Zobacz pełną wersję : Dane redukcji kurzu....
W 400D jest funkcja, która zbiera dane do redukcji kurzu, kiedy wykonam zdjęcie wedle instrukcji Canona, co dalej z tym zrobić?? Czy to będzie miało jakiś wpływ na kurz widoczny na zdjęciach? Bo nie bardzo wiem jak ugryźć temat. W instrukcji też napisane jest, że trzeba użyć jakiegoś oprogramowania, które dostarcza Canon i że szczegółowa instrukcja jest na drugiej płycie w formacie PDF, niestety mam dostęp tylko do płyty z programami a nie instrukcjami, więc proszę o pomoc o co tu chodzi.
Pozdrawiam
musisz mieć DPP czyli oprogramowanie o którym wspominasz
instrukcja do DPP jest na stronach canona (po angielsku)
instalujesz DPP (razem z innymi wymaganymi programami) czytasz instrukcję i wiesz. a jak masz chwilę na dokładniejsze zapoznanie się z DPP sam wpadniesz co gdzie i jak :)
Możesz jaśniej co to znaczy z innymi wymaganymi programami? No i niestety nie mam za bardzo czasu żeby się w to zagłębiać. Potrzebuje wiedzieć po krótce jak dokonać tego czynu i jaki będzie wynik końcowy.
jaki będzie wynik końcowy nie wiem bo nie używam
wymagane programy masz na płycie z oprogramowaniem.
a co do instrukcji jak to zrobić krok po kroku - wybacz ale też nie za bardzo mam czas żeby to opisywać :)
SdoubleU
01-04-2008, 16:58
Możesz jaśniej co to znaczy z innymi wymaganymi programami? No i niestety nie mam za bardzo czasu żeby się w to zagłębiać. Potrzebuje wiedzieć po krótce jak dokonać tego czynu i jaki będzie wynik końcowy.
Hmmm dobrze, że starczyło Ci czasu na zadanie pytania :confused:
scan 3 sec - mail 5sec =8sec , sorki ze tak dlugo :)
krzysiek_k1
20-10-2012, 13:19
Chciałem Was spytać właśnie o wykorzystanie "danych do retuszu kurzu"
i niby wszystko rozumiem i wiem jak to działa, ale....
Pobieramy dane do retuszu, aparat dołącza je do zdjęć. W DPP uruchamiamy ich wykorzystanie i program poprawia nam fotkę, no ale nie do końca jest to idealne, więc można ręcznie poprawić działanie tej funkcji, i skorygować pozostałe ślady kurzu na zdjęciu. Zapisujemy te zmiany i możemy je przekopiować do innych zdjęć ( ale tylko otwartych w DPP ).... i dalej problem... Czy da się zapisać te własne korekty dla kurzu tak aby użyć ich do innych zdjęć ???
Teoretycznie można to jedno wzorcowe zdjęcie ze zrobionym dokładnie retuszem kurzu zawsze umieszczać w otwieranym w DPP folderze zdjęć i z niego kopiować te korekty na inne zdjęcia, ale może jest prostszy sposób??
Pozdrawiam
Kris
Kijanowski Krzysztof (http://www.kijanowski.pl)