Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 5D - problem [err] HELP!?

meian
06-04-2008, 01:44
Witam,

Może ktoś z Was miął taki "problem"
Body w pewnym momencie przestało pracować, na ekranie widoczny tylko [Err] (jak na załączonym obrazku)...
Wył. Wł i bez zmian, wyjmuje akumulatory - bez zmian, zdejmuje obiektyw - bez zmian, 0 reakcji. Odpinam Grip (BG-E4), podpinam na nowo i śmiga jak gdyby nigdy nic...

Soft, styki? Serwisować? pewnie niewiele to da... a zbliża się kolejna sesja gdzie potrzebuję 2 puszek.

*

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

- Radzić! :D

Senkju,
m

Rafal913
06-04-2008, 02:15
Mam takie pytanie:

Wgrywałeś może nowy soft ?

Vitez
06-04-2008, 03:40
Soft, styki? Serwisować?

Przecież w instrukcji jest napisane co znaczy Err 02.
Styki to raczej Err 99 więc nie kombinuj pod górkę.
Err 02 to błąd karty.
Sprawdź z inną kartą CF, sformatuj kartę w kompie, zajrzyj dokładnie do środka gniazda CF czy któryś z pinów się nie wygiął.
Najczęstsza przyczyna tego błędu to albo uszkodzenie karty (fizyczne lub poprostu pada sama z siebie) lub odwrotne włożenie karty do gniazda w aparacie (naprawdę niewielu użytkowników ma na tyle odwagi by się do tego przyznać).

meian
06-04-2008, 08:49
lub odwrotne włożenie karty do gniazda w aparacie (naprawdę niewielu użytkowników ma na tyle odwagi by się do tego przyznać).

:)

A no widzisz ja mam... :)

...jedyna rzeczą która mi przychodzi do głowy to dość radykalna zmiana temperatur podczas wykonywania sesji (spot TVP) ekstremalnie zimny nawiew a innym razem upał w studiu ...

* instrukcji nie posiadam.

MuNiO
14-04-2008, 13:05
:)
* instrukcji nie posiadam.

Lenistwo i lamerstwo sie klania. Przed zadaniem tego pytania mogles zdobyc instrukcje (sciagnac z forum) i poczytac. Tam wszystko pisze co i jak.

Arche121
14-04-2008, 14:01
dajcie na luz ,od tego jest przeciez forum zeby pytać.

Vitez
15-04-2008, 03:06
od tego jest przeciez forum zeby pytać.

O ile wcześniej samemu nie znajdziesz odpowiedzi.
Zadanie pytania bez próby poszukania samemu odpowiedzi (a instrukcja to pierwsze miejsce gdzie powinno się szukać) to zwykłe lenistwo a nie "od tego jest forum" .
Forum uzupełnia a nie zastępuje instrukcję :? .

kchmielu
31-08-2008, 19:30
Witam!!!

Podepnę się pod ten wątek - mam bardzo podobny problem z aparatem EOS 1D Mark I - 4 MPx. Mianowicie jeślni na aparacie jest założony obiektyw Canon 50/1.8 nie działa AF i aparat nie wyświetla przysłony (wyświetla 00). Przy próbie zrobienia zdjęcia podnosi się lustro, a aparat na górnym wyświetlaczu wyświetla komunikat ERR - bez żadnej dodatkowej cyfry - po prostu ERR. Z ciekawości założyłem do niego przerobionego KIT'a 18-55 USM od 20D (tak - kit to USM - 20D zakupoiny w Japonii) i o dziwo z tym obiektywem aparat działa jak najbardziej prawidłowo. Z 20D obydwa obiektywy działają dobrze. Obiektyw 50/1.8 sprawdzałem z 1D MKII i 40D u kolegi i też działa bez zarzutu. Sprawdzałem też z obiektywem 70-200 2.8 L i zachowanie takie jak w przypadki 50/1.0 - komunikat ERR i nic więcej. Dodam, że aparat ma najnowszy firmware w wersji 1.4.0

Przeczytałem instrukcję obsługi i googlowałem - niestety nic nie znalazłem.

Uprzejmie proszę o pomoc :)

Pozdrawiam