PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka jest prędkość zapisu na kartę CF w 400D

Sylwek 100
05-04-2008, 22:13
Witam
Nigdzie nie mogę zdobyć takiej informacji a planuje zakup nowej karty pamięci.
Mam do wyboru SanDisk Extreme IV 8 GB prędkość zapisu 40MB/s lub Extreme III 8GB prędkość zapisu 30 MB/s.

Tomasz Golinski
05-04-2008, 22:31
Nie ma pojęcia "prędkość zapisu na kartę CF w 400d". Zależy od karty. Myślę, że E3 zdecydowanie wystarczy, o ile nie potrzebujesz wykorzystywać ekstremalnie długich serii. E4 może da jedno zdjęcie w serii więcej ;)

Elmarqo
05-04-2008, 22:35
Witam
Mam do wyboru SanDisk Extreme IV 8 GB prędkość zapisu 40MB/s lub Extreme III 8GB prędkość zapisu 30 MB/s.

Mam tą drugą i prędkość jaką osiąga przy odczycie to max 14 MB/s. Zapisu nie sprawdzałem.

poss
05-04-2008, 22:39
Podobno prędkość to średnio ok 6 MB/s czyli w przybliżeniu tzw. 40X - a tak na marginesie... jak się nie może zdobyć informacji na jakiś teat, to zawsze wystarcza www.google.pl :D dla przykładu:
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=400d+writing+speed&btnG=Szukaj+w+Google&lr=

Marek69
05-04-2008, 22:49
Podobno prędkość to średnio ok 6 MB/s czyli w przybliżeniu tzw. 40X - a tak na marginesie..

:razz: to ja chyba czegoś nie rozumie ? średnia prędkość 6MB/s jestem ciekawy skąd to wziąłeś aparat robi 3,5 klatki na sekundę zdjęcie w rawie np 10 MB nio to masz jakieś cuda chyba, że aparat ci to zdąży zapisać przy twojej średniej:mrgreen:
może ktoś mi to wytłumaczy bo może się mylę?

piast9
05-04-2008, 23:53
Mylisz się, aparat buforuje zdjęcia przed zapisem na kartę.

poss
06-04-2008, 07:18
Aparat nie pisze na kartę bezpośrednio tylko do wewnętrznego bufora tak jak pisze piast9 -
A prędkości są podane tu: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699
prędkość 400d podobno jest porównywalna do 350d

C80
06-04-2008, 09:45
To nie prędkość zapisu na kartę jest istotna a prędkość opróżniania bufora.

Przykładowe prędkości:
Nikon D2Xs - 9,5 MB/s
Nikon D200 - 8,8 MB/s
EOS 1D mark II - 7,7 MB/s
EOS 30D - 6,6 MB/s
EOS 350D - 6,2 MB/s
Nikon D70 - 5,3 MB/s.

Jak cię stać na Extreme IV kup, a jak nie to i tak Extreme III ci wystarczy. Sam robię 400D zdjęcia seryjne na Kingstonie Elite Pro 45x i osiągam 29 klatek (przy ISO 800, według specyfikacji powinien 27) zanim mi się aparat zamuli. Na najtańszej karcie Platinium nieopisanej żadnym iksami i prędkościami aparat zamula się po 23-24 klatce.

ewg
06-04-2008, 10:22
Kolejne źródło:
http://www.juzaphoto.com/eng/articles/compact_flash_cards_tests.htm
- Wprawdzie nie ma tu 400D, ale odpowiedzi szukałbym gdzieś pomiędzy 350D a 40D. ;-)

Marek69
06-04-2008, 10:56
Taki debilny nie jestem, że mam bufor w aparacie bez jaj, ale szybko go zapełniasz niestety żeby go szybko opróżnić musisz mieć szybką kartę, proponuje założyć tą X40 i zobaczyć, czy zrobisz serię taką jak piszą w instrukcji. Szybkość opróżniania bufora zależy od szybkości karty i nią jest blokowany. I link wyżej wyraźnie o tym świadczy szybsza karta więcej zdjęć w serii proste za wolna aparat tnie zwalnia.

piast9
06-04-2008, 11:32
proponuje założyć tą X40 i zobaczyć, czy zrobisz serię taką jak piszą w instrukcji.
IMHO zrobisz.

Szybkość opróżniania bufora zależy od szybkości karty i nią jest blokowany.
Ale aparat też ma swoją maksymalną szybkosć powyżej której użycie szybszej karty już nic nie daje.

I link wyżej wyraźnie o tym świadczy szybsza karta więcej zdjęć w serii proste za wolna aparat tnie zwalnia.
Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.

Marek69
06-04-2008, 13:10
Szybsza karta może dać efekt opróżnienia części bufora w trakcie wykonywania serii. Ale znów nie powyżej prędkości o której piszę powyżej.
ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.:cry:

Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.

Tomasz Golinski
06-04-2008, 13:18
Ps. nigdzie nie doczytałem w instrukcji jaka jest szybkość opróżnia bufora, może ktoś wie gdzie można znaleźć dane i nie do kart, ale jaki jest konkret.
Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty :evil:

Kolekcjoner
06-04-2008, 13:26
ok zgadzam się że apart ma swój bufor i jest przygotowany do ilości zdjęć w serii jaką podaje sprzedawca, i założenie do mojej 40D karty 40X nie daje mi pełnej możliwości wykorzystania 6,5 klatki na sek w rawach w pełnej możliwej serii.:cry:

To ta 40-tka jakaś kiepawa jest ;):D. W moim 10D (który był wolny jak żółw) miałem na najtańszym kingstonie serię w raw-ach 9 kl tak samo jak i na EIII - identyczna sytuacja jest w np. w 30D :).
Coś mi tu nie pasuje 8).

Marek69
06-04-2008, 13:31
Nie do kart, to w ułamek sekundy - wyjmujesz baterię i już bufor pusty :evil:
:D ok pojechałeś po mnie i dobrze źle może sprecyzowałem chodziło mi o to jaką ilość Mb może przerzucić na kartę mając ją optymalną. I dalej będę sie upierał że kiepska stara karta będzie nam zwalniać aparat i tyle.:mrgreen:

Vitez
07-04-2008, 00:32
To ta 40-tka jakaś kiepawa jest ;):D. W moim 10D (który był wolny jak żółw) miałem na najtańszym kingstonie serię w raw-ach 9 kl tak samo jak i na EIII - identyczna sytuacja jest w np. w 30D :).
Coś mi tu nie pasuje 8).

To tu nie pasuje że ty piszesz o ilości RAWów w serii a kolego o ilości fps pstrykając RAWy. Zacznijcie pisać do siebie a nie obok siebie :roll: .
Długość a szybkość serii - jest różnica.
Przy wolniejszych kartach ilość fps może spaść, ale bufor się nie zmniejszy bo nie zależy od karty - nadal pomieści tyle ile specyfikacja twierdzi.

A co ciekawe te wyimaginowane 6.5 fps to tak na wyrost jest, testy dowiodły że 40D w optymalnych warunkach osiąga ok 6.3 fps:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page13.asp
To achieve maximum shooting rate you need to be at 1/4000 sec or faster (which is a bit disappointing) and will then get 6.3 frames per second at the best (not the specified 6.5 fps).

Kolekcjoner
07-04-2008, 01:01
To tu nie pasuje że ty piszesz o ilości RAWów w serii a kolego o ilości fps pstrykając RAWy. Zacznijcie pisać do siebie a nie obok siebie :roll: .
Długość a szybkość serii - jest różnica.
Przy wolniejszych kartach ilość fps może spaść, ale bufor się nie zmniejszy bo nie zależy od karty - nadal pomieści tyle ile specyfikacja twierdzi.

Mnie nigdy dotąd przy wolniejszych kartach nie spadała szybkość serii (przynajmniej w sposób dający się bez badań stwierdzić) - (korpusy: 10D,20D,30D,350D). Inne miałem zbyt krótko żeby móc to stwierdzić. Być może to jakaś nowość w 40-tce ;), a być może im szybszy fps tym bardziej się to odczuwa. Dodam jeszcze, że robię wyłącznie raw-y :cool:. Oczywiście odczuwalne są znaczące różnice w prędkości opróżniania bufora w zależności od szybkości kart.

(....)
A co ciekawe te wyimaginowane 6.5 fps to tak na wyrost jest, testy dowiodły że 40D w optymalnych warunkach osiąga ok 6.3 fps:
http://www.dpreview.com/reviews/canoneos40d/page13.asp
To achieve maximum shooting rate you need to be at 1/4000 sec or faster (which is a bit disappointing) and will then get 6.3 frames per second at the best (not the specified 6.5 fps).

Może tak, może nie. Sam wiesz jak to jest z testami. Najlepiej samemu zmierzyć - z ciekawością bym to zrobił ale obecnie 40-tki nie posiadam ;). W 30-tce też ktoś dowodził, że jest 4 a nie 5 (moją zmierzyłem - ma 5 jak nic :)).

Vitez
07-04-2008, 02:15
Być może to jakaś nowość w 40-tce ;), a być może im szybszy fps tym bardziej się to odczuwa. Dodam jeszcze, że robię wyłącznie raw-y :cool:.

Nie napisałem "jak to jest w 40tce" tylko ogólnie jak to może być.
Z naciskiem na "może" - proszę nie brać moich słów jako wyroczni :p .
Link które podałem udowadnia że niezależnie od karty ilość fps się nie zmienia.
Tak więc sugeruję zejście z 40D bo jeszcze się coś połamie :p .

ewg
07-04-2008, 12:34

Przepraszam, że wytykam, ale jestem prawie pewny, że pomyłkowo zamieniłeś pojęcia... :-?

Skoro dane idą najpierw do bufora, który ma stałą prędkość przyjmowania danych, to jak karta może bezpośrednio wpłynąć na szybkostrzelność (fps) - zwłaszcza na początku serii?
Wolna karta może redukować (poniżej maksymalnej) prędkość oddawania jej danych przez bufor, co w oczywisty sposób zmniejszy jedynie długość (nieprzerywanej pojemnością bufora) serii - ale nie fps! ;-)

Kolekcjoner
07-04-2008, 16:33
(....)
Tak więc sugeruję zejście z 40D bo jeszcze się coś połamie :p .

Co do 40-tki to była to lekka ironia z mojej strony 8).

Vitez
08-04-2008, 01:17
Przepraszam, że wytykam, ale jestem prawie pewny, że pomyłkowo zamieniłeś pojęcia... :-?

Właśnie dlatego napisałem że 'może' = nie jestem pewny czy tak jest. Gdybamy sobie gdybamy ale tylko test praktyczny coś by tu wykazał.
Już nie raz okazywało się że po sprawdzeniu jakiejś niepodważalnej teorii miała ona jednak dziury...

1jac
08-04-2008, 07:50
Witam

Testowałem w następujący sposób. Czas start to przycisk migawki, szybka seria, dużo fotek (co najmniej do przepełnienia bufora), czas stop w momencie zgaśnięcia lampki zapisu. Test wykazał smutną prawdę :shock: , cokolwiek się włoży do aparatu i tak coś koło 7MB/s.

Kolekcjoner
08-04-2008, 16:36
Testowałem w następujący sposób. Czas start to przycisk migawki, szybka seria, dużo fotek (co najmniej do przepełnienia bufora), czas stop w momencie zgaśnięcia lampki zapisu. Test wykazał smutną prawdę :shock: , cokolwiek się włoży do aparatu i tak coś koło 7MB/s.

A przy jakim iso testowałeś. W raw czy jpg?

echelon
08-04-2008, 18:26
W moim małym, nieprofesjonalnym, prywatnym teście wyszło jasno, że bufor 'wypróżnia' się z serii rawów znacznie szybciej na sandiska extreme III niż na zwyczajngo kingstona.

Marek69
08-04-2008, 19:02
W moim małym, nieprofesjonalnym, prywatnym teście wyszło jasno, że bufor 'wypróżnia' się z serii rawów znacznie szybciej na sandiska extreme III niż na zwyczajngo kingstona.
Bo tak jest, ale nie mam zamiaru się kłócić na ten temat, tak jak jest z okularami jak parują w pewnym wątku:-P

Ciosna
08-04-2008, 19:16
Bardzo dawno temu zrobiłem mały test w 400D.
Ustawiłem tryb zdjęć seryjnych i tłukłem "jpeg" przy ISO 1600 do zapchania aparatu.
Przy najwolniejszym Kingstonie (wg. HDTach 2,9 Mb/s) uzyskałem 16 jpeg’ów o wadze 86 Mb
Przy SanDisk'u Extreme III było 18 jpeg'ów o wadze 97 Mb.

Wyniki mierzonego czasu od momentu kiedy aparat się zapchał, do momentu kiedy czerwona lampka na aparacie zgasła:
Kingston - 38 sek
SanDisk III - 11 sek

Gwoli ścisłości: test nie był przeprowadzony w specjalnych warunkach lecz w terenowych. Fotografowana scena niemal identyczna i stąd waga jednego zdjęcia wahała się w zakresie 5,32Mb-5,44Mb

Kolekcjoner
08-04-2008, 21:29

Co do wypróżniania to chyba nie to forum ;) :lol:. Natomiast o tym, że wolne karty wolniej zwalniają bufor wiemy :). To wynika jednoznacznie ze wszystkich dostępnych testów i z codziennej praktyki.

poss
10-04-2008, 22:33
a największą różnicę pomiędzy tymi kartami widać, kiedy włoży się je do czytnika celem zgrania zdjęć na hdd :) przy extremeIII pstrykam i czekam aż się zgra, przy kingstonie pstrykałem i szedłem zrobić sobie kawę, albo do sklepu po wiadomy napój :D

Max78
10-04-2008, 23:48
Krotko - po pierwsze 40D nie obsluguje tryby UDMA (czyli kart typu Sandisk Extreeme IV i jej podobnych). Tryb ten jest obslugiwany w EOS serii 1 - i chyba tego nie we wszystkich (nie chce mi sie szukac).

Dlatego - nie ma sensu pakowac kart o predkosci zapisu/odczytu powyzej 20MB/s :)

Poza tym aby odczytac dane z karty np typu Sandisk Extreeme III (w granicach do 20MB/s) to trzeba uzyc odp. czytnika kart :)
Czytnik kart, ktory moze teoretycznie wyciagnac ok 40MB/s kosztuje wiecej i jest podpinany do portu FireWire czy innego o nieco wiekszej przepustowosci niz USB 2.0.
Teorie teoriami, a praktyka praktyka :)

C80
11-04-2008, 07:20
Czytnik kart, ktory moze teoretycznie wyciagnac ok 40MB/s kosztuje wiecej i jest podpinany do portu FireWire czy innego o nieco wiekszej przepustowosci niz USB 2.0.

USB to 480 mbit podziel na 8 to ci wyjdzie 60 MB/s. W praktyce USB ma prędkośc maksymalną zbliżoną do 320 mbit czyli 40 MB/s. Sprawa interfejsów do czytników IMHO pomijalna. Bardziej bym się zastanawiał nad inwestycją w jak najlepszy czytnik USB, bo to on stanowi wąskie gadło, a nie typ portu.

PS. W niedalekiej przyszłości wejdzie USB 3.0. Z 4,8 Gb/s [600 MB/s].