PDA

Zobacz pełną wersję : 16-35 - problem z pierścieniem ostrości

tomygun
04-04-2008, 15:42
Jak w tytule… pierścień porusza się w bardzo ograniczonym zakresie, zakładając że aby móc skorzystać z całego zakresu (od najbliższego miejsca ustawienia ostrości do nieskończoności) obrót wynosi tak +/- 4 cm to ja mogę przekręcić o OK. centymetr.

Obiektyw podpięty do body na AF ostrzy idealnie. Wydawać by się mogło że coś mogło podejść pod sam pierścień, gdyż zawsze można go obrócić tylko o cm, bez względu czy body ustawi ostrość na nieskończoność czy na 28cm co w przypadku tego obiektywu jest minimalną odległością.
Nawet przełączenie na MF nic nie zmienia

Ma ktoś jakiś pomysł co to może być, ew ile mogła by kosztować naprawa. Wiem że to wróżenie z fusów, ale może ktoś się już z czymś takim spotkał.

W zasadzie gdyby nie to że obiektyw jest na sprzedaż to dla mnie nie miało by to żadnego znaczenia gdyż i tak nigdy nie używam ostrzenia manualnego, w takim szkle szczególnie.

Mam nadzieje ze nie zagmatwałem za wiele

tomygun
09-04-2008, 17:04
Nikt z forumowiczów nie potrafił mi pomóc... więc udałem się z problemem do serwisu na Czapskich w Krakowie, naprawa trwała 30 sekund :)
Po zdjęciu gumy z pierścienia ostrości, okazało się że śrubka która się poluzowała blokuje obrót pierścienia, po jej dokręceniu wszystko śmiga jak należy :)
Usługa była DARMOWA

jakbau
05-03-2011, 17:44
nie mam srubokreta :/

ale chyba mam to samo :)

dzieki, ze napisales. pozdrawiam !

Dzygit-Dublin
15-03-2011, 05:00
Nikt z forumowiczów nie potrafił mi pomóc... więc udałem się z problemem do serwisu na Czapskich w Krakowie, naprawa trwała 30 sekund :)
Po zdjęciu gumy z pierścienia ostrości, okazało się że śrubka która się poluzowała blokuje obrót pierścienia, po jej dokręceniu wszystko śmiga jak należy :)
Usługa była DARMOWA

o dzięki za info zobaczę czy u mnie to samo , bo mój mf nie działa w ogóle ( od maja 2010 ) znaczy przesuwa się pierścień ok 2mm max :)

Darek