Zobacz pełną wersję : 400D + sigma 18-50 2.8 czy lampa 430 EX
michal_sokolowski
03-04-2008, 14:16
witam;
mam doradzić komuś co kupić:
400D (z KITem) + lampa 430 EX lub:
400D + sigma 18-50 2.8 bez lampy
Co byście wybrali ?
wiem że wybór jest trudny...
Kupić 400D i Tamrona 17-50/2.8 który jest ok. 300 zł tańszy (wg allegro) od Sigmy, dołożyć 500 zł i kupić 430EX :)
Albo kupić 400D + tamarona + 420 ex nie wyjdzie dużo więcej.
Odnośnie sigmy 18-50/2.8 EX miałem niepolecam ;)
A pytanie do czego ten aparat i szkło? Bo może lampa jest zbędna?
michal_sokolowski
03-04-2008, 14:48
A pytanie do czego ten aparat i szkło? Bo może lampa jest zbędna?
lampa może się przydać, to będzie aparat do reporterki głównie, myślę że ekstremalnych warunków oświetleniowych nie będzie raczej (aparat dla dziennikarza lokalnej gazety). sam nie wiem.... w sumie jak jasny obiektyw to może i bez lampy by się obyło....
tamrona nie chcę polecać - AF....
To juz lepiej lampę z kitem, a potem kita wymienić na coś dobrego.
Albo kupić 400D + tamarona + 420 ex nie wyjdzie dużo więcej.
Odnośnie sigmy 18-50/2.8 EX miałem niepolecam ;)
Odradzam 420 Ex do mnożnika 1.6, gdzyż strzelając na wprost działa bez mnożnika efektem są niedoświetlone fotki.
Odradzam 420 Ex do mnożnika 1.6, gdzyż strzelając na wprost działa bez mnożnika efektem są niedoświetlone fotki.
A wiesz dokładnie na jakiej zasadzie działa to "dopasowanie do mnożnika" ?
Polega na tym że jeśli lampa wykryje że siedzi na body z cropem to błyska nieco słabiej i nieco węższym kątem błysku - dla oszczędności energii głównie, oraz dla nieco lepszego 'zasięgu'. Jeśli lampa nie ma takiej funkcji to na body z cropem błyska nieco silniej i nieco szerzej niż potrzebuje tego faktyczny kąt widzenia uwieczniony na zdjęciu.
I weź to na logikę - jak przy takiej funkcjonalności fotki mogą wyjść niedoświetlone?
Z którego palca ta bzdura wyssana?
Ja w swojej 580EX wyłączyłem funkcję dopasowywania do cropa bo mi właśnie czasem niedoświetlała po rogach. Wolę zużywać nieco więcej mocy i baterii ale miec bardziej w pełni oświetlone akdry.