Zobacz pełną wersję : Canon 30d - Problem
Witajcie, jako, ze z nie wiadomych mi wzgledow nie dziala mi wyszukiwarka na forum, zakladam nowy watek, w razie gdyby ktos znalazl rozwiazanie w innym miejscu to prosze tylko o linka.
Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaco.
Aparat jest uzywany od wrzesnia 2007, do tej pory zrobil 8124 fotki, caly czas uzywany jest z jednym szklem - SIGMA 17-35 2.8-4 w nowszej wersji oraz oryginalnym gripem typu BG-E2N.
Do zeszlego czwartku dzialal w porzadku i nie bylo z nim zadnych problemow.
Aktualnie aparat sie zawiesza, czasem nie chce sie wybudzic z wygaszenia, czasem przestaja dzialac wszystkie przyciski procz spustów migawki - ale te dzialaja tylko jako ustawiajace ostrosc, migawki nie da sie zwolnic, czasem zwiesza sie przy kasowaniu fotki z karty (na wyswietlaczu pozostaje napis busy...).
Wymienione objawy wystepuja w 99% zawieszen, dwa razy aparat wyswietlil Err99, ale ogolnie nie wyswietla nic. Zaczyna reagowac dopiero po wyjeciu na chwile baterii.
Probowalem przetestowac i problem zdarza sie zupelnie nieregularnie, czasem juz po wlaczeniu nie udaje sie zrobic zdjecia, a czasem robi 20 bez najmniejszego problemu.
Uzywam karty SanDisk Ultra II 8GB, ale sprawdzilem tez na drugiej Ultra II 1GB i to samo.
Aparat ma wgrane 10 dni temu nowe oprogramowanie ze strony Canona w wersji 1.06.
Poradzcie, co moze byc przyczyna?
Z gory dziekuje za odpowiedzi
Lukasz
imo kwalifikuje mi się to do wysyłki na żytnią.
na początek podmień firmware..
Problem z moja 30tka D wyglada nastepujaca.
Lukasz
Sprawdzałeś czy bez gripa też jest ten problem? Podpinałeś inny obiektyw?
Tak, wlasnie sprawdzam bez gripa, ale ciezko to wyczuc, bo czasem aparat robi 1 fotke a czasem kilkadziesiat, na razie bez gripa sie jeszcze nie zawiesil, ale nie wiem czy to po prostu nie 'lepsza chwila'. Aktualnie nie mam innego szkla do testu, ale tak jak pisalem, wszystko zaczelo sie nagle. Do tej pory wszystko dzialalo jak nalezy.
Kolekcjoner
27-03-2008, 19:59
A czy wymieniałeś tę małą bateryjkę? I sprawdź koniecznie z innym szkłem. Ja z tą sigmą też miałem poblemy.
Nie, bateryjki nie wymienialem, myslisz, ze moze miec jakis wplyw?
Kiedys w 300d mi padla i jedyne co powodowala to zerowanie ustawien zegara :)
A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?
Kolekcjoner
27-03-2008, 20:11
(...)
A miales z nia problemy od poczatku, czy tak jak ja po pol roku uzywania?
Jeśli chodzi o problemy z sigmą to pojawiły się po pewnym (niedługim) czasie jej używania.
Cholera, ciezko to wszystko zdiagnozowac bo problem nie jest widoczny caly czas. Wtedy moznaby wykluczac po kolei akcesoria.
Trudno, jutro dzwonie do sklepu i wysylam aparat na gwarancji, a moze nalezy od razu slac na Zytnia?
Najgorsze, ze w najblizszych dniach szykuje mi sie wyjazd do Szwecji... jesli zostane bez aparatu... ech.
Nie zazdroszczę, ze Szwecji przywiozłem sporo fajnych zdjęc (robiąc jeszcze kompaktem).
Powodzenia w szybkiej naprawie sprzętu
Rafal913
27-03-2008, 21:27
Też wgrałem nowy Firmware i mam identyczne objawy !
Jednak chyba wina leży w sofcie :/
Zawiesza się i jak go wyłączam to na górnym wyświetlaczu cały czas się wszystko świeci. Dopiero po wyjęciu baterii z gripa i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy.
dokladnie, to takie objawy.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
w takim razie probuje wrzucic na powrot stare oprogramowanie, ma ktos linka do wersji 1.05?
Czy ktos z Was dysponuje plikiem z instalka firmware'u 1.0.5 do CANONA 30d?
Pytam z tego powodu: http://canon-board.info/showthread.php?p=449006#post449006
pozdr
lk
http://www.canon.co.jp/Imaging/dc/eos30d105.exe znalezione
Jacek Kidoń
27-03-2008, 22:19
I dlatego dopóki mam tylko 4 gb na karcie nie wgrywam żadnego nowego softu. Nowości średnio istotne, a możliwe kłopoty jak powyżej.
jakby co: http://www.canon.co.jp/Imaging/dc/eos30d105.exe
Kolekcjoner
28-03-2008, 01:57
Jakoś nie sądzę żeby przyczyną był firmware :roll:.
Ech, caly czas intensywnie sprawdzam i wyglada na to, ze po powrocie do 1.0.5 wszystko wrocilo do normy.
Zaluje, ze wczesniej nie skojarzylem faktu upgrade'u z poczatkiem problemow.
Dopiero post Rafal913 pod tematem o problemach z moja 30tka mnie oswiecil.
Sprawe chyba nalezaloby zglosic gdzies wyzej, ale jeszcze sie wstrzymam zeby miec pewnosc, ze aparat po prostu nie zrobil sobie w tej chwili przerwy od niedzialania ;)
W!
Przyczyna sa obiektywy, takie jak Sigmy i inne tym podobne niedoroby.
Canon byc moze zrobil, co juz dawno zapowiadal, ze niekompatybilne, psujace marke firmy osprzety (innych prod.), bedzie probowal zablokowac poprzez firmware. Ja jestem za.
Canon byc moze zrobil, co juz dawno zapowiadal, ze niekompatybilne, psujace marke firmy osprzety (innych prod.), bedzie probowal zablokowac poprzez firmware. Ja jestem za.
Nie przesadzasz trochę?
Może niech jeszcz zrobia coś z akumulatorem, żeby dobre i tanie Premium Goldy wieszały aparat i bedziesz kupował oryginalne BP-511 10x drozej :evil:
A tak swoja drogą, z psuciem marki firmy też jest raczej odwrotnie i niekompatybilność zdecydowanie tej renomy nie poprawia.
Ileż to razy spotykałem posty, że ktoś wybrał sobie obiektyw Tamrona 17-50/2,8 czy Sigmę 30/1,4 a potem zastanawiał się nad korpusem i często dochodził do wniosku, że wezmie np. Nikona bo Canon robi kuku z niezależnymi szkłami.
Witam.
Czyżby nowy psikus Canona dla użytkowników "niefirmowych" szkiełek? Taki ukryty "bonus" nowego firmware?
Foto Epoka
28-03-2008, 11:10
No właśnie, mi to też wygląda na problem z oprogramowaniem.
Z tego co pisałeś przed jego wgraniem nic złego się nie działo.
W 30D mam firmware 1.0.6. Żadnych problemów nie zaobserwowałem, zarówno ze szkłami canona jak i tamronami. Co prawda nie używam sigm ale nie sądze aby to był problem z softem.
To juz pewne, wina lezala po stronie softu, aparat od wczoraj przetestowalem na wszelkie mozliwe sposoby i dziala idealnie, dokladnie tak, jak 10 dni temu.
Aptur, widocznie konieczna jest konkretna konfiguracja akcesoriow, ustawien, zeby problemy sie pojawily.
Bakulik, to pierwsze o czym pomyslalem, ale nie chcialem mowic glosno ;)
Mimo wszystko, uwazam, ze takie posuniecie ze strony firmy byloby strzalem w swoja wlasna stope.
Mimo wszystko, uwazam, ze takie posuniecie ze strony firmy byloby strzalem w swoja wlasna stope.
czy ja wiem...? już raz to zrobili (bodajże w 2001r) i w starszych sigmach zaczęło wywalać ERR99
jakie są tego efekty?
oczywiście z jednej strony bywa tak jak wspomniałem, ze ktoś moze wybrać inny system pod kątem uzywania szkieł "niezależnych",
ale z drugiej strony, już w przypadku użytkowników Canona, raz za razem, na tym i na innych forach odradza się właśnie obiektywy Sigmy (jako problemowe) i poleca uzywanie optyki firmowej.
Widać sprzedaż optyki z nawiazką rekompensuje utratę renomy i być może zafundowali użytkownikom powtórkę z rozrywki.
pozyjemy, zobaczymy.... czy przypadki będą się powtarzać. Kluczowe bedą chyba znowu obiektywy Sigmy - w Twoim przypadku to właśnie była Sigma, a inny forumowicz donosi ze z Canonem i Tamronem nie ma problemu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=449221&postcount=16
(poprzednio też nie było).
Ciekawe też czy problem dotknie 5D ?
leci temat o nowym sofcie:
http://canon-board.info/showthread.php?t=30834&page=5
zaraz zapytam, czy ktoś uzywa jakieś Sigmy?
przyczyna, owszem, jest Sigma, bo kompatybilnosc z mocowaniem EF zalatwia przez inzynierie wsteczna komunikacji z body, zamiast placic Canonowi tantiemy. kwota nie jest, zdaje sie, duza, bo jakos inni producenci, jak Tamron czy Tokina, z powodzeniem wypuszczaja szkla w podobnej cenie, nie robiac takich chockow-klockow jak Sigma
to fajnie. bo ja jako klient a nie fanatyk czerwonych paskow zdecydowanie jestem przeciwny temu. w d... mam producenta, ktory walczy o maksymalna niekompatybilnosc swojego sprzetu, w rezultacie windujac ceny swoich, nierzadko nienajlepszych produktow.
jesli Tobie pasuje kupowac ciemny, krzywy i mdly syf w rodzaju 17-85 za gruba kase to prosze bardzo. wiekszosc osob jednak woli cos w rodzaju Tamrona 17-50, ktory nie dosc ze tanszy, to jeszcze o niebo lepszy od ww. sloika Canona.
marke firmy psuje zmuszanie uzytkownika do ciulania grubej kasy, zeby sobie kupic porzadny standardowy zoom. taki ktory nie jest droga proteza (jak 17-40) ani nie jest plastikowym, tandetnym sloikiem w rodzaju 18-55. 17-85 pomijam juz tutaj. z litosci
akustyk, bierz pod uwage jedno, moja SIGMA dzialala doskonale, do czasu wrzucenia firmware'u 1.0.6. Z reszta nie ma dowodu, ze to szklo powodowalo zwiechy po instalacji tego oprogramowania. Rownie dobrze moglo to byc cos innego.
Na pwno jednak, mialo to zwiazek z softem.
Witajcie! Piszę aby trochę uspokoić forumowiczów. Ja także przeszedłem na 1.0.6 i wszystko jest w porządku. Ale... ISO400 podaj jakie masz ustawione parametry w aparacie. Jeśli oczywiście będzie Ci się chciało :-) To tak ze zwykłej ciekawości.
Co konkretnie cie interesuje?
Uzywam tylko iso od 400 wzwyz, pracuje glownie z ustawieniem predefiniowanym PORTRAIT, zapis ustawiony mam na RAW+L.
Korzystam z P, Av, Tv i M.
Problemy dotyczyly wszelkich ustawien, sprawdzilem tez w programie automatycznym i dzialo sie to samo.
Update robilem z wersji 1.0.5 choc na stronie napisane, ze jest 'not necessary'.
Po powrocie do 1.0.5 wszystko wrocilo do normy.
Witajcie! Piszę aby trochę uspokoić forumowiczów. Ja także przeszedłem na 1.0.6 i wszystko jest w porządku.
z jakimi obiektywami (firmy?)
Dodam tylko, że z tokiną również nie ma żadnych problemów na firmware 1.0.6.
Oraz czy z gripem, czy bez.
Aha, ja jeszcze uzywalem 550ex na off camera shoe cord II, to samo - ale te akcesoria wykluczam.
Kluczowe bedą chyba znowu obiektywy Sigmy - w Twoim przypadku to właśnie była Sigma, a inny forumowicz donosi ze z Canonem i Tamronem nie ma problemu:
http://canon-board.info/showpost.php?p=449221&postcount=16
(poprzednio też nie było).
Również potwierdzam, że z Tamronem i firmware 1.0.6 w body nie ma problemów.
Blokowanie poprzez firmware jest zgoła niedorzeczne i ja także nie jestem za. Jestem klientem i jeżeli firma robi tego typu ruchy to nie jest to u mnie mile widziane. Z konkurencją można walczyć po pierwsze - jakością, po drugie - obsługą klienta, po trzecie - ceną. Tak wygląda hierarchia u mnie. Ale NIGDY nie wyrażę zgody na "różne sztuczki" typu różne wtyczki, karty pamięci, baterie czy nawet formaty zapisu plików, kiedy jest możliwość ustandaryzowania owych. Zgrzytam wtedy zębami.
marekk_ok
28-03-2008, 14:31
Firmware "wycinajacy" konkurencje w szklach to troche pachnie monopolem ala Microsoft :-)
Obiektywy mam firmowe. Czytam dwa wątki. Ten i "CANON 30D - firmware 1.0.5" i trochę będę zły jeżeli to jednak celowe działanie firmy C. Na wszelki wypadek ściągnąłem już 1.0.5. Bo taka "krecia robota" może w przyszłości uniemożliwić lub przynajmniej utrudnić mi sprzedanie body.
EDIT
Bez gripa
Ale faktem jest, że to trochę dziwnie wygląda. Z Sigmą są problemy a z innymi nie? Zapytam, choć znam na 99% odpowiedź. ISo400 - sprawdziłeś wielkość pliku z 1.0.6?
EDIT
Kurczę. Raczej wątpię w takie działanie firmy, ale dobrze, że po powrocie do 1.0.5 jest ok. EOT, bo prawdy nie dojdziemy :-) Pozdrawiam
akustyk, bierz pod uwage jedno, moja SIGMA dzialala doskonale, do czasu wrzucenia firmware'u 1.0.6. Z reszta nie ma dowodu, ze to szklo powodowalo zwiechy po instalacji tego oprogramowania. Rownie dobrze moglo to byc cos innego.
nie no, ja to wiem. uwaga byla raczej do dyskusji ogolnej na temat sposobu postepowania firmy Sigma. dla mnie to jest troche niedorzeczne ciecie kosztow, ktorego wcale nie widac po cenach koncowych dla uzytkownika, ale za to moze go kopnac w tylek po latach, kiedy sobie zechce zmienic korpus.
co nie zmienia sytuacji, ze takie celowe obcinanie konkurencji przez firmware, jesli faktycznie ma miejsce, jest zagraniem ponizej pasa ze strony Canona.
no ale grunt, ze dziala Ci po zmianie firmware'u. jakikolwiek nie bylby faktyczny powod
dziala, dziala, ciesze sie jak z nowego aparatu :)
co prawda byl na gwarancji, ale przestraszylo mnie to strasznie, a niedawno wyprzedalem caly sprzet poza tym zestawem bo mnie troszke przycisnelo i tylko wysylania zabawek do serwisu mi teraz brakowalo.
dziala, dziala, ciesze sie jak z nowego aparatu :)
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
jak moja 30D w morzu wyladowala i po dwoch dniach wycierania, odpiaszczania i suszenia wydala z siebie znaki zycia, to tez sie cieszylem jak z nowej zabawki. juz bylem przygotowany na wysylke do serwisu (a uslugi tutaj do tanich bynajmniej nie naleza) a tu mila niespodzianka i wszystko dziala.
niemniej, samego aparatu na statywie jeszcze dlugo nie zostawie bez nadzoru :(
Plik mial wielkosc dokladnie taka, jak opisano tutaj: http://web.canon.jp/imaging/eos30d/eos30d_firmware-e.html
robilem wszystko zgodnie z instrukcjami i ostroznie, bledow przy instalacji nie bylo.
Tak myślałem. Ja nie pomogę. Szkoda tylko, że tak się dzieje. Pozdrawiam
Kolekcjoner
28-03-2008, 23:46
Tylko warto jeszcze zauważyć jedno, że nigdzie nie ma dowodu na to, że Canon robi to celowo.
Druga rzecz - jeśli nawet to cóż. Mówiąc bez ogródek Sigma po prostu kradnie specyfikacje ich bagnetu więc nie dziwota, że się bronią i wszelkie teorie, że zła firma, że monopol, microsoft etc. są tu nie na miejscu.
Rafal913
29-03-2008, 00:12
U mnie wieszało body na:
Canon 50mm f/1.8
Canom 18-55mm f/3.5-5.6
Sigma 100-300 f/4
Ps. Body używane z gripem :)
marekk_ok
29-03-2008, 00:24
U mnie wieszało body na:
Canon 50mm f/1.8
Canom 18-55mm f/3.5-5.6
Sigma 100-300 f/4
Ps. Body używane z gripem :)
Moze Canon stwierdzil iz powyzsze sloiki (rowniez swoje) to w sumie nie powinno sie zapinac do 30-tki :shock:
Rafal913
29-03-2008, 00:31
Pracowałem ze sprzętem studyjnym i myślałem że to on wiesza mi puszkę.
Ale wylazłem w plener i to samo :/ Po zmianie softu jest okej (dzięki ISO400 :)) Jutro ide focić ptaszki więc zobaczymy jak będzie.
Daj znac, u mnie smiga jak trzeba po zmianie. Dzis sporo potestowalem. Dziwne, ze jedynym wspolnym mianownikiem na razie poza body jest GRIP.
Druga rzecz - jeśli nawet to cóż. Mówiąc bez ogródek Sigma po prostu kradnie specyfikacje ich bagnetu
a tego akurat nie jestem tak pewny. o ile sie nie myle, inzynieria wsteczna per se nie jest nielegalna. problemem moglaby byc tylko sytuacja, w ktorej bagnet EF bylby opatentowany. wtedy specyfikacja bylaby w 100% jawna, ale nieuzyteczna dla innych.
przy czym, poniewaz moja zona pracuje w biurze patentowym i troche temat znam, to pozwole sobie watpic w mozliwosc opatentowania sposobu komunikacji korpusu z obiektywami :)
Kolekcjoner
29-03-2008, 03:30
a tego akurat nie jestem tak pewny. o ile sie nie myle, inzynieria wsteczna per se nie jest nielegalna. problemem moglaby byc tylko sytuacja, w ktorej bagnet EF bylby opatentowany. wtedy specyfikacja bylaby w 100% jawna, ale nieuzyteczna dla innych.
przy czym, poniewaz moja zona pracuje w biurze patentowym i troche temat znam, to pozwole sobie watpic w mozliwosc opatentowania sposobu komunikacji korpusu z obiektywami :)
EF jest opatentowany. Patent wygasa za 4 lata :D. Dlatego min. Zeiss nie robi póki co szkieł do Canona.
Rafal913
30-03-2008, 21:28
Ajjjj dzisiaj się zawiesił ze dwa razy i raz wyskoczył Error 99 :(
Wszystko na Sigmie 100-300 i Gripie :/
matir.14
30-03-2008, 22:02
EF jest opatentowany. Patent wygasa za 4 lata :D. Dlatego min. Zeiss nie robi póki co szkieł do Canona.
I wątpię żeby po wygaśnięciu patentu robił. Zeiss ma od dawna niezły układ z Sony, a nie wierzę żeby Sony nie zabezpieczyło się w umowach, że Zeiss robi obiektywy tylko dla nich.
Kolekcjoner
30-03-2008, 22:24
I wątpię żeby po wygaśnięciu patentu robił. Zeiss ma od dawna niezły układ z Sony, a nie wierzę żeby Sony nie zabezpieczyło się w umowach, że Zeiss robi obiektywy tylko dla nich.
No to w takim razie z mocowaniem do Nikona obiektywy robi inny cajs ;):D.
U mnie po zmianie oprogramowania smiga jak nalezy.
Wszelkie problemy zniknely.
kuriozum tej sytuacji polega na tym, ze problem z patentem ma lojacy grube setki zielonych papierkow za sloik bez AF Zeiss, a nie ma ich chocby sprzedajacy mega tandetnie plastikowe sloiki za 100$ Tamron. mowiac dosadniej: mam wrazenie, ze tego wyjasnienia Zeiss nie adresowal do ludzi poslugujacych sie czynnie mozgiem :)
Kolekcjoner
31-03-2008, 01:19
kuriozum tej sytuacji polega na tym, ze problem z patentem ma lojacy grube setki zielonych papierkow za sloik bez AF Zeiss, a nie ma ich chocby sprzedajacy mega tandetnie plastikowe sloiki za 100$ Tamron. mowiac dosadniej: mam wrazenie, ze tego wyjasnienia Zeiss nie adresowal do ludzi poslugujacych sie czynnie mozgiem :)
Być może ale jeśli wziąć pod uwagę, że Zeiss sprzedaje tych słoików na sztuki, a tamron na miliony to to może zasadniczo zmieniać podejście tych firm. Może Tamronowi opłaca się płacić, może mają układy z C, może są firmą, której łatwiej się dogadać. Nie wiem ale z T nigdy nie słyszałem żeby były problemy - daje do myślenia (jeśli oczywiście ktoś czynnie posługuje się mózgiem ;)).
Właśnie szukałem jakiegoś info bo mam te same problemy co autor wątku. Również zainstalowałem nowy soft do trzydziestki i aparat zaczął stroić fochy a najgorsze, że czasami w najmniej odpowiednich momentach. Zaraz zainstaluję z powrotem 1.05 i zobaczymy czy wszystko wróci do normy.
Właśnie szukałem jakiegoś info bo mam te same problemy co autor wątku. Również zainstalowałem nowy soft do trzydziestki i aparat zaczął stroić fochy .
może napisz jeszcze z jakimi obiektywami
może napisz jeszcze z jakimi obiektywami
17-40L i 70-200 2,8L także szkła raczej wykluczam bo problemy się zaczęły po zmianie softu. Na początku myślałem, że może to być wina lampy bo mam 550 EX, która już swoje przeszła (a pierwszy raz problem był przy fotach z zapiętą lampą) ale okazało się, że bez lampy też marudzi.
marekk_ok
06-04-2008, 09:41
To dziwne ze Canon jeszcze tych problemow nie dostrzegl?
Chyba ze juz pracuja nad poprawka.
dajcie na wszelki wypadek link do starego softu
Ja juz podawalem w osobnym watku, ale ktos go usunal.
Teraz nie moge znalezc linka.
o, jest: http://web.canon.jp/imaging/dc/eos30d105.exe
Kolekcjoner
06-04-2008, 13:29
Hmm... nie zainstalowałem 1.0.5 to i to sobie odpuszczę. Szczególnie że aparat robi zdjęcia ;).
Ja juz podawalem w osobnym watku, ale ktos go usunal.
Teraz nie moge znalezc linka.
o, jest: http://web.canon.jp/imaging/dc/eos30d105.exe
dziękuję bardzo, mam jakieś wrażenie, ze po zmianie softu na 6 wariuje mi Tv i Av