Zobacz pełną wersję : 400D opiera sie na obiektywie
sam nie wiem czy sprawe nalezy wogule traktowac poważnie, ale zapytam.
Jest sobie zestaw 400D + Grip + 28-135 IS USM. kiedy aparat leży to obiektyw go przeważa i opiera sie koncem obiektywu o podłoże. opiera się tą ruchomą częścią która się wysuwa. powoduje to minimalne odginanie się jej do góry. Pewnie to normalne i jakis Japończyk wziął to kiedys pod uwagę projektując sprzęt, ale jednak - czy to nie wpływa niekożystnie jakoś na optyke? a teraz już kończe te dziwne pytania i uciekam cieszyć się fajnymni fotkami :)
lokuj go na lewym boku. Wygląda to wtedy znacznie lepiej.
tigerstyle
29-03-2008, 12:48
gh0st81 mam wrażenie, ze szukasz dziury w całym. Kończ dziwne pytania i uciekaj cieszyć się fajnymi fotkami. Jak coś to trzymaj sprzęt w torbie obiektywem do góry :D
tak to już jest jak człowiek ma w jakiś dzień za dużo wolnego czasu :)
ok, znikam fotki robic :)
a nie możesz kłaść obiektywem do góry? oczywiście na czymś miekkim, by LCD się nie porysował :-)
kiedy aparat leży to obiektyw go przeważa i opiera sie koncem obiektywu o podłoże. opiera się tą ruchomą częścią która się wysuwa. powoduje to minimalne odginanie się jej do góry. [...] czy to nie wpływa niekożystnie jakoś na optyke?
Jesli sprzet opiera sie o ruchoma (i dosc delikatna) czesc to mozesz sie spodziewac po jakims tam czasie wiekszych luzow w mechanizmie. Zdal bym sie tu raczej na czysta logike, niz na specjalistyczne porady :)
tak wlasnie mysle, dlatego liczylem raczej na to ze ktos taka sytuacje "przerabia" od dluzszego czasu i powie poprostu czy cos sie dzieje czy nie. Nie chodzilo mi o jakies przemyslenia i wyliczanie sil dzialajacych na obiektyw ;)
tak wlasnie mysle, dlatego liczylem raczej na to ze ktos taka sytuacje "przerabia" od dluzszego czasu i powie poprostu czy cos sie dzieje czy nie. Nie chodzilo mi o jakies przemyslenia i wyliczanie sil dzialajacych na obiektyw ;)
Obecnie nie mam 28-135, ale kiedyś używałem tego szkła z EOS-50 (analog). Nosiłem go w torbie w pozycji poziomej - tak jak opisujesz. Luzy faktycznie robią się z czasem większe, ale nie jest to coś znacznego. W sumie trudno powiedzieć, czy zwiększenie luzów było efektem takiego noszenia, czy też normalnym wynikiem długotrwałego użytkowania (pewnie po części jednego i drugiego). Nie potrafię odpowiedzieć czy miało to wpływ na ostrość zdjęć (wtedy zajmowałem się fotografowaniem, a nie jak teraz "sprzętowym onanizmem" :) ) Nie mniej jednak mam wrażenie, że wówczas miałem jakieś zastrzeżenia co do ostrości tego szkiełka.