Zobacz pełną wersję : blokowanie ekspozycji tryb M
Czy w trybie Manualnym powinna się zapalać gwiazdka?
Czy w trybie Manualnym powinna się zapalać gwiazdka?
czego to ludzie nie wymyślą.... :D
ups! chyba się zagalopowałem z tym myśleniem...
czy choć chwilę pomyślałeś przez napisaniem tego pytania?
Riccardo
27-03-2008, 22:12
Widzialem ze czytasz ten watek wiec sie wstrzymalem z moim zlosliwym komentarzem. :)
Ale faktycznie - pytanie bez zastanowienia.
tak jak naciśniesz gwiazdkę to się zapali, pod warunkiem że masz lampę właczoną... FEL
tak jak naciśniesz gwiazdkę to się zapali, pod warunkiem że masz lampę właczoną... FEL
a czy to przypadkiem nie zalezy od ustawien C.fn. ?
Powiem dokładniej o co chodzi.. czytałem na sieci "poradnik" jakiegoś mistrza :P (niestety nie moge namierzyć adresu, żeby wam wkleić) i pisał że np fotografując w bezchmurny dzień (błękitne niebo) w trybie M trzeba dobrać ekspozycje celując na niebo i wyraźnie napisał "zablokować ekspozycje z lekkim niedoświetleniem" później wrócic do kadru jaki nas interesuje i pstryknąć.
Aha dotyczyło to fotografi w zaśnieżonych górach... dlatego mówił o niedoświetleniu
Więc pytam jak moge zablokować w trybie M :|
to jednak dobrze poszukaj tego poradnika i przeczytaj jeszcze raz :)
aha.. instrukcje aparatu tez przeczytaj
Janusz Body
27-03-2008, 22:39
Powiem dokładniej o co chodzi.. czytałem na sieci "poradnik" jakiegoś mistrza :P (niestety nie moge namierzyć adresu, żeby wam wkleić) i pisał że np fotografując w bezchmurny dzień (błękitne niebo) w trybie M trzeba dobrać ekspozycje celując na niebo i wyraźnie napisał "zablokować ekspozycje z lekkim niedoświetleniem" później wrócic do kadru jaki nas interesuje i pstryknąć.
Aha dotyczyło to fotografi w zaśnieżonych górach... dlatego mówił o niedoświetleniu
Więc pytam jak moge zablokować w trybie M :|
Celując w niebo to się zwykle ustala ekspozycję z prześwietleniem o 2 do 2 i 2/3 EV.
Coś mi się wydaje, że ktoś pomylił słowa "ustala" i "blokuje". W trybie M niczego sie nie blokuje bo tam już jest zablokowane ale ustalać i owszem.
EDIT: Chyba problem tłumaczenia z angielskiego.
to jednak dobrze poszukaj tego poradnika i przeczytaj jeszcze raz :)
aha.. instrukcje aparatu tez przeczytaj
Pierwsze co zrobiłem to wziąłem instrukcje do ręki.. mówie o co chodzi?? :D
Bankowo była mowa o "zablokowaniu" .. dlatego spytałem. może nie potrzebnie heheh
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Celując w niebo to się zwykle ustala ekspozycję z prześwietleniem o 2 do 2 i 2/3 EV.
Coś mi się wydaje, że ktoś pomylił słowa "ustala" i "blokuje". W trybie M niczego sie nie blokuje bo tam już jest zablokowane ale ustalać i owszem.
EDIT: Chyba problem tłumaczenia z angielskiego.
Dzięki, konkretna odpowiedź.
Temat do zamknięcia :)
Riccardo
27-03-2008, 22:45
Zablokowaniu w sensie ustawieniu. Zeby nie przestawiac po przekadrowaniu. W trybie M akurat recznie. W reszcie trybow "gwiazdka".
To mój ulubiony sposób naświetlania w każdej sytuacji, bo "muszę" mieć zawsze histogram do prawej, nawet jak na zdjęciu nie ma nic co jest prawie białe :-D. Eh, tylko ten ogromniasty "spot" w 5D.
Janusz Body
27-03-2008, 23:04
... Eh, tylko ten ogromniasty "spot" w 5D.
A co? Spotem nie możesz trafić w niebo? Przecież ono duże jest. :)
Spot w 5D i tak mniejszy niż w dwu- i trzy-cyfrówkach :)
A co? Spotem nie możesz trafić w niebo?
ROTFL :mrgreen:
Pozamiatane... dobranoc :D
A co? Spotem nie możesz trafić w niebo? Przecież ono duże jest. :)
Mogę :-), poza takimi wyjątkowymi sytuacjami kiedy widoczne jest tylko miejscami np. między budynkami, albo najjaśniejszy fragment sceny nie jest niebem, wystarczy że się celuje mając słońce za plecami a światło się odbija od czegoś co znajduje się w kadrze np. białej ściany. Ale rozumiem że to co piszesz to tylko żart :-D
Spot w 5D i tak mniejszy niż w dwu- i trzy-cyfrówkach :)
W 30D jest taki sam 3,5% kadru, w Nikonie D80 2,5%.
W 30D jest taki sam 3,5% kadru, w Nikonie D80 2,5%.
pod wzgledem roznicy powierzchni daje to 3,5/2,5 = 1,4x wiecej. jak sie z tego wezmie pierwiastek to promien kola pomiarowego w 30D jest niecale 1,2x wiekszy. lub tez, odwracajac, w Nikonie ma okolo 0,833x wielkosci spota canonowskiego.
to jest roznica, ale nie az taka jak by sie moglo wydawac :)
Janusz Body
28-03-2008, 10:05
Jeśli się gdzieś nie walnąłem w rachunkach to:
5D - 3.5% powierzchni daje na 50mm kąt ok. 7°
30D - 3.5% powierzchni daje na 50mm kąt ok. 4.4°
Wydaje mi się, że kąty widzenia światłomierza są tu najbardziej miarodajne bo faktycznie procenty i wielkości kadru sporo mieszają. Obydwu aparacikom daleko do spota w lepszym światłomierzu z katem 1°. :)
@MMM - oczywiście żartowałem z tym niebem, sam mam podobne kłopoty więc noszę z sobą światłomierz :)
EDIT:
Zrobiłem małe porównanie. Spot w 5D to całe kółko na matówce. W obiektywie 50 mm spot ze światłomierza 1° to mniej więcej okrąg na wokół centralnego AF (tego kwadracika od AF). Różnica kolosalna :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podobno jeden obraz wart jest tysiąca słów. Poniżej zdjęcia przez wizjer. Górne 5D z podpiętym 50 mm a dolne przez wizjer światłomierza. Obiekt (dom) na zdjęciu ze światłomierza zaznaczony strzałką. Niestety nie udało mi się trafić idealnie w ten sam obiekt.
Pole spota w 5D to całe centralne kółko. W światłomierzu też kółko. :)
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)