Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dwie lampy błyskowe jednoczesnie?

marekk_ok
03-04-2008, 10:40
Witam,
czy jest sens stosowania/posiadania dwóch lamp błyskowych? :confused:
Posiadając lampe 430EX - czy jest sens w dokupieniu dodatkowej lampy 580EX II?
Jak mozna praktycznie wykorzystywac te 2 lampy jednoczesnie?.
Rozumiem iz 580-tka moze sterowac praca 430-tki. Czy wowczas lampa slave powinna byc np. na statywie jako doswietlenie lub zamontowana na jakims "wysięgniku" do body?
Gdzie mozna taka kombinacje sensownie stosowac - plener, studio, uroczystosci, inne?
Czy moze lepiej 430 sprzedac i zostawic tylko 580?
Jakie sa wasze doswiadczenia, prosilbym o porade :smile:
Pozdrawiam

dr11
03-04-2008, 10:48
Czy warto? Jesli jest taka mozliwosc to na pewno warto z niej korzystac. Zyskujesz wieksza kontrole nad swiatlem. Oczywiscie wymaga to wprawy i prob. Dla przykladu, moja proba, jedna z pierwszych przy portrecie dala nastepujacy rezultat:
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=428843&postcount=90
430EX lekko w kontrze, 580EX jako "ambient".

marekk_ok
03-04-2008, 10:57
.....
430EX lekko w kontrze, 580EX jako "ambient".

Jak rozumiem 580 miales na body, zas 430 na statywie, sterowana poprzez 580?

dr11
03-04-2008, 11:01
Jak rozumiem 580 miales na body, zas 430 na statywie, sterowana poprzez 580?
Dokladnie. Z racji tego, ze nie mam sprzetu studyjnego typu parasolki, blendy itd. 430EX na statywie skierowalem na firanke, zeby rozproszyc swiatlo. 580EX na body, o ile dobrze pamietam, skierowana 45stopni w sufit z wyciagnietym odblysnikiem. Jest mozliwosc kontroli stosunku sily blysku jednej lampy do drugiej (np. 80% na 430EX, 20% na 580EX) i to mi sie bardzo podoba.

gwozdzt
03-04-2008, 11:17
czy jest sens stosowania/posiadania dwóch lamp błyskowych? :confused:
też pytanie!
to tak jakbyś zapytał, czy lepiej posiadać jedną rękę czy dwie...

Posiadając lampe 430EX - czy jest sens w dokupieniu dodatkowej lampy 580EX II?
i tu jest dylemat.

Główne światło na wprost chyba mało kiedy jest pożądane. Zamiast 580EX na dzień dzisiejszy wziąłbym raczej drugą "slave" (420EX/430EX) i do tego sterownik ST-E2.

Jak mozna praktycznie wykorzystywac te 2 lampy jednoczesnie?.
tam masz przykłady jak używać dwóch źrodeł światła:
http://www.cyberfoto.pl/szkola-fotografowania-ksiazka-on-line/41384-portret-studyjny-maly-poradnik.htm

Czy wowczas lampa slave powinna byc np. na statywie jako doswietlenie
akurat odwrotnie - raczej "slave" na statywie powinna robić jako główne światło, natomiast 'master' na stopce jako wypełniające (bo co to za główne światło na wprost z aparatu:confused: )

i stąd mój dylemat, po co mi taki na aparacie taki smok jak 580EX ?

Jedno rozwiązanie już podałem (druga slave + sterownik), a mnie się osobiście marzy coś czego jeszcze nie ma, a mianowicie mała lampa master ("krzyżówka" 220EX + ST-E2) na stopkę a do tego jedna czy dwie 'slave'

Rozumiem iz 580-tka moze sterowac praca 430-tki.
dobrze rozumiesz.

Gdzie mozna taka kombinacje sensownie stosowac - plener, studio, uroczystosci, inne?
w zasadzie wszędzie, tylko trzeba pamiętać o ograniczeniach - sterowanie jest podczerwienią i lampy muszą sie "widzieć"
zasadniczo w pomieszczeniach lepiej się to sprawuje niż na zewnątrz.

Czy moze lepiej 430 sprzedac i zostawic tylko 580?
430EX nie sprzedawać. To dobra lampa. Kombinować czym ją sterować.

marekk_ok
03-04-2008, 11:45
też pytanie!
to tak jakbyś zapytał, czy lepiej posiadać jedną rękę czy dwie...

Główne światło na wprost chyba mało kiedy jest pożądane. Zamiast 580EX na dzień dzisiejszy wziąłbym raczej drugą "slave" (420EX/430EX) i do tego sterownik ST-E2.

........
.. a mnie się osobiście marzy coś czego jeszcze nie ma, a mianowicie mała lampa master ("krzyżówka" 220EX + ST-E2) na stopkę a do tego jedna czy dwie 'slave'

w zasadzie wszędzie, tylko trzeba pamiętać o ograniczeniach - sterowanie jest podczerwienią i lampy muszą sie "widzieć"
zasadniczo w pomieszczeniach lepiej się to sprawuje niż na zewnątrz.

430EX nie sprzedawać. To dobra lampa. Kombinować czym ją sterować.

Dzieki za info.

Rzeczywiscie lepiej posiadac dwoje rąk oraz 2 lampy :-)

Co do sterowania - moze warto (da sie zrobic?) pojsc w radio i obie lampy "wyciagnac" poza body - zamiast ST-E2 - gdzie sterowanie podczerwienia wprowadza ograniczenia (musza sie widziec urzadzenia), ponadto nie jest to chyba najtansze urzadzenie?
Czy sa jakies sprawdzone zamienniki ST-E2 ktore daja te sama funkcjonalnosc, lecz sa oparte na radiowym "przekazie" sygnalu sterujacego, czy raczej nie ma sensu kombinowac i ST jest najlepszy?
Pozdrawiam

gwozdzt
03-04-2008, 11:57
Co do sterowania - moze warto (da sie zrobic?) pojsc w radio
ze wszystkimi dostępnymi wyzwalaczami radiowymi stracisz pomiar i automatykę błysku (E-TTL).

ponadto nie jest to chyba najtansze urzadzenie?
ST-E2 ~700zł
420EX(u) ~500zł / 430EX(n) ~900
--------------------------------
a z drugiej strony 580EX - 1500zł

warto przemyśleć...

Czy sa jakies sprawdzone zamienniki ST-E2 ktore daja te sama funkcjonalnosc, lecz sa oparte na radiowym "przekazie" sygnalu sterujacego,
nie tylko nie ma sprawdzonych, ale żadnych nie ma...
Coś się dopiero kroi na rzeczy, ale jeszcze nikt z tym nie miał do czynienia:
http://www.radiopopper.com/

czy raczej nie ma sensu kombinowac i ST jest najlepszy?
nie ma mozliwości kombinować, ST nie jest najlepszy, ale jest jedyny istniejący.

AQUANTA
03-04-2008, 13:05
Ja własnie nabyłem druga lampę 580 EX II i miałem zamiar pozbyć się 430, ale stwierdziłem, że za pewnie jakies 500zł to się nie opłaca.
Więc została i staram się ją jakoś wykorzystać.

Wrzucam fotkę robioną na szybko przy użyciu obydwu lamp (430 ze stofenem w sufit na 45% z prawej + 580 na body w sufit na 45%)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://photos91.nasza-klasa.pl/dev152/0/174/677/0174677073.jpg)
Fota w żaden sposób nie PSuta, poza lekkim wyostrzeniem po zmniejszeniu.

Taki zestawik nie jest za dyży i zawsze możesz go zabrać w teren.
Zastanawiam się tylko, czy nie nabyć jeszcze kabla i-TTL, czy jakoś tak się to nazywa, żeby zdjąć lampe z body i postawić np: 1,5 m z boku.

merger
03-04-2008, 13:10
jak chcesz ettl, to poczekaj na radiopooper'y.
jak nie widzisz potrzeby posiadania tego, to idz w radio normalne. ja nie wiem w sumie po co mi w lampie na statywie ettl.

fmagik
04-04-2008, 10:23
pytanie do doswiadczonych w sterowaniu lampami...
bede mial 430 i uzywana 550 prawdopodobnie [chyba ze na M polecicie cos tanszego ale mocnego] i chcialem obie spiac radiem ale tu mam pytanie: kupujac radio dostaje sie jeden odbiornik czy warto dokupowac 2 odbiornik czy lepiej o wiele tansza fotocele, chcialbm tego zestawu uzywac z parasolkami?
gdzie mozna poczytac o takich podlaczeniach i ich skutecznosci?

wiem ze 350d to zaden prof sprzet ale tyle chyba potrafi zanim nie pojawi sie nastepca

merger
04-04-2008, 11:35
fotocela nie zadziala na dworze

fmagik
04-04-2008, 11:40
fotocela nie zadziala na dworze

ok , czyli zostaje albo kabel miedzy 1 i 2 lampa lub dokupienie 2 odbiornika?

merger
04-04-2008, 12:58
dokladnie. no i kabel to kiepska opcja ;)

marekk_ok
11-04-2008, 13:03
Zakupilem druga lampe (dobra oferta w fotojokerze byla) i obecnie mam 430EX i 580EX II. Teraz czas to wykorzystac :-)
Czy ktos foci takim zestawem? Wnioski, wskazowki?

robgr85
11-04-2008, 13:10
Polecam lekturę:

strobist.com

Ja mam aktualnie 3 flashe sterowane radiowo... i czasem chciałbym mieć trochę więcej sztuk :P

Elajasz
13-04-2008, 14:43
no ja sie tak zaczytuje i pytanie do troche starszej lampy mam, a mianowicie do 299 T (jest to lampa tyrystorowa-czy jak to sie nazywa) i zastanawiam sie czy nie daloby sie jej wykozystac jako 2 zrodla swiatła. wiadomo ze nie mam wtedy ettl, ale jak ustawie na niej ISO i przyslone, czy nie bedzie zdawala egzaminu ?

ps. ma ktas intrukcje oblugi do 299T najlepiej po PL, ale i w ANG nie pogardze :)