuwa mi się pytanie, czy aparat przypadkiem nie zrobił kiedyś dużego zbliżenia podłogi?
Jeżeli faktycznie były by to grupy uszkodzonych pixeli to nie mam pojęcia co trzeba było by robić z aparatem aby doprowadzić go do takiego stanu. Widziałem już wiele uszkodzonych matryc ale ta (jeżeli oczywiście jest to jej uszkodzenie) bije wszystkie na głowę.
Z drugiej strony podczas kupna aparatu i nie ważne czy jest to kompakt czy lustrzanka podstawową i obowiązkową czynnością jest zrobienie zdjęcia a w zasadzie kilku zdjęć kontrolnych. Jeżeli kupiłeś aparat "na słowo" i faktycznie w/w problemy są spowodowane stroną sprzętową a nie winą użytkownika to należało się z taką ewentualnością liczyć. Myślę iż zrobienie kilku zdjęć przed zakupem i przegranie ich na PC w celu oceny jakości nie było by zbyt trudną i czasochłonną czynnością a napewno mogło by zaoszczędzić takich problemów jak opisywany powyżej.
lifedeath
20-04-2008, 17:36
zielony punkt w prawym dolnym roku się świeci tak jak i czwrwony punk na punktach AF, nie sa to martwe pixele a brud, osoba która sprzedała mi aparat powiedziała ze jest to przyczyną tego że odłączyła obiektyw od korpusu w plenerze, i po porwoci do domu zauwarzyła te brudy.
wiediząłem ze aparat ma brudną matryce narazie mi to nieprzeszkadza, postaram sie t jakos usunąc jesli zdołam sie dodzownic do serwisu canona.
sprzedawca powiedział ze zdjecia wychdoziły mu ładne i ostre przed sprzedarzą.
niektóre rzeczywiscie wychdozą mi idealnie ostre jednak zdarzają sie prawidzwe dramaty. dzis byłem na zdjeciach i kombinowałem z przysłoną wiec sproboje wrzucic jakies zdjecia
Więc jeżeli twierdzisz iż to zabrudzenie matrycy (w końcu masz aparat fizycznie w ręce) i nie potrafisz sam ich usunąć to prawdopodobnie pozostaje tylko serwis Canona. A co do wrzucenia zdjęć to najlepiej jako RAW-y.
Aparat rzeba wyczuć. Trochę treningu i dobre chęć a napewno efekty będą coraz lepsze i tak jak wcześniej było pisane najlepiej w plenerze.
lifedeath
20-04-2008, 17:58
no więc tak,
przy zdjęciu o parametrach 3.5F i około -1 migawaka na trybie manual zdjecia wychodza dziwne, ostrosć rzucona na modelke dziwnie trafia na tło ktre jest ideanie ostre a modelka stojąca metr od obiektwu jest totalnie rozmazana.
przy trybie TV i migawce na -1 jest juz lepiej, modelka jest bardziej ostra, łto tez w miare.
jednak zdjęcie bez modelki o parametrach jak w pierwszym przykładnie wychdozi totalnie nieostre
A spróbuj zrobić takie same ujęcia (z modelką) na automacie i zobaczymy co z tego powstanie.
Shoggothh
22-04-2008, 20:51
Mam podobny problem z tym że mój Canon 350D jest nówka i zamieszam zdjęcia w plenerze
http://s006.wyslijto.pl/?file_id=66586392161860237443
Test na puszce pokazuje że obiektyw ostrzy prawidłowo
Jenak w plenerze już to wygląda mdło i nieco gorzej
http://s008.wyslijto.pl/?file_id=02190828728233066929
http://www.gry-online.pl/.%5CGaleria%5CForum%5C4/262201657.jpg
^^Zdjęcie powyżej to crop 100% nieco wykadrowany, chyba warto dodać że górka znajduje się około 4km od miejsca z którego robiłem zdjęcie
I teraz jet pytanie czy to są moje błędy, czy to wina aury czy może cos jest uszkodzone ( kit lub puszka ) ?
Mógłbyś w mniej upierdliwy sposób zamieszczać zdjęcia?
Mam w szczególności na myśli te nieszczęsne linki, za którymi jakoś tak trudno podążyć.
Co do zdjęcia, jeśli górka jest b. daleko... to podczas pochmurnej pogody siłą rzeczy jest mydło z tak dużej odległości.
Tezet-gdynia
23-04-2008, 00:42
tylko ze na tym zdjeciu NIC nie jest ostre :\ Z pierwszego linka jest ostre, z drugiego chyba pierwszy plan, trawa, reszta ostrosci poszla gdzies sobie :\
Z jakimi parametrami ekspozycji zostało zrobione zdjęcie widoczne w poście #81? Niestety po ściągnięciu z użyciem opcji "zapisz obrazek jako ..." nie da się podglądnąć EXIF-a więc lepiej było by gdybyś i to zdjęcie zamieścił jako link do pliku.
Shoggothh
23-04-2008, 17:45
F/9
1/200s
55mm
ISO 100
Jeszcze dzisiaj się pobawię rawami bo kompresja jpg robi swoje pozatym światło było mdłe
Brak ostrości widoczny na zdjęciu napewno nie jest przyczyną kompresji zdjęcia do formatu JPG. Prawdopodobnie gdyby zdjęcie zrobione zostało w RAW-ie wyglądało by podobnie. Na jaki obiekt na zdjęciu ustawiana była ostrość?
lifedeath
24-04-2008, 22:04
a ja oddałem moje dziecko dzis do szpitala :(( i mi smutno bez niego
ale jutro go odbieram :) i mam nadzieje ze bedzie zdrowy cód miód orzeszki:)
oczywiscie mowie o czyszczeniu matrycy:)
jak bedzie wszystko super wrzuce jakies sliczne foto.:)
a co do ostrosci, to chyba ejdnak moja wina jak i Shoggothh.
ostatnio byłem na zdjeciach i zrobiłem na trybie Tv
i wyszły w miare w miare :D
oczywscie niektore były kompletnie neostre ale i tak wyszły spoko jesli chodzi o ostrosc.
http://www.garnek.pl/lifedeath/archiwum
zdjecia z maską i gitarą na torach
Chyba zapanowała moda na sesje w starych fabrykach, magazynach, bunkrach itp.. Moim zdaniem trochę to "oklepane". Czy nie ciekawiej było by wykonać sesję w plenerze np. przy wschodzie lub zachodzie słońca? ;-)
lifedeath
22-05-2008, 22:29
noo, mineło troche czasu od zakupienia aparaciku i sie ucze go ciągle.
raz wychdoza całkiem fajne zdjecia raz gorsze.
jednak zorientowąłem się ze zdjecia industrialne, zdjecia powieszczeń wychodzą totalnie nieostre.
jakie parametry proponujecie ? jaka przysłona, czas, tryb iso itp ?
nasłonecznienie normalne, jasno widno :D