Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sigma F18-50 EX DC czy Tamron 17-35 Di LD

AGO
13-05-2005, 12:54
Witam
ktory z dwoch obiektywow:
- Sigma EX-F18-50 /2.8DC
- Tamron 17-35 F/2.8-4 Di LD Asph.
byscie polecili ?

Najmilej widziane beda PRAKTYCZNE doswiadczenia ...

Mnie gnie bardziej do Sigmy bo ciekawsza ma rozpietosc ogniskowej no i mam juz jedna :D

Cenowo wypadaja podobnie (350-370 EUR) wiec ten czynnik odpada.

froolk
13-05-2005, 13:08
Miałem tą Sigmę z 20D. Naczytałem się o niej, że jest ok i kupiłem. Miałem ją półtora tygodnia i wymieniłem na 17-40f4 L. Mi nie odpowiadała. Nie wiem co mam Ci napisać, bo tu wszyscy o ostrości....ostra była może nie od pełnej dziury ale była :)
Nie odpowiadało mi:
-odwzorowanie kolorów i kontrast (zdjęcia były MOIM zdaniem nienaturalne),
-praca AF (wolny i czasami mijał się z prawdą),
-wykonanie - niby wszystko porządne ale takie jakieś delikatne - nawet to jakby brokatowe wykończenie sprawiało wrażenie, że przy byle kontakcie zaraz powstanie rysa :). Mam Tamrona 28-75 DI i jego budowa wydaje mi się dużo solidniejsza. O "L"kach nawet nie wspominam.
O gustach się nie dyskutuje ale tak przy okazji ten desing Sigmy z tym brokatem i zlotym paskiem jest trochę odpustowy (dla mnie).
Nie byłem drastycznie na nie, ale kiedy kupiłem 17-40 odczułem duży wzrost zadowolenia. Nie wiem czy Ci pomogłem, ale miałem ten obiektyw krótko :(

AGO
13-05-2005, 13:40
dzieki za odpowiedz ... pewnie, ze jest pomocna ... nabralem dystansu do Sigmy
No coz foce jako amator wiec nie chce w L-ke inwestowac roznica jest dla mnie zaporowa bo tu 370 EUR a za canona prawie 700 EUR ... wiec odpada niestety (wole dorzucic roznice do lepszego zooma).

Poczekam jeszcze, moze sie wiecej osob wypowie w sposob podobny do tego jak ty napisales - tzn. nie w stylu tamron jest the best (bo go mam).

froolk
13-05-2005, 15:34
Mogę poszukać zdjęć które nim pstryknąłem i Ci podesłać - pewnie jakieś gnioty pstrykane żeby sprawdzić szkło, ale może Ci coś powiedzą.
Adam

AGO
13-05-2005, 16:38
Mogę poszukać zdjęć które nim pstryknąłem i Ci podesłać - pewnie jakieś gnioty pstrykane żeby sprawdzić szkło, ale może Ci coś powiedzą.
Adam

bylo by milo (tylko napisz czy to z sigmy czy z tamrona :) )
wyslij prosze na agorski@gmx.net

P.S. moga byc cropy z nefralgicznych miejsc

froolk
13-05-2005, 16:41
Z sigmy ;)
Wyślę Ci jutro, bo dzisiaj mam imprezę.

gienioo
13-05-2005, 22:53
Czołem,

ukasz
14-05-2005, 00:34
Głupie pytanie: ta Sigma wydłuża się przy zoomowaniu. A czy kręci pierścieniem ostrości w czasie ostrzenia?

froolk
14-05-2005, 03:19
Wróciłem z imprezki :)

Głupie pytanie: ta Sigma wydłuża się przy zoomowaniu. A czy kręci pierścieniem ostrości w czasie ostrzenia?

Wydłuża się i kręci pierścieniem ;) Nie kręci mordką

Genioo ale ja pisałem, że jest ostra.

Co do kolorów to Twoje przykłady są dokładnie tym o czym piszę. Fajnie wyglądają fotki z pleneru, ale ja wolałbym zrobić je (gdybym chciał) w takiej tonacji w PS a z apartu wolałbym dostać kolory zgodne z rzeczywistością ;)

Żle odebrałeś moją wypowiedż, napisałem, że nie jest to zły obiektyw - mi nie odpowiadał.

Zakres ogniskowych jest EXTRA - tu pełna zgoda :)

PS: Jak piszę bzdury to jutro to wyedytuję ;) Dzisiaj idę spać :)

gienioo
14-05-2005, 09:04
Witam bladym switem :)

fr

froolk
14-05-2005, 12:44
Witam bladym switem :)
nie jest zły .
pzdr
g
Pełna zgoda - zły nie jest.

AGO
17-05-2005, 08:10
dzieki za opinie (szczegolnie gienioo za wklad pracy ;) )
Chyba zostane przy tej sigmie (canon za drogi ... zbyt drogi) a tamron ... nie popularny i jakos odstrasza mnie to zagadkowe "mydlenie". Pozatym cena ... hmmm ... bardziej niz przyjazna na korzys sigmy; no i zakres ogniskowych tez lepszy jak w tamronie.

jeszcze raz dzieki i pozdrawiam

KuchateK
17-05-2005, 16:17
Tutaj jeszcze pare ladnych sporych sampli z 18-50 2.8
http://www.pbase.com/fstopjojo/1850
Nieco wyzej (http://www.pbase.com/fstopjojo/lenstests) znajdziesz jeszcze porownanie do innych szkiel...