PDA

Zobacz pełną wersję : Uszczelnienie w 40D

::ART::
05-04-2008, 09:58
Jak to jest z uszczelnieniami w tym aparacie.
Czy gąbeczki w obrębie karty pamięci i klapki baterii to wszystko?

Marek69
05-04-2008, 10:24

Dokładnie tak:D

Olszewski
05-04-2008, 10:31

40D jest w pełni kompatybilny z lampą Canon Speedlite 580EX II, która również została uszczelniona :) A jeśli korzystasz z BG-E2N to i tak uszczelnienie w klapce od baterii na nic się zda, bo klapkę do montażu gripa się zdejmuje ;)

05-04-2008, 10:31
Uuu...., no to zaszaleli.
A guziczki i miejsca łączenia się ze sobą części korpusu itp. już nie są uszczelnione?

Olszewski
05-04-2008, 10:34
Uuu...., no to zaszaleli.
A guziczki i miejsca łączenia się ze sobą części korpusu itp. już nie są uszczelnione?

A jakbyś guziczki chciał uszczelnić?:) Obłożyć je gumą? Po podpięciu gripa nie ma żadnego uszczelnienia (poza dobrym przyleganiem gripa do korpusu) pomiędzy grip, a korpus.

Uszczelniono:
- slot kart pamięci
- uszczelnienie posiada klapka od baterii (po podpięciu gripa uszczelnienie się zdejmuje)
- stopka z 580 EX II.

Marek69
05-04-2008, 10:42
Uszczelniono:
- slot kart pamięci
- uszczelnienie posiada klapka od baterii (po podpięciu gripa uszczelnienie się zdejmuje)
- stopka z 580 EX II.
:D no i czego więcej oczekiwać, ale tak naprawdę można, by go usczelniać idealnie , ale po zmianie obiektywu zawsze coś wpadnie, więc lepiej uszczelnić baterię :-D to taka polityka canona:D

Olszewski
05-04-2008, 10:44
:D no i czego więcej oczekiwać, ale tak naprawdę można, by go usczelniać idealnie , ale po zmianie obiektywu zawsze coś wpadnie, więc lepiej uszczelnić baterię :-D to taka polityka canona:D

Ja tam nie fotografuje w takich warunkach, że potrzebuje uszczelnień, ale już kilka razy wspominałem, że wyświetlacz to zjechali na maksa. Zamiast dennych uszczelnień, popracowaliby nad LCD.

05-04-2008, 11:07
Guziczki można w łatwy sposób uszczelnić. PENTAX’owi się ta baaaardzo trudna sztuka udała znakomicie więc dlaczego CANON nie umiałby tego zrobić, przecież są sposoby. Zapytałem z ciekawości o uszczelnienia bo wydawało mi się że skoro takie się pojawiły to powinny być zrobione porządnie, ale trudno w końcu nie dlatego kupowałem ten aparat.

P. S. Wyświetlacz to jedyna rzecz która w 40D bardzo mi się nie podoba – bardzo słaba jakość generowanego obrazu przez małą rozdzielczość wyświetlacza.

Olszewski
05-04-2008, 11:12
P. S. Wyświetlacz to jedyna rzecz która w 40D bardzo mi się nie podoba – bardzo słaba jakość generowanego obrazu przez małą rozdzielczość wyświetlacza.

230 000 pikseli, kiedy konkurencja ma 920 000. Dlatego obraz masz niewyraźny i wrażenie słabej jakości. Jeszcze zrozumiałbym gdyby canon zastosował to do 40D, 3 cale i 230 000 pikseli, jednak w ten sam sposób spieprzył puszki pro - 1D(s) Mark III.

05-04-2008, 11:23
No coż - trudno, ważne że pucha jest świetna i można robić super zdjęcia.
Wybierając ten aparat wiedziałem co kupuje, a uszczelnienia i wyświetlacz nie były priorytetowe przy wyborze.

himi
05-04-2008, 11:34
Uszczelnienia 40d to marketingowy zabieg. Poza tym to świetna pucha za stosunkowo małe jak na swoje możliwości pieniądze - jak napisał przedmówca.

Marek69
05-04-2008, 11:44
Poza tym to świetna pucha za stosunkowo małe jak na swoje możliwości pieniądze - jak napisał przedmówca.
:D jak najbardziej sam mam taką, zresztą nawet przy 5 następcy 40 ktoś coś znajdzie by mogło być lepsze, ale po co szukać lepiej zdjęcia robić i cieszyć się sprzętem.

himi
05-04-2008, 11:50
Nikt nie uszczelni w pełni puszki za 3k i wsadzi do niej jeszcze lepszego AF, bo kto kupi produkt za 10-12k? Logiczna polityka firmy. Canon stosuje z powodzeniem handlowy magnes z półki nazwanej semi - pro. A to napomknie o uszczelnieniach dając namiastkę tego, co można znaleźć w drogich, zawodowych body, a to co parę lat wypuści szkła L w cenie niższej niż pozostały segment . Kusi tym nowych klientów skutecznie. A że przy tym powstają tak świetne instrumenty w cenach dość budżetowych jak np 70-200/4 to już tylko na plus.

Olszewski
05-04-2008, 12:02
No coż - trudno, ważne że pucha jest świetna i można robić super zdjęcia.
Wybierając ten aparat wiedziałem co kupuje, a uszczelnienia i wyświetlacz nie były priorytetowe przy wyborze.

Otóż to ;) Ale wyświetlacza mi szkoda ;) Uszczelnienia walić ;) Grunt, że puszka robi dobre zdjęcia ;)

Kolekcjoner
05-04-2008, 13:38
(....)
Uszczelniono:
- slot kart pamięci
- stopka z 580 EX II.

Czy można prosić o jakieś źródło tych informacji?

Olszewski
05-04-2008, 13:42
Czy można prosić o jakieś źródło tych informacji?

Przeczytaj recenzje/test na fotopolis ot co, piszą to co i ja tylko tekstem ciągłym nie wypunktowane jest. BTW, gąbka przy klapce od karty pamięci jest, a w 350D nie miałem, i przy baterii tak samo;)

Pewnie to drobiazg, ale widać, że Canon zadbał o to, aby 40D był w pełni kompatybilny z lampą Canon Speedlite 580EX II.

Po otwarciu pokrywy gniazd kart pamięci okazało się, że materiał uszczelniający nie znajduje się wokół całej komory, a tylko na dwóch krawędziach. Podobnie pokrywa komory baterii nie jest uszczelniona w pełni.

Kolekcjoner
05-04-2008, 13:48
Przeczytaj recenzje/test na fotopolis ot co, piszą to co i ja tylko tekstem ciągłym nie wypunktowane jest. BTW, gąbka przy klapce od karty pamięci jest, a w 350D nie miałem, i przy baterii tak samo;)

Ja bym prosił jednak o jakieś konkrety - nie /często bardzo niedokładne/ recenzje. Sądzę że jeśli tak kategroycznie stwierdzasz, że tylko tam są uszczelnienia w 40-tce to opierasz się na jakchś wiarygodnych źródłach np. materiałach firmowych.

himi
05-04-2008, 13:50
Ja wiem only o uszczelnionej klapie kart

05-04-2008, 19:07
Kolekcjoner - czy wiesz coś,o czym my nie wiemy?

Kolekcjoner
05-04-2008, 20:54
Kolekcjoner - czy wiesz coś,o czym my nie wiemy?

Wiesz.... każdy coś wie czego nie wiedzą inni :mrgreen:.

Vitez
05-04-2008, 21:47

Grip BG-E2N ma uszczelnienia przy klapce więc nie ma co biadolić, że po podpięciu gripa tracimy w tym miejscu uszczelnienie.

Leone
05-04-2008, 22:02
Grip BG-E2N ma uszczelnienia przy klapce więc nie ma co biadolić, że po podpięciu gripa tracimy w tym miejscu uszczelnienie.

Acha - owszem mamy "uszczelnioną" komorę baterii w gripie ale dostęp do komory baterii w aparacie po odjęciu "uszczelnionej" klapki w zasadzie stoi otworem, bo między gripem a body żadnych uszczelnień nie ma...

Swoją drogą czy ktoś z Was miał jakieś problemy związane z brakiem tych sławetnych "uszczelnień"?

pzdr

stratus
05-04-2008, 22:27
Moje stare poczciwe 20D z gripem nie uszczelnionym jak również 70-200 nie uszczelnione, a nie jedną ulewę przeżyły -szczególnie na pokazach lotniczych, prawda Vitez? :) Dlatego jak wspomniano wyżej nie ma co biadolić o te uszczelnienia bo nawet z nimi zdjęć podwodnych nie da się zrobić :)

Chris_11
05-04-2008, 22:31
Wiesz.... każdy coś wie czego nie wiedzą inni :mrgreen:.

Światła myśl. ;)

Ale może coś dokładniej? :)

Leone
05-04-2008, 23:33
Moje stare poczciwe 20D z gripem nie uszczelnionym jak również 70-200 nie uszczelnione, a nie jedną ulewę przeżyły -szczególnie na pokazach lotniczych, prawda Vitez? :) Dlatego jak wspomniano wyżej nie ma co biadolić o te uszczelnienia bo nawet z nimi zdjęć podwodnych nie da się zrobić :)

No właśnie. Moje nie "uszczelnione" 300D i 20D też sporo przeszły i najmnijeszych problemów nie było (o "uszczelnionej" 40-stce jeszcze się nie wypowiadam - bo za mało jeszcze przeszła).

tigerstyle
06-04-2008, 11:39
Moja 40D przetrwałą 'mokre wichry namiętności' 10'go stycznia jak byłem w Londynie. Wiało i lało na Lowepro jakieś 2h bite, wszyyystko mokre przez kilka godzin potem. Wróciłem do domu, rozładowałem wszystko poczekał ze 24h odpaliłem działa do dzisiaj. Jednakże śmiem wątpić, że te uszczelki coś pomogły. Potwierdzam, że te gąbki uszczelki istnieją i w aparacie i w gripie dedykowanym.

digitgreg
10-05-2008, 22:41
Miałem przyjemność fotografować w lekkim deszczu (kapuśniaczek).
Niestety z przykrością muszę potwierdzić że przez guziczki nastawów przy górnym wyświeylaczu woda dostaje się do wewnątrz sprzętu :((((
Jedna mała kropelka utkwiła między szybką a wyświetlaczem.
Pozostawiłem aparat aż wyschnie i jazda dalej....
Co ciekawe:akurat uszczelnili komorę akku gdzie woda może spokojnie ociekać z body a góra narażona na spadające krople została odkryta (pomijając ustawienie aparatu do zdjęć pionowych)