Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak zrobić takie cudo ?

Nemeo
03-04-2008, 17:10
Jak zrobić takie cudo ?

http://61226.com/share/hk.swf

PS.
Żeby zobaczyć pełny efekt trzeba jeździć myszką od góry do dołu.

esteper
03-04-2008, 17:15
Kilka/naście klatek, poskładane np. w QuickTime PRO

Bahrd
03-04-2008, 17:22
Jak zrobić takie cudo ?

PS.

Tu akurat we "fleszu" jest cała seria obrazków i wyświetlają się zależnie od położenia myszki.
PS
Chciałem tak zrobić "cztery pory roku"... widać, że już nie będę tak oryginalny... Córka za to chce, żeby jej tak wyświetlić rosnącą fasolkę na biologię ;)

sniper88
03-04-2008, 19:44
Jak zrobić takie cudo ?

PS.

Sprawdzasz action scriptem polozenie myszki w pionie, i w zaleznosci od tego gdzie sie znajduje wyswietlasz okreslone zdjecie;) Calkiem proste jest cos takiego do zrobienia:)

ewg
03-04-2008, 20:21
Dochodzi jeszcze to doskonałe przenikanie, bo gdyby zdjęć składowych było tyle co poziomów jasności, to na przyjkład zmieniałby się układ okien świecących w nocy w wieżowcach. - Stawiam na to, że zdjęć składowych jest 2, góra 3. ;-)

Bardzo ładny efekt!

Malin
04-04-2008, 00:18
Dochodzi jeszcze to doskonałe przenikanie, bo gdyby zdjęć składowych było tyle co poziomów jasności, to na przyjkład zmieniałby się układ okien świecących w nocy w wieżowcach. - Stawiam na to, że zdjęć składowych jest 2, góra 3. ;-)

Bardzo ładny efekt!

Dokładnie tak to jest! tu nie ma nie wiadomo ile klatek, lecz zaledwie pare zdjęć moich kochani :) mały teścik: spójrzcie na statek w porcie - gdyby było więcej klatek to po prostu by go nie było po przejściu myszką w dół, a on powoli przenika więc rozwiązanie wysnuwa się samo :)

rOOmak
04-04-2008, 01:06
Użyte są dwa zdjęcia, ale do uzyskania efektu, pierwsze było kila razy obrabiane z użyciem różnej temperatury kolorów. Chyba że flasz umożliwia zmiane temp...

noel
04-04-2008, 07:43
ale efekt zajefajny :)

również poznałbym przepis na takie "cudo" :)

wain
04-04-2008, 09:39
rozwiazanie moze byc jeszcze prostsze :D
autor dysponowal tylko np 2 albo 3 fotkami. w szopie na ich podstawie zrobil np 30 roznie blendujac warstwy i pozniej efekt jest jaki widac :D. zastanawiajace jest tylko dla mnie to opoznienie ( przejade na dol a dopiero po jakims czasie sie wyswietlil sie dopiero to zdjecie ktore ma byc dla tej pozycji .. byc moze to wina zbyt wolnego kompa(pIII 800) ? .. ). w kazdym razie nie wydaje mi sie aby actionscript mial dostep do pojedynczego piksela zeby robic reczny alpha blending ..

pozdr

Skipper
04-04-2008, 09:56
to sa 2 fotki... statki sie nie przesuwaja a widac ich killwater wiec musialy byc w ruchu... 2/3 fotki widac je w jednym miejscu pozniej ich nie ma ale jakimi narzedziami to zrobione to pojecia nie mam...

unicorn78
08-04-2008, 20:51
2 klatki z czego w pierwszą włożone sporo pracy np. w PS-ie, efekt psuje ten "kajak", mógł go "poprzeklejać" przynajmniej, a tak... Jak to mówi cytat z jednego z polskich filmów: "Masa roboty psu w ...." I w moim mniemaniu, "Kapliczka" VanMurdera nadal górą;)
Jak już coś robić, to albo perfekt, albo wcale.

gonzo44
08-04-2008, 21:06
A może dwie warstwy w pliku i płynna zmiana przezroczystości w locie. Przezroczystość jest zapisana w kanale alfa więc pewnie da się do niej dobrać "z zewnątrz" programu graficznego przy pomocy jakiegoś skryptu.

unicorn78
08-04-2008, 21:18
A może dwie warstwy w pliku i płynna zmiana przezroczystości w locie. Przezroczystość jest zapisana w kanale alfa więc pewnie da się do niej dobrać "z zewnątrz" programu graficznego przy pomocy jakiegoś skryptu.
Nie przeceniaj autora tego cuda;) Ja nie podejrzewam go, o taką kombinacje, plusik za pomysł i to wszystko, chętnie poczekam na wcześniej wspomniane "Pory roku";-)

sniper88
09-04-2008, 09:27

No we flashu sie da, wszystkiemu mozesz przypisac wartosc kanalu alfa;) No i zmieniac w czasie jak i kiedy chcesz:)

1jac
11-04-2008, 07:22
Jak już coś robić, to albo perfekt, albo wcale.

To nie było by żadnego postępu. Prefekcyjny produkt jest wynikiem wielu nieudanych prób, często zakończonych koszmarnymi efektami. Popatrz na przykład na rozwój aparatów fotograficznych. Czy wszystkie były i są perfekcyjne?

unicorn78
17-04-2008, 01:31
To nie było by żadnego postępu. Prefekcyjny produkt jest wynikiem wielu nieudanych prób, często zakończonych koszmarnymi efektami. Popatrz na przykład na rozwój aparatów fotograficznych. Czy wszystkie były i są perfekcyjne?
Postęp technologiczny to jedno ale "produkcja twórcza" to druga sprawa i nie można ich porównywać, tym bardziej że powyżej nie znajduje się coś nadzwyczajnego, albo lenistwo, albo niedopatrzenie, albo: zrobie na jakimś amatorze wrażenie, pomysł dobry to już wspomniałem, ale niedopracowany:( klient odbiera zdjęcia kolekcji, wyłapuje błędy jest zły chce wypowiedzieć zlecenie a ja mu na to:Prefekcyjny produkt jest wynikiem wielu nieudanych prób, często zakończonych koszmarnymi efektami.tak więc prosze się nie gniewać teraz się nie przyłożyłem ale następnym razem poświęce na to więcej czasu:mrgreen: I zaraz po tym idę uśiechnięty do pośredniaka (job centre):-?