PDA

Zobacz pełną wersję : blokowanie ekspozycji tryb M

Bonku5
27-03-2008, 22:05
Czy w trybie Manualnym powinna się zapalać gwiazdka?

gwozdzt
27-03-2008, 22:11
Czy w trybie Manualnym powinna się zapalać gwiazdka?
czego to ludzie nie wymyślą.... :D

ups! chyba się zagalopowałem z tym myśleniem...
czy choć chwilę pomyślałeś przez napisaniem tego pytania?

Riccardo
27-03-2008, 22:12
Widzialem ze czytasz ten watek wiec sie wstrzymalem z moim zlosliwym komentarzem. :)
Ale faktycznie - pytanie bez zastanowienia.

marekb
27-03-2008, 22:16
tak jak naciśniesz gwiazdkę to się zapali, pod warunkiem że masz lampę właczoną... FEL

akustyk
27-03-2008, 22:19
tak jak naciśniesz gwiazdkę to się zapali, pod warunkiem że masz lampę właczoną... FEL
a czy to przypadkiem nie zalezy od ustawien C.fn. ?

Bonku5
27-03-2008, 22:32
Powiem dokładniej o co chodzi.. czytałem na sieci "poradnik" jakiegoś mistrza :P (niestety nie moge namierzyć adresu, żeby wam wkleić) i pisał że np fotografując w bezchmurny dzień (błękitne niebo) w trybie M trzeba dobrać ekspozycje celując na niebo i wyraźnie napisał "zablokować ekspozycje z lekkim niedoświetleniem" później wrócic do kadru jaki nas interesuje i pstryknąć.
Aha dotyczyło to fotografi w zaśnieżonych górach... dlatego mówił o niedoświetleniu

Więc pytam jak moge zablokować w trybie M :|

s!wy
27-03-2008, 22:37
to jednak dobrze poszukaj tego poradnika i przeczytaj jeszcze raz :)
aha.. instrukcje aparatu tez przeczytaj

Janusz Body
27-03-2008, 22:39
Powiem dokładniej o co chodzi.. czytałem na sieci "poradnik" jakiegoś mistrza :P (niestety nie moge namierzyć adresu, żeby wam wkleić) i pisał że np fotografując w bezchmurny dzień (błękitne niebo) w trybie M trzeba dobrać ekspozycje celując na niebo i wyraźnie napisał "zablokować ekspozycje z lekkim niedoświetleniem" później wrócic do kadru jaki nas interesuje i pstryknąć.
Aha dotyczyło to fotografi w zaśnieżonych górach... dlatego mówił o niedoświetleniu

Więc pytam jak moge zablokować w trybie M :|

Celując w niebo to się zwykle ustala ekspozycję z prześwietleniem o 2 do 2 i 2/3 EV.

Coś mi się wydaje, że ktoś pomylił słowa "ustala" i "blokuje". W trybie M niczego sie nie blokuje bo tam już jest zablokowane ale ustalać i owszem.

EDIT: Chyba problem tłumaczenia z angielskiego.

Bonku5
27-03-2008, 22:41
to jednak dobrze poszukaj tego poradnika i przeczytaj jeszcze raz :)
aha.. instrukcje aparatu tez przeczytaj

Pierwsze co zrobiłem to wziąłem instrukcje do ręki.. mówie o co chodzi?? :D
Bankowo była mowa o "zablokowaniu" .. dlatego spytałem. może nie potrzebnie heheh
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!

Celując w niebo to się zwykle ustala ekspozycję z prześwietleniem o 2 do 2 i 2/3 EV.

Coś mi się wydaje, że ktoś pomylił słowa "ustala" i "blokuje". W trybie M niczego sie nie blokuje bo tam już jest zablokowane ale ustalać i owszem.

EDIT: Chyba problem tłumaczenia z angielskiego.

Dzięki, konkretna odpowiedź.
Temat do zamknięcia :)

Riccardo
27-03-2008, 22:45
Zablokowaniu w sensie ustawieniu. Zeby nie przestawiac po przekadrowaniu. W trybie M akurat recznie. W reszcie trybow "gwiazdka".

MMM
27-03-2008, 22:58
To mój ulubiony sposób naświetlania w każdej sytuacji, bo "muszę" mieć zawsze histogram do prawej, nawet jak na zdjęciu nie ma nic co jest prawie białe :-D. Eh, tylko ten ogromniasty "spot" w 5D.

Janusz Body
27-03-2008, 23:04
... Eh, tylko ten ogromniasty "spot" w 5D.

A co? Spotem nie możesz trafić w niebo? Przecież ono duże jest. :)

Spot w 5D i tak mniejszy niż w dwu- i trzy-cyfrówkach :)

gwozdzt
27-03-2008, 23:08
A co? Spotem nie możesz trafić w niebo?
ROTFL :mrgreen:
Pozamiatane... dobranoc :D

MMM
28-03-2008, 00:13
A co? Spotem nie możesz trafić w niebo? Przecież ono duże jest. :)
Mogę :-), poza takimi wyjątkowymi sytuacjami kiedy widoczne jest tylko miejscami np. między budynkami, albo najjaśniejszy fragment sceny nie jest niebem, wystarczy że się celuje mając słońce za plecami a światło się odbija od czegoś co znajduje się w kadrze np. białej ściany. Ale rozumiem że to co piszesz to tylko żart :-D

Spot w 5D i tak mniejszy niż w dwu- i trzy-cyfrówkach :)
W 30D jest taki sam 3,5% kadru, w Nikonie D80 2,5%.

akustyk
28-03-2008, 09:03
W 30D jest taki sam 3,5% kadru, w Nikonie D80 2,5%.
pod wzgledem roznicy powierzchni daje to 3,5/2,5 = 1,4x wiecej. jak sie z tego wezmie pierwiastek to promien kola pomiarowego w 30D jest niecale 1,2x wiekszy. lub tez, odwracajac, w Nikonie ma okolo 0,833x wielkosci spota canonowskiego.

to jest roznica, ale nie az taka jak by sie moglo wydawac :)

Janusz Body
28-03-2008, 10:05
Jeśli się gdzieś nie walnąłem w rachunkach to:

5D - 3.5% powierzchni daje na 50mm kąt ok. 7°
30D - 3.5% powierzchni daje na 50mm kąt ok. 4.4°

Wydaje mi się, że kąty widzenia światłomierza są tu najbardziej miarodajne bo faktycznie procenty i wielkości kadru sporo mieszają. Obydwu aparacikom daleko do spota w lepszym światłomierzu z katem 1°. :)

@MMM - oczywiście żartowałem z tym niebem, sam mam podobne kłopoty więc noszę z sobą światłomierz :)

EDIT:

Zrobiłem małe porównanie. Spot w 5D to całe kółko na matówce. W obiektywie 50 mm spot ze światłomierza 1° to mniej więcej okrąg na wokół centralnego AF (tego kwadracika od AF). Różnica kolosalna :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Podobno jeden obraz wart jest tysiąca słów. Poniżej zdjęcia przez wizjer. Górne 5D z podpiętym 50 mm a dolne przez wizjer światłomierza. Obiekt (dom) na zdjęciu ze światłomierza zaznaczony strzałką. Niestety nie udało mi się trafić idealnie w ten sam obiekt.

Pole spota w 5D to całe centralne kółko. W światłomierzu też kółko. :)

https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)