PDA

Zobacz pełną wersję : Uszkodzony obiektyw 50 1.8

zup_pomidorovy
31-03-2008, 20:11
Witam,
Zdarzył mi się dziś nieszczęśliwy wypadek, mianowicie spadł mi z wysokości około 1 metra obiektyw Canon 50mm 1.8. Rozpołowił się na dwie części. Niestety zauważyłem małe popękane elementy. Ze względu na delikatność tego typu sprzętu nie zamierzam podejmować się jego naprawy samodzielnie.

Pragnę uzyskać poradę: czy warto naprawiać tak uszkodzony obiektyw, czy ze względu na jego względnie niską cenę naprawa będzie nieopłacalna? Może jest ktoś, kto byłby w stanie wycenić (mniej/więcej) koszt takiej naprawy. Czy jest gdzieś w na terenie Trójmiasta punkt do którego mógłbym się udać z moim problemem?

Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi
pozdrawiam
Zup

P.S. Załączam odnośniki do fotografii ilustrujących uszkodzenia w/w obiektywu.

http://images33.fotosik.pl/200/41cd0c8a23079cbe.jpg
http://images30.fotosik.pl/187/4aa9a06452b6ff2a.jpg
http://images28.fotosik.pl/187/4753227b0f34ec56.jpg
http://images30.fotosik.pl/187/e21a95521e43c158.jpg

gacek
31-03-2008, 21:55
Chyba warto jednak spróbować poskładać go do kupy. Był tu gdzieś artykuł o rozkładaniu i składaniu tegoż obiektywu, nie jest to bardzo skomplikowane zajęcie. A jeśli elektronice nic się nie stało to nie powinien po operacji sprawiać problemów.

bruckner
31-03-2008, 22:49
wznowię temat, nie mogę znaleźć tego tematu o rozbieraniu 50/1.8
ktoś mógłby pomóc?? potrzebuję na jak najszybciej.....
dzięki z góry
pozdr.

Calliactis
31-03-2008, 23:08
Chyba warto jednak spróbować poskładać go do kupy. Był tu gdzieś artykuł o rozkładaniu i składaniu tegoż obiektywu, nie jest to bardzo skomplikowane zajęcie. A jeśli elektronice nic się nie stało to nie powinien po operacji sprawiać problemów.

To ja go właśnie rozkładałem... :)

Cały opis masz pod TYM LINKIEM (http://canon-board.info/showthread.php?t=12288) - przeczytaj ten wątek, tam są cenne linki (gdzieś w moich wypowiedziach) zarówno do PDF'a z 'exploded view' 50-tki, oraz do strony, gdzie cały obiekty jest rozłożony na części pierwsze.

To co pokazujesz na 100% można samemu złożyć, taniej niż w byle serwisie optyki. Będzie chodził na pewno. To jest jak budowa cepa ;)

Jakby co, to pisz na PM. Ja już tego obiektywu nie mam, więc mogę mieć pewne problemy z przypomnieniem sobie co i jak, ale w miarę możliwości pomogę.

SdoubleU
01-04-2008, 17:16
NIe sądzę zeby po takich przejścia ten obiktyw nadawał sie do czegokolwiek a już napewno nie do robienia zdjęć z zastosowaniem AF. Do serwisu nie ma co go oddawać bo cena naprawy może przekroczyć jego wartość. Nie zostaje nic innego jak kupić inny na szczęście nie kosztuje za wiele.

Calliactis
06-04-2008, 17:36
NIe sądzę zeby po takich przejścia ten obiktyw nadawał sie do czegokolwiek a już napewno nie do robienia zdjęć z zastosowaniem AF. Do serwisu nie ma co go oddawać bo cena naprawy może przekroczyć jego wartość. Nie zostaje nic innego jak kupić inny na szczęście nie kosztuje za wiele.

Działać będzie. Uszkodzenie nie jest aż takie poważne. Pomyślę, że to jest plastikowy obiektyw za ok. 300zł - tam i tak AF nie działa tak dokładnie jak w wersji 1.4 USM. Po złożeniu wszystkiego do kupy powinno działać. Nie da się 'niepoprawnie' złożyć tego obiektywu - w nim każda część blokuję się o pozostałe. Jeśli tylko elektronika działa, to za poprawność AF odpowiada już w większości korpus, ten obiektyw nie przesyła informacji o odległości ostrzenia, a elektronika służy jedynie do sprawdzenia czy przełącznik jest na AF czy MF, przymykania przesłony i funkcji przód/tył/stop silnika.

zup_pomidorovy
09-04-2008, 10:53
Witam.
Udało mi się znaleźć zakład który podjął się naprawy tego obiektywu. Jak pisałem ze względu na delikatność tego typu sprzętu nie podjąłem się jego naprawy samodzielnie. Co do efektów będę mógł się wypowiedzieć kiedy odbiorę naprawiony już sprzęt. Nie jestem w stanie podać dokładnej ceny gdyż został mi podany tylko koszt orientacyjny. Kalkulując bardziej opłacalne wydało mi się naprawienie uszkodzonego obiektywu niż zakup nowego.
pozdrawiam
Zup

nagor
09-04-2008, 11:53
jak widfać conajmniej jeden zaczep się tam ułamał jeśłi byś miał jego część i byś przykleił to powinien smigac jeszcze troszke jesli oni nie dostali tego kawałka to moga próbowac czyms to uzupełnić a jeśłi nie to złożą i tak i powinien działąc tylko ze będzi emiał luzy i może niedokładnie ostrzyć..
ale to się okaże po odebraniu

spino
09-04-2008, 20:15
Mialem dokładnie taki sam przypadek, obiektyw rozpadl sie na 2 czesci, a ponadto wyłamała się jakaś plastikowa część (coś jakby zaczep?).
Oddałem do serwisu na Żytnią (bez tego złamanego kawałka), powiedziano mi ze naprawa bedzie kosztowala 120zł. Zgodziłem się bo to taniej niż miałbym kupić drugi (250-300zł) a pewnie i tak był kupowałdrugi bo na solidniejszy 50/1,4 brak kasy.
Naprawiono ekspresowo !!!
Obiektyw działa bez problemu, AF też jest OK, a może nawet jest lepiej niż "od nowości". :-)
------
Właśnie obejrzałem Twoje zdjęcia tego uszkodzenia i widzę że to jest to samo co u mnie :wink:

Veldrin
20-08-2008, 22:24
mam to samo, tylko czemu zytnia jest tak daleko, a wyjazd tak blisko? :(

jakcie
07-01-2009, 23:03
Witam,
Zdarzył mi się dziś nieszczęśliwy wypadek, mianowicie spadł mi z wysokości około 1 metra obiektyw Canon 50mm 1.8. Rozpołowił się na dwie części. Niestety zauważyłem małe popękane elementy. Ze względu na delikatność tego typu sprzętu nie zamierzam podejmować się jego naprawy samodzielnie.

Pragnę uzyskać poradę: czy warto naprawiać tak uszkodzony obiektyw, czy ze względu na jego względnie niską cenę naprawa będzie nieopłacalna? Może jest ktoś, kto byłby w stanie wycenić (mniej/więcej) koszt takiej naprawy. Czy jest gdzieś w na terenie Trójmiasta punkt do którego mógłbym się udać z moim problemem?

Serdecznie dziękuję za wszelkie podpowiedzi
pozdrawiam
Zup

P.S. Załączam odnośniki do fotografii ilustrujących uszkodzenia w/w obiektywu.

http://images33.fotosik.pl/200/41cd0c8a23079cbe.jpg
http://images30.fotosik.pl/187/4aa9a06452b6ff2a.jpg
http://images28.fotosik.pl/187/4753227b0f34ec56.jpg
http://images30.fotosik.pl/187/e21a95521e43c158.jpg

Dzień dobry. Półtora roku temu upadła mi 30tka z dołączonym 50mmf:1.8. obiektyw rozsypał się na dwie części. Pozbierałem co trzeba i poszedłem do domu, a szkło poszło na półkę. Pomyślałem, że nie naprawiam bo nawet nie znalazłem listków przysłony...
parę dni temu postanowiłem sprawdzić jakie efekty mogę uzyskać przystawiając obie części do siebie. Włożyłem i zaskoczyło, nawet autofocus działa i ostrzy tam gdzie trzeba. Kilka dni robiłem na ustawieniach f:1.8, aż do momentu kiedy postanowiłem zmienić wartość przysłony na większą. Ku memu zdziwieniu, wraz ze zmianą przysłony głębia ostrości zaczęła się zmieniać. Teraz pytanie gdzie w tym obiektywie umieszczone są listki przysłony? w moim egzemplarzu po upadku, w środku jest jedna dziura i widać tylko silnik autofocusa???
Obiektyw działa jak należy.

W ogóle na Twoich zdjęciach obiektyw wygląda identycznie jak mój. Też ma ułamany jeden ząbek (zatrzask), ale włożyłem wszystko ponownie i wszystko działa jak należy. Interesuje mnie tylko jak działa przysłona jeśli w środku nic nie ma oprócz silnika AF????!!!

mcdenko
08-01-2009, 17:26
Moze TUTAJ (http://www.f20c.com/stuff/canon/partslist/EF%2050%201.8%20II.PDF) znajdziesz? ;) Wg mnie to bedzie: YG2-0040-000 POWER DIAPHRAGM UNIT

stley
03-03-2009, 20:45
Miałem dokładnie taki sam wypadek jak opisujecie - aparat plus 50 1.8 spadł z wysokości około 0,5m. Szkło rozpadło się na dwie części.
Nie składałem tego od razu, dokończyłem dzieła rozbiórki korzystając z opisów zamieszczonych tutaj oraz wpisując 'canon 50 1.8 disassembly' w google (polecam, bardzo dużo zdjęć, pdf'ów) i zacząłem się przyglądać co i jak.

Okazało się, że do posklejania i zrekonstruowania mam pierścień focusa. Nie obyło się bez super glue, dodatkowych elementów (jakiś kawałek plastiku odpowiednio uformowany), pilniczków i drobnoziarnistego papieru ściernego. Gdyby nie całkowita rozbiórka przed próbą złożenia tego na gorąco po upadku pewnie jeszcze coś więcej uległoby uszkodzeniu.
Ułamał się również jeden z czterech zaczepów, który przytrzymuje zestaw soczewek, ale elementu tego nie znalazłem a jego rekonstrukcja jest niewykonalna (przynajmniej przeze mnie).

Obiektyw działa, AF bez zarzutów, ostrzy w całym kadrze jak powinien. Minusem jest głośniejsza praca, ale to pewnie kwestia ponownego rozłożenia i nasmarowania czymś odpowiednim, i niestety w około 1% przypadków użycia wyświetla się Error 99, ale jak tylko będę miał wenę myślę, że i to zwalczę.

Ogólnie budowa i zasada działania tego obiektywu jest prosta jak konstrukcja cepa, więc nie należy się bać wkładania paluchów w jego bebechy.

(p.s. listki przysłony, jak już napisano, schowane są w elemencie YG2-0040)

Patryk_mirek
22-05-2009, 10:07
Witam!
Wczoraj w 'niewyjaśnionych' okolicznościach to plastikowe coś spadło mi i rozleciało się na części drobne. Wiem, że o tym obiektywie krąży opinia, że założenia się dość szybko rozpadnie i wyrzuca się go do śmietnika.
Jednak ja chciałbym go złożyć i naprawić. Obiektyw udało mi się poskładać do kupy(nawiasem mówiąc nie po raz pierwszy). Ponieważ zdziwiło mnie że "czasem nawet działa", rozebrałem go kolejny raz i moją uwagę zwróciła lekko naderwana taśma łącząca styki w bagnecie z płytką z elektroniką.

Mam więc następujące pytanie:
Czy, gdzie i za ile można dostać taką samą lub podobną taśmę (byle by pasowała). (Sądzę ze wysyłka na żytnią i naprawa tamże byłaby nieopłacalna)

lub pytanie numer 2:
Nie ma może ktoś z Was(czyt nie zdążył jeszcze wyrzucić) takiego niepotrzebnego plastikowego 50mm który się rozleciał/zepsuł?

zaitsev
22-05-2009, 10:49
Nie ma może ktoś z Was(czyt nie zdążył jeszcze wyrzucić) takiego niepotrzebnego plastikowego 50mm który się rozleciał/zepsuł?

Czasem są na alledrogo różne uszkodzone obiektywy. Nieraz widziałem 50/1.8 w okolicach 100-150zł.

Mad_Mac
22-05-2009, 10:55
Pytanie czy jest sens... czy nadal bedzie dobrze ostrzyl itp
Ten obiektyw kosztuje tylko 400zl

Patryk_mirek
22-05-2009, 12:00
Ok. Przyznaję się, niezbyt dokładnie szukałem.
Znalazłem kilka wątków o spadnięciu/zepsuciu się tego obiektywu, znalazłem manuala z "Exploded View" i wyczytałem z niego, że ta taśma nazywa się "YH1-0056-000" i w sklepie w Bratysławie kosztuje 179 SKK(~26 pln) bez DPH (czymkolwiek by to było). Chyba skuszę się na wizytę u kolegi mającego fajną stacje lutowniczą, wylutowanie i wymianę na kawałek zwykłego kabla...

ps. Nie jedzie ktoś z Was może na weekend na Słowację? :>

lech.p
22-05-2009, 12:06
Najlepsza jaką znalazłem poglądówka ze zdjęciami http://nis-lab.is.s.u-tokyo.ac.jp/~ybando/rgb_filter/disassembly.pdf.

strysiu
23-09-2010, 00:26
Tak dla odświeżenia tematu.
Właśnie odebrałem swoją 50 z Żytniej.

Doszedłem do wniosku, że pierwszy raz dam szansę profesjonalistą
jeśli się nie uda sam popróbuje, ale chyba się udało.

Cena złożenia obiektywu do kupy to 170,80 PLN brutto
(wyłamał się jeden zaczep)

kinimodgdynia
23-09-2010, 00:46
tylko pamiętaj, że znowu może sie rozpaść (tym razem sam z siebie). Wątpie, żeby jakoś tam odtworzyli tamten zaczep, więc czasem podczas fotografowania może się zdarzyć, że mordka wysunie się aż na chodnik. I proponuje samemu składać, ja po drugim wypadnięciu nabrałem wprawy. No i z każdym kolejnym zaczepem mniej robi się ciekawy tiltshift;p

_igi
23-09-2010, 01:02
Mialem tak dwa razy z tymi 50'kami. Jedna poszla do dinderi'ego, druga jako tako poskladalem.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
ps. wiec jak cos to masz namiary kogo sie pytac ;)

dinderi
23-09-2010, 08:55
Cena złożenia obiektywu do kupy to 170,80 PLN brutto
(wyłamał się jeden zaczep)
Nastepnym razem wyslij do mnie. Za 170 PLN złożę, razem z dokladnym czyszczeniem i smarowaniem układu mechanicznego ;)

stley
20-08-2013, 21:39
Nie mam szczęścia do tego obiektywu...kolejny raz nieszczęśliwie dokonałem jego destrukcji i jak Koledzy wcześniej potrzebuję taśmy do elektroniki.
Gdzie ją znaleźć?
Gorąco proszę o wskazówki :)