Zobacz pełną wersję : foto w 300 dpi
marcinko
03-04-2008, 19:28
pisze bo nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. chodzi mi o zdjęcie w 300 dpi z którego chciałbym wydrukować sobie coś dość dużego. dokładnie chodzi mi o to mam zrobić foto aparatem w 300 dpi (i czy wogóle mozna canonem 400D) czy poprosu zrobić w 72 dpi i przerobić na 300 DPI w photoshopie.
P.S. czy tym canonem mozna robić zdjecia w 300 dpi jeżeli tak to jak go ustawić
pozdrawiam
Zrób zdjęcie. Nie przerabiaj żadnych DPI (po prostu nie zwracaj na nie uwagi). Wydrukuj.
Nie da się 400d zrobić zdjęcia w 300 dpi.
Polecam przeczytanie wskazówek Janusza Body TUTAJ (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153&highlight=ostrzenie+druku) - przetestowałem na swoich zdjęciach i jestem zadowolony :D
redmansas
03-04-2008, 21:36
Zrób rawa i wołając go w camera raw jak masz ustaw na 300ppi:) i po kłopocie ja bez trudu drukuję w labie 30x45 30x90 :)
p.s. a jaki rozmiar chcesz drukować
Riccardo
03-04-2008, 21:41
Nie da się 400d zrobić zdjęcia w 300 dpi.
Polecam przeczytanie wskazówek Janusza Body TUTAJ (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=21153&highlight=ostrzenie+druku) - przetestowałem na swoich zdjęciach i jestem zadowolony :D
chciales napisac, ze nie da sie aby z 400d wyszlo zdjecie majace zapisane w pliku 300dpi. :)
Pierdu pierdu ... jak sie nie da skoro sie da? Spsob jest prosty, wywolujesz RAWa do TIFa i tam ustawiasz sobie dpi :)
Jak nie masz rawa to poprosty klikasz image size, zmieniasz to co jest na 300dpi ale przy tym zachowujesz orginalne rozmiary (jak bylo 3000x4000px to tyle ma zostac), w przeciwnym razie poprostu powiekszy ci zdjecie ...
marcinko
03-04-2008, 21:44
Kolaj ale wydawało mi sie ze zdjęcia w 300 dpi lepiej sie nadają do druków wiekszoformatowych czy np reklamowych lub podobnych bo chciałbym foto mojej drużyny wydrukować i jako "obraz" w szatni powiesić. ale w sumie mozesz tez miec racje bo kiedys robiłem folder dla gminy i korzytstałem ze zdjęc 72 DPI troche bałem sie jak wyjdzie ale świetnie im wydrukowali. ale co z wiekszymi formatami np 1x1,5 m :D
a i jeszcze jedno dobrze mi sie zdaje zeby takie zdjęcie robić w RAW? bedzie mozna z takim blikiem wiecej zrobić jest on bardziej podatniejszy na obrabianie? wiecej mozna z niego wyciągnąć..??
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no dzieki wszystkim za pomoc mam nadzieje ze mi coś wyjdzie bo mam zamiar fotke zrobić w niedziele wiec niedługo pochwale sie efektem :) o ile będzie czym :) szkoda tylko ze nie mam (jeszcze) lepszego obiektywu :/ a to duży minus