PDA

Zobacz pełną wersję : Przysłona - konstrukcja geometryczna.. ?

SenK
03-04-2008, 13:21
Witam,
mam taki problem że potrzebuję zrobić hmm logo,
właściwie nie logo, będzie mi to potrzebne do grafiki
i właśnie tym czymś ma być przysłona..

Jednak nie wiem jak skonstruować takie coś
geometrycznie.. bo ma być to starannie wykonane
w formie wektorowej.
Może ma ktoś z tym jakieś doświadczenie..
Znalazłem taki rysunek:

https://canon-board.info/imgimported/2008/04/przeslona-2.png
źródło (http://www.fotoporadnik.pl/grafika/poradnik/przeslona.png)

i niby mógłbym go użyć jako niższa warstwa i na podobieństwo
stworzyć większą.. ale nie o to tu chodzi, chciałbym od zera
skonstruować to porządnie..

Wiec jak? pomożecie? :)

akustyk
03-04-2008, 13:35
zrob sobie w Corelu.

rysujesz jeden okrag a potem drugi wiekszy, ktorego srodek jest wewnatrz pierwszego i ten pierwszy przecina w dwoch punktach (geometrycznie jest to jednoznaczne :) ).

potem musisz podzielic wiekszy na krzywe i wywalic to, co wystaje poza maly okrag. zgrupowac z malym, wejsc w transformacje i myknac odpowiednia ilosc obrotow (z zaznaczona opcja, ze dla duplikatu) o wlasciwy kat tzn. 360/ilosc listkow (chcialoby sie napisac: 2pi, ale Corel jest dla grafikow, a dla nich pojecie pi jest za skomplikowane :D ).

rozdzielasz wszystkie grupy, wywalasz nadmiarowe male okregi i dzielisz caly obiekt na krzywe. potem recznie wywalasz nadmiarowe odcinki.

mozna prosciej, tzn. najpierw z dwoch duzych okregow zrobic sobie obrazek jednek blaszki a potem zgrupowac z malym i obracac.

jakbys bardzo polegl to Ci to zrobie potem

SenK
03-04-2008, 15:18
zrob sobie w Corelu.

rysujesz jeden okrag a potem drugi wiekszy, ktorego srodek jest wewnatrz pierwszego i ten pierwszy przecina w dwoch punktach (geometrycznie jest to jednoznaczne :) ).

potem musisz podzielic wiekszy na krzywe i wywalic to, co wystaje poza maly okrag. zgrupowac z malym, wejsc w transformacje i myknac odpowiednia ilosc obrotow (z zaznaczona opcja, ze dla duplikatu) o wlasciwy kat tzn. 360/ilosc listkow (chcialoby sie napisac: 2pi, ale Corel jest dla grafikow, a dla nich pojecie pi jest za skomplikowane :D ).

rozdzielasz wszystkie grupy, wywalasz nadmiarowe male okregi i dzielisz caly obiekt na krzywe. potem recznie wywalasz nadmiarowe odcinki.

mozna prosciej, tzn. najpierw z dwoch duzych okregow zrobic sobie obrazek jednek blaszki a potem zgrupowac z malym i obracac.

jakbys bardzo polegl to Ci to zrobie potem

Jak ja kocham ścisłe umysły ;P

Czy te krzywe mają być cięciwami czy średniacami :> ?

szandor
03-04-2008, 16:50
Ja proponuję, jeśli masz dostęp zrobić to w autocadzie.

obserwator
03-04-2008, 18:05
No taa, ba, a może niech rozpisze przetarg na wybór i wykonanie :)

A poważnie...
nie łatwiej mu będzie za Akustykiem, tylko zamiast pierwszego koła, wielobok foremny (łatwiej rysować i zaplanować ilość*lamelek)? Dowolny program graficzny i gumka :)

Pozdrawiam

A krzywa nie będzie nigdy cięciwą ani średnicą :) - tak z definicji..

akustyk
03-04-2008, 19:00
Czy te krzywe mają być cięciwami czy średniacami :> ?
no w tym wypadku to ani jednym ani drugim, bo cieciwa i srednica
to odcinki proste, a jakbys z okregu wycinal to bedzie luk (krzywoliniowy) :)

SenK
05-04-2008, 00:58
Sie znaleźli poligloci ;) ważne że wiadomo o co mi chodzi. ;)

rene
05-04-2008, 01:29
w AutoCADzie to zajmuje 5 minut (sprawdziłem z ciekawości ;) ), jeśli podasz mniej więcej wymiary albo proporcje (średnica szkła, średnica otworu przysłony) i ile listków, to mogę ci to szybko machnąć w pliku wektorowym - pytanie tylko jaki format pliku by cię zadowalał

Tomasz Golinski
05-04-2008, 17:51
A krzywa nie będzie nigdy cięciwą ani średnicą :) - tak z definicji..A tak z ciekawości, z jakiej to definicji? Chyba masz jakąś swoją prywatną... :roll:

sniper88
05-04-2008, 18:04
A tak z ciekawości, z jakiej to definicji? Chyba masz jakąś swoją prywatną... :roll:

Z definicji cięciwy i średnicy (skadinad tez bedacej cięciwą)?;) Bo i jedno i drugie to odcinek, który, znowu z definicji, jest fragmentem prostej:)

gacek
05-04-2008, 22:58
Tak z definicji to prosta też jest krzywą :D

Natomiast łuk okręgu średnicą ani cięciwą nie będzie, to fakt. No chyba, że dopuszczamy okręgi zdegenerowane o nieskończonym promieniu ;)

nagor
07-04-2008, 20:46
o rany sami matematycy :D
a w szkole to na trójkach ledwo ida..

micles
08-04-2008, 22:03
o rany sami matematycy :D
a w szkole to na trójkach ledwo ida..

A żebyś chciał wiedzieć. Na OM się porywam, a na sprawdzianach klasowych co? : 3+ :D:D

1jac
11-04-2008, 10:41
I za to kocham CB :? Było konkretne pytanie a zrobiło się coś, co należało by określić jakimś mało parlamentarnym słowem.

an_zak
12-04-2008, 10:25
I za to kocham CB :? Było konkretne pytanie a zrobiło się coś, co należało by określić jakimś mało parlamentarnym słowem.
Byłą konkretna odpowiedź akustyka ;)