Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytanie o działanie AF..

virtuss
03-04-2008, 10:52
Witam,

mam pytanie o sposób działania AF w aparatach takich jak 400D, 450D.
Generalnie 2 pytania:

1) Jeżeli ustawię ostrość na jakimś obiekcie centralnym punktem AF, a następnie (trzymając ustawionego AF) zmienię kierunek obiektywu (przekadruję trochę zdjęcie). to mój pierwotny obiekt powinien być nadal ostry..,
prawda?
AF ustawia ostrośc na zadaną odległość.., czyli wszystkie obiekty w tej samej odległości powinny być ostre.., (ja sobie o tym myślę tak jakby o sferze).
Czy tak to działa?

2)
Centralny AF jest zawsze najlepszy to szybkich szkieł <2.8. A jeżeli będę używał szybkiego szkła (1.8, 2.0, 2.8) i będę chciał używać NIE centralnego punktu AF to co wtedy? Będzie on źle działał? czy będzie wolniejszy? czy o co chodzi?

Mam nadzięję że zrozumiecie moje pytania i pomożecie.

Dzięki, pozdrawiam
Paweł

dr11
03-04-2008, 11:08
AD 1. http://www.canon-board.info/showthread.php?t=24520

AD 2. Dokladnosc czujnikow bocznych bedzie mniejsza. To znaczy aparat moze potwierdzic, ze jest ostro, mimo, iz punkt ostrosci bedzie nieco blizej/dalej. Z racji tego, ze jasne szkla maja przy duzych otworach mala glebie ostrosci, mozna nie trafic z punktem ostrzenia w cel.

HuleLam
03-04-2008, 14:28
AF ustawia ostrośc na zadaną odległość.., czyli wszystkie obiekty w tej samej odległości powinny być ostre.., (ja sobie o tym myślę tak jakby o sferze).
Czy tak to działa?

W obiektywie rektilinearnym to raczej jest "płaszczyzna ostrości" ale poza tym zgoda.

SdoubleU
03-04-2008, 19:45
< 2,8 to raczej jasne szkła o ile miałeś na myśli przysłonę

asdfasfd
03-04-2008, 20:40
< 2,8 to raczej jasne szkła o ile miałeś na myśli przysłonę

Po prostu źle tłumaczy z angielskiego. Po angielsku na "jasne obiektywy" mówi się "fast lenses" co w dosłownym tłumaczeniu na polski daje "szybkie obiektywy". U nas się przyjęło inaczej i poprawniej. W angielskim pewnie kojarzy im się to z krótszym, szybszym czasem otwarcia migawki, który wynika ze zmiany przysłony na "jaśniejszą", bardziej otwartą.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Co do pytania: teoretycznie AF ustawia ostrość na punkt oddalony o pewną odległość, zatem wszystkie punkty w odległości ustawienia ostrości będą ostre. Piszę, że teoretycznie, ponieważ dochodzi do tego jeszcze głębia ostrości i nieprecyzyjność ludzkiego oka, które wpływają na to, że przestrzeń będąca w zakresie ostrości wydaje się być większa niż nieskończenie mała. Co do przekadrowywania to może ci się wydawać, że przekadrowując inny obiekt jest w tej samej odległości. Często to jest błąd, bo przekadrowując w górę/dół zmienia się kąt widzenia, a co za tym idzie - odległość od obiektu. Im dłuższa ogniskowa i większy otwór przysłony tym nieprecyzjność ostrości będzie bardziej widoczna ze względu na zmniejszającą się głębię ostrości.

Przy obiektywach szerokokątnych fotografując z dużych odległości w ogóle bym się nie przejmował, aj eżeli robisz zdjęcia jasnymi teleobiektywami to staraj się, żeby wszystko było ustawione dokładnie za pierwszym razem bez przekadrowywania.

Adam1216
07-04-2008, 21:49
odp. na pytanie nr 2: centralny punkt AF w 450D jest punktem krzyżowym, czyli jest czuły na ustawianie ostrości w dwóch płaszczyznach (pionowej i poziomej), ma ponadto podwyższyszoną czułość dla szkieł 2.8 i jasniejszych w płaszczyźnie poziomej. Jeżeli będziesz używał innych punktów AF, które są liniowe, czyli są czułe na ustawianie ostrości w jednej płaszczyźnie, to ilość pomyłek AF będzie po prostu większa, a ilość zdjęć z dobrze ustawioną ostrością będzie mniejsza.