PDA

Zobacz pełną wersję : EF 17-40mm f/4L na śluby

sj_sj
30-03-2008, 19:13
Jaka cena za używany rozsądna i czy nie za ciemne szkło na śluby? Jak ostrzenie?

Seb

himi
30-03-2008, 19:24
Było, warto poszukać.

Czacha
30-03-2008, 19:26
Jaka cena za używany rozsądna
www.allegro.pl (http://www.allegro.pl)

czy nie za ciemne szkło na śluby?
raz za ciemne, raz nie za ciemne.. jak to na slubach

Jak ostrzenie?
ok

himi
30-03-2008, 19:35
Czacha - jak to mówią - jak pytasz, tak ci odpowiedzą. Pozdrawiam:)

sj_sj
30-03-2008, 19:55
Czacha - jak to mówią - jak pytasz, tak ci odpowiedzą. Pozdrawiam:)

Himi

było, czytałem, ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie uzyskałem. Zakupiłem ostatnio 24-135 IS USM, ale wydaje mi się że trafiłem tę mniej ostrą. Wiec zapytam Ciebie jako użytkownika bo widze, że masz wpisane w profilu, jak to z tą ELKĄ jest, bo w sumie różnica między tym 24-135 nie jest nie wiadomo jaka. Mozesz podeslac jakies przykladowe foty z slubu zrobione tym obiektywem? Chcialbym go podpiac pod eosa 400d. Czytalem rowniez ze przed jakims okresem produkcji produkowali te ELKI w lepszej wersji. Czy znasz te date produkcji? bo tam gdzie czytalem nie bylo podanej.

Mam tez na slub jasne 50mm 1,8 ale raz uzywalem i biedne szkielko mialo problem z autofocusem bo chcialo ostrzyc tylni plan, kiedy potrzebowalem przedni.

Seb

TomS
30-03-2008, 20:04
Miałem kiedyś to szkło. AF miał szybki i celny no i był ostry. A czy ciemny to zależy jak dla kogo.

Matsil
31-03-2008, 00:10
Jaka cena za używany rozsądna i czy nie za ciemne szkło na śluby? Jak ostrzenie?

Seb

Przed 17-40 miałem tamrona 17-50/2.8 więc mogę coś o tym powiedzieć.
17-40 może i jasny nie jest ale mi spokojnie wystarczał. Do ciemnych kościołów nawet f2.8 jest za mało i trzeba mieć stałki. W jaśniejszych 17-40 wystarczy. Ostrzenie w porównaniu z tamronem rewelacyjnie szybkie i bezbłędne, nawet w słabym świetle.
A co do ceny, to zozbacz za ile najtaniej możesz kupić nowy egzemplarz, zadaj sobie pytanie jaką różnicę pomiędzy nowym i używanym jesteś w stanie zaakceptować i będziesz miał odpowiedź. Jak dla mnie sensowna cena za używkę przy cenie nowego ok. 2300 zł to max. 1800 zł. Up to you.

Vitez
31-03-2008, 02:30
Himi

było, czytałem, ale satysfakcjonującej odpowiedzi nie uzyskałem.

I to jest wystarczająca wymówka by założyć nowy wątek?

http://canon-board.info/announcement.php?f=21&a=3

"3. Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Wskazane jest również uprzednie skorzystanie z google. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi)."

W ramach przeprosin sam sobie wybierz wątek z tych kilkunastu/dziesięciu jakie mamy o 17-40 czy o sprzęcie do ślubów :p .