Zobacz pełną wersję : Canon 40D - zapytanie
Martucha
31-03-2008, 20:52
Witam, zamierzam zakupic canon 40D i posiadam dwa obiektywy sigma 24-70 mm f3.5-5.6 i canon 75-300 mm f/4.5-5.6 Ultrasonic, i moje pytanie brzmi czy beda pasowac te obiektywy??
Dziekuje
Będą pasowały wszystkie obiektywy z bagnetem EF i EF-s. Canon to na bank EF, a Sigma - można z dużym prawdopodobieństwem przypuszczać, że również (jeśli wcześniej były używane z tym samym aparatem).
Witam, zamierzam zakupic canon 40D i posiadam dwa obiektywy sigma 24-70 mm f3.5-5.6 i canon 75-300 mm f/4.5-5.6 Ultrasonic, i moje pytanie brzmi czy beda pasowac te obiektywy??
Dziekuje
Yhym.
Martucha
31-03-2008, 20:59
Ja wczesniej mialam canon eos 33 i uzywalam tych obiektywow, ale teraz chce przejsc na 40d albo 450d tylko, ze 40d wydaje mi sie z wyzszej polki
Jak miałaś eosa to sigmę można podpiąć. A jeśli kasa masz to 40D będzie świetnym wyborem
Martucha
31-03-2008, 21:10
Chociaz caly czas sie zastanawiam nad wyborem 450d prawie taki sam
"Prawie" czasem czyni różnicę. Poczytaj o tych modelach i dopiero dokonaj wyboru. Mimo wszystko zalecałbym 40D
Martucha
31-03-2008, 21:19
Wiec tak tez zrobie :) dziekuje
Prawie takie same to dla mnie nie za bardzo. Ale jeśli nie ma dla ciebie zbyt dużej różnicy to myślę że lepiej jak różnice wydasz na jakieś szkło czy coś innego.
Evitagen
31-03-2008, 21:22
Jesli "osiagi" wydaja Ci sie podobne to nie pozostaje nic innego jak udac sie do sklepu i "pomacac" oba. Naprawde warto.
A, jeszcze jedna uwaga. Zarówno 450D i 40D to aparat z matrycą APS-C (crop 1,6) czyli obiektyw 24-70 mm będzie mieć efektywnie zakres ogniskowych 38,4-112 mm. Może ci brakować trochę szerokiego kąta.
Martucha
31-03-2008, 22:22
Dziekuje za info. A jakis tani obiektyw do polecenia na poczatek. Dopiero zaczynam sie bawiz fotografia cyfrowa :)
A jakis tani obiektyw do polecenia na poczatek. Dopiero zaczynam sie bawiz fotografia cyfrowa :)[/QUOTE].
Tani dobry to tylko jeden canon 50mm f 1,8 za 300 zł,ale to stałka.
Martucha
31-03-2008, 22:31
Stała mnie nie interesuje :-) nawyzej uzbieram kaske i kupie jakis porzadny obiektyw
Wiesz porządne obiektywy zaczynają się od 2 tys wyżej, a to jest naprawdę super obiektyw, by nauczyć się robić dobre foty, nauczy Cię przynajmniej poruszać z aparatem a nie bezmyślnie kręcić zomem. To najlepszy obiektyw chyba ceny do jakości.
No bez przesady poniżej 2 tys można mieć 50/1.4 czy 85/1.8 które są bardzo dobrymi szkłami. A znalazło by się jeszcze parę dobrych stałek. Fakt nie są jakoś super wykonane ale ale są b. dobre
No bez przesady poniżej 2 tys można mieć 50/1.4 czy 85/1.8 które są bardzo dobrymi szkłami. A znalazło by się jeszcze parę dobrych stałek. Fakt nie są jakoś super wykonane ale ale są b. dobre
zgadzam się np canon 100 mm macro f 2,8 zgadzam się, ale jak ktoś ma wziąść canona z kitem lepiej zamienić go na 50 mm f 1,8 będzie na pewno bardziej zadowolony. Jeszcze mała dygresja ze sprzętem do fotografowania to jak z samochodem ten z malucha będzie go chwalił póki nie wsiądzie do czegoś lepszego ale jak ktoś jeździ mercedesem nigdy nie wsiądzie do malucha bo w tym przypadku dba o swoje zdrowie, a w fotografii dba już o swoje zdjęcia i swoją markę :-D
Martucha
01-04-2008, 09:29
Dziekuje za pomoc :-)
Kolekcjoner
01-04-2008, 15:40
Prawie takie same to dla mnie nie za bardzo. Ale jeśli nie ma dla ciebie zbyt dużej różnicy to myślę że lepiej jak różnice wydasz na jakieś szkło czy coś innego.
No problem polega (póki co) na tym, że ta różnica jest praktycznie pomijalna.
A może lepiej i taniej na początek kita 18 55 na allegro za 200 na pewno trafisz i na nim się uczyć nowego aparatu nie wiemy jak długo juz robisz zdjęcia i jak dobrze będziesz kręcil tymi wszystkimi kółkami od ustawień.
Ja na pczątku tez myślałem że jak kupie lepsze szkło to będą mi same zdjęcia wychodziły hehe, kupiłem zakres 28-75 i doszedłemdo wniosku że za wąsko.
Potem kupiłem kita i już jest trochę szerzej popstrykałem trochę i zaczynam się orientować czego mi trzeba. chodzi o to aby dojść do tego jak najtańszym kosztem.