PDA

Zobacz pełną wersję : Problemy z kopiowaniem z karty - transfer

setes
30-03-2008, 19:09
Cześć,

Denerwuje mnie niski transfer jaki osiągam zgrywając zdjęcia z kart CF na laptopa. Osiągam w porywach od 900 - 1400 kb/s
Korzystam z 2 czytników - USB oraz PCMCIA.
W przypadku pierwszego jest to spowodowane niemożnością ustawienia USB 2.0, próbowałem zmieniać sterowniki, ale bez rezultatów. Może wiecie skąd można pobrać jakieś odpowiednie sterowniki/drivery ? (producent Fujitsu-Siemens Amilo M1424 nic ciekawego nie udostępnia)
W przypadku drugiego - sam nie wiem, poprost jest wolno.
Sprawdxalem zarowno pod Windowsem XP jak i Vista. O dziwo pod XP jest troche szybciej :-O

Z góry dzięki za ew. sugestie
Pozdrawiam
Paweł

KORD/EPKK
30-03-2008, 22:41
Jezeli producent nie zapewnia driverow to po prostu laptop chodzi na USB 1.1... A w drugim przypadku wyglada to dosc dziwnie. Moze sa jakies utilities do portu PCMCIA dostarczane przez producenta... I czy czytnik na USB obsluguje 2.0 ( to ze na opakowaniu pisze ze obsluguje wcale nie oznacza ze tak jest w rzeczywisctosci).
Pozdrawiam

Peri Noid
30-03-2008, 22:45
Czytnik CF na PCMCIA, taki standardowy, tani, zawsze będzie działać wolno. Po prostu tak ma i już. Nic na to nie poradzisz. Jeśli chcesz szybciej, musisz kupić czytnik CardBus 32-bit. Zajrzyj do tego wątku (http://canon-board.info/showthread.php?t=10954), znajdziesz tam więcej informacji na ten temat.

setes
30-03-2008, 22:52
Jezeli producent nie zapewnia driverow to po prostu laptop chodzi na USB 1.1... A w drugim przypadku wyglada to dosc dziwnie. Moze sa jakies utilities do portu PCMCIA dostarczane przez producenta... I czy czytnik na USB obsluguje 2.0 ( to ze na opakowaniu pisze ze obsluguje wcale nie oznacza ze tak jest w rzeczywisctosci).
Pozdrawiam

No wlasnie, producent zadnych sterownikow nie zapewnia, a jakies intelowskie nic nie zmieniaja :-(
Czytnik jest 2.0, nawet po podlaczeniu pokazuje sie komunikat ze urzadzenie moze dzialac szybciej ...
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Czytnik CF na PCMCIA, taki standardowy, tani, zawsze będzie działać wolno. Po prostu tak ma i już. Nic na to nie poradzisz. Jeśli chcesz szybciej, musisz kupić czytnik CardBus 32-bit. Zajrzyj do tego wątku (http://canon-board.info/showthread.php?t=10954), znajdziesz tam więcej informacji na ten temat.

OK, w takim razie poczytam dalej i pewnie poszukam nowego czytnika ;-)

Pozdrawiam
Paweł

KORD/EPKK
30-03-2008, 23:00
No wlasnie, producent zadnych sterownikow nie zapewnia, a jakies intelowskie nic nie zmieniaja :-(
Czytnik jest 2.0, nawet po podlaczeniu pokazuje sie komunikat ze urzadzenie moze dzialac szybciej ...

Pozdrawiam
Paweł
Wiec laptop nie obsluguje USB 2.0

setes
30-03-2008, 23:03
Wiec laptop nie obsluguje USB 2.0

Bralem to pod uwage, ale wydawalo mi sie malo prawdopodobne :confused:
Coz przezyje, narazie nie widze potrzeby wymiany, taniej wyjdzie dokupic kolejny czytnik ;-)

Pozdrawiam
Pawel,

Tezet-gdynia
31-03-2008, 04:32
a w managerze sprzetu jest wszystko ok ?? nie ma przypadkiem wykrzyknika przy usb 2.0 ??? w xp usb2.0 instaluje sie razem z service pack'iem 1 bo tam sa sterowniki do niego ;) moze to cos pomoze ?

JiNN
31-03-2008, 13:07
Moim zdaniem looknij czy masz Service Pack'a 2 ? Bo o ile sie nie myle tam są stery od USM 2.0, a nie w Sp 1.Tak mi się wydaję ale to na 95 % te 5 % zostawie na SP 1.

C80
31-03-2008, 13:14
Też mi się wydaje, że dopiero SP2 zapewnia stery USB 2.0.

setes
31-03-2008, 13:28
Też mi się wydaje, że dopiero SP2 zapewnia stery USB 2.0.

Jest SP2, na drugiej partycji probowalem rial Visty. Roznego rodzaju update'y i nic.
Pewnie laptop nie obsluguje USB 2.0

Coz, dzieki za pomoc, mysle ze skusze sie na nowy czytnik, tym bardziej ze widzialem na ebayu 32 bitowe juz za $15-$20 + $15-$17 za przesylke. Swoja droga dziwne ze na allegro brak tego.

Pozdrawiam
Paweł,

JiNN
31-03-2008, 15:08
Jest SP2, na drugiej partycji probowalem rial Visty. Roznego rodzaju update'y i nic.
Pewnie laptop nie obsluguje USB 2.0

Coz, dzieki za pomoc, mysle ze skusze sie na nowy czytnik, tym bardziej ze widzialem na ebayu 32 bitowe juz za $15-$20 + $15-$17 za przesylke. Swoja droga dziwne ze na allegro brak tego.

Pozdrawiam
Paweł,

Wydaje mi się,że nowy czytnik nic nie da.A druga sprawa to nie wydaje mi się aby Twoj komputer nie obsługiwał USM 2.0 .No chyba,ze jest z początku lat 90'. Troszke dla mnie to dziwne ale wydaje mi sie,że mozliwe,iż coś się system sypnął i podczas podłączania przez USB stery nie widzą użądzenia wtedy leci na standardzie.

setes
31-03-2008, 15:14
Wydaje mi się,że nowy czytnik nic nie da.A druga sprawa to nie wydaje mi się aby Twoj komputer nie obsługiwał USM 2.0 .No chyba,ze jest z początku lat 90'. Troszke dla mnie to dziwne ale wydaje mi sie,że mozliwe,iż coś się system sypnął i podczas podłączania przez USB stery nie widzą użądzenia wtedy leci na standardzie.

Tos mnie pocieszyl ;-)
No komputer jest jakos z przelomu 2004/2005, tez mi sie wydawalo malo prawdopodobne zeby nie obslugiwal 2.0
Zajzalem w specyfikacje: pisza ze jest wyposazony w "3 x Hi-Speed USB - USB Typ A, 4-polig". Coz to oznacza ? USB 2.0 ?
No tak ale chyba malo prawdopodobne zeby 2 systemy byly zwalone w tym samym zakresie :-)

mor_feusz
31-03-2008, 15:37
Jezeli podlaczysz urzadzenie i masz komunikat ze urzadzenie moze szybciej (czytnik USB) to niestety "laptop" nie ma USB 2.0 (mialem kiedys Inspirioona 8400 -albo 8200 z Nviadia w srodku - Pentuim M 1.8GHz i wiesz co - tylko USB 1.1) Moim zdaniem nie obsluguje 2.0. Podaj model/producent - zerkniemy

setes
31-03-2008, 16:08
Jezeli podlaczysz urzadzenie i masz komunikat ze urzadzenie moze szybciej (czytnik USB) to niestety "laptop" nie ma USB 2.0 (mialem kiedys Inspirioona 8400 -albo 8200 z Nviadia w srodku - Pentuim M 1.8GHz i wiesz co - tylko USB 1.1) Moim zdaniem nie obsluguje 2.0. Podaj model/producent - zerkniemy

OK, bede wdzieczny :-)
Laptop to Fujitsu-Siemens Amilo M1424

Pozdrawiam
Paweł

ewg
31-03-2008, 17:59
Nie rozumiem dlaczego piszecie, że skoro system zawiadamia, że urządzenie MOŻE działać szybciej to znaczy... że urządzenie NIE MOŻE działać szybciej. :shock:

Wspomniany komunikat może się pojawić kiedy na przykład USB2 jest wyłączone w BIOSie - sprawdzałeś?
Jeśli to rzeczywiście sprawa sterowników, to nieprawda, że producent ich nie udostępnia, bo jak byk widzę sterownik chipsetu dla tego modelu:
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/downloads.html
- Bez niego nic nie będzie działało jak należy i najlepiej go instalować jako pierwszy sterownik w systemie - potem system (XPsp2 i nowsze) sam rozpozna pozostałe urządzenia typowe, takie jak usb2 i użyje sterowniów własnych. Nie znam konkretnego przypadku i nie wczytywałem się w niuanse, ale jest też do uaktualniena kilka wersji biosów, które może coś tu poprawią... Próbować! ;-)

setes
31-03-2008, 21:30
Wspomniany komunikat może się pojawić kiedy na przykład USB2 jest wyłączone w BIOSie - sprawdzałeś?
Jeśli to rzeczywiście sprawa sterowników, to nieprawda, że producent ich nie udostępnia, bo jak byk widzę sterownik chipsetu dla tego modelu:
http://www.fujitsu-siemens.com.pl/support/downloads.html
- Bez niego nic nie będzie działało jak należy i najlepiej go instalować jako pierwszy sterownik w systemie - potem system (XPsp2 i nowsze) sam rozpozna pozostałe urządzenia typowe, takie jak usb2 i użyje sterowniów własnych.

Tia, bios jest tak ubogi w ustawienia ze nie mozna nic przeoczyc :-)
Bios z poziomu Windy oczywiscie aktualizowalem, podobnie inne dostepne sterowniki. Niestety nigdy nie przynioslo to oczekiwanych rezultatow.
Mam nadzieje ze czytnik Cardbus PCMCIA bedzie mniej kaprysny ;)

setes
01-04-2008, 07:35
A jednak,
Po jakis tam probach z driverami, otworzylem okienko windows update - i ku mojemu zdziwieniu pojawil sie tam driver USB2. Zainstalowalem i dziala :-)

Dzieki za pomoc
Pawel,

Tezet-gdynia
03-04-2008, 13:05
Czyli jednak chodzilo o sterowniki ;) A co do tego w ktorym SP jest sterownik usb2.0 to na 100% jest w SP1. Tak samo jak obsluga duzych dyskow, sp1 instaluje zawsze wlasnie ze wzgledu na duze dyski a przy okazji pojawia sie usb2.0 ;) SP2 nie instalowalem nigdy ;)

Co do usb to sa rozne oznaczenia:

usb full speed - 1.1
usb hi-speed - 2.0

i nowy ktory byc moze wejdzie niedlugo na rynek

usb super speed - 3.0